Het buitenleven trekt altijd

Een buitenmens in hart en nieren, zo kennen we onze 360º Explore gids Jeffry. Geef hem de verlaten fjells van Scandinavië, de machtige bergen van Nepal of een overwoekerde rivier in Nederland, en je ziet een grote glimlach op zijn gezicht verschijnen. 

“Als gedragsbioloog heb ik 10 maanden lang onderzoek gedaan naar wilde orang-oetans in het donkere regenwoud van Sumatra. De meeste mensen zouden het na een paar dagen in deze claustrofobische omgeving wel zat zijn, maar ik vond het geweldig om me in dit unieke stukje van de wereld onder te dompelen. Na het afstuderen heb ik 8 jaar als natuurfotograaf gewerkt, en was ik gespecialiseerd in de grote mensapen. Maanden achtereen bivakkeerde ik het hart van Afrika, met mijn camera "jagend" op chimpansees, gorilla’s en bonobo’s. Ik voelde me een bevoorrecht mens”. 

Trailrunner voordat trailrunning bestond

Eindeloos lang rennen door de bossen, hier gaat Jeffry’s hart letterlijk en figuurlijk sneller van kloppen. “Zo noemden we dat vroeger, een stuk door het bos rennen. Tegenwoordig noemen we het trailrunning en is het één van de snelst groeiende sporten van Nederland". De afgelopen maanden heeft 360º Explore samen met MudSweatTrails, het trailrunning platform van Nederland, vier hardloopreizen ontwikkeld die nu op de site van 360º Explore staan. “Dit is echt een hele mooie nieuwe stap voor 360º Explore” zegt Jeffry, “we hebben nu trailreizen in de Alpen, Spanje, Zwitserland en Marokko. We hebben deze reizen afgelopen week in de MST store gepresenteerd en we zijn er erg enthousiast over”. Jeffry zal het komende seizoen 3 van de 4 trailreizen gidsen.

BLIK NAAR HET NOORDEN

Ook het hoge noorden heeft van kinds af aan een grote aantrekkingskracht op Jeffry uitgeoefend. Vaak maakte hij weken lange solo tochten, waarbij hij alles op zijn rug mee nam. Door zijn jarenlange ervaring met trektochten over de fjells kan hij deze “lezen” als geen ander. “Scandinavië heeft mij gegrepen, dat kun je wel zeggen. Het is er ruig en verlaten. De bossen staan in de herfst vol met sappige bessen en de natuur laat zich hier van zijn puurste kant zien”. 

WINTER IN LAPLAND

De meeste 360º Explore reizen naar het noorden zijn ontwikkeld door Jeffry, de geweldige rugzaktrekking op het Schotse eiland Jura in de vroege zomer, de sneeuwschoentrekking naar Dovrefjell waarbij we op zoek gaan naar de muskusossen en de trekking op Groenland voor komende zomer.

“Op de 360º Explore winterreizen naar Zweden en Noorwegen wil ik mijn gasten de schoonheid van deze gebieden laten zien. Maar tevens maak ik ze ook bewust van de nietigheid en kwetsbaarheid van ons als mens. We kunnen echt wel functioneren bij -25ºC, als de sneeuw kraakt onder je sneeuwschoenen en je wimpers bevriezen, maar je moet wel goed op jezelf en je reisgenoten blijven letten”.

Half december vertrekt Jeffry naar de donkere poolnacht van Zweeds Lapland waar hij enkele weken aan een andere buitensport passie gaat besteden. Hij werkt namelijk in de winter als hondensledegids. Als de zon in december en januari niet boven de horizon uit komt gidst hij samen met zijn collega’s en 60 huskies avontuurlijke slede tochten. "Koud en donker? Welnee. Een warm hart en een grote glimlach, dat wel!"

Binnen zitten is niets voor deze 360º Explore gids.  

#WILDERNISGIDS
#GIDS
#REISONTWIKKELAAR
#BUITENMENS

Schrijf Jeffry op jef@360explore.com

Lees verder