Update: Lees hoe wij met de Coronacrisis omgaan en hoe je toch een toekomstige reis kunt boeken.

Het is Wereldmilieudag!

“Hoe strijden jullie tegen klimaatverandering? Dat vragen we elkaar op Wereldmilieudag. Wereldmilieudag is een idee van de Verenigde Naties (VN). Het onderstreept hoe belangrijk het milieu is en wat we kunnen doen om het te behouden en te verbeteren.”

Er is voor 5 juni gekozen omdat op die dag in 1972 de internationale milieuconferentie begon die ook bekendstaat als het United Nations Environment Programme. Wat doet 360° Explore eigenlijk, voor- en achter de schermen, om een prachtige reisbeleving te creëeren met aandacht voor de wereld?

REIZEN IN KLEINE EN INSPIRERENDE GEZELSCHAPPEN

Zoek het avontuur op met 8 tot maximaal 12 personen, dat levert onvergetelijke interacties op! Met reisgenoten en met bewoners van ons gastland. Onopvallend struinen door dorpjes, over lokale marktjes en oog in oog met het echte wilde dieren leven. In stilte door een magnifiek landschap van bergen. De leukste boutique logementen. En delicious food in sfeervolle en kleine restaurantjes. De impact van een kleinere groep op een cultuur, op de omgeving en op de infrastructuur van een land is een stuk kleiner dan een groot reisgezelschap.

KLIMAATCOMPENSATIE

Boek je bij 360° Explore, dan klimaatcompenseer je automatisch je reis! Van vertrek uit Nederland tot aan terugkomst in Nederland. Dus voor vluchten, treinreizen, overnachtingen in herberg, hotel of pension, lokaal vervoer met openbaar vervoer of taxi, etcetera. Maar de droom is natuurlijk een klimaatpositieve reis! Voor 2018 hebben de reizigers van 360° Explore in totaal 71,3 ton CO2 gecompenseerd. Volgende week worden de certificaten - die per reis verstrekt worden - uitgereikt. Dank allemaal, iets om trots op te zijn! Nota bene: klimaatcompensatie is uitgebreider dan CO2 compensatie. Niet alleen CO2 emissies, maar ook lachgas emissies worden bijvoorbeeld gecompenseerd.

OP WEG NAAR KLIMAATPOSITIEF

Voor de reizen die dit jaar vertrekken, kan jij als 360° Explore avonturier uitdragen dat je reis klimaatpositief is! We zetten met elkaar de verdubbelaar in. Onder de hashtag #times2trees gaan we de voetafdruk van alle gave (trek)tochten in tweevoud compenseren. Dat doen we samen met stichting Trees for All (CBF keurmerk). Zo komt onze droom, een klimaatpositieve reis, steeds dichterbij. De investering wordt direct gekoppeld aan een CO2-opname van een stuk bos over de afgelopen 5 jaar, zoals het bos dat David, één van de veldtechnici in Rurrenabaque, op de foto laat zien. Het onderhoud, aanplant en educatie van de boeren is al voorgefinancierd. Daarmee hoeven we dus niet te wachten totdat de geplante bomen gaan groeien en pas over een periode van tientallen jaren alle CO2 gaan opnemen.

Miljonair duikt naar diepste punt van de oceaan en vindt plastic

Wetenschapper Victor Vescovo daalde af in de Marianentrog. Hij zag er nieuwe diersoorten, maar ook plastic afval in de vorm van snoeppapiertjes en een plastic zak. "Erg teleurstellend om dat te zien tijdens zo'n bijzondere trip", aldus Vescovo. Het is een nieuwsbericht van niet zo lang geleden. We hebben plastic al die tijd gebruikt zonder erbij na te denken en nu betalen we de prijs. Maar we kunnen er wat aan doen en elk positief initiatief, klein danwel groot, maakt een verschil! Om die reden organiseert 360° Explore campagnes als #minus1plastic. “Take out what you take in” is een motto sinds vele jaren. Maar eerlijkheidshalve kunnen we nu beter meer mee terugnemen dan wat je de natuur inbrengt. En wat neem je dan zoal mee? Kijk op de foto naar wat Chris vorige week meenam van The Isle of Skye of bekijk onze #minus1plastic video!

Bankieren

Wij zijn blij dat we bankieren bij de ASN Bank, één van de drie banken die zeer hoog scoort op de onderdelen klimaatverandering, mensenrechten, bosbouw, natuur en voeding. Zie hier voor de bankwijzer van eerlijkegeldwijzer.nl.

Duurzaamheid op reis

Tijdens het reizen scheiden we ons afval. We nemen batterijen mee terug naar Nederland. Wanneer we in de wildernis te gast zijn minimaliseren de 360° Explore reizigers hun voetafdruk en gaan bijvoorbeeld zorgvuldig om met (schoon) drinkwaterbronnen. Het gebruik ven herbruikbare outdoor materialen wordt gestimuleerd en gevraagd wordt enkel biologisch afbreekbare zeep & tandpasta te gebruiken.

FAIR TRADE VOOR DE REISWERELD

360° Explore werkt in minder ontwikkelde landen samen met kleine organisaties omdat de reizigers met eigen ogen hebben gezien dat onder de lokale teams de werkvreugde en de zorg voor elkaar groter is en de verdeling van opbrengsten gebalanceerder. Zo vermijden we samen tevens een negatieve, competitieve prijs spiraal waarin veel kleine, lokale organisaties terecht komen door te scherpe prijsonderhandelingen. In plaats daarvan stuurt 360° Explore aan op duurzaam ondernemen en het begeleiden van kleine lokale organisaties, ondermeer in het trainen van personeel. De gidsen van 360° Explore zetten zich (zonder honorarium) in voor opleidingsprogramma's van de UIAA in o.m. Nepal. We dragen af aan goede doelen. Voorgaande jaren was dat Next Generation Nepal.

Wat kan je als reiziger doen?

Genoeg voor een nieuwe blog. Iets dat je kan overwegen bij het kiezen voor een bestemming: ga voor een reis dicht (of dichterbij) huis. De impact van vliegen is enorm, dus een verandering van reispatroon heeft veel effect. Hieronder wat inspiratie; net zoveel avontuur voor een fractie van de voetafdruk! Al deze reizen zijn met de trein of door te carpoolen goed te bereiken. Voor sommige (micro) avonturen zal de reistijd slechts 1 of 2 uur bedragen.

En als je thuiskomt van zo'n 360° Explore reis en je vult een review voor de reis in, dan doneren we voor jouw review €5 aan een goed doel met een link naar duurzaamheid en natuur. We hebben een drietal doelen geselecteerd die passen bij de reis en 360° Explore en jou een keuze geven: Respect the Mountains, Plastic Oceans en WWF.

INDIAN SUMMER IN BERCHTESGADENER LAND
Graatjes & paadjes {GARANT}
Micro avontuur op de Veluwe
Adamello Brenta
Wadden avontuur {GARANT}
Grande Traversée du Jura

Lees verder