Update Covid-19: Veilig op reis in het najaar

Tripfacts

V.a. €495,00 per persoon Kan variëren i.v.m. vroegboekkorting en vertrekdata Reserveer nu

Bosrijke kwartsietbergruggen tot idyllisch Hahnenbachtal

Saar-Hunsrück Soonwaldsteig

Rugzaktrekking door verlaten bos & weide

Op deze korte maar prachtige rugzaktrekking ervaar je de indringende stilte van de bossen en velden van het Soonwald in Duitsland. We zwerven over verlaten paden en kamperen midden in de machtige bossen. Gun jezelf dit Micro Avontuur van vier dagen op maar een paar uur rijden van de Nederlandse grens.

Trip/Course designer: Jeffry Oonk Jeffry Oonk

Op nog geen vier uur rijden van Nederland ligt de onbekende Soonwaldsteig, een parel van een wandeling waar we in vier dagen 75 kilometer van lopen. De eerste nacht slapen we in een typisch Duitse accommodatie maar tijdens de volgende drie nachten kamperen we op prachtige verborgen plekken in het woud en zelfs een nacht op de restanten van een oude burcht. We dragen alles wat we voor vier dagen nodig hebben op onze rug, tenten, branders en eten. Voor wie nog nooit een rugzaktrekking heeft gemaakt is dit een uitgelezen kans om eens te ervaren hoe het is om zo door de natuur te trekken. De eindeloze bossen maken dit tot een uitzonderlijke fraaie tocht. Dit is een reis voor wie rust zoekt en graag in de natuur bivakkeert.

Onze huis-camerman Kay Jansen maakte tijdens een voorgaande editie deze prachtige video, een sfeerimpressie om even stil van te genieten!

Trip profiel

Inspanning Sportief

Jij hebt altijd al een keer een rugzaktrekking willen maken, met alles wat je nodig hebt op je rug vier dagen door eindeloze bossen dwalen. En dat het zo dicht bij huis zo prachtig mooi zou zijn had je niet gedacht. De stilte van het Soonwald, het gekwetter van de vogels en de fraaie kampeerplekken, jij bent klaar voor een nieuw outdoor avontuur. Maar misschien ben je al wel eens eerder op een uitdagende trekking van 360º meegeweest en wil je er eens heerlijk een paar dagen tussen uit, ook voor jou wordt dit een geweldige tocht. Het terrein is gevarieerd maar niet moeilijk en de rugzak niet te zwaar. Je verheugd je er nu al op om ’s avonds bij het kampvuur te zitten en naar de sterren te staren. Het is al bijna zo ver, de rugzak trekking over de Soonwaldsteig!

Vertrekdata

Kies jaar
Kies vertrek

Saar-Hunsrück Soonwaldsteig

19 mei - 23 mei 2021

Gids: Niels Leenders Niels Leenders

 • Duur 5 dagen

Kalender

ma di wo do vr za zo
mei 17 mei 18 mei 19 mei 20 mei 21 mei 22 mei 23

V.a. €495,00 per persoon Kan variëren i.v.m. vroegboekkorting

Foto's

Bekijk het gehele fotoalbum

Dag-tot-dag

Dag 1 Nederland - Kirn

Vanuit Nederland reizen we op eigen gelegenheid met de trein of auto naar het hotel in Kirn. We verzamelen hier rond 18.00 uur en als iedereen is gearriveerd genieten van een typische Duitse avondmaal met een lokaal biertje of een glas Rijnwijn.

INFORMATIE HEEN EN TERUGREIS

We reizen op eigen gelegenheid naar Kirn met de trein of met de auto.

Dag 2 Kirn - Schmidtburg

Na het heerlijke ontbijt verdelen we de gezamenlijke uitrusting en pakken we de rugzakken in. Vanuit het hotel begint deze vier daagse wandeltocht. De eerste kilometers door het Naturpark Soonwald-Nahe zijn gelijk een genot voor alle zintuigen, met prachtige smalle paden door mooie loofbossen en de geur van verse knoflooksoep. Vele bloemen bedekken de bosbodem in de vroege zomer, zoals bosanemonen, aronskelken en de welriekende daslook. We klimmen over fraaie paden het dal in en laten de rust op ons inwerken. Onderweg eten we onze meegebrachte lunch en laten we onze benen even rusten. De Hahnenbach heeft zich hier slingerend een weg door de heuvels gesleten. Vanaf de hellingen hebben we prachtig zicht op de restanten van de Schidtburcht aan de andere zijde van de beek. Negenhonderd jaar geleden was het slot, gebouwd op een ruwe rotspunt, een van de grootste middeleeuws burchten in de regio. Vandaag zetten wij onze tenten op binnen de oude muren van het slot, een unieke bivakplek. Als de tenten staan maken we warme soep of thee en wassen we ons in de koude beek. Het avondeten maken we zelf klaar op de benzine branders. Als de nacht valt tellen we duizenden sterren in de heldere hemel.

Circa 16 km, 5 uur lopen, 600 m stijgen en 500 m dalen.

Dag 3 Schmidtburg - Trekkingcamp Alteburg

Als we wakker worden kwetteren de vogels al. We pakken onze rugzakken weer in en maken het ontbijt. Daarna gaan de rugzakken op de rug en we vertrekken. Op de wandelkaart staat een kaarsrechte lijn over de rug van een heuvel in de Lutzelsoon, maar de werkelijkheid is veel grilliger dan dat. Het pad kronkelt door een fraai loofbos dat bezaaid ligt met bemoste rotsen. Eeuwen oude grenspalen duiden ons de weg. De vele steenmannetjes die we onderweg al tegen zijn gekomen vinden hier hun climax: een waar steenmannenwoud. Even verder vullen, in de warmte van de zon, kleverige boomsappen uit baksteen rode stammen het naaldbos met het hemelse zoet van hars geur. Nadat we uren door de bossen hebben gelopen kruisen we aan het eind van de middag het enige stuk asfalt van de dag. Vanaf de rivier klimmen we over een tapijt van lelietjes-van-dalen steil omhoog naar de Koppenstein burcht. Ons bivak ligt hier in de bossen, een prachtige plek. Als snel staan de tenten en maken we een kop soep op de branders.

Circa 22 km, 6 uur lopen, 850 m stijgen en 670 m dalen.

Dag 4 Trekkingcamp Alteburg - Trekkingcamp Ochsenbaumer Hohe

Na het ontbijt klimmen we vanaf ons kamp langzaam omhoog en al snel zien we de Alteburg toren, verscholen in het vochtige woud. Van boven kijken we aan één kant zo het bladerdak in, de Eifel strekt zich aan de andere kant naar het noorden toe uit. De zonnestralen worden door de fris groene beukenbladen gefilterd waardoor het bos in een warm geel licht baadt. Op de Glashütter Wiessen staan prachtige oude eiken en kastanje bomen, en vanaf hier kunnen we zien over welke heuvels we straks zullen lopen. Wij houden een korte stop, om van de lunch te genieten. De slingerende paden maken plaats voor enkele lange boswegen waar het bladerdak van de bomen aan beide zijden van de weg elkaar midden boven de weg raken. We lopen langs park-achtige bossen waar zeldzame planten en dieren voor komen. Onze tenten zetten we op tussen enkele oude loofbomen, al weer een fraai plek midden in het bos. Als het donker wordt komen de nacht dieren tot leven. Terwijl we in de vlammen van het kampvuur staren delen we onze mooiste ervaringen.

Circa 15 km, 4 uur lopen, 370 m stijgen en 220 m dalen.

Dag 5 Trekkingcamp Ochsenbaumer Hohe - Rheinbollen - Nederland

We staan vandaag vroeg op, want op deze laatste wandeldag moeten we ongeveer 12 kilometer afleggen en naar weer terug naar Nederland reizen. Na het ontbijt lopen we verder door uitgestrekte bossen en over smalle bospaden. We genieten van de rust en de bloemenpracht die uitbundig is. Na ongeveer 3 uur lopen worden we door een taxi opgepikt en rijden we terug naar Kirn. Voor ons gevoel is het veel langer dan 4 dagen geleden dat we hier vertrokken. Op het terras van een cafe in Kirn genieten we van een lunch en maken we ons klaar om terug naar huis te reizen.

Circa 12 km, 3 uur lopen, 300 m stijgen en 600 m dalen.

Dag Info Inclusief

 • Nederlandse gids: UIMLA International Mountain Leader of Wilderness Guide, Wilderness First Responder 
 • 1 Overnachting in fraai hotel in Kirn
 • Transport met taxi van einde wandeling terug naar Kirn.
 • 3 overnachtingen in onze fantastische Hilleberg tenten
 • Alle maaltijden vanaf het avondeten op dag 1 t/m lunch op dag 5 (outdoor maaltijden op dag 2, 3 en 4)
 • Gebruik kook uitrusting (branders en pannen)
 • Uitgebreide eerste hulp kit inclusief medicijnen
 • Gebruik Spot emergency beacon en optionele locatie updates voor thuisblijvers
 • Volledige klimaatcompensatie van jou reis via Trees for All (vanaf vertrek Nederland t/m terugkomst in Nederland)

Exclusief

 • Heen en terug reis
 • Persoonlijke uitgaven aan drankjes, telefoonkosten en andere maaltijden of snacks 
 • Reisverzekering

Vroegboekkorting

De normale prijs voor deze reis is €550, maar op deze reis is onze vroegboekkorting van toepassing! Boek je lekker vroeg, dan krijg je de maximale korting van 10% op de reissom (excl. eventuele huurkosten). Het kortingsschema voor deze reis is als volgt: bij boeken

 • tot 5 maanden voor vertrek - 10% korting
 • tot 4 maanden voor vertrek - 8% korting
 • tot 3 maanden voor vertrek - 6% korting
 • tot 2 maanden voor vertrek - 4% korting
 • tot 1 maand voor vertrek - 2% korting

Reischeque

Bij meer dan 8 personen ontvangt elke reiziger na afloop van de reis een reischeque1

 • bij 9 personen een reischeque t.w.v. €10 p.p.
 • bij 10 personen een reischeque t.w.v. €20 p.p.
 • bij 11 personen een reischeque t.w.v. €30 p.p.
 • en bij 12 personen een reischeque t.w.v. €40 p.p.

1 Onze reischeques zijn geldig tot twee jaar na datum van afgifte en zijn niet persoonsgeboden. Ook leuk om na jouw reis cadeau te doen aan bevriende outdoorenthousiasten! Per persoon kan er per reis één reischeque worden verzilverd. De reischeques zijn in te wisselen op trektochten, micro avonturen en sneeuwwandelreizen m.u.v. de sneeuwwandelreizen i.s.m. de NKBV.

Garantieregeling

Dit aanbod valt onder de garantie van STO Garant. Je kunt de voorwaarden van deze garantieregeling vinden op de website van STO Garant (www.sto-garant.nl/downloads).

Verzekering

Als je deelneemt aan een reis van 360° Explore ben je verplicht een reisverzekering af te sluiten. Je kunt daarvoor terecht bij de Nederlandse Klim- en Bergsportvereniging of je verzekeringsagent raadplegen.