Update Covid-19: Veilig op reis

Tripfacts

V.a. €171,00 per persoon Kan variëren i.v.m. vroegboekkorting en vertrekdata Reserveer nu

Micro avontuur in het Horsterwold

STRUINTOCHT ONDER ZEENIVEAU

Dwars door nieuw oerbos

Met in de rugzak een slaapzak, matje, een tarp en wat eten struinen we twee dagen door het ruigste stuk natuur van Nederland, het Horsterwold. Hier kun je nog echt verdwalen. Dit is een van de grootste aaneengesloten loofbossen van Nederland. We verlaten de weinige paden die er zijn en lopen langs uitgestrekte meren met vele watervogels en door dichtbegroeide bossen. Op een mooie plek langs het water mogen we ons bivak maken.

Trip/Course designer: Jeffry Oonk Jeffry Oonk

De Randmeerbossen in de zuidoost hoek van de Flevopolder vormen samen de grootste loofbossen van Nederland. Het Holsterwold met “de Stille Kern” is een wildernis waar je onbeperkt door heen mag banjeren, en er zijn nauwelijks paden. De jonge aanplant groeit hard in natte vruchtbare keibodem van het Holsterwold, en in 50 jaar is er een schijnbaar ondoordringbaar bos ontstaan. Het Holsterwold is daarmee misschien wel het jongste oerbos ter wereld. Een ideale omgeving voor de avonturier die graag de Nederlandse natuur in trekt. Het micro avontuur in het Horsterwold is een unieke en on-Nederlandse natuur beleving.

Trip profiel

Inspanning Avontuurlijk

Vertrekdata

Kies jaar
Kies vertrek

STRUINTOCHT ONDER ZEENIVEAU

1 mei - 2 mei 2021

Gids: Stefan Planken Stefan Planken

 • Duur 2 dagen

Kalender

ma di wo do vr za zo
apr 26 apr 27 apr 28 apr 29 apr 30 mei 1 mei 2

V.a. €171,00 per persoon Kan variëren i.v.m. vroegboekkorting

Foto's

Dag-tot-dag

Dag 1 Struinen door het dichte woud

We verzamelen om 11.00 uur aan de rand van de Stille Kern. Dit is het meest rustige en meest ruige deel van het Horsterwold. Als we alle uitrusting en het eten over onze rugzakken hebben verdeeld stappen we de natuur in. We verlaten de paden en al snel kruipen we onder de eerste omgevallen bomen door. Plots opent het bos en zien we prachtige meren waar vele vogels op dobberen. In de beschutting, aan de rand van bos gaan we zitten en genieten we van de lunch. Door natte velden een langs nog meer waterpartijen vervolgen we onze weg. De rust in dit gebied is overweldigend. We zien veel dierensporen en de kans is heel groot dat we herten zien en hopelijk ook de grote kudde Konikpaarden.

Zo’n 7 tot 5.000 jaar geleden was de zeespiegel een stuk lager als tegenwoordig. Het voormalige Zuiderzeegebied was een wirwar aan kreken en stukken oerbos waar de Swifterbanders, kleine jager-verzamelaars gemeenschappen, hun nederzettingen hadden. Verschillende rivieren, waaronder de Vecht, hebben hier grote hoeveelheden kei afgezet. De smalle kreken waren rijk aan vis en ook liepen er ook nog grote zoogdieren rond waarvoor we nu naar Scandinavië moeten reizen: elanden, beren en wolven. Met het stijgen van de zeespiegel verdween het gehele gebied onder water en werd de Zuiderzee gevormd. Met de drooglegging van de Zuiderzee tussen 1961 en 1968 stuitte men op restanten van de Swifterbander nederzettingen en stammen van het “Zeewold” oerbos. Het nieuwe Holsterwold oerbos is dus ongeveer een halve eeuw geleden geplant op de plek waar ooit eens een echt oerbos stond. 

We lopen via de Stille Vallei aan het eind van de middag richting onze bivakplek langs een smalle vaart met moerasvegetatie. Hier hangen we de tarps op en maken we een kop drinken. Wat is het heerlijk om zo in de Nederlandse natuur te verblijven. Op de woodstove maken we het avondeten klaar en laten we de rust op ons inwerken.  Als onze ogen bijna dichtvallen van het staren naar de sterren duiken we onze slaapzak in en vallen we in een diep slaap.

Dag 2 van mooie bivakplek weer terug

Als de zon langzaam door de bomen schijnt worden we wakker en wassen we ons in de beek. Ondertussen ruiken we de geur van verse koffie en thee. Het is heerlijk om zo ontspannen wakker te worden in de natuur. Als we na het ontbijt alle spullen weer in de rugzak hebben gedaan zal niets nog aan ons verblijf hier herinneren. We lopen terug de Stille Kern in en proberen door het dichte woud onze weg te vinden naar het gebied met de meren. We houden onze oren en ogen open en hopen om ontmoetingen met het rijke dierenleven in dit gebied. De grilligheid van het bos en de uitgestrekte waterpartijen zorgen voor een enorme variatie in dit gebied. Met wat geluk zien we zeearenden of vis arenden vliegen. Er waren al langer aanwijzingen dat er dassen rond liepen in de Stille Kern, en recente video opnames bevestigen die vermoedens.  In de verte horen we het gekwetter van grauwe ganzen, eenden en meerkoeten op het meer. Vanuit de bosrand bespieden we de drukke vogels. 

Na een paar uur struinen eten we de laatste mondvoorraad uit onze rugzak en laten we de indrukwekkende rust nog even op ons inwerken. Daarna lopen we terug naar de plek waar we gisteren zijn begonnen en beseffen we wat een uniek avontuur we hebben beleefd.

Dag INFO Inclusief

 • Een 360º Explore International Mountain Leader, wildernis gids of natuurgids
 • Unieke mogelijkheid om te struinen door het Horsterwold in het bos te slapen
 • 1 Overnachtingen onder een tarp
 • Donatie aan Staatsbosbeheer
 • Alle maaltijden vanaf de lunch op dag 1 t/m de lunch op dag 2
 • Al het drinken tijdens het hele weekend: thee, koffie.
 • Gebruik Woodstoves
 • Eerste hulp kit
 • Volledige klimaatcompensatie van jouw reis via Trees for All

EXCLUSIEF

 • Heen en terug reis
 • Reisverzekering en / of annuleringsverzekering

VROEGBOEKKORTING

De normale prijs voor deze reis is €190, maar op deze reis is onze vroegboekkorting van toepassing! Boek je lekker vroeg, dan krijg je de maximale korting van 10% op de reissom (excl. eventuele huurkosten). Het kortingsschema voor deze reis is als volgt: bij boeken

 • tot 5 maanden voor vertrek - 10% korting
 • tot 4 maanden voor vertrek - 8% korting
 • tot 3 maanden voor vertrek - 6% korting
 • tot 2 maanden voor vertrek - 4% korting
 • tot 1 maand voor vertrek - 2% korting

ALGEMEEN

Dit micro avontuur staat voor de verbinding met jezelf en de verbinding met de natuur. In 24 uur even helmaal terug naar de basis. Alle activiteiten van dit avontuur zijn bij de prijs inbegrepen, evenals alle maaltijden en drinken. Laat ons bij aanmelding even weten als je een dieet volgt of een allergie hebt zodat we hier rekening mee kunnen houden. Tijdens dit micro avontuur staat de natuurbeleving voorop. We willen je graag laten zien hoe fraai de Nederlandse natuur is en gaan voor een dag terug naar de basis. We vragen je dan ook je telefoon niet / zo min mogelijk te gebruiken (wel evt voor het maken van foto’s, maar hier mag je natuurlijk ook een foto camera voor mee nemen).

ZELF MEENEMEN

 • Stevige wandelkleding, liefst lange broek en lange mouwen
 • Stevige wandelschoenen 
 • Rugzak (ongeveer 35 liter)
 • Zomerslaapzak en matje
 • Warme bovenlaag voor de avond
 • Regenkleding
 • Toiletspul en handdoekjes
 • Persoonlijke medicatie
 • Evt verrekijker
 • Evt camera
 • Zaklamp
 • Evt Kampmes, inklapbaar of in stevige houder

Garantieregeling

Dit aanbod valt onder de garantie van STO Garant. Je kunt de voorwaarden van deze garantieregeling vinden op de website van STO Garant (www.sto-garant.nl/downloads).