Update Covid-19: Veilig op reis

Tripfacts

V.a. €261,00 per persoon Kan variëren i.v.m. vroegboekkorting en vertrekdata Reserveer nu

Van oude heuvelrug naar Natura 2000 Rijnstrangen gebied

Zwerven van Montferland - Gelderse Poort

Grensoverschrijdend van stuwwal naar rivierenland

Een prachtige zwerf- en struintocht door de heuvels van het Montferland met zijn gouden akkers en door het ruige rivierenlandschap de Rijnstrangen in het hart van de Gelderse Poort.

Trip/Course designer: Niels Leenders Niels Leenders

De Oude Rijn is een laagdynamisch onderdeel van de Rijn zoals we die nu kennen. Als je hier voor het eerst komt waan je je in Oost-Polen. Een uitgestrekt rivier moeras slingert tussen de landerijen door. Ook de geluiden zijn hetzelfde, je hoort bijvoorbeeld de zeldzame grote karekiet en de roerdomp. Wildernis in Nederland, zoals we die graag opzoeken bij 360° Explore. Een onbekend en onbemind natuurgebied dat uniek is maar ook typisch voor het oer-nederlandse rivierenlandschap.

De strangen hebben zich sinds de afkoppeling van de rivier de Rijn ontwikkeld tot een binnendijks moerasgebied met grote natuurwaarde, rijk aan ooibossen en gevoed door kwelwater uit het Montferland. Een schitterende symbiose die we wandelend volgen, want zonder de nabijheid van het Montferland was het water in het Rijntakken Natura 2000 gebied nimmer zo helder geweest. Het is échte kwel van de stuwwal die boven komt borrelen in de Rijntakken en de zuiverheid van het water verklaart. Het water is zo schoon dat naast de bever ook de otter zich er thuis voelt. Er zijn veel plannen de Rijnstrangen nóg meer leven en dynamiek te geven. Lees er meer over in de flyer van Ark.

Het Montferland is een stuwwallencomplex in het oosten van Nederland. De heuvelrug die door het in het Saalien aanwezige landijs gevormd is, bestaat uit een grote westelijke stuwwal (Hettenheuvel tot Eltenberg, waar we overheen lopen tijdens onze trektocht) en een kleinere oostelijke stuwwal (Galgenberg). De Rijn stuitte tijdens de ijstijd op een muur van ijs en stuwwallen. Het Montferland vormden toen nog een aaneengesloten stuwwal met de heuvels bij Kleef, Groesbeek en Nijmegen. Toch heeft de Rijn kans gezien door deze heuvelrug heen te breken en delen ervan op te ruimen. De overgebleven stuwwallen vormen nu een soort poort: de machtige Gelderse Poort!

We zijn tijdens dit micro avontuur 2,5 dag onderweg door een aaneenschakeling van natuurgebieden in Nederland én Duitsland. Gebruikmakend van een kleine natuurcamping van Natuurmonumenten en een unieke concessie om in de wildernis voor één nacht te mogen slapen met onze expeditie tentjes. Letterlijk in het hart van de Gelderse Poort. Op zondag klim je in de loop van de middag voldaan de dijk bij Oud-Zevenaar op. Een bijzondere ervaring rijker, een gevoel van rust meester, verbonden met de natuur en met een frisse geest en opgeladen voor een nieuwe week!

Trip profiel

Inspanning Sportief

Je houdt vast en zeker van een bijzonder micro avontuur. Dat we infrequent en alleen in klein gezelschap organiseren, kortom, uniek! We beginnen vrijdag in de loop van de middag, het zou dus nog mogelijk zijn om 's ochtends nog te werken, het e.a. te organiseren voor thuis om vervolgens je avontuur te starten aan de noord-oost grenzen van het Montferland. Zondag eindigen we in de loop van de middag onze tocht op een ander punt dan waar we gestart zijn. Voor de logistiek dragen wij zorg. Onze trektocht loopt door natuurgebieden van Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer en Twickel. We overnachten op een kleine kampeerplaats van Natuurmonumenten (Beek) en 1x in het wild midden in de Gelderse Waard (in de buurt van Lobith), onderdeel van de Rijnstrangen. In totaal leggen we met bepakking voor 2 overnachtingen 46 kilometer in 2,5 dag af. De inspanning is gemiddeld, voor de sportieve wandelaar en de benodigde techniek laag.

Vertrekdata

Kies jaar
Kies vertrek

Zwerven van Montferland - Gelderse Poort

3 september - 5 september 2021

Gids: Niels Leenders Niels Leenders

 • Duur 3 dagen

Kalender

ma di wo do vr za zo
aug 30 aug 31 sep 1 sep 2 sep 3 sep 4

V.a. €261,00 per persoon Kan variëren i.v.m. vroegboekkorting Boek nu

Foto's

Dag-tot-dag

Dag 1 Op grote hoogte over de stuwwal

Onze aanloop vindt plaats door het Montferland, over het hoogste punt van de stuwwal: de Hettenheuvel (93m). Het uitzicht over de Achterhoek, Doetinchem en het dal van de IJssel is prachtig. De route loopt van oost naar west over de heuvelrug, via oude smokkelwegen, naar de uitspanning van het Peeske in Beek aan de andere kant van de stuwwal. De kleine, eenvoudige maar goed verzorgde en mooi gelegen natuurcamping van Natuurmonumenten is ons eerste rustpunt aan de borders van de mooie natuurgebieden hier. Aan het eind van de dag hebben we met wat op- en neer gaan voor Nederlandse begrippen een mooi aantal hoogtemeters te pakken (164m).

Totaal 8,4 km circa 2,5 uur lopen

Dag 2 De entrée naar de Gelderse Poort

Vandaag zwerven we over de stuwwal naar de landsgrenzen bij Hoch Elten. Een grensoverschrijdende tocht van heuvelrug naar het strangen gebied. Langs gouden linten van graanvelden, over mooie heidevelden aan de voet van de Hulzenberg, klimmend naar de top van deze markante berg met houten uitzichttoren van Natuurmonumenten. Als we de steile wal bij Elten bereiken worden we beloond met een uitzicht dat tot de bossen van het Reichswald bij Nijmegen reikt. We dalen af naar het Naturschutzgebiet Die Moiedtjes. Dit kleine natuurreservaat, ontstaan in 2003, bestaat uit meer dan 30 kleine meren en plassen, rietvelden, vochtige hoge kruidachtige weiden en natuurlijke naaldhout struiken van verschillende leeftijden. Een kleine parel alvorens wij onze entree maken in de Gelderse Poort. We bevinden ons op het punt waar de Rijn ons land binnenstroomt. Volgens velen een on-Nederlands mooi landschap. Al is het maar omdat de grens er net zo makkelijk zijn loop verlegd als de rivier. Aan de Nederlandse zijde van de beek de Wild volgen we markeringen van een Klompenpad, het Rijnweidepad. Het slingerende pad langs oude rivierbeddingen, stroomruggen en dichtgeslibde geulen brengt ons naar onze bijzondere kampeerplek in het hart van de Rijnstrangen.

Totaal 17,7 km circa 5,5 uur netto looptijd

Dag 3 Erfkamerlingschap, Revensweert en de Grote Gelderse Waard

Vandaag wacht ons een prachtige tocht door de Grote Gelderse Waard, beginnende bij het Rijnweide pad langs de beek De Wild. Aan de andere zijde van de Rijnstrang zien we het Tier & Vogelschutzgebiet Unterer Niederrhein. Afhankelijk van de vertrekdatum (broedseizoen) is het mogelijk onze route te vervolgen door het Erfkamerlingschap. Het Erfkamerlingschap is een schiereiland, gelegen tussen twee strangen van de Oude Rijn. Met behulp van twee trekveertjes gaan we dieper het Rijnstrangen gebied in. Het laatste deel van de tocht voert over het Rijnstrangen Klompenpad. Dit stuk gaat ondanks het gemarkeerde pad door ruig rivierenlandschap met uiterwaarden en rabatten, over dijken en langs een gemaal en oude verdedigingswerken. We eindigen ons micro avontuur bij het gezellige en knusse restaurant Thoen & Thans in Oud Zevenaar. Natuurlijk met een blik terug op de gehele route vanaf het observatiepunt de Rosandse Polder. Na Kaffee und Kuchen worden we door onze chauffeur weer afgezet op ons startpunt en de parkeerplaats aan de noordoost kant van het Montferland.

Totaal 19,5 km circa 6 uur netto looptijd

Dag INFO Begin & Eindpunt

Beginpunt: P-plaats Natuurmonumenten Zeddam
Eindpunt: Thoen & Thans, Oud Zevenaar (vanaf eindpunt 15km met auto naar startpunt)

INCLUSIEF

 • Nederlandse gids: UIMLA International Mountain Leader of Wilderness Guide, Wilderness First Responder 
 • Kamperen op een fraaie camping van Natuurmonnumenten & één nacht midden in het Rijnstrangen gebied
 • Transport met taxi van einde wandeling terug naar het noord-oosten van het Montferland
 • 2 overnachtingen in onze fantastische Hilleberg expeditie tentjes
 • Alle maaltijden vanaf het avondeten op dag 1 t/m lunch op dag 3 (outdoor maaltijden op dag 1, 2 en 3)
 • Gebruik kook uitrusting, brandstof (branders en pannen)
 • Uitgebreide eerste hulp kit inclusief medicijnen
 • Gebruik Spot emergency beacon en optionele locatie updates voor thuisblijvers
 • Volledige klimaatcompensatie van jou reis via Trees for All
 • Reisgeld garantie regeling via STO (Stichting Take-Over)
 • Whatsapp-reisgroep met 360° Explore gids & 360° Explore Basecamp
 • Toegang tot de 360° Community en een digitaal foto-album van de reis na afloop

EXCLUSIEF

 • Heen en terug reis naar het startpunt (P-plaats Natuurmonumenten Zeddam)
 • Reisverzekering

VROEGBOEKKORTING

De standaard reissom is €290, maar op deze reis is onze vroegboekkorting van toepassing! Ben je er vroeg bij, dan krijg je de maximale korting van 10% op de reissom (excl. eventuele huurkosten). Het kortingsschema voor deze reis is als volgt: bij boeken

 • tot 5 maanden voor vertrek - 10% korting
 • tot 4 maanden voor vertrek - 8% korting
 • tot 3 maanden voor vertrek - 6% korting
 • tot 2 maanden voor vertrek - 4% korting
 • tot 1 maand voor vertrek - 2% korting

REISCHEQUE

Bij meer dan 8 personen ontvangt elke reiziger na afloop van de reis een reischeque1

 • bij 9 personen een reischeque t.w.v. €10 p.p.
 • bij 10 personen een reischeque t.w.v. €20 p.p.

1 Onze reischeques zijn geldig tot twee jaar na datum van afgifte en zijn niet persoonsgeboden. Ook leuk om na jouw reis cadeau te doen aan bevriende outdoorenthousiasten! Per persoon kan er per reis één reischeque worden verzilverd. De reischeques zijn in te wisselen op trektochten, micro avonturen en sneeuwwandelreizen m.u.v. de sneeuwwandelreizen i.s.m. de NKBV.

GARANTIEREGELING

Dit aanbod valt onder de garantie van STO Garant. Je kunt de voorwaarden van deze garantieregeling vinden op de website van STO Garant (www.sto-garant.nl/downloads).