Tripfacts

V.a. €1080,00 per persoon Reissom kan variëren i.v.m. groepsgrootte en vertrekdata Reserveer nu

One-stop-shop voor off-piste winterplezier!

Masterclass Sneeuwschoen Wandelen

Intensieve cursus vanuit comfortabel hotel

Om te leren sneeuwschoenwandelen heb je nauwelijks een cursus nodig, daarom ga je tijdens deze week heel veel andere dingen leren waar je plezier van hebt als je 's winters buiten de gebaande paden wilt gaan sneeuwwandelen. Een one-stop-shop voor off-piste winterplezier!

Trip designer: Peter Mienes Peter Mienes

Heeft het sneeuwschoenwandelvirus je te pakken, maar voel je je nog onvoldoende geëquipeerd om zelfstandig wat uitdagender of meerdaagse tochten te ondernemen? Dan is deze cursus voor jou een uitstekende gelegenheid om je daarop voor te bereiden. Gedurende 6 dagen maken we tochten die grotendeels door de deelnemers zelf voorbereid en begeleid worden. Om je daar goed toe in staat te stellen wordt ook de nodige theorie behandeld op het vlak van lawinekunde, sneeuwkunde, tochtplanning, risicomanagement en oriëntatie in de winter. In het terrein zullen we hier ook voortdurend aandacht aan besteden. Het doel is dan ook niet om lange tochten te maken, maar juist leerzame tochten waarin voldoende tijd wordt genomen om de theoretische basis in de praktijk te brengen.

Na de tocht kun je even lekker ontspannen in de loungeruimte of de sauna van ons hotel, dat met een Zoover 2015 award 2e staat op de lijst van beste hotels in Frankrijk! De 360° Explore gidsen geven 's winters en 's zomers cursussen in dit gebied en we kennen het daarom op ons duimpje. We garanderen dat we elke keer weer de mooiste tochten uitzoeken.

Organisatie
Deze reis wordt aangeboden in co-creatie met Bergsportreizen, de reisorganisatie van de NKBV: je gaat op stap met een IML gids van 360° Explore, en het boekingsproces voor deze reizen verloopt via Bergsportreizen.nl. Als je nog geen lid was van de NKBV, dan word je dat tijdens het boeken. Ben je één van onze gewaardeerde bestaande 360° reisgenoten (minimaal 1 reis met 360° Explore meegeweest)? Dan ontvang je het lidmaatschapsgeld eenmalig voor het eerste jaar terug! 

Het gebruik van sneeuwwandelschoenen en telescopische wandelstokken is bij sneeuwwandelreizen samen met Bergsportreizen inbegrepen. Een lawine drie-eenheid (lawinepieper, schep & sonde) is standaard inbegrepen bij alle 360° Explore winterreizen.

Trip profiel

Inspanning Sportief

 • Klimmen 811m
 • Dalen 804m
 • Hoogste punt 1,887m
 • Afstand 9km

Je bent een bergwandelaar die zin heeft om veel te leren over het winterse terrein en het gaaf vindt om waar mogelijk dwars door de (poeder)sneeuw omlaag te gaan. Je hebt een goede conditie, en begrijpt dat sneeuwschoenwandelen flink inspannender kan zijn dan gewoon bergwandelen. Je geniet van het comfort van een hotel en weet de culinaire hoogstandjes van de chef naar waarde te schatten ;-). Het hoogteprofiel is van een doorsnee sneeuwwandeltocht deze week: de Pas de la Bosse.

Trip vertrekdata

Kies jaar
Kies vertrek

Masterclass Sneeuwschoen Wandelen

11 januari - 17 januari 2020

Gids: Peter Mienes Peter Mienes

 • Reisduur 7 dagen

Kalender

ma di wo do vr za zo
jan 6 jan 7 jan 8 jan 9 jan 10 jan 11 jan 12
jan 13 jan 14 jan 15 jan 16 jan 17 jan 18 jan 19

V.a. €1080,00 per persoon Reissom kan variëren i.v.m. groepsgrootte

Foto's

Bekijk het gehele fotoalbum

Dag-tot-dag

Dag 1 Inkwartieren en voorbeschouwing

We ontmoeten elkaar om 17.00 uur in hotel Esprit Montagne in La Chapelle d’Abondance, waar we vooruitkijken naar het weekprogramma en alvast de weer- en lawinesituatie onder de loupe nemen.

Heen & Terugreis

We reizen op eigen gelegenheid naar La Chapelle d’Abondance, vlak onder het Meer van Genève, op 9 uur rijden van Arnhem. 
Met de trein is te reizen op Aigle. De reis per trein duurt circa 10,5 uur. Voor de dagtochten die we maken is het handig ter plekke enkele auto’s beschikbaar te hebben voor het vervoer. Om met elkaar de heen- en terug reis af te stemmen en samen rijden te vergemakkelijken openen wij bij genoeg reisgenoten een reizigers app.

Dag 2 Lawineredding, inlooptocht en theorie

Vandaag maken we kennis met de lawinereddingsmaterialen, zullen een 'slachtoffer' opsporen en uitgraven en gaan verschillende looptechnieken oefenen. Eventueel gehuurde airbag rugzakken (aanbevolen) gaan we allemaal testen door ze te activeren! We maken een korte inlooptocht in de buurt van het hotel, van ca. +400m, -400m, 6km en 3 uur. Daarna wordt theorie behandeld: basis lawinekunde, geschiedenis van de lawinekunde en tochtplanning.

Wat leer je tijdens deze cursus?


Lopen in alpien terrein met sneeuwschoenen

 • normale looptechniek
 • duckstep
 • dalen
 • keren op een berghelling
 • traverseren
 • aanleggen van een spoor
 • remmen in de sneeuw

Sneeuw- en lawinekunde

 • basis lawinekunde
 • interpreteren van lawinebericht
 • beoordeling van lawinegevaar
 • herkennen alarmtekens in het terrein
 • sneeuwdektests: kolomtest, brede kolomtest en Systematische Sneeuwdek Diagnose
 • oefenen met lawinepieper
 • multiple-burial

Oriëntering

 • kaartlezen
 • kaart en kompas
 • introductie UTM-grid en GPS
 • tochtplanning

Risicomanagement

 • weerkunde
 • 3x3 methode van Werner Munter
 • elementaire reductiemethode / Stop-or-Go
 • snowCard
 • NKBV uitvouwblad ‘Lawinegevaar!’

Dag 3-7 Dagtochten en theorie

Gedurende deze vijf dagen maken we dagtochten in de omgeving van het hotel. Daarbij zullen we afwisselend gebruik maken van liften en eigen vervoer om steeds terrein op te zoeken –onder en vooral boven de boomgrens– waar zoveel mogelijk te beleven en te leren valt. We zullen dan ook regelmatig stilstaan om te overleggen over de risico's, signaleren van alarmtekens in de sneeuw, het weer monitoren, voelen in de sneeuw, sneeuwprofielen maken, en te oriënteren in het winterse terrein, met hulp van kaart, kompas, GPS en apps.

Afhankelijk van de weersomstandigheden doen we 's ochtends of na terugkeer een blokje theorie: weerkunde, oriëntatie + GPS/apps, risicomanagement, sneeuwkunde. De tochten op dagen 4, 5, 6 en 7 ga je zelf (onder begeleiding) voorbereiden: hoe lang doen we er over? wat zegt het lawinebericht? en het weerbericht? kan de tocht eigenlijk wel, gegeven de omstandigheden? wat zijn de risico’s?

Dag 4 Pointe de Bellevue

Met de gondellift Super Châtel overwinnen we snel zo’n 400 hoogtemeters. Te voet, op de sneeuwschoenen passeren we de grens, en in Zwitserland aangekomen zien we al snel ons doel: Pointe de Bellevue. We bereiken dit schitterende uitzichtspunt via een bergrug vanaf waar we al lopende zicht hebben op het Meer van Genève, de Mont-Blanc en de hoge Zwitserse gletsjermassieven.

Ca. 4 uur lopen, 550m stijgen en 550m dalen

Pas de la Bosse

De grootste blikvanger in het gebied is de Cornettes de Bise, en gigantisch kalkmassief waar steenbokken een veilig heenkomen hebben. Vanaf Chalets de Chevenne lopen we hier vlak langs en hoe dichterbij we komen, hoe imposanter het rotsmassief wordt. Misschien kunnen we de steenbokken zien! Na een geleidelijke klim komen we aan op de Pas de la Bosse, vanaf waar we een mooi uitzicht hebben op het ’s winters verlaten dal van Refuge de Bise. Via Chalets de Mens dalen we weer af naar het beginpunt, onder de indrukwekkend steile Noordwand van de Mont Chauffe langs.

Ca. 4½ uur lopen, 700m stijgen en 700m dalen

Dag 5 Tour d’Aiguille de Braitaz

Met de ‘huislift’ van het hotel pakken we de eerste 400 hoogtemeters. Vervolgens vinden we langs enkele skipistes een geschikte route om naar Col de Braitaz te lopen. Voordat we hier de grens naar Zwitserland oversteken, krijgt iedereen de gelegenheid om in het restaurant op de col te genieten van de bijna 5cm dikke Tarte aux Myrtilles :-) Voorbij de col dalen we zo’n 150m af en laten het (rustige) skigebied achter ons. Via een korte steile passage bereiken we het prachtig eenzame dal Outanne, waar we ons tussen kopjes en kommetjes een weg doorheen banen, omhoog naar Col d’Outanne. Terug bij de ‘huislift’ aangekomen sparen we onze knieën door gebruik te maken van de retourticket.

Ca. 4 uur lopen, 650m stijgen en 650m dalen

Dag 6 Arête des Fours

Vanuit Pré la Joux pakken we de stoeltjeslift omhoog. Boven aangekomen verlaten we direct het skigebied en wandelen de stilte in, naar Col de Bassachaux. Daar begint onze graatwandeling van bijna 2km. We doen hier wel bijna 2 uur over, enerzijds vanwege de soms wat lastiger stukjes die we tegenkomen, maar ook omdat je eenvoudigweg wat vaker wilt stilstaan op zo’n graat om te genieten van het uitzicht rondom. Vlak onder de imposante Pointe de la Chavache buigen we rechtsaf en dalen traverserend naar Chalets de Lens. Even later zetten we de definitieve afdaling in, terug naar Pré la Joux.

Ca. 4½ uur lopen, 400m stijgen en 800m dalen

Dag 7 Chapelle d’Ubine

Naast refuge d’Ubine staat een prachtig klein kerkje met glas-in-lood vensters en voldoende openingen tussen de muren en het dak om ’s winters de sneeuw op de neus van Maria te laten neerdalen. Een prachtig doel voor een winterwandeling! We vertrekken van het gehucht Le Mont en komen na een goed uur wandelen aan op Col de la Plagne. Na nog een klein uur bereiken we de 1e pauzeplek: het kerkje. Via een andere route gaan we over beekjes en door bos terug naar de col en vervolgens naar Le Mont.

Ca. 3½ uur lopen, 550m stijgen, 550m dalen

De tocht op dag 7 eindigt om ca. 14:00 uur.

Dag INFO INCLUSIEF

 • 6 dagtochten onder begeleiding van vertrouwde, ervaren & gediplomeerde Nederlands sprekende 360° trektocht gids: UIMLA International Mountain Leader (IML) & Wilderness First Responder (WFR)
 • Theorielessen over lawinekunde, sneeuwkunde, weerkunde, oriëntatie en risico management
 • Handouts van de theorielessen
 • 6 overnachtingen op basis van halfpension en lunch (tijdens ontbijt klaar te maken)
 • Uitrusting: sneeuwschoenen, stokken, lawinepieper, sneeuwschep en sonde
 • Volledige klimaatcompensatie van jouw reis via Trees for All

Exclusief

 • Heen- en terugreis en lokaal vervoer
 • huur airbag rugzak (wel aanbevolen)
 • Reisverzekering
 • Persoonlijke uitgaven aan drankjes, telefoontjes, fooien en andere maaltijden of snack