Update Covid-19: Veilig op reis in het najaar

Tripfacts

V.a. €1165,00 per persoon Kan variëren i.v.m. vroegboekkorting en vertrekdata Reserveer nu

Sneeuwschoen trekking door oudste Nationaal Park Frankrijk

Grand Tour de la Vanoise

Sneeuwwandel trektocht door de Vanoise

De Vanoise is het eerste en oudste nationale park van Frankrijk en beslaat samen met het naastgelegen Gran Paradiso een oppervlakte van maar liefst 1250 km2. Vanuit het bekende Val-d’Isère wandelen we met de reisontwikkelaar & 360° Explore International Mountain Leader Peter Mienes binnen enkele uren de stilte van het park binnen en weten we ons omgeven door de vele dieren waaraan de Vanoise een beschermd thuis biedt: gemzen, vossen, lammergieren, hermelijntjes om enkele te noemen.

Trip/Course designer: Peter Mienes Peter Mienes

NB: in samenspraak met de NKBV is deze reis georganiseerd voor de doelgroep 50+

De tour loopt door het centrale deel van het park, waarbij we vier hutten aandoen, en vanuit twee van deze hutten een dagtocht zullen maken. De hutten bieden zelfs in de winter het comfort van warme douches! Het terrein is technisch niet moeilijk en de afstanden tussen de hutten zijn niet al te groot. Hierdoor biedt de tocht ook voor de minder ervaren sneeuwschoenwandelaar de mogelijkheid om een echte alpiene sneeuwschoenweek & trektocht te beleven! Beleef deze sneeuwschoentocht mee in dit mooie winterse berglandschap, weg van de drukke skipistes.

Onze huis-camerman Kay Jansen maakte tijdens een voorgaande editie deze prachtige video, een sfeerimpressie om even stil van te genieten!

Trip profiel

Inspanning Avontuurlijk

Je bent een bergwandelaar die het leuk vindt om een uitdagende sneeuwschoentrekking te maken in midden-alpien terrein. Je hebt een uitstekende conditie, en begrijpt dat sneeuwschoenwandelen flink inspannender kan zijn dan gewoon bergwandelen. Als het qua omstandigheden een keer tegenzit heb je voldoende motivatie om de tocht te volbrengen. Door weersomstandigheden kan de tocht zwaar worden, dus een uitstekende loopconditie en doorzettingsvermogen zijn voorwaarden om deze tocht voor jezelf en je tochtgenoten tot een fantastische ervaring te maken.

Vertrekdata

Kies jaar
Kies vertrek

Grand Tour de la Vanoise

21 maart - 27 maart 2021

Gids: Laurens Vliegen Laurens Vliegen

 • Duur 7 dagen

Kalender

ma di wo do vr za zo
mrt 15 mrt 16 mrt 17 mrt 18 mrt 19 mrt 20 mrt 21
mrt 22 mrt 23 mrt 24 mrt 25 mrt 26 mrt 27 mrt 28

V.a. €1165,00 per persoon Kan variëren i.v.m. vroegboekkorting

Foto's

Bekijk het gehele fotoalbum

Dag-tot-dag

Dag 1 Val d’Isère - Refuge de la Leisse (2478m)

We treffen elkaar ’s morgens om 10 uur in de bistro La Gourmandine in Val d’Isère. Vanaf daar lopen we langs de auto voor de huurmaterialen en dan pakken we de lift l’Olympique die ons naar een hoogte van 2690m brengt. Nadat we het skigebied achter ons hebben gelaten, hebben we vanaf Col de Fresse voorlopig voor het laatst een fraai uitzicht op de reusachtige toppen van de La Grande Motte (3653m) en La Grande Casse (3855m). Kort daarna laten we het skigebeuren definitief achter ons en komen we aan bij knusse Refuge de la Leisse, aan de zuidvoet van La Grande Motte.

In de middag zullen we gaan oefenen met de lawinematerialen en eventueel gehuurde airbag rugzakken (aanbevolen) gaan we allemaal testen door ze te activeren!

Ca. 3 uur lopen, 350m stijgen en 550m dalen

Heen & terugreis

Tot Bourg-St-Maurice rijden TGV’s. Vanaf daar brengt bus T14/T15 je in ongeveer 45 minuten naar Val d’Isère. Parkeren in Val d’Isère is vrij kostbaar.

Dag 2 Refuge du Plan du Lac (2364m)

De volgende dag lopen we door de mooie Vallon de la Leisse, onderlangs de imposante zuidwand van La Grande Casse; in de zomer lopen hier de wandelaars van de GR55. We passeren een prachtig boogbruggetje uit de Romeinse tijd. Na nog twee volgende bruggetjes begint de definitieve klim: om de volgende hut te bereiken hebben we nog een stijging van een goede 300m te overwinnen.
De hut ligt op een vlakke Noord-Zuid doorgang waardoor deze soms tot en met het dak is ingesneeuwd. Met een kettingzaag maakt de gardien dan een trapje naar omlaag naar de voordeur!

Ca. 5 uur lopen, 450m stijgen en 500m dalen

Dag 3 Dagtocht Pointe du Grand Vallon (3136m)

Vandaag een stevige dagtocht naar de 3175m hoge Pointe du Grand Vallon, ons eerste hoogterecord tijdens de tocht. De Grande Motte ontneemt ons nèt het zicht op de Mont Blanc, maar bij goed weer kunnen we wel de Aiguille Verte, Grandes Jorasses en Mont Dolent zien.

Ca. 6½ uur lopen, 1000m stijgen en 1000m dalen

Dag 4 Refuge de la Femma (2352m)

Het traject naar de laatste hut, de Refuge de la Femma, is niet zo heel lang, maar wel erg mooi, en het is bijna wel zeker dat we vandaag gemzen zullen zien en misschien ook de vos zien wegrennen die in dit dal zijn territorium heeft! Eventueel kunnen we in de middag nog een tochtje doen, bv. naar de Col de Pierre Blanche (2842m).

Ca. 3 uur lopen, 250m stijgen en 250m dalen

Dag 5 Dagtocht Pointe de Méan Martin (3330m)

Vanuit onze laatste hut maken we nog een dagtocht, afhankelijk van de omstandigheden in principe naar de 3330m hoge Pointe de Méan Martin. Vanaf deze top kunnen we bij goed weer de Mont Blanc zien, en bekende toppen als de Matterhorn, Dufourspitze en de Gran Paradiso.

Ca. 6 uur lopen, 900m stijgen en 900m dalen

Dag 6 Refuge du Fond des Fours (2537m)

Een niet al te moeilijke en niet te lange route brengt ons naar de onze laatste
hut: de eenvoudige refuge du Fond des Fours.

Ca. 4,5 uur lopen, 700m stijgen en 550m dalen

Dag 7 Val d'Isère (1842m

Op onze laatste dag zetten we definitief de daling in naar Val-d’Isère. Vlak voordat we
weer in de drukte van Val d’Isère aankomen genieten we in een rustig restaurant van
een welverdiende koffie met taart en blikken tevreden terug op een mooi
sneeuwavontuur.

Ca. 3 uur lopen, 700m dalen

Dag INFO INCLUSIEF

 • 7 dagen onder begeleiding van vertrouwde, ervaren & gediplomeerde Nederlands sprekende 360° trektocht gids: een UIMLA International Mountain Leader (IML)
 • 6 overnachtingen op het lager
 • 6 x halfpension
 • Koffie met iets lekkers na afloop
 • Lawinepieper, sneeuwschep en sonde
 • Satelliettelefoon of noodbaken (voor noodgevallen)
 • Volledige klimaatcompensatie van jouw reis via Trees for All

Exclusief

 • Heen- en terugreis en lokaal vervoer
 • Huur sneeuwschoenen en stokken
 • Huur airbag rugzak (wel aanbevolen)
 • Reisverzekering
 • Persoonlijke uitgaven aan drankjes, telefoontjes, fooien en andere maaltijden of snack

Garantieregeling

Je boekt deze reis via Bergsportreizen, de reisorganisatie van de NKBV. Bergsportreizen is aangesloten bij SGR (Stichting Garantiefonds Reisgelden).

Verzekering

Als je deelneemt aan een reis van 360° Explore ben je verplicht een reisverzekering af te sluiten. Je kunt daarvoor terecht bij de Nederlandse Klim- en Bergsportvereniging of je verzekeringsagent raadplegen.