Update Covid-19: We mogen weer!

Tripfacts

V.a. €981,00 per persoon Reissom kan variëren i.v.m. groepsgrootte en vertrekdata Reserveer nu

Sneeuwwandeltrektocht langs Europa’s hoogste kapel

Grand Tour du Thabor

Pure rust in de Zuidelijke Franse Alpen

De valleien van de Clarée en de Étroite liggen ingeklemd tussen het bekende natuurpark van de Ecrins en de Italiaanse grens. De absolute rust in dit deel van de Zuidelijke Franse Alpen is te danken aan het verbod op de ontwikkeling van skigebieden: je komt er enkel (sneeuwschoen)wandelaars, langlaufers en tourskiërs tegen. De Mont Thabor is met zijn 3178m de blikvanger in dit gebied, en op deze wandelberg ligt Europa’s hoogst gelegen kapelletje, dat we bij gelegenheid zeker even zullen bezoeken!

Trip designer: Peter Mienes Peter Mienes

De week bouwt rustig op: na een drietal korte dagafstanden in Vallée de Clarée maken we de grote oversteek naar de Refuge du Mont Thabor. Na drie hutten met douchegelegenheid is deze hut wat eenvoudiger. We blijven hier twee nachten en doen vanuit deze hut een toppoging naar de Mont Thabor. Het kapelletje vlak onder de top is een mooie plek om even helemaal stil te zijn, en te denken aan wie of wat je maar wilt.

Na de dagtocht vinden we in Vallée Étroite onze laatste hut: tot 1946 was dit Italiaans grondgebied, en bij de hut waar we verblijven prijkt de Italiaanse vlag nog trots in de vlaggenmast. Dus reken op Italiaanse koffie, eten en wijnen in deze hut (en een douche). Op de laatste dag maken we onze ronde af, en keren terug naar Névache, het vertrekpunt van onze tocht, en sluiten de week samen af met een lunch. De 360° Explore reisontwikkelaar & gids Peter Mienes heeft deze tocht ontwikkeld en al enkele keren uitgevoerd. Wij nemen je graag mee in dit overweldigend mooie winterse berglandschap op steenworp afstand van de 4000’er Barre des Écrins.

Trip profiel

Inspanning Avontuurlijk

 • Klimmen 4,818m
 • Dalen 4,820m
 • Hoogste punt 3,161m
 • Afstand 69km

Je bent een bergwandelaar die het leuk vindt om een uitdagende sneeuwschoentrekking te maken in midden-alpien terrein. Je hebt een uitstekende conditie, en begrijpt dat sneeuwschoenwandelen flink inspannender kan zijn dan gewoon bergwandelen. Als het qua omstandigheden een keer tegenzit heb je voldoende motivatie om de tocht te volbrengen. Het terrein en de afstanden (vooral later in de tocht) stellen de nodige eisen aan je conditie en terreinvaardigheid: de hoogteverschillen lopen op tot zo’n 1100m per dag, en het terrein is soms zodanig (langdurig) steil (soms tot 30 à 35 graden) dat het een flinke belasting kan zijn voor de enkels en knieën, zeker bij harde sneeuw. Door weersomstandigheden kan de tocht zwaar worden, dus een uitstekende loopconditie en goede knieën/enkels zijn voorwaarden om deze tocht voor jezelf en je tochtgenoten tot een fantastische ervaring te maken.

Trip vertrekdata

Kies jaar
Kies vertrek

Grand Tour du Thabor

13 maart - 20 maart 2021

Gids: Laurens Vliegen Laurens Vliegen

 • Reisduur 8 dagen

Kalender

ma di wo do vr za zo
mrt 8 mrt 9 mrt 10 mrt 11 mrt 12 mrt 13 mrt 14
mrt 15 mrt 16 mrt 17 mrt 18 mrt 19 mrt 20 mrt 21

V.a. €981,00 per persoon Reissom kan variëren i.v.m. groepsgrootte

Foto's

Bekijk het gehele fotoalbum

Dag-tot-dag

Dag 1 Gîte in Névache (1600m)

Na een prachtige paar laatste kilometers door Vallée de Clarée, bereik je aan het einde van het dal het idyllische kleine dorpje Névache met kerk, bakker, een sportzaak en enkele gîtes. Aan het einde van de dag verzamelen we in onze gîte, blikken vooruit op de komende week, en genieten gezamenlijk het diner.

Heen & Terugreis

Treinen gaan tot Briançon en met de auto rijd je het beste via de Fréjustunnel. Via de reizigers app kan een afspraak voor carpoolen gemaakt worden. Het laatste stuk meerijden e/o ophalen vanaf Briançon is dan ook te organiseren. 

Dag 2 Refuge de Buffère (2070m)

Bij het verlaten van Névache trekken we direct de sneeuwschoenen aan, en zullen daar eerst even mee oefenen voor we echt op pad gaan. Daarna volgen we enkele kilometers de GR57 (Grande Randonnée du Tour du Mont Thabor), en stijgen we heel geleidelijk 150m langs de fraaie beek van het Clarée dal. Vervolgens wacht ons een steile stijging van 300m door het bos, waarna we bij de hut aankomen. Nadat we de rugzakken wat lichter hebben gemaakt trekken we de sneeuwschoenen weer aan om een middagtochtje te maken naar Col de Buffère, vanaf waar we een prachtig uitzicht hebben op het massief van de Écrins. Tussendoor gaan we natuurlijk ook oefenen met de lawine-veiligheidsuitrusting. Eventueel gehuurde airbag rugzakken (aanbevolen) gaan we allemaal testen door ze te activeren!

Ca. 6 uur lopen, 850m stijgen en 400m dalen

Dag 3 Refuge de Laval (2010m)

Het traject naar de volgende hut is niet zo heel lang, maar wel erg fraai. We lopen hoog boven het dal, zoveel mogelijk de hoogtelijn volgend naar Refuge de Chardonnet, waar we even een hapje kunnen eten. Daarna dalen we geleidelijk af naar de beek La Clarée en vervolgen onze weg naar de prachtig omgebouwde Refuge de Laval.

Ca. 5 uur lopen, 450m stijgen en 500m dalen

Dag 4 Refuge des Drayères (2180m)

Vandaag ook weer een niet al te lange dag, om energie te bewaren voor morgen, als we de oversteek naar de Refuge du Mont Thabor zullen maken.
Vanuit de hut steken we via een bruggetje de beek over, en stijgen in alle eenzaamheid met in ons vizier schitterende rotspieken. Vlak onder die indrukwekkende massieve rotstorens banen we ons een weg richting de volgende hut over een niet bestaand hoogtepad. Letterlijk ‘off the beaten track’.

Ca. 5,5 uur lopen, 750m stijgen en 550m dalen

Dag 5 Refuge du Mont Thabor (2508m)

De langste dag van deze tocht is misschien ook wel de mooiste dag! Via drie colletjes en met een omtrekkende beweging rond de imposante Mont Thabor (3178m) en Pic du Thabor (3207m) banen we ons een weg door een verlaten gebied naar de Refuge du Thabor. De hut, waar we twee nachten zullen verblijven ligt bij de meertjes Lacs Ste-Marguerite: Lac Rond en Lac Long. Het is een eenvoudige hut, zonder stromend water, maar dat wordt ruimschoots goedgemaakt door de vriendelijke jonge gardien Cédric en gardienne Fanny.

Ca. 6 uur lopen, 1100m stijgen en 800m dalen

Dag 6 Dagtocht Mont Thabor (3178m)

Als alles meezit, dan klimmen we vandaag naar Europa’s hoogstgelegen kapel, en kijken vanaf de top van de Mont Thabor neer op de trajecten van gisteren en morgen, en natuurlijk op het hele massief van de Écrins. In het Noorden zien we de toppen van de Vanoise en in het Zuiden de Mont Viso. Degenen die willen herstellen van de wat langere dag tot nu toe, kunnen er ook een ontspannen dagje in de hut van maken!

Ca. 6 uur lopen, 1150m stijgen en 1150m dalen

Dag 7 Refuge Terzo Alpini (1765m)

Het traject naar de volgende hut is niet zo lang, maar na de inspannende trajecten van de voorgaande dagen is dat voor de meesten waarschijnlijk zeer welkom.
Na twee nachtjes kunnen we ons in deze hut weer eens goed opfrissen: er is zelfs een warme douche, net als in de eerste drie hutten.

Ca. 3,5 uur lopen, 50m stijgen en 800m dalen

Dag 8 Névache (1600m)

Na het ontbijt wacht ons direct een flinke stijging van 350 hoogtemeters door het bos. Vervolgens vlakt het terrein wat af, en bereiken we via Col des Thures (2194m) en Vallon des Thures de Zuidkant van de bergrug die ligt tussen de hut Tre Alpini en Nèvache. De laatste 1,5 à 2km is voor de ‘cooling down’, terwijl we Névache binnen lopen.

Ca. 3,5 uur lopen, 500m stijgen en 700m dalen

Dag INFO INCLUSIEF

 • 8 dagen onder begeleiding van vertrouwde, ervaren & gediplomeerde Nederlands sprekende 360° trektocht gids: een UIMLA International Mountain Leader (IML)
 • 7 overnachtingen op het lager
 • 7 x halfpension
 • Koffie met iets lekkers na afloop
 • Lawinepieper, sneeuwschep en sonde
 • Satelliettelefoon of noodbaken (voor noodgevallen)
 • Volledige klimaatcompensade van jouw reis via Trees for All

EXCLUSIEF

 • Heen- en terugreis en lokaal vervoer
 • Huur sneeuwschoenen en stokken
 • Huur airbag rugzak (wel aanbevolen)
 • Reisverzekering
 • Persoonlijke uitgaven aan drankjes, telefoontjes, fooien en andere maaldjden of snack

Vroegboekkorting

De normale prijs voor deze reis is €1090, maar op deze reis is onze vroegboekkorting van toepassing! Boek je lekker vroeg, dan krijg je de maximale korting van 10% op de reissom (excl. eventuele huurkosten). Het kortingsschema voor deze reis is als volgt: bij boeken

 • tot 5 maanden voor vertrek - 10% korting
 • tot 4 maanden voor vertrek - 8% korting
 • tot 3 maanden voor vertrek - 6% korting
 • tot 2 maanden voor vertrek - 4% korting
 • tot 1 maand voor vertrek - 2% korting

Garantieregeling

Dit aanbod valt onder de garantie van STO Garant. Je kunt de voorwaarden van deze garantieregeling vinden op de website van STO Garant (www.sto-garant.nl/downloads).

VERZEKERING

Als je deelneemt aan een reis van 360° Explore ben je verplicht een reisverzekering af te sluiten. Je kunt daarvoor terecht bij de Nederlandse Klim- en Bergsportvereniging of je verzekeringsagent raadplegen.