Update Covid-19: We mogen weer!

Tripfacts

V.a. €1197,00 per persoon Reissom kan variëren i.v.m. groepsgrootte en vertrekdata Reserveer nu

Mediterraan sneeuwschoenwandelen in de Centrale Apennijnen

In de voetsporen van de wolf

Ongeëvenaarde winterervaring in NP Abruzzen

Sinds de oudheid heeft geen enkel dier méér tot de verbeelding van de mens gesproken dan de wolf. Een buitengewoon, intelligent en aanpasbaar roofdier die zich staande houdt in vijandige omgevingen en overleeft met schaarse voedselbronnen. De “wolf packs” kwamen over geheel Europa voor, maar door invloed van de mens zijn de leefgebieden schaars geworden. In de Centrale Apennijnen is het niet de mens, maar de wolf (Lupo op z'n Italiaans) die bepaalt. Ga met ons mee op een unieke sneeuwwandelreis.

Trip designer: Niels Leenders Niels Leenders

In samenwerking met 360° Explore partner Rewilding Europe (Apennijnen)

Een unieke sneeuwwandelreis in een uniek wildernisgebied van Europa. Waar zogezegd de wolf de dienst uitmaakt en we zijn voetsporen en huilen gaan volgen terwijl de sneeuwwandelschoenen de eerste trails in de sneeuw uitzetten. De wolven overleefden in het ruige Centraal-Zuidelijke deel van de Apennijnen aan het eind van de jaren zestig. Sindsdien heeft de wolf zijn leefgebied langzaam uitgebreid via een spontaan herklonisatieproces. Vandaag de dag zijn er 7 tot 8 roedels te vinden in het Nationale Park Abruzzo. Tijdens deze 7 daagse reis gaan we 5 dagen op sneeuwwandelschoenen erop uit om het buitengewone sociale leven van de wolf te ontdekken. Tijdens de prachtige wandelingen volgen we eeuwenoude paden en routes door de valleien en over de bergruggen van het park op weg naar de hoogste regionen van de Abruzzo. Met een deskundige lokale wildernis gids leer je over de belangrijke rol van de wolf als roofdier, zijn kennis van en aanpassing aan het Italiaanse leefmilieu en de historische en soms uitdagende relatie met de mens hier. Dit woeste landschap is ook de thuisbasis van de gems, van vele herten, lynxen, de zeldzame Marsicaanse bruine beer en steenarenden. Ontdek, naast de dieren in het wild, de gastvrije bevolking van deze regio en de rustieke dorpen die worden gekenmerkt door eenvoudige maar sterke tradities die maar weinig bezoekers te zien krijgen. We maken gebruik van drie exclusieve berghutten: allemaal ver van de bewoonde wereld gelegen en hoger in de bergen zodat ze een prima uitvalsbasis vormen voor de sneeuwwandelingen. In deze karaktervolle berghutten slapen we op comfortabele bedden, schuiven aan bij een knisperend warm vuur en genieten we van de geweldige lokale Italiaanse maaltijden om ons de volgende dag weer tegoed te kunnen doen aan de frisse berg en boslucht tijdens de winterse tochten. Het dag tot dag programma staat niet vast en wordt ter plaatse bepaald door (1) de sneeuwsituatie en (2) de plekken waar de roedels wolven zich bevinden. Niettemin, de mogelijkheden om met sneeuwschoenen de bergen in te gaan zijn enorm. Bovendien is het gebied in de winter volledig onderbenut en laat het ons de mogelijkheid in ongekende stilte de bergketen te verkenning.

Organisatie
Samenwerken met organisaties die zich inzetten voor behoud en bescherming van wildernis gebieden. Passender kan bijna niet. Het is leuk en zet natuurontwikkeling en bescherming in Europa nog meer op de kaart. 360° Explore is netwerk partner van Rewilding Europe en de European Safari Company. En de Centraal Zuidelijke Apennijnen zijn één van de beschermde gebieden die we op de tochten van 360° ontdekken.

Trip profiel

Inspanning Avontuurlijk

 • Klimmen 2,942m
 • Dalen 2,852m
 • Hoogste punt 2,045m
 • Afstand 56km

Wat kun jij genieten van woeste bergen waar nog weinig invloed van de mens te zien is. Om hier op sneeuwschoenen doorheen te lopen is jouw ultieme gevoel van winteravontuur. Al het wild om jou heen deert je niet. Gems, vele herten, lynxen, steenarenden, hoe meer hoe beter. Misschien heb je nog nooit op sneeuwschoenen gelopen. Misschien is een avontuurlijke tocht door de bergen nieuw voor je. Na een dag inspanning kom je in ieder geval altijd weer terug in een bemande berghut, voorzien van al het gemak en heerlijk eten met lokale ingrediënten. Als 's avonds de maan de witte bergen verlicht kijk jij alweer uit naar het avontuur die nacht. Bij volle maan de lokroep van de wolf volgen: daar stap jij je bed wel voor uit. Zullen we dan de Abruzzen wolf gaan zien?

Trip vertrekdata

Kies jaar
Kies vertrek

In de voetsporen van de wolf

13 februari - 19 februari 2021

Gids: Niels Leenders Niels Leenders

 • Reisduur 7 dagen

Kalender

ma di wo do vr za zo
feb 8 feb 9 feb 10 feb 11 feb 12 feb 13 feb 14
feb 15 feb 16 feb 17 feb 18 feb 19 feb 20 feb 21

V.a. €1197,00 per persoon Reissom kan variëren i.v.m. groepsgrootte

Foto's

Bekijk het gehele fotoalbum

Dag-tot-dag

Dag 1 Vlucht van Nederland naar Rome Fiumicino Airport, transfer naar de Abruzzen

We reizen op eigen gelegenheid met een directe vlucht naar Rome Fiumicino Airport en duiken daarna direct in de Italiaanse cultuur en traditie. Met een transfer van circa 2,5 uur verplaatsen we ons van Rome waar het mild is maar ook temperamentvol en bij vlagen chaotisch op de wegen naar de ultieme stilte en natuur van de Centraal-Zuidelijke Apennijnen. Hier maken we kennis met het lokale team dat 360° Explore en ons ondersteunt waaronder de natuurgids. Als de vluchttijd het toelaat kunnen we nog gauw naar het oude kasteel van de stad met een prachtig uitzicht over Pescasseroli. We ronden de start van de reis af met een heerlijk Italiaans diner in het hotel!

Circa 2-3 uur wandelen - 250 m hoogteverschil - Hotel in Pescasseroli

Heen & terugreis

We reizen op eigen gelegenheid naar de luchthaven van Rome. Voorbeeld vlucht is een directe vlucht van Amsterdam naar Rome Fiumicino met KLM vanaf €190,00 p.p. incl. ruimbagage, reserveringskosten en CO2 uitstoot compensatie (prijs onder voorbehoud van wijzigingen). Boek de vliegtickets pas nadat de reis op garant vertrek is gekomen: dit wordt vermeld op de reispagina op de 360° website (360explore.com/apennijnen). Indien je hulp nodig hebt bij het boeken van de vliegtickets kan je ons altijd benaderen op basecamp@360explore.com.

Dag 2 PESCASSEROLI - RIFUGIO PRATO ROSSO

Bij zonsopgang proberen we al de wolven in het gebied te spotten. We verplaatsen ons naar het noordelijke deel van het Nationaal Park Abruzzen. De route volgt een van de ruige kloven van het gebied en komt uit in een spectaculaire weide, omringd door hoge bergen die sinds de oudheid worden gebruikt als weilanden. We verblijven hier in een onbemande rifugio maar alles wordt voor ons georganiseerd. Heerlijk eten klaargemaakt op een houtkachel en het drinkwater komt vers uit de hemel.

Circa 4-6 uur wandelen - 400 m hoogteverschil - Rifugio Prato Rosso

Dag 3 RIFUGIO DI PRATO ROSSO - VALLE DI CORTE - RIFUGIO TERRAEGNA

Na het ontbijt starten we voor een prachtige wandeling door beukenbossen naar een spectaculaire bergkam. We volgen deze panoramische bergrug langs de regionale grens tussen Pescasseroli en Scanno. ’s Middags dalen we af over herderspaden naar rifugio Terraegna.

Circa 6-8 uur wandelen - 500 m hoogteverschil - Rifugio Terraegna

Dag 4 RIFUGIO TERRAEGNA-RIFUGIO CICERANA

We wandelen langs een bos vol prachtige beuken die met mossen en korstmossen bedekt zijn. We zullen vanaf een hoog punt een plateau bereiken waar wolven leven en we proberen vandaag hun sporen te volgen. Tegen de avond bereiken we de Cicerana-berghut.

Circa 4-6 uur wandelen - 200 m stijgen & 500 m dalen - Rifugio Cicerana

Dag 5 RIFUGIO CINERANA - MONTE MARCOLANO - PESCASSEROLI

Na het ontbijt trekken we sporen door de sneeuw naar de top van de Monte Marcolano met een prachtig uitzicht op de Val Cervara, waar het oudste beukenbos van Europa ligt! In de middag zullen we aankomen in Pescasseroli. We verplaatsen ons dan nog met een transfer naar Civitella Alfedena waar we de nacht doorbrengen in klein en gezellig b&b. Natuurlijk ontbreekt een goede Italiaanse wijn en een heerlijk diner niet!

Circa 6-8 uur wandelen - 400 m stijgen & 800 m dalen - B & B in Civitella Alfedena

Dag 6 MONTE META

Heel vroeg in de ochtend gaan we met een mini-bus naar Valle Fiorita. We wandelen vandaag naar de Passo dei Monaci en naar de top van Monte Meta. Een dag met een grote kans op het zien van wilde dieren zoals steenarend, herten, gemzen en - met het nodige geluk - wolven. Een waardige afsluiting op de sneeuw van de Centrale Apennijnen! 's Avonds nog één keertje Italiaans genieten van slow food met een goede Chianti.

Circa 6-8 uur wandelen - 600 m hoogteverschil - B & B in Civitella Alfedena

Dag 7 CIVITELLA ALFEDENA - ROME FIUMICINO

Een vroeg ontbijtje waarna we vertrekken met mini-van of grote auto vanuit Civitella Alfedena naar Rome (2,5 uur). Volgens de meeste vluchtschema's komen we in de middag aan op Schiphol. Tijdens de reis is het heerlijk nagenieten en wegdromen bij de indrukwekkende wilde landschappen van de Abruzzen waar we doorheen zijn getrokken, op eigen kracht, door diepe sneeuw en in de voetsporen van de wolf.

Dag Info INCLUSIEF

 • Vertrouwde Nederlandse sneeuwwandel gids, gediplomeerd UIMLA International Mountain Leader en Wilderness First Responder
 • Lokale en engels sprekende wildernis gids en kenner van het Nationaal Park Abruzzen en van het voorkomende wild waaronder de wolf
 • Transfer in mini-bus van Rome Fiumicino Airport naar de Centraal-Zuidelijke Apennijnen heen en terug
 • 6 Overnachting op basis van ontbijt, lunch en diner in exclusieve berghutten m.u.v. lunch op dag 7
 • drie-eenheid: lawinepieper, sneeuwschep en sonde
 • korte transfers volgens het programma
 • Volledige klimaatcompensatie van jouw reis via Trees for All (vanaf vertrek Schiphol t/m terugkomst Schiphol)
 • Uitgebreide eerste hulp kit voor afgelegen gebieden inclusief medicijnen
 • Gebruik SPOT emergency beacon en locatie updates voor thuisblijvers
 • Reisgeld garantie regeling via STO (Stichting Take-Over)

Exclusief

 • Heen- en terugreis (directe vlucht is mogelijk) naar en van Rome Fiumicino Airport
 • Sneeuwwandelschoenen en stokken kun je zelf meenemen of huren via 360° Explore
 • Reisverzekering
 • Persoonlijke uitgaven aan drankjes, telefoontjes, fooien en andere maaltijden of snack

Vroegboekkorting

De normale prijs voor deze reis is €1330, maar op deze reis is onze vroegboekkorting van toepassing! Boek je lekker vroeg, dan krijg je de maximale korting van 10% op de reissom (excl. eventuele huurkosten). Het kortingsschema voor deze reis is als volgt: bij boeken

 • tot 5 maanden voor vertrek - 10% korting
 • tot 4 maanden voor vertrek - 8% korting
 • tot 3 maanden voor vertrek - 6% korting
 • tot 2 maanden voor vertrek - 4% korting
 • tot 1 maand voor vertrek - 2% korting

Reischeque 

Bij meer dan 8 personen ontvangt elke reiziger na afloop van de reis een reischeque1

 • bij 9 personen een reischeque t.w.v. € 20 p.p.
 • bij 10 personen een reischeque t.w.v. € 40 p.p.
 • bij 11 personen een reischeque t.w.v. € 60 p.p.
 • en bij 12 personen een reischeque t.w.v. € 80 p.p.

1 Onze reischeques zijn geldig tot twee jaar na datum van afgifte en zijn niet persoonsgeboden. Ook leuk om na jouw reis cadeau te doen aan bevriende outdoorenthousiasten! Per persoon kan er per reis één reischeque worden verzilverd. De reischeques zijn in te wisselen op trektochten, micro avonturen en sneeuwwandelreizen m.u.v. de sneeuwwandelreizen i.s.m. de NKBV.

Verzekering

Als je deelneemt aan een reis van 360° Explore ben je verplicht een reisverzekering af te sluiten. Je kunt daarvoor terecht bij de Nederlandse Klim- en Bergsportvereniging of je verzekeringsagent raadplegen.