Tripfacts

V.a. €970,00 per persoon Reissom kan variëren i.v.m. groepsgrootte en vertrekdata Reserveer nu

Sneeuwschoentrekking langs bemande en onbemande hutten

Grand Tour du Beaufortain

Vergeten stukje Franse Alpen

De Beaufortain: een parel in de Savoie: mooi ongerept terrein, hoogvlaktes, meertjes, imposante bergen, stoere alpenpassen, fraaie vergezichten, kortom een adembenemende bergwereld. Door dit terrein maken we een prachtige trektocht, deels langs onbemande hutten en hutten waar we op en top verzorgd worden. In de onbemande hutten maken we zelf ons meegebrachte eten klaar.

Trip designer: Peter Mienes Peter Mienes

Maar voordat we op pad gaan maken we eerst een dagtocht vanuit een gîte midden in het skigebied, om weer even het gevoel van de sneeuwschoenen te krijgen, en te ervaren of alles lekker gaat. De rugzakken zullen flink gevuld zijn vanwege het zelf mee te nemen eten en reservebranders, en in combinatie met de loopafstanden en hoogteverschillen is het een pittige tocht. Door weersomstandigheden kan de tocht zwaar worden, dus een uitstekende loopconditie is een voorwaarde om deze tocht voor jezelf en je tochtgenoten tot een fantastische ervaring te maken. Natuurlijk starten we de eerste dag weer even met enkele oefeningen in het lopen op sneeuwschoenen. En we oefenen in het omgaan met de lawinepiepers, schep en sonde. Wij laten je graag kennismaken met het overweldigende landschap, de knusse onbemande hutten, en de gastvrijheid van gardiènnes Sandra en Pascale in de twee bemande hutten tijdens de trekking!

Organisatie
Deze reis wordt aangeboden in co-creatie met de NKBV’s Bergsportreizen: je gaat op stap met een IML gids van 360° Explore, en het boekingsproces voor deze reizen verloopt via Bergsportreizen.nl. Als je nog geen lid was van de NKBV, dan word je dat tijdens het boeken. Ben je één van onze gewaardeerde bestaande 360° reisgenoten (minimaal 1 reis met 360° Explore meegeweest)? Dan ontvang je het lidmaatschapsgeld eenmalig voor het eerste jaar à €52,50 via 360° Explore terug! Het gebruik van sneeuwwandelschoenen en telescopische wandelstokken is bij sneeuwwandelreizen samen met de NKBV's Bergsportreizen inbegrepen. Een lawine drie-eenheid (lawinepieper, schep & sonde) is standaard inbegrepen bij alle 360° Explore winterreizen.

Trip profiel

Inspanning Uitdagend

  • Klimmen 941m
  • Dalen 221m
  • Hoogste punt 2,641m
  • Afstand 10km

Je bent een bergwandelaar die het leuk vindt om een uitdagende sneeuwschoentrekking te maken in midden-alpien terrein. Je hebt een uitstekende conditie, en begrijpt dat sneeuwschoenwandelen flink inspannender kan zijn dan gewoon bergwandelen. Als het qua omstandigheden een keer tegenzit heb je voldoende motivatie om de tocht te volbrengen. Het hoogteprofiel is van dag 4, door het prachtige dal Combe de la Neuva, een dag met wat meer stijgende meters.

Trip vertrekdata

Kies jaar
Kies vertrek

Grand Tour du Beaufortain

10 maart - 16 maart 2019

Gids: Peter Mienes Peter Mienes

Kalender

ma di wo do vr za zo
mrt 4 mrt 5 mrt 6 mrt 7 mrt 8 mrt 9 mrt 10
mrt 11 mrt 12 mrt 13 mrt 14 mrt 15 mrt 16 mrt 17

V.a. €970,00 per persoon Reissom kan variëren i.v.m. groepsgrootte

Foto's

Bekijk het gehele fotoalbum

Dag-tot-dag

Dag 1 Refuge Les Arolles (1908m)

We beginnen direct ‘op niveau’, en verblijven de eerste nacht in een hut met prachtig uitzicht op de Mont Blanc. ’s Middags om 14:00 uur treffen we elkaar in bar/restaurant Le Monterminod, in Planay, het gehucht in het daleinde, voorbij Arêches. Daar zullen de materialen worden uitgereikt. Vervolgens stappen we gezamenlijk in de skilift, die ons 700 meter omhoog brengt naar Refuge Les Arolles.

Heen & Terugreis

We reizen op eigen gelegenheid naar Arêches-Beaufort. We adviseren met de trein te reizen óf samen te rijden. Mits er nog plaats vrij is, is het mogelijk tegen een gedeelde vergoeding van onkosten met de gids in de 360° Landrover Defender 4x4 mee te rijden. Tot Albertville rijden TGV's, vanaf daar rijden bussen naar Arêches-Beaufort. Voor de reis organiseren wij een chat groep waarin afstemming over vervoer plaats kan vinden. 

Dag 2 Dagtocht vanuit Refuge Les Arolles

Vandaag maken we kennis met de lawinereddingsmaterialen, zullen een 'slachtoffer' opsporen en uitgraven en gaan kort de belangrijkste looptechnieken oefenen. Daarna maken we een mooi inlooptochtje. Eventueel gehuurde airbag rugzakken (aanbevolen) gaan we allemaal testen door ze te activeren!

Ca. 4 uur lopen, 400m stijgen en 400m dalen

Dag 3 Boudin (1306m) - Refuge Plan de la Lai (1818m)

Na het ontbijt nemen we de eerste lift naar beneden, en rijden met de auto’s naar ons vertrekpunt Boudin. Een andere auto zetten we alvast bij het eindpunt van deze week: La Mappaz. We starten met een klim van een paar uur naar Col du Pré waar we bij goede omstandigheden net als gisteren weer zicht hebben op de Mont Blanc, maar nu iets dichterbij! Even later dalen we af naar het stuwmeer Rosalend, waar we enkele uren langs zullen lopen. Aan de Noordoostzijde van het stuwmeer is het nog een kleine 200m stijgen. Daarna komt al snel de onbemande Refuge du Plan de la Lai in zicht en kan er hout gekliefd worden voor de kachel.

Ca. 5 uur lopen, 700m stijgen en 200m dalen

Dag 4 Refuge de Presset (2414m)

Vandaag lopen we door een prachtig dal Combe de la Neuva. Op een enkele tegendaling na zullen we vooral hoogte gaan winnen: de vorige hut was op 1818m, en de volgende op 2514m. Na een mooie tocht bereiken we Refuge de Presset (bemand). Als we daar vroeg in de middag arriveren kunnen we ons nog tegoed doen aan een stevige Omelette Savoyarde of ander lunchgerecht!

Ca. 5 uur lopen, 900m stijgen en 200m dalen

Dag 5 Refuge de la Coire (2059m)

Via twee colletjes Col du Bresson en Col du Col gaat vandaag de cruciale doorsteek van onze tocht. Vandaag een niet al te lange, maar wel bepalende doorsteek naar Ref. de la Coire (onbemand). Als de lawinecondities ongunstig zijn, dan kan het zijn dat het plan van deze dag moet worden aangepast. Refuge de la Coire is onbemand, dus de bijl kan weer ter hand genomen worden.

Ca. 5 uur lopen, 550m stijgen en 900m dalen

Dag 6 Refuge du Nant du Beurre (2075m)

Met de Mont Blanc in het vizier kiest de IML vandaag (afhankelijk van de sneeuwcondities) voor één van meerdere mogelijke trajecten naar de bemande Refuge du Nant du Beurre. In principe gaat de tour via Col de la Grande Combe, maar er zijn ook twee alternatieven. En misschien pakken we nog een topje mee of doen we na de lunch in de hut nog een middagtochtje. Hoe dan ook: we komen aan bij de onlangs herbouwde hut Nant du Beurre, die bemand wordt door Pascale en haar enthousiaste hond Henka! In deze bijzonder comfortabele hut is het goed toeven, en kunnen we eindelijk weer (2 minuten) douchen. Maar helaas blijven we hier maar één nacht… 

Ca. 4 uur lopen, 600m stijgen en 600m dalen

Dag 7 La Mappaz (1282m)

Vandaag een flink traject. Via een col zonder naam (P2254), Col des Tufs Blancs, Col des Génisses, Col de la Grande Combe en Cormet d’Arêches gaan we weer omlaag naar de bewoonde wereld… een adembenemend mooi traject. We wandelen via Lac de St-Guérin naar Le Mappaz, waar we met de eigen auto(’s) verder kunnen.

Ca. 6 uur lopen, 450m stijgen en 1250m dalen