Tripfacts

V.a. €1020,00 per persoon Reissom kan variëren i.v.m. groepsgrootte en vertrekdata Reserveer nu

Sneeuwschoentrekking door wandelparadijs Beieren

Beierse Bergen en Meren

West naar Oost Traverse door de Beierse Voralpen

In het wandelparadijs Beierse Voralpen maken we op sneeuwschoenen een afwisselende trekking ten Zuiden van München. We starten niet ver van de historische wintersportplaats Garmisch-Partenkirchen in het prachtig gelegen Brauneck-Gipfelhaus, met schitterend uitzicht op de Noordelijke kalkalpen van Tirol.

Trip designer: Peter Mienes Peter Mienes

Na een inloop- en oefendag maken we een zesdaagse trektocht van West naar Oost door eindeloze bossen, langs talloze dierensporen en bestijgen we bergtoppen voor fraaie uitzichten op de Alpen van Oostenrijk aan de ene kant en het Duitse heuvellandschap aan de andere kant. Overnachten doen we afwisselend in berghutten en vakantiewoningen.

Wandelaars met minder sneeuwwandel ervaring zijn van harte welkom tijdens deze week, dus we starten met enkele oefeningen in het lopen op sneeuwschoenen. En natuurlijk oefenen we ook in het omgaan met de lawinepiepers, schep en sonde!

Organisatie
Deze reis wordt aangeboden in co-creatie met de NKBV’s Bergsportreizen: je gaat op stap met een IML gids van 360° Explore, en het boekingsproces voor deze reizen verloopt via Bergsportreizen.nl. Als je nog geen lid was van de NKBV, dan word je dat tijdens het boeken. Ben je één van onze gewaardeerde bestaande 360° reisgenoten (minimaal 1 reis met 360° Explore meegeweest)? Dan ontvang je het lidmaatschapsgeld eenmalig voor het eerste jaar à €52,50 via 360° Explore terug! Het gebruik van sneeuwwandelschoenen en telescopische wandelstokken is bij sneeuwwandelreizen samen met de NKBV's Bergsportreizen inbegrepen. Een lawine drie-eenheid (lawinepieper, schep & sonde) is standaard inbegrepen bij alle 360° Explore winterreizen.

Trip profiel

Inspanning Sportief

  • Klimmen 4,932m
  • Dalen 4,142m
  • Hoogste punt 1,587m
  • Afstand 69km

Je bent een bergwandelaar die het leuk vindt om een sneeuwschoentrekking te maken in de vriendelijk beboste bergen van Beieren. Je hebt een goede conditie, en begrijpt dat sneeuwschoenwandelen flink inspannender kan zijn dan gewoon bergwandelen. Als het qua omstandigheden een keer tegenzit heb je voldoende motivatie om de tocht te volbrengen.

Trip vertrekdata

Kies jaar
Kies vertrek

Beierse Bergen en Meren

19 januari - 25 januari 2019

Gids: Peter Mienes Peter Mienes

Kalender

ma di wo do vr za zo
jan 14 jan 15 jan 16 jan 17 jan 18 jan 19 jan 20
jan 21 jan 22 jan 23 jan 24 jan 25 jan 26 jan 27

V.a. €1020,00 per persoon Reissom kan variëren i.v.m. groepsgrootte Boek nu

Foto's

Dag-tot-dag

Dag 1 Lenggries (679m) - Brauneck-Gipfelhaus (1530m)

We ontmoeten elkaar in de ochtend in Bad Tölz, waar we de huurmaterialen verdelen. Dan pakken we de trein en zijn 11 minuten later in Lenggries. We lopen een kwartier om bij de lift Brauneck Bergbahn te komen die ons op een comfortabele manier snel naar het Brauneck-Gipfelhaus brengt. ’s Middags doen we alvast de eerste oefeningen op sneeuwschoenen en met de lawinematerialen. Daarna blikken we vooruit op de 6-daagse trekking.

Heen & terugreis

We reizen op eigen gelegenheid naar Bad Tölz. Bad Tölz is uitstekend per trein bereikbaar: de trein doet er vanaf Arnhem zo’n 8 tot 10 uur over. Om met elkaar de heen- en terug reis af te stemmen en samen rijden te vergemakkelijken openen wij bij voldoende reisgenoten een reizigers app.

Dag 2 Lenggrieser Hütte (1338m)

We trekken de deur van hut achter ons dicht, op weg naar het avontuur. Met de lift gaan we omlaag naar Lenggries, waarna we stukje bij beetje de bewoonde wereld weer uitlopen. Als snel beginnen we in een rustig tempo hoogtemeters te maken, en bereiken de Hirschbach: de beek die we stroomopwaarts zo’n 5 kilometer en 500 hoogtemeters zullen volgen. Als we afscheid nemen van de beek hebben we het grootste deel van de dagetappe achter de rug, en lopen we verder door het bos het laatste stuk naar de Lenggrieser Hütte. Wie wil kan ’s middags nog even mee naar de huisberg: Grasleitenkopf (+100m, -100m), waarna we de diepe sneeuw opzoeken voor leuke afdalingen of het bouwen van een sneeuwhol!

Ca. 5 uur lopen, 900m stijgen en 250m dalen

Dag 3 Haus Hubertus, Glashütte (898m)

Na een goede kilometer bereiken we het hoogste punt van onze tocht: de Silberkopf (1601m). Langs en dwars door kristalheldere kabbelende beekjes zoeken we een weg naar onze volgende overnachtingsplek: de vakantiewoningen van Frau Smolka. Daarna kunnen liefhebbers van een middagwandeling met lichte(re) rugzak mee op een rondtocht in de omgeving. ’s Avonds bereidt Frau Smolka een eenvoudige maaltijd, speciaal voor ons!

Ca. 5 uur lopen, 550m stijgen en 950m dalen

Dag 4 Dagtocht vanuit Haus Hubertus

Vandaag staat een flinke dagtocht op het programma. Vanuit Haus Hubertus steken we de weg over en bereiken na ruim een kilometer lopen de Achenpaß (940m). Via talloze beekdalletjes die de Noordwand van de Stubeneck doorsnijden bereiken we een verlaten hutje, de Mitterhütte (1276m). Met de sneeuwscheppen graven we ons vlot even wat terrasstoelen. Na de lunch gaan we nog 150m verder omhoog, naar de vervallen Hochalm, die met z'n 1427m zo hoog ligt, dat we de ene kant uit kijkend ons Brauneck Gipfelhaus van de eerste nacht kunnen zien en aan de andere kant via de Achenpaß de besneeuwde bergen van Oostenrijk kunnen zien. Via een hoogtepad vinden we onze weg terug naar Haus Hubertus.

Ca. 5 uur lopen, 550m stijgen en 550m dalen

Dag 5 Buchsteinhütte (1271m)

We gaan het dal van Glashütte weer verlaten en stijgen langzaamaan door het bos naar de Sonnbergalm Niederleger (1150m), een mooie plek voor een pauze en om even te genieten van het uitzicht op de Oostenrijkse kalkalpen. Onze volgende stop is bij Sonnbergalp Hochleger, een pas met ingesneeuwde hut op 1470m. Nu we er toch zijn, kunnen we zonder rugzakken de 100m hoger gelegen Sonnberg even ‘meepakken’, om daar het nog mooiere uitzicht te genieten. Daarna maken we een omtrekkende beweging rond de markante Buchstein, en bereiken even later de berghut die ernaar vernoemd is: de ver van de bewoonde wereld gelegen Buchsteinhütte (1271m).

Ca. 6 uur lopen, 900m stijgen en 550m dalen

Dag 6 Dagtocht vanuit Buchsteinhütte

Als het qua lawinesituatie mogelijk is dan maken we vandaag een mooie rondtocht met als hoogste punt de -heel toepasselijk- Hochplatte (1590m). Over boomloze hellingen en door bossen vervolgen we de rondwandeling om aan het einde van de tocht de dag in de gezellige Stube van de hut na te mijmeren over de indrukken. Als de lawinesituatie wat kritischer is, dan maken we (ook) een mooie tocht door de bossen rond de 1444m hoge Filzenkogel.

Ca. 5 uur lopen, 550m stijgen en 550m dalen

Dag 7 Tegernsee

Dwars door de uitlopers van het Mangfallgebirge maken we een prachtige wandeling waarbij we langzaamaan afdalen naar de Tegernsee. Eenmaal aangekomen in Bad Wiessee trakteert de gids op een welverdiende koffie met taart, en sluiten onze avontuurlijke week gezellig af. Daarna brengt de bus en eventueel nog een trein ons in een uur weer terug naar het beginpunt Bad Tölz.

Ca. 5 uur lopen, 150m stijgen en 650m dalen