Tripfacts

V.a. €1045,00 per persoon Reissom kan variëren i.v.m. groepsgrootte en vertrekdata Reserveer nu

Sneeuwschoen trekking door oudste Nationaal Park Frankrijk

Grand Tour de la Vanoise {garant}

Sneeuwwandel trektocht door de Vanoise

De Vanoise is het eerste en oudste nationale park van Frankrijk en beslaat samen met het naastgelegen Gran Paradiso een oppervlakte van maar liefst 1250 km2. Vanuit het bekende Val-d’Isère wandelen we met de reisontwikkelaar & 360° Explore International Mountain Leader Peter Mienes binnen enkele uren de stilte van het park binnen en weten we ons omgeven door de vele dieren waaraan de Vanoise een beschermd thuis biedt: gemzen, vossen, lammergieren, hermelijntjes om enkele te noemen.

Trip designer: Peter Mienes Peter Mienes

De tour loopt door het centrale deel van het park, waarbij we vier hutten aandoen, en vanuit twee van deze hutten een dagtocht zullen maken. De hutten bieden zelfs in de winter het comfort van warme douches! Het terrein is technisch niet moeilijk en de afstanden tussen de hutten zijn niet al te groot. Hierdoor biedt de tocht ook voor de minder ervaren sneeuwschoenwandelaar de mogelijkheid om een echte alpiene sneeuwschoenweek & trektocht te beleven! Na verkenning in 2018 wordt deze reis nu voor de eerste keer uitgevoerd. Beleef de primeur mee in dit mooie winterse berglandschap, weg van de drukke skipistes.

Organisatie
Deze reis wordt aangeboden in co-creatie met de NKBV’s Bergsportreizen: je gaat op stap met een IML gids van 360° Explore, en het boekingsproces voor deze reizen verloopt via Bergsportreizen.nl. Als je nog geen lid was van de NKBV, dan word je dat tijdens het boeken. Ben je één van onze gewaardeerde bestaande 360° reisgenoten (minimaal 1 reis met 360° Explore meegeweest)? Dan ontvang je het lidmaatschapsgeld eenmalig voor het eerste jaar à €52,50 via 360° Explore terug! Het gebruik van sneeuwwandelschoenen en telescopische wandelstokken is bij sneeuwwandelreizen samen met de NKBV's Bergsportreizen inbegrepen. Een lawine drie-eenheid (lawinepieper, schep & sonde) is standaard inbegrepen bij alle 360° Explore winterreizen.

Trip profiel

Inspanning Avontuurlijk - Pilot Reis

 • Klimmen 1,067m
 • Dalen 1,074m
 • Hoogste punt 3,276m
 • Afstand 12km

Je bent een bergwandelaar die het leuk vindt om een uitdagende sneeuwschoentrekking te maken in midden-alpien terrein. Je hebt een uitstekende conditie, en begrijpt dat sneeuwschoenwandelen flink inspannender kan zijn dan gewoon bergwandelen. Als het qua omstandigheden een keer tegenzit heb je voldoende motivatie om de tocht te volbrengen. Door weersomstandigheden kan de tocht zwaar worden, dus een uitstekende loopconditie en doorzettingsvermogen zijn voorwaarden om deze tocht voor jezelf en je tochtgenoten tot een fantastische ervaring te maken. Het hoogteprofiel is van de dagtocht naar de 3330m hoge Pointe de Méan Martin.

Trip vertrekdata

Kies jaar
Kies vertrek

Grand Tour de la Vanoise {garant}

30 maart - 5 april 2019

Gids: Peter Mienes Peter Mienes

Kalender

ma di wo do vr za zo
mrt 25 mrt 26 mrt 27 mrt 28 mrt 29 mrt 30 mrt 31
apr 1 apr 2 apr 3 apr 4 apr 5 apr 6 apr 7

V.a. €1045,00 per persoon Reissom kan variëren i.v.m. groepsgrootte

Foto's

Dag-tot-dag

Dag 1 Val d’Isère - Refuge de la Leisse (2478m)

We treffen elkaar ’s morgens om 10 uur in de bistro La Gourmandine in Val d’Isère. Vanaf daar lopen we langs de auto voor de huurmaterialen en dan pakken we de lift l’Olympique die ons naar een hoogte van 2690m brengt. Nadat we het skigebied achter ons hebben gelaten, hebben we vanaf Col de Fresse voorlopig voor het laatst een fraai uitzicht op de reusachtige toppen van de La Grande Motte (3653m) en La Grande Casse (3855m). Kort daarna laten we het skigebeuren definitief achter ons en komen we aan bij knusse Refuge de la Leisse, aan de zuidvoet van La Grande Motte.

In de middag zullen we gaan oefenen met de lawinematerialen en eventueel gehuurde airbag rugzakken (aanbevolen) gaan we allemaal testen door ze te activeren!

Ca. 3 uur lopen, 350m stijgen en 550m dalen

Heen & terugreis

Tot Bourg-St-Maurice rijden TGV’s. Vanaf daar brengt bus T14/T15 je in ongeveer 45 minuten naar Val d’Isère. Parkeren in Val d’Isère is vrij kostbaar.

Dag 2 Refuge Col de la Vanoise (2516m)

De volgende dag lopen we door de mooie Vallon de la Leisse, onderlangs de imposante zuidwand van La Grande Casse; in de zomer lopen hier de wandelaars van de GR55. Om de volgende hut op de Col de la Vanoise te bereiken hebben we nog een stijging van 400m te overwinnen. De Refuge du Col de la Vanoise ligt ook aan de GR55 en is de enige alpenverenigingshut tijdens onze tocht, de andere drie hutten worden door de gardiens gepacht van het nationaal park.

Ca. 4½ uur lopen, 500m stijgen en 500m dalen

Dag 3 Refuge du Plan du Lac (2364m)

Via het Plateau de la Réchasse banen we ons de volgende dag een weg naar de Refuge du Plan du Lac, waar we twee nachten zullen verblijven. Omhoog gaand naar het Plateau ligt geen pad, maar wie houdt ons tegen in het besneeuwde landschap? Omlaag volgen we een bestaande tourski route. De hut ligt op een vlakke Noord-Zuid doorgang waardoor deze soms tot en met het dak is ingesneeuwd. Met een kettingzaag maakt de gardien dan een trapje naar omlaag naar de voordeur!

Ca. 5 uur lopen, 450m stijgen en 500m dalen

Dag 4 Dagtocht Pointe du Grand Vallon (3136m)

Vandaag een stevige dagtocht naar de 3175m hoge Pointe du Grand Vallon, ons eerste hoogterecord tijdens de tocht. De Grande Motte ontneemt ons nèt het zicht op de Mont Blanc, maar bij goed weer kunnen we wel de Aiguille Verte, Grandes Jorasses en Mont Dolent zien.

Ca. 6½ uur lopen, 1000m stijgen en 1000m dalen

Dag 5 Refuge de la Femma (2352m)

Het traject naar de laatste hut, de Refuge de la Femma, is niet zo heel lang, maar wel erg mooi, en het is bijna wel zeker dat we vandaag gemzen zullen zien en misschien ook de vos zien wegrennen die in dit dal zijn territorium heeft! Eventueel kunnen we in de middag nog een tochtje doen, bv. naar de Col de Pierre Blanche (2842m).

Ca. 3 uur lopen, 250m stijgen en 250m dalen

Dag 6 Dagtocht Pointe de Méan Martin (3330m)

Vanuit onze laatste hut maken we nog een dagtocht, afhankelijk van de omstandigheden in principe naar de 3330m hoge Pointe de Méan Martin. Vanaf deze top kunnen we bij goed weer de Mont Blanc zien, en bekende toppen als de Matterhorn, Dufourspitze en de Gran Paradiso.

Ca. 6 uur lopen, 900m stijgen en 900m dalen

Dag 7 Val d'Isère (1842m)

Op onze laatste dag is het een kleine moeite om nog even de drieduizender Pointe du Pisset (3033m) te bestijgen, waarna we definitief de daling inzetten naar Val-d’Isère.

Ca. 6½ uur lopen, 650m stijgen en 1200m dalen

Dag INFO INCLUSIEF

 • 7 dagen onder begeleiding van vertrouwde, ervaren & gediplomeerde Nederlands sprekende 360° trektocht gids: UIMLA International Mountain Leader (IML) & Wilderness First Responder (WFR)
 • 6 overnachtingen op het lager
 • 6 x halfpension
 • Afsluitende lunch of naar wens koffie+taart op laatste dag
 • Uitrusting: sneeuwschoenen, stokken, lawinepieper, sneeuwschep en sonde
 • Satelliettelefoon (noodgevallen)
 • Volledige klimaatcompensatie van jouw reis via Trees for All

Exclusief

 • Heen- en terugreis en lokaal vervoer
 • huur airbag rugzak (wel aanbevolen)
 • Reisverzekering
 • Persoonlijke uitgaven aan drankjes, telefoontjes, fooien en andere maaltijden of snack