Tripfacts

V.a. €1197,00 per persoon Reissom kan variëren i.v.m. groepsgrootte en vertrekdata Reserveer nu

Mediterraan sneeuwschoenwandelen in de Centrale Apennijnen

Italiaanse sneeuwtocht naar de wolf

Een ongeëvenaarde winterervaring in NP Abruzzen

Sinds de oudheid heeft geen enkel dier méér tot de verbeelding van de mens gesproken dan de wolf. Een buitengewoon, intelligent en aanpasbaar roofdier die zich staande houdt in vijandige omgevingen en overleeft met schaarse voedselbronnen. De “wolf packs” kwamen over geheel Europa voor, maar door invloed van de mens zijn de leefgebieden schaars geworden. In de Centrale Apennijnen is het niet de mens, maar de wolf (Lupo op z'n Italiaans) die bepaalt. Ga met ons mee op een unieke sneeuwwandelreis.

Trip designer: Niels Leenders Niels Leenders

In samenwerking met 360° Explore partner Rewilding Europe (Apennijnen)

Een unieke sneeuwwandelreis in een uniek wildernisgebied van Europa. Waar zogezegd de wolf de dienst uitmaakt en we zijn voetsporen en huilen gaan volgen terwijl de sneeuwwandelschoenen de eerste trails in de sneeuw uitzetten. De wolven overleefden in het ruige Centraal-Zuidelijke deel van de Apennijnen aan het eind van de jaren zestig. Sindsdien heeft de wolf zijn leefgebied langzaam uitgebreid via een spontaan herklonisatieproces. Vandaag de dag zijn er 7 tot 8 roedels te vinden in het Nationale Park Abruzzo. Tijdens deze 7 daagse reis gaan we 5 dagen op sneeuwwandelschoenen erop uit om het buitengewone sociale leven van de wolf te ontdekken. Tijdens de prachtige wandelingen volgen we eeuwenoude paden en routes door de valleien en over de bergruggen van het park op weg naar de hoogste regionen van de Abruzzo. Met een deskundige lokale wildernis gids leer je over de belangrijke rol van de wolf als roofdier, zijn kennis van en aanpassing aan het Italiaanse leefmilieu en de historische en soms uitdagende relatie met de mens hier. Dit woeste landschap is ook de thuisbasis van de gems, van vele herten, lynxen, de zeldzame Marsicaanse bruine beer en steenarenden. Ontdek, naast de dieren in het wild, de gastvrije bevolking van deze regio en de rustieke dorpen die worden gekenmerkt door eenvoudige maar sterke tradities die maar weinig bezoekers te zien krijgen. We maken gebruik van drie exclusieve berghutten: allemaal ver van de bewoonde wereld gelegen en hoger in de bergen zodat ze een prima uitvalsbasis vormen voor de sneeuwwandelingen. In deze karaktervolle berghutten slapen we op comfortabele bedden, schuiven aan bij een knisperend warm vuur en genieten we van de geweldige lokale Italiaanse maaltijden om ons de volgende dag weer tegoed te kunnen doen aan de frisse berg en boslucht tijdens de winterse tochten. Het dag tot dag programma staat niet vast en wordt ter plaatse bepaalt door (1) de sneeuwsituatie en (2) de plekken waar de roedels wolven zich bevinden. Niettemin, de mogelijkheden om met sneeuwschoenen de bergen in te gaan zijn enorm. Bovendien is het gebied in de winter volledig onderbenut en laat het ons de mogelijkheid in ongekende stilte de bergketen te verkenning.

Organisatie
Samenwerken met organisaties die zich inzetten voor behoud en bescherming van wildernis gebieden. Passender kan bijna niet. Het is leuk en zet natuurontwikkeling en bescherming in Europa nog meer op de kaart. 360° Explore is netwerk partner van Rewilding Europe en de European Safari Company. En de Centraal Zuidelijke Apennijnen zijn één van de beschermde gebieden die we op de tochten van 360° ontdekken.

Trip profiel

Inspanning Avontuurlijk

Wat kun jij genieten van woeste bergen waar nog weinig invloed van de mens te zien is. Om hier op sneeuwschoenen en een dagrugzak door heen te lopen is jouw ultieme gevoel van winter avontuur. Al het wild om jou heen deert je niet. Gems, vele herten, lynxen, steenarenden, hoe meer hoe beter. Misschien heb je nog nooit op sneeuwschoenen gelopen. Misschien is een avontuurlijke tocht door de bergen nieuw voor je. Na een dag inspanning kom je in ieder geval altijd weer terug in een bemande berghut, voorzien van al het gemak en heerlijk eten met lokale ingrediënten. Als 's avonds de maan de witte bergen verlicht kijk jij alweer uit naar het avontuur die nacht. Bij volle maan de lokroep van de wolf volgen: daar stap jij je bed wel voor uit. Zullen we dan de Abruzzen wolf gaan zien?

Trip vertrekdata

Kies jaar
Kies vertrek

Italiaanse sneeuwtocht naar de wolf

23 februari - 1 maart 2020

Gids: Niels Leenders Niels Leenders

 • Reisduur 8 dagen

Kalender

ma di wo do vr za zo
feb 17 feb 18 feb 19 feb 20 feb 21 feb 22 feb 23
feb 24 feb 25 feb 26 feb 27 feb 28 feb 29 mrt 1

V.a. €1197,00 per persoon Reissom kan variëren i.v.m. groepsgrootte

Foto's

Bekijk het gehele fotoalbum

Dag-tot-dag

Dag 1 Vlucht van Nederland naar Rome Fiumicino Airport, transfer naar de Abruzzen

Met een directe vlucht naar Rome Fiumicino Airport duiken we in de Italiaanse cultuur en traditie. Met een transfer van circa 2,5 uur verplaatsen we ons van Rome waar het mild is maar ook temperamentvol en bij vlagen chaotisch op de wegen naar de ultieme stilte en natuur van de Centraal-Zuidelijke Apennijnen.

Heen & terugreis

We reizen op eigen gelegenheid naar de luchthaven van Rome. Voorbeeld vlucht is een directe vlucht van Amsterdam naar Rome Fiumicino met KLM vanaf €190,00 p.p. incl. ruimbagage, reserveringskosten en CO2 uitstoot compensatie (prijs onder voorbehoud van wijzigingen). Boek de vliegtickets pas nadat de reis op garant vertrek is gekomen: dit wordt vermeld op de reispagina op de 360° website (360explore.com/apennijnen). Indien je hulp nodig hebt bij het boeken van de vliegtickets kan je ons altijd benaderen op basecamp@360explore.com.

Dag 2-7 Sneeuwwandeltochten vanuit en tussen de karaktervolle berghutten

Onder begeleiding van de lokale wildernis gids en de 360° Explore UIMLA International Mountain Leader gaan we elke dag zo’n 6 tot 8 uur erop uit op zoek naar de wolf en de mooiste sneeuwwandelroutes van de Abruzzen bergketen. We maken afhankelijk van de sneeuwsituatie optimaal gebruik van alle drie de sfeervolle hutten. Soms lopen vanuit de hut een dagwandelingen, dan gaan we weer op trektocht naar de volgende berghut. Ook in de avond laten we de kans niet onbenut om dit gebied met zijn unieke lichtval te verkennen. De avond en het begin van de nacht is een goed moment om het huilen van de wolf te naderen.

Ca. 6 tot 8 uur lopen per dag, aan te passen naargelang de omstandigheden

Dag 8 Transfer van de Abruzzen naar Rome

Na een vroeg ontbijt verlaten we ons Rewilding Europe gebied en rijden terug naar Rome. Een directe vlucht brengt ons weer naar Amsterdam waar we weer een andere wildernis treffen dan we de afgelopen 5 dagen ervaren hebben.

Dag INFO INCLUSIEF

 • Vertrouwde Nederlandse sneeuwwandel gids, gediplomeerd UIMLA International Mountain Leader en Wilderness First Responder
 • Lokale en engels sprekende wildernis gids en kenner van het Nationaal Park Abruzzen en van het voorkomende wild waaronder de wolf
 • Transfer in mini-bus van Rome Fiumicino Airport naar de Centraal-Zuidelijke Apennijnen heen en terug
 • Bagage transport tussen de verschillende accommodaties
 • 6 Overnachting op basis van ontbijt, lunch en diner in exclusieve berghutten m.u.v. lunch op dag 7
 • drie-eenheid: lawinepieper, sneeuwschep en sonde
 • korte transfers volgens het programma
 • Volledige klimaatcompensatie van jouw reis via Trees for All (vanaf vertrek Schiphol t/m terugkomst Schiphol)
 • Uitgebreide eerste hulp kit voor afgelegen gebieden inclusief medicijnen
 • Gebruik SPOT emergency beacon en locatie updates voor thuisblijvers
 • Reisgeld garantie regeling via STO (Stichting Take-Over)

Exclusief

 • Heen- en terugreis (directe vlucht is mogelijk) naar en van Rome Fiumicino Airport
 • Sneeuwwandelschoenen en stokken kun je zelf meenemen of huren via 360°
 • Reisverzekering
 • Persoonlijke uitgaven aan drankjes, telefoontjes, fooien en andere maaltijden of snack

Vroegboekkorting

De normale prijs voor deze reis is €1330, maar op deze reis is onze vroegboekkorting van toepassing! Boek je lekker vroeg, dan krijg je de maximale korting van 10% op de reissom (excl. eventuele huurkosten). Het kortingsschema voor deze reis is als volgt: bij boeken

 • tot 5 maanden voor vertrek - 10% korting
 • tot 4 maanden voor vertrek - 8% korting
 • tot 3 maanden voor vertrek - 6% korting
 • tot 2 maanden voor vertrek - 4% korting
 • tot 1 maand voor vertrek - 2% korting

Reischeque 

Bij meer dan 8 personen ontvangt elke reiziger na afloop van de reis een reischeque1

 • bij 9 personen een reischeque t.w.v. € 20 p.p.
 • bij 10 personen een reischeque t.w.v. € 40 p.p.
 • bij 11 personen een reischeque t.w.v. € 60 p.p.
 • en bij 12 personen een reischeque t.w.v. € 80 p.p.

1 Onze reischeques zijn geldig tot twee jaar na datum van afgifte en zijn niet persoonsgeboden. Ook leuk om na jouw reis cadeau te doen aan bevriende outdoorenthousiasten! Per persoon kan er per reis één reischeque worden verzilverd. De reischeques zijn in te wisselen op trektochten, micro avonturen en sneeuwwandelreizen m.u.v. de sneeuwwandelreizen i.s.m. de NKBV.

VERZEKERING

Als je deelneemt aan een reis van 360° Explore ben je verplicht een reisverzekering af te sluiten. Je kunt daarvoor terecht bij de Nederlandse Klim- en Bergsportvereniging of je verzekeringsagent raadplegen.