Tripfacts

V.a. €1130,00 per persoon Reissom kan variëren i.v.m. groepsgrootte en vertrekdata Reserveer nu

Adembenemende tochten op Frans-Zwitserse grens

Portes du Soleil {garant}

Sportieve standplaatsreis voor levensgenieters

Vanuit een Nederlandstalig hotel met Zoover gold award gaan we erop uit voor adembenemende tochten op de Frans-Zwitserse grens. Een unieke combinatie van hoog alpien winters landschap, culinaire hoogstandjes van de chef en panoramische uitzichten op de hoge bergkammen.

Trip designer: Peter Mienes Peter Mienes

360° Explore reisontwikkelaar Peter Mienes is kind aan huis in dit gebied en heeft een sneeuwwandelreis vanuit een chalet hotel ontworpen met de mooiste wintertochten in de poort van de zon! Je komt op plekken waarvan je waarschijnlijk niet voor mogelijk had gehouden dat je daar kunt sneeuwschoenwandelen. Een aantal keren zullen we gebruik maken van liften om het aantal hoogtemeters te beperken en snel de stilte van de onberoerde sneeuwvlaktes op te zoeken. De tochten voeren over verschillende bergkammen vanaf waar we een prachtig uitzicht hebben op het Meer van Genève en de grote Zwitserse gletsjermassieven. Teruggekomen in het hotel is het heerlijk genieten van de wellness of een drankje bij de open haard, en daarna bereidt kok Raf ons dagelijks een diner dat zijn gelijke niet kent: tienen op Zoover! De tochten zijn geschikt voor zowel de beginnende sneeuwschoenwandelaar als degenen die daar al meer ervaring mee hebben.

Organisatie
Deze reis wordt aangeboden in co-creatie met de NKBV’s Bergsportreizen: je gaat op stap met een IML gids van 360° Explore, en het boekingsproces voor deze reizen verloopt via Bergsportreizen.nl. Als je nog geen lid was van de NKBV, dan word je dat tijdens het boeken. Ben je één van onze gewaardeerde bestaande 360° reisgenoten (minimaal 1 reis met 360° Explore meegeweest)? Dan ontvang je het lidmaatschapsgeld eenmalig voor het eerste jaar à €52,50 via 360° Explore terug! Het gebruik van sneeuwwandelschoenen en telescopische wandelstokken is bij sneeuwwandelreizen samen met de NKBV's Bergsportreizen inbegrepen. Een lawine drie-eenheid (lawinepieper, schep & sonde) is standaard inbegrepen bij alle 360° Explore winterreizen.

Trip profiel

Inspanning Sportief

 • Klimmen 611m
 • Dalen 682m
 • Hoogste punt 2,133m
 • Afstand 8km

Wat kan jij als bergwandelaar genieten van de combinatie mooie tochtjes maken in een adembenemend winters landschap én lekker ontspannen in een comfortabel hotel. Vanzelfsprekend weet je de culinaire hoogstandjes van de chef naar waarde te schatten ;-) 
Voor een hike in stijgend en dalend terrein van een uurtje of 6 draai jij je hand niet om. En wat een ontspannen vooruitzicht dat je er ook voor kunt kiezen om eens een tochtje over te slaan: tenslotte wandelen we vanuit één basecamp. Als levensgenieter voel ik mij wel thuis in de Portes du Soleil! Het profiel is van een gemiddeld zware tocht die we gaan doen vanuit ons basecamp. Het betreft hier de eerste tour naar Pointe de Bellevue (2042m).

Trip vertrekdata

Kies jaar
Kies vertrek

Portes du Soleil {garant}

16 februari - 22 februari 2019

Gids: Peter Mienes Peter Mienes

Kalender

ma di wo do vr za zo
feb 11 feb 12 feb 13 feb 14 feb 15 feb 16 feb 17
feb 18 feb 19 feb 20 feb 21 feb 22 feb 23 feb 24

V.a. €1130,00 per persoon Reissom kan variëren i.v.m. groepsgrootte

Foto's

Bekijk het gehele fotoalbum

Dag-tot-dag

Dag 1 Inkwartieren in de Portes du Soleil en voorbeschouwing op de tochten

We ontmoeten elkaar om 18.00 uur in hotel Esprit Montagne in La Chapelle d’Abondance, waar we vooruitkijken naar het weekprogramma en daarna zullen we kennismaken met de kookkunstenarij van Raf, le chef.

Heenreis & terugreis

La Chapelle d’Abondance ligt vlak onder het Meer van Genève, op 9 uur rijden van Arnhem. Voor de dagtochten die we maken is het wel handig om ter plekke enkele auto’s beschikbaar te hebben voor het vervoer.

Dag 2 Pointe de Bellevue

Vandaag maken we kennis met de lawinereddingsmaterialen, zullen een 'slachtoffer' opsporen en uitgraven en gaan kort de belangrijkste looptechnieken oefenen. Daarna maken we een mooi inlooptochtje. Eventueel gehuurde airbag rugzakken (aanbevolen) gaan we allemaal testen door ze te activeren!

Met de gondellift Super Châtel overwinnen we snel zo’n 400 hoogtemeters. Na het oefenen met de lawinereddingsmaterialen passeren we te voet, op de sneeuwschoenen de grens, en in Zwitserland aangekomen zien we al snel ons doel: Pointe de Bellevue (2042m). We bereiken dit schitterende uitzichtspunt via een bergrug vanaf waar we al lopende zicht hebben op het Meer van Genève, de Mont-Blanc en de hoge Zwitserse gletsjermassieven. Halverwege de terugweg kunnen we even een drankje genieten in Zwitserse restaurant Chalet Neuf.

Ca. 4 uur lopen, 550m stijgen en 550m dalen

Dag 3 Pas de la Bosse

De grootste blikvanger in het gebied is de Cornettes de Bise (2432m), een gigantisch kalkmassief waar steenbokken een veilig heenkomen hebben. Vanaf Chalets de Chevenne (1248m) lopen we hier vlak langs en hoe dichterbij we komen, hoe imposanter het rotsmassief wordt. Misschien kunnen we de steenbokken zien! Na een geleidelijke klim komen we aan op de Pas de la Bosse (1816m), vanaf waar we een mooi uitzicht hebben op het ’s winters verlaten dal van Refuge de Bise. Via Chalets de Mens (1588m) dalen we weer af naar het beginpunt, onder de indrukwekkend steile Noordwand van de Mont Chauffe (2093m) langs.

Ca. 4½ uur lopen, 700m stijgen en 700m dalen

Dag 4 Tour d’Aiguille de Braitaz

Met de ‘huislift’ van het hotel pakken we de eerste 400 hoogtemeters. Vervolgens vinden we langs enkele skipistes een geschikte route om naar Col de Braitaz (1789m) te lopen. Voordat we hier de grens naar Zwitserland oversteken, nemen we natuurlijk de gelegenheid te baat om in het restaurant op de col te genieten van de bijna 5cm dikke Tarte aux Myrtilles :-) Voorbij de col dalen we zo’n 150m af en laten het (rustige) skigebied achter ons. Via een korte steile passage bereiken we het prachtig eenzame dal Outanne (1500m), waar we ons tussen kopjes en kommetjes een weg doorheen banen, omhoog naar Col d’Outanne (1857m). Terug bij de ‘huislift’ aangekomen sparen we onze knieën door gebruik te maken van de retourticket.

Ca. 4 uur lopen, 650m stijgen en 650m dalen

Dag 5 Chapelle d’Ubine en Pointe d’Autigny

Naast refuge d’Ubine (1485m) staat een prachtig klein kerkje met glas-in-lood vensters en voldoende openingen tussen de muren en het dak om ’s winters de sneeuw op de neus van Maria te laten neerdalen. Een prachtig doel voor een winterwandeling! We vertrekken van het gehucht Le Mont (1164m) en komen na een goed uur wandelen aan op Col de la Plagne (1546m). Na nog een klein uur bereiken we de 1e pauzeplek: het kerkje. Via een andere route gaan we over beekjes en door bos bijna terug naar de col, maar stijgen eerst nog verder naar Pointe d’Autigny (1808m), een mooie uitzichtsberg met drie kruisen! Na een voldoende lange pauze om te genieten van het uitzicht zoeken we ons pad via de col weer op om terug te gaan naar Le Mont.

Ca. 5 uur lopen, 800m stijgen en 800m dalen

Dag 6 Arête des Fours

Vanuit Pré la Joux pakken we de stoeltjeslift omhoog. Boven aangekomen verlaten we direct het skigebied en wandelen de stilte in, naar Col de Bassachaux (1791m). Daar begint onze graatwandeling van bijna 2km; het hoogste topje op de graat is 1863m. We doen hier wel bijna 2 uur over, enerzijds vanwege de soms wat lastiger stukjes die we tegenkomen, maar ook omdat je eenvoudigweg wat vaker wilt stilstaan op zo’n graat om te genieten van het uitzicht rondom. Vlak onder de imposante Pointe de la Chavache buigen we rechtsaf en dalen traverserend naar Chalets de Lens (1576m). Even later zetten we de definitieve afdaling in, terug naar Pré la Joux (1270m).

Ca. 5 uur lopen, 550m stijgen en 950m dalen

Dag 7 Afscheid van de Portes du Soleil & terugreis

Vandaag nemen we na het ontbijt afscheid van elkaar. Een laatste blik op de Portes du Soleil brengen de herinneringen van de afgelopen dagen nog eens boven. Puur genieten, wel thuis!

Dag INFO INCLUSIEF

 • 5 dagtochten onder begeleiding van vertrouwde, ervaren & gediplomeerde Nederlands sprekende 360° trektocht gids: UIMLA International Mountain Leader (IML) & Wilderness First Responder (WFR)
 • 6 overnachtingen op basis van halfpension en lunch (tijdens ontbijt klaar te maken)
 • Gebruik liften
 • Uitrusting: sneeuwschoenen, stokken, lawinepieper, sneeuwschep en sonde
 • Volledige klimaatcompensatie van jouw reis via Trees for All

Exclusief

 • Heen- en terugreis en lokaal vervoer
 • huur airbag rugzak (wel aanbevolen)
 • Reisverzekering
 • Persoonlijke uitgaven aan drankjes, telefoontjes, fooien en andere maaltijden of snack