Tripfacts

V.a. €945,00 per persoon Reissom kan variëren i.v.m. groepsgrootte en vertrekdata Reserveer nu

Sneeuwwandel trektocht langs onbemande hutten

Rätikon Massief

Op de grens van Oostenrijk & Zwitserland

In het oosten van Zwitserland ligt een middelhoog berggebied dat de grens vormt tussen de oostelijke en westelijke Alpen. We lopen vanuit St. Antönien naar het einde van het dal en richting de Sulzfluh, een machtige rotswand waar in vroeger tijden vogelvrijverklaarden zich schuilhielden. Regelmatig steken we de grens tussen Zwitserland en Oostenrijk over en speuren over de kam naar de steenbokken die hier hun thuis hebben.

Trip designer: Allard van Lingen Allard van Lingen

In onze rugzak zit alles om het ultieme vrijheidsgevoel te beleven: we koken op het op hout gestookte fornuis in het 'Winterraum' van de hut. Als de lucht helder is zie je miljoenen sterren, terwijl binnen de kachel brandt. Soms ontmoeten we een andere sneeuwwandelaar of toerskiër, maar meestal zijn we alleen. Na een week komen we terug in het Alpendorpje St. Antönien voor een sfeervolle avond in een berghotel.

Vanuit het Zwitserse bergdorpje Ascharina trekken wij op sneeuwschoenen de Rätikon in. Een massief dat op de grens van Oostenrijk en Zwitserland de natuurlijke afbakening vormt. Van hut naar hut maken we een grandioze tocht door de sneeuw. Een goede wandelconditie en bergwandelervaring is, gezien de te overbruggen hoogteverschillen en de aard van het terrein, aan te raden. Ervaring met sneeuwschoenwandelen is hoeft niet. We lopen gemiddeld 6 tot 8 uur per dag over besneeuwde hellingen. Tijdens deze reis bedraagt het maximaal te overbruggen hoogteverschil 1100 meter. De maximale lengte van de tochten is 16 kilometer. We wandelen met een ABS-Airbag van 55 liter met daarin kleding, eten en drinken voor in de hutten.

Trip profiel

Inspanning Uitdagend

Deze informatie wordt zo snel mogelijk geplaatst.

Trip vertrekdata

Kies jaar
Kies vertrek

Rätikon Massief

24 februari - 3 maart 2018

Gids: Allard van Lingen Allard van Lingen

Kalender

ma di wo do vr za zo
feb 19 feb 20 feb 21 feb 22 feb 23 feb 24 feb 25
feb 26 feb 27 feb 28 mrt 1 mrt 2 mrt 3 mrt 4

V.a. €945,00 per persoon Reissom kan variëren i.v.m. groepsgrootte Boek nu

Foto's

Dag-tot-dag

Dag 1 Aankomst in Küblis en verplaatsing naar St. Antönien

Met de dagtrein vanuit Nederland naar Zwitserland. Op het kleine station van Küblis staan twee minibussen te wachten om je naar St. Antönien te brengen. Kennismaking met de bewoners van de herberg en de andere reizigers bij het eerste diner.

Dag 2 Kachel aan, we smelten de sneeuw in de Carschinahut

Als we het eten en de materialen verdeeld hebben, verlaten we de herberg en starten onze trektocht. Op weg naar de Carschineralm stijgen we over een weg en zien in de verte de Carschinahut al liggen. Als je naar het oosten kijkt zie je de indrukwekkende wanden van de Rätikon. Ondanks de zware rugzak is het een indrukwekkende dag. In de hut stoken we de kachel op, smelten sneeuw en genieten van onze maaltijd.

Lengte: 8 km / duur: 4-5 uur / 700 m klimmen en 100 meter dalen

Dag 3 Over de grens naar de Tilisunahut

We laten de hut weer schoon achter en dalen aan de oostkant van de Sulzfluh af. In de richting van ‘Gruoben’ zien we de grotten waar dieren en mensen zich in vroegere tijden konden verbergen. Je krijgt er het gevoel van ‘dwalen’ door een grote kom. We steken de grens met Oostenrijk over en zien de Tilisunahut al liggen. Een prettige, warme hut.

Lengte: 10 km / duur: 6 uur / 500 m klimmen en 600 m dalen

Dag 4 De Oostenrijkse kant van de Rätikon

Vroeg uit de veren! Aan de Oostenrijkse kant van de Rätikon zie je langgerekte hellingen naar het noorden lopen. Daarboven zijn de sporen van vroegere gletsjers in het karst zichtbaar. De Sulfluh heeft daar prachtige stukken van. Als mogelijk gaan we naar de top van de Sulfluh en dalen daarna af door ‘Zum Rachen’. Een afdaling tot in het bos, waar we het laatste stuk naar de Tilisunahut doorheen slingeren.

Lengte: 13 km / duur: 7-8 uur / 600 m klimmen en 1200 meter dalen

Dag 5 Schweizer Tor

Vandaag sneeuwwandelen we parallel aan de grens. Langs het ‘Schweizer Tor’, met drie pittige stijgingen en met grote kans op het zien van gemzen. Een dag waarbij we ons ‘alleen op de wereld’ wanen. Langs de Lünersee lopen we op weg naar de laatste klim van de dag op weg naar de Totalphut. Een plek waar je, wederom, ervaart wat het is om een onbemande hut, in de winter, op sneeuwschoenen aan te doen.

Lengte: 16 km / duur: 8 uur / 1000 m klimmen en 700 dalen

Dag 6 Aan de voet van de machtige Schesaplana

Vanuit de Totalphut kunnen we de machtige Schesaplana (2965m.) goed zien. Wij zetten koers richting de Zwitserse grens en zien wat we de afgelopen dagen gelopen hebben. We steken de grens over en overnachten in het ‘Winterraum’ van de Schesaplanahut.

Lengte: 10 km / duur: 6 uur / 400 m klimmen en 900 dalen

Dag 7 Kaasfondue, verhalen, wijn en witte bergen

We vertrekken vroeg en lopen de hele dag naar het oosten toe. Op en neer wisselen elkaar af terwijl links de wanden van de Rätikon hoog boven ons uitrijzen. Op de laatste col staan plots verrassend dichtbij onze eerste overnachtingsplek: de Carschinahut. Met een veel lichtere rugzak dalen we af naar het eindpunt van onze sneeuwwandeltrektocht. En wanen ons nog even alleen… ’s Avonds sluiten we de indrukwekkende week af en delen de verhalen en uitzichten nog een keer met elkaar. Bij een heerlijke kaasfondue heffen we het glas op een bijzondere ervaring in de witte bergen.

Lengte: 17 km / duur: 8 uur / 700 m klimmen en 800 dalen

Dag 8 Terugreis naar Nederland

Na het ontbijt word je naar het station in Küblis gebracht voor de treinreis terug naar Nederland.