Update Covid-19: Veilig op reis

Tripfacts

V.a. €846,00 per persoon Kan variëren i.v.m. vroegboekkorting en vertrekdata Reserveer nu

Op zoek naar wilde dieren en prachtige uitzichten

Verwilderen in de Vercors

Door het ruigste gebied van Frankrijk

Deze primitieve trektocht gaat door wellicht het ruigste gebied van Frankrijk. Samen gaan we op zoek naar prachtige uitzichten, steenbokken, gemzen en andere wilde dieren. We ervaren de stilte van het gebied en overnachten in een zelfgebouwd sneeuwhol.

Trip/Course designer: Laurens Vliegen Laurens Vliegen

Onder leiding van een 360⁰ Explore International Mountain Leader maak je een avontuurlijke trektocht op sneeuwschoenen door misschien wel het ruigste gebied van Frankrijk: de Vercors. Dit massief bestaat volledig uit kalksteen en door miljoenen jaren van erosie is een karstlandschap ontstaan dat bezaaid ligt met dolines en karstdalen. Om een gebied als de Vercors in de winter te verkennen moet je wel van avontuur houden. Je geniet ervan om op sneeuwschoenen door ruige natuur te wandelen, de stilte te ervaren en samen een onvergetelijke ervaring te hebben. De tocht gaat over de hoogvlakte, die door de steile wanden moeilijk toegankelijk is. Het gebied is hierdoor toeristisch niet ontwikkeld en daarom een waar toevluchtsoord voor dieren. Samen zoeken we naar gemzen, steenbokken en sporen van wolven en na iedere bocht word je geïnspireerd door het nieuwe uitzicht. We overnachten in onbemande, primitieve onderkomens waar een houtkachel ons verwarmt en we sneeuw moeten smelten voor ons water. Als je ‘s avonds in je warme slaapzak kruipt laad je weer helemaal op voor de volgende indrukwekkende etappe en realiseer je je hoe ‘minder’ daadwerkelijk ‘meer’ kan zijn. Tussendoor overnachten we één keer relatief luxe in een gîte. De ruige natuur, stilte en het avontuur dat we samen beleven maken deze reis tot een ervaring om nooit te vergeten. De etappes zijn met gemiddeld 5 netto loopuren per dag stevig maar technisch over het algemeen niet moeilijk. 

Trip profiel

Inspanning Avontuurlijk

Om een gebied als de Vercors in de winter te verkennen moet je wel van avontuur houden. Je geniet ervan om op sneeuwschoenen door ruige natuur te wandelen, de stilte te ervaren en samen een onvergetelijke ervaring te hebben. Na een dag wandelen vind je het niet erg om mee te helpen hout te verzamelen voor de houtkachel of sneeuw te smelten zodat we drinkwater hebben en ons eten kunnen bereiden. Als je ‘s avonds in je warme slaapzak kruipt laad je weer helemaal op voor de volgende indrukwekkende etappe. De etappes zijn met gemiddeld 5 netto loopuren per dag stevig maar technisch over het algemeen niet moeilijk. Voor de liefhebber is er de mogelijkheid om 1 nacht in een zelfgebouwd sneeuwhol, een zogenaamde quinzee, te slapen.

Vertrekdata

Kies jaar
Kies vertrek

Verwilderen in de Vercors

19 februari - 26 februari 2022

Gids: Laurens Vliegen Laurens Vliegen

 • Duur 8 dagen

Kalender

ma di wo do vr za zo
feb 14 feb 15 feb 16 feb 17 feb 18 feb 19 feb 20
feb 21 feb 22 feb 23 feb 24 feb 25 feb 26

V.a. €846,00 per persoon Kan variëren i.v.m. vroegboekkorting

Foto's

Dag-tot-dag

Dag 1 Heenreis en aankomst in de Vercors

We reizen op eigen gelegenheid naar Frankrijk en verzamelen op zaterdag om 17:00 uur bij de Gite in Rousset. Met de trein kun je via Parijs goed in een dag naar Grenoble reizen. Vanaf daar is het circa anderhalf uur met de auto naar Rousset. Carpoolen wordt gestimuleerd en wellicht is het mogelijk om elkaar te ontmoeten in Grenoble. Meerijden vanuit Nederland kan met de 4x4 Landrover Defender tegen gedeelde kosten.

Dag 2 Col de Rousset - Cabane de Pré Peyret

We gebruiken een kabelbaan om de eerste hoogtemeters te winnen. Vervolgens trekken we de sneeuwschoenen aan en stijgen we naar de But Sapiau (1621m). We staan hier al op het plateau dat zo kenmerkend is voor de Vercors en hebben uitzicht op de Drôme. Over de rand van het plateau lopen we in Oostelijke richting en schommelen we wat in hoogte. Onderweg zoeken we een geschikte locatie om te oefenen met de lawine-drie-eenheid. Uiteindelijk bereiken we de onbemande Cabane de Pré Peyret, een primitief hutje waar we zullen overnachten. Nadat we de houtkachel hebben aangestoken kunnen we sneeuw smelten en ons avondeten bereiden. Het contrast tussen het skigebied en dit stille plekje kan haast niet groter!

7 km, 450 meter stijgen, 300 meter dalen, looptijd ca. 3 uur. Overnachting in de onbemande Cabane de Pre Peyret.

Dag 3 Cabane de Pré Peyret - Refuge de Chamailloux

Nadat we genoeg sneeuw hebben gesmolten voor het ontbijt en de tocht van vandaag, vertrekken we in zuidelijke richting. Via twee topjes, de Montagne de Peyre Rouge en de Tête du Pison, lopen we in een lus naar de onbemande refuge de Chamailloux. Het hutje is werkelijk prachtig gelegen. In de verte zien we de Grand Veymont en Mont Aiguille, twee toppen die we later deze week van dichtbij gaan bekijken. Het smelten van sneeuw begint al langzaam te wennen en voldaan kruipen we ‘s avonds in onze warme slaapzakken.

10 km, 500m stijgen, 500m dalen, ca. 5 uur netto looptijd. Overnachting in de onbemande Refuge de Chamailloux.

Dag 4 Refuge de Chamailloux - Auberge de Combeau

Vandaag beginnen we met het beklimmen van de Tête des Baumiers (1874m). Na dit topje zoeken we een weg over het plateau en bereiken we via een steile afdaling de Auberge de Combeau. Na twee nachten in onbemande onderkomens genieten we hier van de luxe van stromend water, een warme douche en de maaltijd die voor ons wordt bereid.

8 km, 500m stijgen, 800m dalen, ca. 4 uur netto looptijd. Overnachting in de bemande Auberge de Combeau.

Dag 5 Auberge de Combeau - Refuge de Chamailloux

De luxe van de herberg kwam met een kleine prijs, we moeten vandaag namelijk eerst weer omhoog. We struinen door het bos en bereiken de Bergerie de Chamousset. Dit is één van de vele schaapskooien in het gebied. Het zal echter nog maanden duren voordat de herders en hun kuddes terugkeren op de hoogvlakte. Inmiddels bevinden we ons aan de oostelijke rand van het plateau en met regelmaat hebben we zicht op de indrukwekkende bergketens van de Ecrins. Uiteraard pakken we de 1949 meter hoge Tête Chevalière mee, vanwaar we onder andere Mont Aiguille goed kunnen zien. Dit is een bijzondere rotsformatie die recht uit de lucht lijkt te zijn gevallen. Vanaf het topje vervolgen we onze weg en we overnachten weer in de Refuge de Chamailloux.

9 km, 700m stijgen, 450m dalen, ca. 5 uur netto looptijd. Overnachting in de onbemande Refuge de Chamailloux.

Dag 6 Refuge de Chamailloux - Cabane des Aiguillettes

Vandaag lopen we recht op de Grand Veymont af, die met 2341 meter de hoogste berg is van het gebied. Aan de voet van de berg ligt een klein onbemand hutje waar we vanavond zullen overnachten. Indien de omstandigheden het toelaten beklimmen we de Grand Veymont en mocht dit niet het geval zijn dan is de Petit Veymont met 2120 meter een waardig alternatief. Beide bergen bieden een fenomenaal uitzicht over de Vercors en de omliggende bergketens. Na dit hoogtepunt dalen we weer af naar de Cabane des Aiguillettes en maken we ons klaar voor een frisse nacht. In tegenstelling tot de andere onderkomens is hier namelijk geen houtkachel, maar met een goede slaapzak is dat geen enkel probleem. Voor de liefhebbers is er ook de mogelijkheid om te overnachting in een zelfgemaakt sneeuwhol.

10 km, 800m stijgen, 500m dalen, netto looptijd 5 à 6 uur. Overnachting in de onbemande Cabane des Aiguillettes.

Dag 7 Cabane des Aiguillettes - Refuge de la Jasse du Play

Het hoogste punt van de tocht hebben we weliswaar gehad, maar hoogte zegt natuurlijk niet alles. We lopen vandaag om de Grand Veymont heen en beklimmen vervolgens de smalle bergkam waar deze top onderdeel van uitmaakt. Over kleine topjes en pasjes volgen we de graat naar de Pas de Berrièves en door het wijdse uitzicht vergeten we bijna dat we de ene voet voor de andere moeten blijven zetten. Vanaf de pas dalen we af naar een knus, onbemand onderkomen en genieten we van de laatste avond in deze indrukwekkende wildernis.

9km, 700m stijgen, 900m dalen, netto looptijd ca. 5 uur. Overnachting in de onbemande Refuge de la Jasse du Play.

Dag 8 Refuge de la Jasse du Play - Rousset-en-Vercors

Onze laatste dag in de Vercors breekt aan en we smelten voor de laatste keer sneeuw. We lopen vandaag door het bos en over de schapenweides terug naar Rousset-en-Vercors. Met een korte pendel rijden we terug naar de auto’s op de Col de Rousset en daarna nemen we afscheid.

13 km, 200m stijgen, 900m dalen, netto looptijd ca. 5 uur.

Terug naar Nederland

Eenmaal onderweg naar Nederland verdwijnt langzaam de Vercors uit het zicht, maar we genieten nog lange tijd na van alle indrukken van deze ruige, avontuurlijke week.

Dag INFO Inclusief

 • 7 dagen onder begeleiding van vertrouwde, ervaren & gediplomeerde Nederlands sprekende 360° trektocht gids: UIMLA International Mountain Leader (IML)
 • 5 overnachtingen in de verschillende onbemande hutten
 • 5x instant maaltijden (ontbijt en diner) die we zelf klaar moeten maken
 • 2 overnachting in de bemande Gite op basis van halfpension
 • Stoeltjeslift op dag 1
 • Lawinepieper, schep en sonde
 • Satelliet telefoon of noodbaken (voor noodgevallen)
 • Volledige klimaatcompensatie van jouw reis via Trees for All

Exclusief

 • Heen- en terugreis en lokaal vervoer
 • Huur sneeuwschoenen en uitschuifbare stokken
 • Lunch en tochtensnacks
 • Reisverzekering
 • Persoonlijke uitgaven aan drankjes, telefoontjes, fooien en andere maaltijden of snacks

Vroegboekkorting

De normale prijs voor deze reis is €940, maar op deze reis is onze vroegboekkorting van toepassing! Boek je lekker vroeg, dan krijg je de maximale korting van 10% op de reissom (excl. eventuele huurkosten). Het kortingsschema voor deze reis is als volgt: bij boeken

 • tot 5 maanden voor vertrek - 10% korting
 • tot 4 maanden voor vertrek - 8% korting
 • tot 3 maanden voor vertrek - 6% korting
 • tot 2 maanden voor vertrek - 4% korting
 • tot 1 maand voor vertrek - 2% korting

Reischeque

Bij meer dan 6 personen ontvangt elke reiziger na afloop van de reis een reischeque1

 • bij 7 personen een reischeque t.w.v. €25 p.p.
 • bij 8 personen een reischeque t.w.v. €50 p.p.

1 Onze reischeques zijn geldig tot twee jaar na datum van afgifte en zijn niet persoonsgebonden. Ook leuk om na jouw reis cadeau te doen aan bevriende outdoorenthousiasten! Per persoon kan er per reis één reischeque worden verzilverd. De reischeques zijn in te wisselen op trektochten, micro avonturen en sneeuwwandelreizen m.u.v. de sneeuwwandelreizen i.s.m. de NKBV.

Garantieregeling

Dit aanbod valt onder de garantie van STO Garant. Je kunt de voorwaarden van deze garantieregeling vinden op de website van STO Garant (www.sto-garant.nl/downloads).

Verzekeringen

Als je deelneemt aan een reis van 360° ben je verplicht een reisverzekering af te sluiten die wintersporten dekt. Je kunt daarvoor terecht bij de Nederlandse Klim- en Bergsportvereniging of je verzekeringsagent raadplegen.