Tripfacts

V.a. €995,00 per persoon Reissom kan variëren i.v.m. groepsgrootte en vertrekdata Reserveer nu

Een unieke trailrunreis over Zwitserlands mooiste graat

Graatjes & paadjes {GARANT}

“Rondje Brienzersee”

Een reis als deze is nog niet eerder georganiseerd: we nemen je mee naar technische graatjes, azuurblauwe meren en adembenemende vergezichten. We trailen over de mooiste paden van Zwitserland en gaan steil klimmen en dalen. In de 4 loopdagen leg je maar liefst 100 kilometer af met 7850 D+/D-(!). We slapen onder andere in berghotels en onze bagage wordt vervoerd.

Trip designer: Jeffry Oonk Jeffry Oonk

Deze trailrunreis wordt uitgevoerd in nauwe samenwerking met MudSweatTrails, het trailrun platform van Nederland.

In samenwerking met MudSweatTrails organiseren wij begin augustus een fantastische trailrun. Deze trailreis is het summum voor de ervaren bergtrailer die niet vies is van een technische trail. De paden over de Brienzergrat en de Tüfengrat zijn van ongekende schoonheid, maar laat je niet verleiden, je volle aandacht is hier op dit smalle pad nodig. We rennen over stenige paden, langs kletterende rivieren, omhoog naar de  Schwarzhorn en weer naar beneden ook. Een waanzinnig fraaie ronde waarbij we in vier dagen het mooiste te zien krijgen wat Zwitserland op trailgebied te bieden heeft. Ready? Set! Go!

Lees hier het mooie verhaal dat Timo Dolderman schreef na zijn deelmame aan de Graatjes & Paadjes Trailreis in 2019

Als je voor 16 november 2020 deze reis boekt krijg je van ons een waardebon ter waarde van €50 die je kunt besteden bij de MudSweatTrails Store in Zoetermeer. De waardebon is alleen geldig in de winkel en niet bij online bestellingen. De waardebon is geldig tot één dag voor vertrek van jouw trailreis. 

Trip profiel

Inspanning Uitdagend

Dit wordt een adembenemende maar tevens pittige en technische trailreis. Per dag rennen we 20 tot 30 kilometer in de bergen. De paden zijn veelal goed, maar soms erg smal, en moet soms moeten we onze handen gebruiken voor wat extra stabiliteit. Voor deze reis is het belangrijk dat je vrij bent van hoogtevrees en niet terugdeinst voor technische trails. De hoogte verschillen per dag zijn fors, met in totaal in vier dagen in 100 kilometer 7.800 meter omhoog en naar beneden. We proberen zo veel mogelijk van de route te rennen, maar zullen, zeker als het flink stijgt, ook “power walken”. Het weer zal een belangrijke factor zijn tijdens deze trailreis. Bij regen kan het zijn dat een deel van de route moet worden aangepast uit veiligheidsoverwegingen. We eisen dat je elke dag beschermende kleding in je hardlooprugzakje mee draagt. Bij hoge temperaturen is het belangrijk veel te drinken en moet je misschien wat extra drinken mee nemen. We overnachten in comfortabele berghutten waar we ook het ontbijt en avondeten nuttigen. Jij bent goed getrainde trailrunner die graag over technische paden rent. Je houdt er van om in de bergen te rennen, en je hebt heen hoogtevrees. Je schuwt lange actieve dagen niet, want je zult minstens vijf uur per dag onderweg zijn. Je realiseert je dat het hier om een groepsreis gaat, en niet om een wedstrijd. Je bent dan ook bereidt om je sociaal op te stellen en af en toe op andere deelnemers te wachten. Je ziet deze reis als de afsluiting van het trailrun jaar of je gebruikt deze trailrun week als voorbereiding op een andere bergtrail.

Trip vertrekdata

Kies jaar
Kies vertrek

Graatjes & paadjes {GARANT}

7 augustus - 12 augustus 2020

Gids: Jeffry Oonk Jeffry Oonk

 • Reisduur 6 dagen

Kalender

ma di wo do vr za zo
aug 3 aug 4 aug 5 aug 6 aug 7 aug 8 aug 9
aug 10 aug 11 aug 12 aug 13 aug 14 aug 15

V.a. €995,00 per persoon Reissom kan variëren i.v.m. groepsgrootte

Foto's

Dag-tot-dag

Dag 1 Ontvangst in Interlaken

Vanaf 16.00 uur verzamelen we in de accommodatie en beginnen we met een briefing. Daarna genieten we van een heerlijk avondmaal en kunnen we hopelijk genieten van het prachtige avondlicht op de Brienzersee.

HEEN & TERUGREIS

We reizen op eigen gelegenheid naar de accommodatie in Interlaken. Vanaf 16.00 uur zijn we welkom in het hotel en om 17.30 uur begint de verplichte briefing van de trailrunreis. 

Dag 2 Van meer naar berg

Vanuit het dal kijken we omhoog naar de lonkende bergtoppen om ons heen. We gaan een klein stukje met de trein en laten daarmee al snel de drukte van Interlaken achter ons. Vanuit Niederried beginnen we aan de lange klim naar de Brienzergrat. De eerste kilometers gaan geleidelijk, maar al snel maken we flink wat hoogtemeters. Via een prachtig panorama-pad rennen we over de flank van de berg; a run with a view! Na een stevige lunch in Planalp hebben we nog ongeveer 1000 D+ te gaan naar onze slaapplek bovenop de graat, direct naast de Brienzer Rothorn. Het uitzicht is elke (hoogte)meter meer dan waard!
Terwijl we uitpuffen op het terras kunnen we een groot deel van de routes van de komende dagen zien liggen; indrukwekkend, een beetje beangstigend misschien, maar in ieder geval erg uitnodigend!

Dit was pas de eerste dag!

Niederried – Planalp – Rothorn Kulm

Circa. 21km, 2500m stijgen en 820m dalen

Dag 3 Flowtrails

Na een korte klim naar de top van de Brienzer Rothorn, beginnen we aan een lange afdaling. En wat voor één! Terwijl we ons vergapen aan het prachtige uitzicht moeten we uitkijken om niet te struikelen op de snelle, flowy trail. We volgen het meest renbare deel van de Brienzergrat. Precies waar trailrunners voor komen! Daarna dalen we steil af door de bossen via technische “wortelpaden”.

In Schwanden nemen we de tijd om even te zwemmen in de verfrissende Brienzersee en laden we de benen op voor het tweede deel van de route. Hierna pakken we vanuit Brienz de boot naar de Giessbach waterval.

We sluiten de dag af met een dikke VK naar Axalp!

Rothorn Kulm - Wilerhorn - Schwanden - Brienz (ferry) - Axalp

Circa 25km, 1750m stijgen en 2600m dalen

Dag 4 De bergtop

Vanuit Axalp klimmen we eerst naar een prachtig gelegen bergmeertje dat niet voor niks erg in trek is bij wandelaars. Waar zij echter terug lopen richting Axalp, trailen wij verder richting de bergkam hoog boven ons. We steken deze over en zien de Bachalpsee en het dal van Grindelwald onder ons. Met uitzicht op de Eiger dalen we af naar First. Vanuit hier beklimmen we de Schwarzhorn, die net geen 3000 meter hoog is. Een pittige, maar erg gave klim over ruige rotspaden. Uitzicht moet je verdienen!

Axalp - Bachalpsee - First - Schwarzhorn – First 

Circa 27km, 2500m stijgen en 1800m dalen.

Dag 5 De afdaling

Wakker worden met een van de mooiste uitzichten in de Alpen is al geen straf, maar de afsluitende route is dat ook zeker niet! Via de Bachalpsee klimmen we naar de Faulhorn, vanaf waar we in de diepte ver beneden het meer van Brienz weer zien liggen. We hebben echter nog een lange, maar sublieme afdaling voor de boeg. Vanaf de Faulhorn volgen we de bergkam naar Schynige Platte. Volgens velen de trail die je in deze omgeving gedaan MOET hebben, en hij is heel erg runnable! Voor zover rennen samen gaat met een fantastisch uitzicht in alle richtingen……. Na Schynige Platte dalen we steil af richting Interlaken. We pakken zoveel mogelijk “groen” mee, voordat we de laatste kilometers door Interlaken rennen om deze onvergetelijke ronde te voltooien.

First - Faulhorn - Schynige Platte – Wilderswil - Interlaken

Circa 30km, 1100m stijgen en 2700m dalen.

Dag 6 Het afscheid

Na een goede nacht slapen sluiten we onze trip af met een gezamenlijk ontbijt. Ervaringen en telefoonnummers kunnen uitgewisseld worden en nieuwe trail plannen gemaakt. Hopelijk zijn lichaam en geest voldoende hersteld voor de reis terug naar huis! 

Dag INFO INCLUSIEF

 • UIMLA International Mountain Leader & 2 MST begeleiders  
 • 5 Nachten in een mooie hotels en berghutten op half board basis (ontbijt en diner) 
 • Pre-departure Trailtour Ahrtal op 25 april 2020
 • Vervoer van bagage (maximaal 1 stuks bagage per persoon van maximaal 15 kilogram, liefst in zachte duffelbag) tussen de verschillende accommodaties 
 • De boot van Brienz naar de Giessbach waterval
 • Gebruik Spot emergency beacon en optionele locatie updates voor thuisblijvers
 • Volledige klimaatcompensatie van jouw reis via Trees for All 
 • Beperkte eerste hulp kit inclusief medicijnen

EXCLUSIEF

 • Transport naar en van Interlaken
 • Lunches, energie repen, gels etc
 • Lunchmaaltijden / cakes in de hutten 
 • Persoonlijke uitgaven aan drankjes, en andere maaltijden of snacks 
 • Reisverzekering en annuleringsverzekering

VERZEKERINGEN

 • Als je deelneemt aan een trailrunreis van 360° / MST ben je verplicht een reisverzekering af te sluiten die deze buitensport activiteit dekt. Je kunt daarvoor terecht bij de Nederlandse Klim- en Bergsportvereniging of je verzekeringsagent raadplegen.