Update Covid-19: Veilig op reis in het najaar

Tripfacts

V.a. €1295,00 per persoon Kan variëren i.v.m. vroegboekkorting en vertrekdata Reserveer nu

Trailrunreis door Marokko

High Atlas Trail Traverse

Van woestijn naar de top van noord Afrika

Marokko is een prachtig land met ongekende hardloop mogelijkheden. Op nog geen uur rijden van het overweldigende Marrakech begint deze pittige trailrunreis. In zes dagen rennen we via de droge Agafay woestijn op 500 meter hoogte naar de top van noord Afrika, de 4167 meter hoge besneeuwde Toubkal. Met dagafstanden van 22 tot 39 kilometer is dit een trailrunweek voor de enthousiaste trailer.

Trip/Course designer: Jeffry Oonk Jeffry Oonk

Deze trailrunreis wordt uitgevoerd in nauwe samenwerking met MudSweatTrails, het trailrun platform van Nederland.

In samenwerking met MudSweatTrails organiseren wij in het voorjaar een fantastische trail run week in het prachtige Marokko. Vanaf het sprookjesachtige Marrakech kun je de besneeuwde pieken van de hoge Atlas zien liggen. De hoogste top van noord Afrika, de 4167 meter hoge Toubkal is het letterlijke hoogtepunt van deze trailweek. We starten deze trailrunreis in het maanlandschap van de Agafay woestijn en klimmen langzaam omhoog de Atlas in. Via grote stuwmeren en droge bossen komen we in de diepe dalen van het hoogste berggebied van Marokko. We rennen door typische bergdorpen waar de huizen platte daken hebben en slapen in authentieke lokale accommodaties. Als we op rendag vijf vanaf het knalblauwe Lac Ifni de 3680 meter hoge pas Tizi Ouanoums oversteken, gaan we merken dat we reeds op grote hoogte zijn. Op de laatste dag beklimmen we in alle vroegte de hoogste berg van noord Afrika. Van de 4167 meter hoge Toubkal kijken we naar het oosten toe de gortdroge woestijn in, en zien we de anti Atlas liggen. Wat geeft het een geweldig gevoel hier te staan. Via een lage maar prachtige route dalen we af naar Imlil, vanwaar we weer terugreizen naar Marrakech. 

Lees hier het mooie verhaal dat Bouwe Bossenbroek schreef na zijn deelmame aan de High Atlas Trail Traverse in 2019

Trip profiel

Inspanning Uitdagend

Dit wordt een gave maar tevens pittige trailweek. Per dag rennen we 25 tot 40 kilometer door de vlaktes en door de bergen. De paden zijn veelal goed, het aantal hoogtemeters is meestal stevig. Omdat de reis vrij vroeg in het seizoen valt zullen we waarschijnlijk ook kleine sneeuwvelden over moeten steken. We proberen zo veel mogelijk van de route te rennen, maar zullen, zeker als het flink stijgt, ook “power walken”. De hoogte verschillen per dag zijn fors, met maximaal 3.000 meter stijgen en 3.500 meter dalen op één dag. Het weer zal een belangrijke factor zijn tijdens deze week. Regen en sneeuw of juist hoge temperaturen met felle zon kunnen de omstandigheden behoorlijk zwaarder maken. We eisen dan ook dat je elke dag beschermende kleding in je hardlooprugzakje mee draagt. Bij hoge temperaturen is het belangrijk veel te drinken en moet je misschien wat extra drinken mee nemen. We overnachten in comfortabele berber guesthouses of simpele berghutten waar we ook het ontbijt en avondeten nuttigen. Jij bent een fanatieke en goed getrainde hardloper die graag het asfalt verlaat. Je houdt er van om in de bergen te rennen en van het idee alleen al om dit een week lang achter elkaar te doen gaat je hart sneller kloppen. Je schuwt lange actieve dagen niet, want je zult minstens zes uur per dag onderweg zijn. Je realiseert je dat het hier om een groepsreis gaat, en niet om een wedstrijd. Je bent dan ook bereidt om je sociaal op te stellen en af en toe op andere deelnemers te wachten. Je vindt het leuk om tijdens het hardlopen ook te genieten van een kop zoete thee in de dorpen die we tegen komen. Je ziet deze reis als een hoogtepunt van het trailrun jaar of je gebruikt deze trailrun week als voorbereiding op een bergtrail later in het seizoen. Je kunt dan ook niet wachten tot de trailweek begint.

Vertrekdata

Kies jaar
Kies vertrek

High Atlas Trail Traverse

22 mei - 29 mei 2021

Gids: Jeffry Oonk Jeffry Oonk

 • Duur 8 dagen

Kalender

ma di wo do vr za zo
mei 17 mei 18 mei 19 mei 20 mei 21 mei 22 mei 23
mei 24 mei 25 mei 26 mei 27 mei 28 mei 29

V.a. €1295,00 per persoon Kan variëren i.v.m. vroegboekkorting

Foto's

Dag-tot-dag

Dag 1 Vlucht Schiphol - Marrakech

Vanaf Schiphol vliegen we naar Marrakech en worden we van het vliegveld opgehaald. We overnachten in een mooie riad, een traditioneel ommuurde woning, op loopafstand van het beroemde Jemaa el-Fnaa plein. Na de briefing in de middag maken we al onze hardloop uitrusting klaar voor de trailreis. ’s Avonds genieten we van een heerlijk Marokkaans avondeten. 

HEEN EN TERUGREIS

We reizen op eigen gelegenheid naar Marrakech. Er gaan meerdere vluchten vanaf Schiphol en Eindhoven naar Marrakech. Bijvoorbeeld Retour Schiphol - Marrakech: €230,00 incl. 1 stuks ruim bagage, reserveringskosten en CO2 uitstoot compensatie (september 2020, prijs onder voorbehoud). Boek de vliegtickets pas nadat de reis op garant vertrek is gekomen: Dit wordt vermeld op de reispagina op de 360° website (360explore.com/toubkaltrail). Indien je hulp nodig hebt bij het boeken van de vliegtickets kan je ons altijd benaderen op  basecamp@remove-this.360explore.com.

Dag 2 Marrakech - Lalla Takerkoust

Na het ontbijt in onze riad rijden we in een uur naar Aaouint-Maazouza. Hier start de trailrun, aan de rand van de Agafay steenwoestijn, een ruig en droog maanlandschap waar in het voorjaar de wilde bloemen bloeien. Het glooiende plateau is doorsneden met grillige dalen en her en der een kleine Berber dorpen. In de verte schitteren de besneeuwde bergen van de hoge Atlas, met de berg Toubkal als ons hoogtepunt van deze trailrunreis. We doorkruisen dit gebied over stoffige paden en wegen. We overnachten in een gemoedelijk guesthouse aan de oevers van het idyllische Lalla Takerkoust meer. 

Circa 29km, 4 uur rennen, 700m stijgen en 640m dalen.

Start 510m. Eind 670m. Maximale hoogte 730m.

Dag 3 Ouazguita - Ouirgana

Als we wakker worden kijken we uit over het spiegelende Lalla Takerkoust. We ontbijten vroeg want we hebben flink wat kilometers af te leggen vandaag. Het eerste uur langs de oevers van het meer is het zoeken naar de juiste paden, want dit is een grillig gebied met veel geulen. Als we eenmaal op de hoogvlakte zijn wordt de route iets makkelijker. Vanaf kilometer 18 gaat het 10 kilometer lang omhoog, waarbij we op het hoogste punt van de dag, op 1300 meter, langzaam de bossen in lopen. Wat een prachtig contrast met het begin van de dag. Na ongeveer 36 kilometer rennen we het kleine stadje Ouirgana in waar we in een comfortabele lodge slapen. 

Circa 36km, 5 uur rennen, 1050m stijgen en 830m dalen.

Start 730m. Einde 950m. Hoogste punt 1370m.

Dag 4 Marigha - Tacheddirt

Er staat vandaag een werkelijk prachtige route op het programma, waarbij er flink geklommen moet worden. De eerste kilometers van de dag klimmen we langzaam omhoog. Hierna wordt de klim steiler en klimmen we door een open landschap van intens rode aarde naar een col van ruim 2200 meter hoogte. Vanaf deze col kunnen we in de verte de top van de twee klim zien liggen en daarachter het dal waar we vannacht verblijven. Wat een magnifiek gebied om doorheen te rennen. Na een lange afdaling steken we de weg naar Imlil en een rivier over, en beginnen we aan de vier kilometer lange klim. De laatste 9 kilometer klimmen we langzaam naar het traditionele dorp Tacheddirt. We rennen door kleine dorpen met hun karakteristieke platte daken en irrigatie kanalen. De ontvangst in het simpele berberguesthouse is hartelijk en we hebben hier een prachtig uitzicht op de klim van morgen.

Circa 39km, 7 uur, 2450m stijgen en 1000m dalen.

Start 950m. Einde 2400m. Hoogste punt 2400m.

Dag 5 Tacheddirt - Amsouzart

Vandaag rennen we in ruim 30 kilometer naar Amsouzart, over kale berghellingen, door een smalle vallei, en langs machtige bergruggen met uitzicht op de hoogste toppen van de Atlas. De eerste kilometer lopen we rustig over de dirtroad maar daarna gaat het 1100 meter genadeloos omhoog naar 3550 meter hoogte. Boven op de col hebben we prachtig uitzicht over de bergen. We dalen in 5 kilometer af naar mooie groene weides met verlaten Berber nederzettingen. We vervolgen onze dag over prachtige paden langs de bergwand en klimmen via een kleine kloof tot de tweede pas van deze dag. Via een geweldig mooi panorama pad en over een bergrug dalen we 1400 meter af naar het gezellige Berberdorp Amsouzart. Hier overnachten we in een eenvoudig guesthouse en genieten we van een welverdiend Marokkaans avondmaal.

Circa 30km, 7 uur lopen, 1700m stijgen en 2400m dalen.

Start 2400m. Einde 1800m. Hoogste punt 3550m.

Dag 6 Amsouzart - Ref de Toubkal

Vandaag gaan we de hoogte voelen. Na het ontbijt lopen we het dorp uit en volgen 8 kilometer lang de langzaam stijgende dirtroad richting het intens blauwe Lac D’Ifni. De blauwe kleur wordt versterkt door het warm rode gesteente van de omliggende bergen. Vanaf de oever van het meer is het 2 kilometer opletten, want er is geen duidelijk pad over dit steenveld. Het pad naar de col op 3660 meter hoogte loopt door een smalle vallei waarbij we af en toe een glimp van het meer achter ons kunnen zien. Na deze hoge pas volgt een makkelijke afdaling naar de Mouflon hut aan de voet van de Toubkal. Vanaf deze hut zullen we morgen in alle vroegte die berg beklimmen.

Circa 22 km, 6 uur lopen, 2000m stijgen en 600m dalen.

Start 1800m. Einde 3180m. Hoogste punt 3660m.

Dag 7 Ref de Toubkal - Toubkal - Imlil

De laatste dag van deze trailrunreis start ver voor zonsopkomst. In de kou van de vroege ochtend klimmen we 1000 meter naar de top van Toubkal, de hoogste berg van noordelijk Afrika. Het is een pittige klim over puin en gruishellingen. Het laatste deel vlakt iets af en plots staan we daar, boven op deze machtig berg. Het uitzicht is grandioos, met naar het oosten toe de woestijn en naar het zuiden de bergen van de anti Atlas. Naar beneden gaan we een stuk sneller, maar we moeten onze aandacht erbij houden, er zitten enkele listige passage bij. Als we terugkomen bij de hut begint het tweede deel van de dag met wederom een klim, 500 meter omhoog in 3 kilometer, de laatste lange klim van deze trailweek. Via een afdaling met meer dan 70 zig-zaggen dalen we af naar een fraaie waterval. Langzaam zien we weer meer naaldbomen die mooi contrasteren met de rode aarde. Na nog een mooie klim zien we boven op de col ons eindpunt van de trailrunreis, Imlil, al beneden in het dal liggen. Tijdens de afdaling naar het levendige bergdorp Imlil overdenken we hoeveel afstanden hoogtemeters we de afgelopen 6 dagen hebben overbrugd en hoeveel overweldigende natuur we hebben gezien. De reis is volbracht! In Imlil staat er transport op ons te wachten en rijden we in 1,5 uur terug naar onze comfortabele riad in Marrakech. Als we ’s avonds met uitzicht over het Jemaa el-Fnaa plein van ons Marokaanse avondeten genieten beseffen we pas wat voor geweldige prestatie we hebben neergezet. 

Circa 31km, 8 uur lopen, 1900m stijgen en 3300m dalen.

Start 3180m. Einde 1770. Hoogste punt 4167m.

Dag 8 Terug naar Nederland

Na het ontbijt vertrekken de eerste mensen met een tas vuile was en een hoofd bomvol gave herinneringen terug naar Nederland. Wie in de middag of avond pas terug vliegt heeft nog een mooie dag in Marrakech voor de boeg. 

Dag INFO INCLUSIEF

 • Nederlandstalige UIMLA International Mountain Leader & MST begeleider (vanaf 8 deelnemers)
 • Transport vanaf het vliegveld in Marrakech naar de accommodatie in de stad
 • Transport vanaf de accommodatie in de stad naar het vliegveld in Marrakech
 • Alle overnachtingen van dag 1 t/m dag 7. Van een mooie riad in Marrakech, lokale lodges, eenvoudige gîtes de étappe in de bergen en een berghut aan de voet van Toubkal
 • Alle diners en ontbijten vanaf het avondeten op dag 1 t/m het ontbijt op dag 8
 • Transport van de hoofdbagage tussen alle accomodaties (één stuks bagage per persoon, bij voorkeur een duffelbag van maximaal 15kg)
 • Transport met privé vervoer van Marrakech naar het begin van de trailrun
 • Transport met privé vervoer van Imlil naar Marrakech, het eind van de trailrun
 • Eenvoudige eerste hulp kit voor afgelegen gebieden inclusief medicijnen
 • Gebruik Spot emergency beacon en optionele locatie updates voor thuisblijvers
 • Pre-departure trialrunmeeting in Nederland op zaterdag 14 maart 2020
 • Volledige klimaatcompensatie van jou reis via Trees for All (vanaf vertrek Schiphol  t/m terugkomst op Schiphol)

Exclusief

 • Internationale en binnenlandse vlucht
 • Persoonlijke uitgaven aan drankjes, telefoontjes en fooien
 • Eten, lunch, snacks tijdens het rennen
 • Reisverzekering en annuleringsverzekering
 • Transport terug naar Marrakech bij een eventueel voortijdige beëindiging van de trailreis

Reissom Informatie

 • Reisgezelschap t/m 18 personen reissom €1295 p.p.

Garantieregeling

Dit aanbod valt onder de garantie van STO Garant. Je kunt de voorwaarden van deze garantieregeling vinden op de website van STO Garant (www.sto-garant.nl/downloads).

Verzekeringen

Als je deelneemt aan een trailrunreis van 360° / MST ben je verplicht een reisverzekering af te sluiten die deze buitensport activiteit dekt. Je kunt daarvoor terecht bij de Nederlandse Klim- en Bergsportvereniging of je verzekeringsagent raadplegen.