Update Covid-19: Veilig op reis in het najaar

Tripfacts

V.a. €890,00 per persoon Kan variëren i.v.m. vroegboekkorting en vertrekdata Reserveer nu

Salzkammergut trailparadijs

King Dachstein trail

GARANT | Waanzinnige trailtour door Oostenrijk

De ‘King Dachstein Trail’ biedt alles wat een trailrunner zich wensen kan: slingerende single tracks, ruige paden, glinsterende meren, hoge alpentoppen, Alpen weides, spetterende rivieren en fijne onderkomens. In vier dagen verkennen wij deze bijzondere regio en trappen we in totaal 117km met 6.000 hoogtemeters onder onze voeten weg. Tijdens deze trailreis wordt alles voor je geregeld, jij hoeft alleen maar te genieten!

Trip/Course designer: Jeffry Oonk Jeffry Oonk

Deze trailrunreis wordt uitgevoerd in nauwe samenwerking met MudSweatTrails, het trailrun platform van Nederland.

In samenwerking met MudSweatTrails organiseren wij eind september een fantastische trailrun door het prachtige Oostenrijkse Dachstein. De stage run vindt plaats in het decor rondom de hoogste top van de Salzburger Alpen: the mighty Dachstein op 2995 meters hoogte. Dit prachtige bergmassief bevindt zich in het indrukwekkende landschap van de regio Hallstatt en Salzkammergut, met recht een UNESCO Werelderfgoed regio. Alles wat Oostenrijk aan natuurpracht te bieden heeft, vind je in deze regio: bergweiden, kloofachtige dalen, adembenemende graatjes, tientallen meren, romantische beekjes, prachtige bossen en imposante bergen. Kortom: een schilderachtig berglandschap; een lust voor het oog! De etappes zijn tussen de 20 en 34km per dag.

Onderweg zijn er berghutten waar we de tijd nemen om wat te eten en te drinken, het is tenslotte een reis en geen race! Naast fantastische trails ontdek je ook de Oostenrijke gastvrijheid en gastronomie. Onze bagage wordt vervoerd en we slapen in dverschillende berghutten. Tijdens deze trail running reis is vrijwel alles inbegrepen, behalve de consumpties tijdens het rennen en drankjes in de accommodaties.

Trip profiel

Inspanning Uitdagend

Dit wordt een prachtige trailreis. Per dag rennen we tussen de 25 en 34 kilometer door het fantastische berglandschap. De paden zijn afwisselend, de hoogteverschillen zijn pittig. We proberen zo veel mogelijk van de route te rennen, maar zullen, zeker als het stijgt, ook veel “power walken”. We wisselen de langere en de kortere dagen af. Regen of hoge temperaturen en felle zon kunnen de omstandigheden zwaarder maken of voor route aanpassingen zorgen. We eisen dan ook dat je elke dag beschermende kleding in je hardlooprugzakje mee draagt. Bij hoge temperaturen is het belangrijk veel te drinken en moet je misschien wat extra drinken mee nemen. We overnachten in berghutten waar we ook het ontbijt en avondeten nuttigen. Jij bent een geoefende trailrunner. Je wil graag in de bergen te rennen en daar meer ervaring opdoen. Je schuwt actieve dagen niet, want je zult minstens zes uur per dag onderweg zijn. Je realiseert je dat het hier om een groepsreis gaat, en niet om een wedstrijd. Je bent dan ook bereidt om je sociaal op te stellen en af en toe op andere deelnemers te wachten. Je vindt het leuk om tijdens het hardlopen ook te genieten van het uitzicht, een verhaal over de omgeving of een terrasje.

Vertrekdata

Kies jaar
Kies vertrek

King Dachstein trail

27 september - 2 oktober 2020

Gids: Jeffry Oonk Jeffry Oonk

 • Duur 6 dagen

Kalender

ma di wo do vr za zo
sep 21 sep 22 sep 23 sep 24 sep 25 sep 26 sep 27
sep 28 sep 29 sep 30 okt 1 okt 2 okt 3 okt 4

V.a. €890,00 per persoon Kan variëren i.v.m. vroegboekkorting

Foto's

Dag-tot-dag

Dag 1 Naar Gosau

We reizen op eigen gelegeheid naar Gosau. (Salzburg ligt dichtbij en is prima met de trein te bereiken). We verzamelen om 18.00 uur bij de eerste accommodatie waar we de reis met alle deelenemers doorspreken. Na deze verplichte briefing geneieten we van het avondeten.  Vanaf het terras lonkt het uitzicht op de Gosaukamm. Onze benen moeten nog een nachtje wachten en dan kunnen we knallen.

Dag 2 Gosau naar Bad Aussee

Na het ontbijt gespen we de trailrugzakjes om en gaan we op weg voor onze eerste traildag. Het asfalt waarop we starten, maakt al snel plaats voor brede bospaden voordat die op hun beurt weer overgaan in bospaadjes. We passeren de Roßalm en na ruim 700 meter klimmen bereiken we het hoogste punt van vandaag op 1500 meter hoogte. Daarna lopen we langs de Durchgangalm en de Dammwiese. Hier hebben archeologen de oudste sporen van zoutmijnen gevonden, sommige wel 7000 jaar oud. Je ziet hier waterplassen waar niets omheen groeit; dit zijn zoutwaterbronnen. Al verder lopend komen we via Mount Plassen bij de meer moderne zoutmijnen (400 jaar oud). Via een lange afdaling van 800 meter, deels over asfalt, bereiken we het UNESCO Erfgoed stadje Hallstatt bekend om de zoutwinning.

Na Hallstatt vervolgen we onze weg naar Obertraun. Vandaar lopen we door het natuurreservaat Koppenwinkel naar de Koppentalvallei. Bij de Koppentalvallei nemen we een welverdiende pauze bij herberg Koppenrast.

We doorkruisen de Koppentalvallei, met het “Jausenstation Koppental” als plek om onze drinkflessen bij te vullen. Aan het einde van de vallei sluiten we af met een korte klim naar het hotel. Een koud drankje op het terras smaakt goddelijk en het welverdiende avondmaal zal ons goed smaken. Na het eten zoeken we al snel ons bed op om ons op te laden voor morgen.

Ongeveer 34 km, 1250D+ / 1300D-

Dag 3 Bad Aussee naar Stoderzinken

De benen voelen wellicht wat stijf en na het ontbijt lopen we rustig tot we bij de Traun rivier komen. Over een licht stijgend gravelpad lopen we naar de romantische Ödensee, een idyllisch meertje, waar we bij de Kohlröserhütte een perfect plekje hebben voor een pauze. De die-hards nemen een frisse duik in het meer en we nemen de tijd om wat te eten in de hut. Ze maken er heerlijke gerechten waarmee we ons energieniveau weer op peil brengen. 

Uitgerust kunnen we de daarop volgende 800 hoogtemeters met gemak aan. We komen langs snack station Stieger en de Steinitzenalm, ook weer een hut waar je een pauze kunt nemen. Onderweg zien we in het bos kleine bronnen die ontspringen in het karstgesteente. We stijgen verder over paden, breed en smal, en komen uit op het eerste hoge punt: de Hochmühleck (1738m). We dalen af en komen bij de Viehbergalm, een prachtig gelegen klein bergdorpje met meerdere hutten waar ook de voorraden weer kunnen worden aangevuld. In totaal dalen we 600 meter af om daarna weer ruim 800 meter te stijgen naar de Stoderzinken, een bergtop op 2048m. In de laatste korte afdaling van de dag komen we langs de Friedenskirchleinkapel, een prachtige plek om even stil te staan. Na nog een kort stukje komen we onze volgende overnachtingplek, het Steinerhaus (1829m), gelegen onder de top van de Stoderzinken.

Ongeveer 32km, 2150D+ / 1000D-)

Dag 4 Stoderzinken naar Dachstein Südwand (Ramsau)

De nachtrust heeft ons goed gedaan en vol energie staan we na het ontbijt weer te trappelen om te vertrekken. We dalen een stukje in de richting waar we gisteren vandaan kwamen. In de “Notgasse”, een 500 meter lange en smalle kloof speuren we naar 2000 jaar oude muurschilderingen. Deze bijzondere tekeningen zijn veelal net boven de grond geschilderd en door de tand des tijds verouderd en daarom moeilijk te herkennen. 

Via Schildenwangalm rennen we naar de Grafenbergsee. We zijn inmiddels licht aan het stijgen. Na het oversteken van de Grafenbergalm wordt het pad steeds meer alpien. We komen boven de boomgrens en volgen het pad over rotsen en het kenmerkende karstgesteente, steeds tussen de 1900 en 2100 meter hoogte. Onderweg zien we onder ons de Höllgrabensee liggen, een prachtig emerald-groen meer temidden van het verder rotsige landschap. Als we verder stijgen, bereiken we uiteindelijk het Guttenberghaus (2147m). Hier kunnen we onze energievoorraden aanvullen en genieten van het prachtige uitzicht.

Vanaf het Guttenberghaus bevinden we ons in hoogalpiene terrein. Het uitziicht op de bergwanden is fenomenaal. Langzaam klimmen we verder naar het hoogste punt van de dag, de Edelgrießhöhe (2489m). Vanaf daar volgt er een steile afdaling van 800 meter naar het lager gelegen kabelbaanstation in Ramsau, tevens de overnachtingsplek voor vandaag.

(25 km, 1500D+, 1600D-)

Dag 5 Ramsau naar Gosau

Onze lijven wennen al aan het ritme van het trailen in de bergen en vandaag staat alweer de laatste ettappe op het programma. We starten met een weergaloos uitzicht op de zuidwand van de Dachstein terwijl we een paar honderd meter afdalen. We volgen de route die tijdens de Katholieke Reformatie in de 16e eeuw gebruikt werd om bijbels van zuid naar noord te smokkelen en lopen onder de machtige Gosaukamm, vele scherpe pieken op een rij. Via prachtige alpenweides lopen we langs verschillende berghutten. Als eerste komen we langs de Bachalm (1490m) die bekend staat het grote aantal marmotten dat hier leeft. Na een korte klim van 450 meter lopen we rond de boomgrens naar de Sulzenalm (1612m), om daarna te genieten van de makkelijke afdaling naar de Almsee bij de Hofalm (1303m). Hierna volgt een wat steilere klim. in 2 kilometers klimmen we ruim 400 meter.  We komen bij de prachtig gelegen Hofpürglhütte, een ideaal punt om een pauze te nemen en onze voorraden weer aan te vullen. Via geweldige trails komen we aan het einde van de kam bij de Gablonzerhütte. Hier genieten we van het machtige uitzicht. Het klimmen is zit erop en we verlaten het hoogalpiene terrein. Via de paadjes door het bos en stenen treden bereiken we 800 meter lager Gosau, de plek waar 4 dagen geleden deze prachtige Dachtein trail startte.

(33km, 1200D+/2150D-)

Dag 6 Terug naar Nederland

Na het ontbijt pakken we onze tassen en reizen we terug naar Nederland. Een geweldige mooie trail zit erop en dit smaakt zeker naar meer!

Dag Info inclusief

 • UIMLA International Mountain Leader
 • 5 nachten in comfortabele berghutten en in Berg gasthof op half board basis (ontbijt en diner) 
 • Vervoer van bagage (maximaal 1 stuks bagage per persoon van maximaal 15 kilogram, liefst in zachte duffelbag) tussen de verschillende accommodaties 
 • Gebruik Spot emergency beacon en optionele locatie updates voor thuisblijvers
 • Volledige klimaatcompensatie van jouw reis via Trees for All 
 • Beperkte eerste hulp kit inclusief medicijnen
 • Reisgarantie regeling via STO
 • Online fotoalbum na afloop van de reis

EXCLUSIEF

 • Transport van Salzburg naar Gosau en terug indien je met de trein reist 
 • Lunches, energie repen, gels etc
 • Lunchmaaltijden / cakes in de hutten 
 • Persoonlijke uitgaven aan drankjes, en andere maaltijden of snacks 
 • Reisverzekering (verplicht) en annuleringsverzekering (optioneel)

REISSOM INFORMATIE

Reisgezelschap t/m 8 personen reissom €890 p.p.

Garantieregeling

Dit aanbod valt onder de garantie van STO Garant. Je kunt de voorwaarden van deze garantieregeling vinden op de website van STO Garant (www.sto-garant.nl/downloads).

VERZEKERINGEN

Als je deelneemt aan een trailrunreis van 360° / MST ben je verplicht een reisverzekering af te sluiten die deze buitensport activiteit dekt. Je kunt daarvoor terecht bij de Nederlandse Klim- en Bergsportvereniging of je verzekeringsagent raadplegen.