Update Covid-19: Veilig op reis

Tripfacts

V.a. €890,00 per persoon Kan variëren i.v.m. vroegboekkorting en vertrekdata Reserveer nu

Trailrunreis over de Nederlandse Waddeneilanden

Waddentrail, door tij en ontij

Multi-stage trailreis door Nederland

Ben jij klaar voor een uniek trailavontuur in Nederland? In zes dagen verkennen we de mooiste trails van de Waddeneilanden. Overnachten doen we op de Spes Mea en de Lotus, twee traditionele platbodem zeilboten die ons ook van eiland naar eiland zeilt. Met variabele dagafstanden nemen wij je mee door woeste duinen, uitgestrekte standvlaktes, door authentieke Waddendorpen, over kronkelige bospaden en met natte voeten door de kreken. Een grote glimlach is gegarandeerd!

Trip/Course designer: Jeffry Oonk Jeffry Oonk

Deze trailrunreis wordt uitgevoerd in nauwe samenwerking met MudSweatTrails, het trailrun platform van Nederland.

In samenwerking met MudSweatTrails organiseren deze waanzinnig mooie en unieke trailreis. Tijdens deze "all-inclusieve Trailreis” hoef jij alleen maar te rennen en te genieten. Wie had gedacht dat er in Nederland zo’n mooie multi-stage trailreis te maken zou zijn? Zes dagen lang je hoofd leeg lopen in het meest dynamische natuurgebied van Nederland, de Wadden. We rennen over alle bewoonde Waddeneilanden van Nederland. Ervaar de schoonheid van Nederland met de trailschoenen aan je voeten. De trails worden begeleid door twee gidsen, maar met de aangeleverde GPS routes kun je ook in je eigen tempo delen van de reis rennen. Zo zijn de dagafstanden naar eigen inzicht korter te maken en daarom is deze trailreis geschikt voor trailers van alle niveaus. 

Heen & terugreis

We reizen op eigen gelegenheid naar de veerboot van Den Helder. We verzamelen voor 09.30 uur bij de veerboot van Den Helder naar Texel. Om 09.30 vertrekt de boot. Daarom moet jouw hoofdbagage voor de afvaart van de boot in de auto van de organisatie liggen en sta jij in jouw hardloopkleren klaar om aan boord van de veerboot te gaan. Deze trailreis eindigt in de haven van Harlingen. Van de boot is het maar een klein stukje lopen naar het station van Harlingen haven en kun jij met de trein naar huis reizen.

Trip profiel

Inspanning Avontuurlijk

Vertrekdata

Kies jaar
Kies vertrek

Waddentrail, door tij en ontij

19 september - 23 september 2021

Gids: Niels Leenders Niels Leenders

 • Duur 5 dagen

Kalender

ma di wo do vr za zo
sep 13 sep 14 sep 15 sep 16 sep 17 sep 18 sep 19
sep 20 sep 21 sep 22 sep 23 sep 24 sep 25

V.a. €890,00 per persoon Kan variëren i.v.m. vroegboekkorting

Foto's

Dag-tot-dag

Dag 1 Doorsteek Texel en Vlieland

Vanuit heel Nederland arriveren we in de ochtend bij de veerhaven van Den Helder. Onze hoofdbagage wordt met een auto naar Harlingen gereden en wij stappen met enkel onze hardlooprugzak op de veerboot naar Texel. Dit grandioze Wadden trail avontuur gaat beginnen. Na de korte overtocht naar Texel rennen we via smalle paden langs de Mokbaai waar honderden vogels ons verwelkomen. Vanaf de Hors strekken vele kilometers zand voor ons uit. Dit voelt als een on-Nederlandse ervaring. Via fraaie stukken duin en bos rennen we richting het grootste natuurgebied van Texel, de Slufter. Hier volgen we de randen van het beschermde vogelbroedgebied richting de vuurtoren van Texel. Na een klein stukje strand komen we bij de houten aanlegsteiger van "de Vriendschap”, het kleine veer tussen Texel en Vlieland. We hebben er dan ruim 35 kilometer op zitten. Vanaf de gammele aanlegsteiger in Vlieland kunnen de liefhebbers met een grote safaritruck de Vliehors over rijden. Indien er geen luchtmacht oefeningen zijn is het ook mogelijk om in ongeveer 22 kilometer heel Vlieland over te rennen. Als we het enige dorp van het eiland, oost-Vlieland in rennen zit deze eerst hardloop dag er op en worden we warm onthaald door schipper Klaas van de Spes Mea en schipper Erik van de Lotus, twee traditionele platbodems van de “bruine vloot”. Aan boord staat onze hoofdbagage en kunnen we ons douchen. Na deze eerste traildag zullen de pannen met avondeten ons wel smaken. Als alles is opgeruimd zullen we spoedig onze kooi opzoeken en in een diepe slaap vallen.

Afstanden Texel: 25 tot 35 kilometer

Afstanden Vlieland: 12 tot 22 kilometer

Totale afstanden: 37 tot 57 kilometer

Dag 2 Vlieland - Ameland

Bij het krieken van de dag trekken we onze hardloopkleding aan en glippen van boord af de haven uit. Op de uiterste oostpunt van Vlieland ligt een fraai stuk strand waar we rustig heen dribbelen. We doen onze schoenen uit en voelen het koele natte zand tussen onze tenen. Terwijl de wereld om ons heen langzaam wakker wordt doen wij een fijne ontspannen warming-up op het strand. Terug op de Spes Mea genieten we van een kop dampende koffie of thee. Na het ontbijt maken we ons klaar voor de overtocht naar Ameland. Schippers Klaas en Erik en hun maten geven ons de nodige instructies en gooit de trossen los. Op naar het volgende eiland; Ameland! De schipper kunnen onze hulp tijdens het zeilen goed gebruiken dus helpen we met het hijsen en strijken van de zeilen terwijl de golven tegen de boeg klotsen. Onderweg lunchen we terwijl we over het machtige Wad uitkijken. Afhankelijk van het weer varen we via een fraai route over het Wad naar Ameland waar we ongeveer 6 uur later aankomen.

De veerhaven van Ameland ligt halveweg het eiland bij het dorpje Nes. Bij aankomst maken we ons klaar voor een fraaie middage en avond trailrun. We verkennen eerst de oosterlijk helft van het eiland in ongeveer 28 kilometer. Via de Waddendijk rennen we naar Kooigrie en duiken daar het natuurgebied het Oerd in. Dit is een oud begroeid duingebied met enkele hoge duinen en vochtige duinvalleien. Vanaf de hoge duinen hebben we een prachtig uitzicht over de nabijgelegen kwelders, waar met hoogwater duizenden vogels rusten. Met de ruisende zee op de achtergrond voelen we ons hier als jagers uit de oudheid zoals we door dit oerlandschap rennen. Door de bossen langs de duinkust trainen we terug richting Nes. Wie nog energie over heeft kan ook de westelijke helft van Ameland verkennen, een gave route van nog eens 23 kilometer. Als we terug komen op de boten staat er eten klaar en de lopers die ook de west kant van het eiland nog hebben verkend zullen pas rond 20.00 uur aan tafel zitten. Daarna zal het spoedig stil zijn aan boord.

Afstanden Vlieland: ochtend 5 kilometer

Afstanden Ameland: 28 tot 50 kilometer

Dag 3 Ameland - Schiermonnikoog

Bij de liefhebbers gaat het alarm vroeg af. Nog voor de zon boven de horizon uitkomt rennen we het prachtige Ameland op. We lopen een fraaie ronde van ongeveer 2 uur terwijl de rest van het eiland langzaam wakker wordt. Als rond 8 uur weer bij Spes Mea en de Lotus aankomen drinken we een kop thee of koffie en genieten we van het ontbijt. Schippers Klaas en Erik hebben alle voorbereidingen getroffen voor de overtocht naar Schiermonnikoog. Als de wind rustig staat gaan de zeilen om hoog en zetten we koers naar het oosten. Op de ‘blauwe balg” liggen vaak zeehonden te rusten en vele vogels vergezellen ons tijdens de vaart. Na ongeveer vier uur varen komen we op Schiermonnikoog aan. Als de boten in de haven liggen staat de lunch voor ons klaar. We zullen de energie nodig hebben want we gaan vanmiddag dit geweldige mooie eiland verkennen. We hebben ongeveer vier uur de tijd om naar de markante Kaap Willemsduin te rennen. Het pad door de Kobbeduinen is prachtig en we voelen ons alleen op de wereld. We zoeken onze weg terug via het strand en de ruige duinen. Als we de boot opstappen ruiken we het avondeten al. Na de douche delen we de verhalen van de dag en vullen we onze magen. 

Afstanden Ameland: 8 tot 18 km

Afstanden Schiermonnikoog: 15 tot 35 kilometer

Dag 4 Schiermonnikoog - Terschelling

Voor liefhebbers staat er voor het ontbijt een mooie route richting de Westerplas en het Rif op het programma. Hier zullen we veel vogels zien in de vroege ochtend. Na het onbijt hijsen we rond 10 uur de zeilen en varen we weer naar het westen, richting Terschelling. Het is een geweldig mooie tocht van 7 uur. Onderweg genieten we van de lunch terwijl de wind de zeilen bolt. De markante Brandaris is ons baken en als we eenmaal een plekje in de haven van Terschelling hebben gevonden eten we gezamenlijk een lichte avondmaaltijd. Gezamenlijk nemen we de bus naar Oosterend en rennen via gave trailpaden een grote ronden over eiland. Liefhebbers kunnen eerst helemaal naar het einde van de Boschplaat rennen, ruim 12 kilometer. Vanaf de uiterste punt van Terschelling is het daarna nog 38 kilometer om via het strand en de duinen terug te hollen naar Spes Mea. Dit is een ongelofelijk mooie tocht, waarbij we bijna het hele eiland ronden Ook als je geen 50 kilometer wilt rennen hebben we een zeer fraai route van ongeveer 20, 25 of 30 kilometer die je over de mooiste plekken van het eiland voeren. Het avondeten staat klaar als je terugkomt op de boot en terwijl de nachtelijke rust langzaam over het eiland neer daalt komen de laatste trailers weer aan boord. Als iedereen rond 23.00 uur weer op de boot terug gekeerd is kijken we vanaf het dek naar het repeterende schijnsel van de Brandaris en duiken daarna onze kooi in.

Afstanden Schiermonnikoog: 10 kilometer

Afstanden Terschelling: 20 tot 50 kilometer

Dag 5 Terschelling - Harlingen

Het is alweer de laaste dag van dit geweldige trailavontuur. Voor het ontbijt kunnen de liefhebbers mee voor een laatste hardloopronde over de enorme zandvlakte van de Noordsvaarder. We lopen rustig tussen de jonge duintjes door en laten de overweldigende rust in ons neer dalen. In de einder gloort Vlieland waar we een paar dagen geleden nog rondrenden. Als we na twee uur weer bij Spes Mea en de Lotus aankomen drinken we een kop thee of koffie en genieten we van het ontbijt. De schipper hebben alle voorbereidingen getroffen voor de overtocht naar het vaste land. Langzaam laten we de Waddeneilanden achter ons en komt het vaste land dichterbij. Na 5 uur varen sturen schipper Klaas en Erik de boten de haven van Harlingen in. Zo komt er een eind aan een weergaloos trailavontuur in Nederland waar we nog lang van na zullen genieten. Met stramme benen maar met een grote glimlach stappen we van boord en lopen naar het treinstation van Harlingen Haven. 

Afstanden Terschelling: 8 tot 20 kilometer

Dag Info Inclusief

 • Begeleiding van een gids van 360º Explore en een gids van MudSweatTrails
 • Boot overtocht Den Helder - Texel
 • Boot overtocht Texel Vlieland met de Vreindschap
 • Bus van de haven in Schiermonnikoog naar Oosterend
 • Vier dagen overnachten op twee traditionele platbodems
 • Varen tussen de Waddeneilanden en naar het vaste land
 • Alle maaltijden vanaf het avondeten op dag 1 tot en met de lunch op dag 5
 • Thee en koffie aan boord van Spes Mea en de Lotus
 • Beperkte EHBO set voor onderweg
 • GPS tracks van alle routes

Exclusief

 • Transport naar Den Helder op dag 1
 • Transport vanaf Harlingen Haven naar huis op dag 5
 • Sportdrank en sportvoeding tijdens het trailen 
 • Wijn en bier aan boord
 • Eventuele consumpties op de eilanden 
 • Eventueel transport op de eilanden om routes in te korten
 • Eventueel transport naar huis indien reis eerder wordt afgebroken

REISSOM INFORMATIE

Reissom €890 of €990 p.p. (minimaal 16 deelnemers)

Tijdens deze reis kun je er voor kiezen je eigen tweepersoonshut te nemen of met twee personen een 4-persoonhut te delen. Hierdoor heb je meer ruimte en privacy. De reissom bedraagt dan €990 per persoon.

Je kunt er ook voor kiezen om een krappe tweepersoons hut te delen of met 4 personen de krappe 4 persoonshut te delen. De reissom bedraagt dan €890 per persoon.

Reisgezelschap t/m 24 personen

Garantieregeling

Dit aanbod valt onder de garantie van STO Garant. Je kunt de voorwaarden van deze garantieregeling vinden op de website van STO Garant (www.sto-garant.nl/downloads).