Tripfacts

V.a. €930,00 per persoon Reissom kan variëren i.v.m. groepsgrootte en vertrekdata Reserveer nu

Onbekende huttentrektocht in de Italiaanse Alpen

Adamello Brenta {Garant}

Langs de grootste gletsjer in het Adamello massief

Het Adamello massief en het bijbehorende Parco Naturale Adamello-Brenta zijn relatief onbekend in Nederland. Terwijl het gebied toch veel te bieden heeft: uitdagende wandelingen, het Italiaanse huttenleven, alpenweiden, bergmeren, spectaculaire vergezichten en de grootste gletsjer van Italië. Onderweg voel je ook de geschiedenis in dit gebergte, overal kom je resten van de Eerste Wereldoorlog tegen, om iedere meter is gestreden.

Trip designer: Eddy van Nijnatten Eddy van Nijnatten

Dit relatief kleine, maar onverwacht mooie berggebied tussen de Alpen en Dolomieten in, wordt gedomineerd door de 3.550 meter hoge, altijd met sneeuw bedekte Adamello en de gelijknamige gletsjer. Om echt in het Adamello-gebied door te dringen volgen we de Alta Via dell’Adamello, de Sentiero numero uno. Deze spectaculaire route loopt in 6 dagen van zuid naar noord, dwars door het hooggebergte, over een aantal pittige hoge passen, langs graten en (stuw)meren. Het gemarkeerde pad volgt in grote lijnen de verdedigingslinie die de Italianen in de Eerste Wereldoorlog hadden opgeworpen tegen de Oostenrijkers. Niet de lengte van de dagtochten, maar het vele stijgen en dalen, vaak door blokkenterrein en over sneeuwvelden en soms extra beveiligd met staalkabels, maken dit traject uitdagend! Tijdens deze trektocht maken we ook een dagtocht naar de rand van gletsjer op 3.150m. Elke avond kunnen we bijkomen in typisch Italiaanse hutten met heerlijke minestronesoepen en pasta’s.

Trip profiel

Inspanning Uitdagend

Deze huttentrektocht geeft de enthousiaste wandelaar die is uitgekeken op de gebaande paden, de garantie voor een zeer sportieve wandelvakantie. Wat kun jij genieten van uitdagen hooggebergte paden en pittig klimmen en dalen met als beloning mooie vergezichten. Van blok naar blok springen en af en toe een stukje staalkabel of een handje gebruiken maakt het alleen maar leuker. En dat gecombineerd met een lichte rugzak en het Italiaanse huttenleven, maakt het echt genieten.

Trip vertrekdata

Kies jaar
Kies vertrek

Adamello Brenta {Garant}

31 augustus - 8 september 2019

Gids: Niels Leenders Niels Leenders

 • Reisduur 9 dagen

Kalender

ma di wo do vr za zo
aug 26 aug 27 aug 28 aug 29 aug 30 aug 31 sep 1
sep 2 sep 3 sep 4 sep 5 sep 6 sep 7

V.a. €930,00 per persoon Reissom kan variëren i.v.m. groepsgrootte Boek nu

Foto's

Bekijk het gehele fotoalbum

Dag-tot-dag

Dag 1 Aankomst in Val Camonica

We reizen op eigen gelegeheid naar Italië. Aan het eind van de middag verzamelen we in het gemoedelijke Val Camonica. Ofschoon de hoogte meevalt, zitten we al wel mooi midden in de bergen! 's Avonds genieten we gelijk van een heerlijk Italiaans avondmaal.

Overnachting in Val Camonica op 1400 meter

HEEN & TERUGREIS

Kom je met openbaar vervoer dan stap je op elk willekeurig station in Nederland op en reis je eerst naar Milaan en Bergamo (eventueel kun je nog een overnachting in de één van deze mooie steden plannen). Vanuit Milaan en Bergamo rijd je met een lokale trein door de Italiaanse Alpen naar Edolo. 

Met de auto is het vanaf Vanuit Limburg is het zo’n 900 kilometer en kun je een meer rechtstreekse route nemen. Na de Zwitserse Alpen is het dan nog maar een klein stukje door de Italiaanse Alpen en dan ben je al in Val Camonica.

Dag 2 Start van de trekking naar Rifugio Tita Secchi

Na het heerlijke ontbijt rijden we met een taxibusje naar het gehucht Bazena op 1.800m. Hier begint de Sentiero Numero 1, ook wel Alta Via dell' Adamello genoemd. We beginnen rustig aan onze huttentrektocht en lopen over goede paden door een mooi dal langs bloemrijke almweiden omhoog. Eventueel kunnen we onderweg nog een topje met mooi uitzicht meepakken. Halverwege de middag komen we aan bij de eerste, mooi bij een meer gelegen, hut op 2367 meter hoogte. Hier kunnen we lekker genieten van onze eerste echte avond in de bergen.

Ongeveer 550 meter stijgen, 0 meter dalen en 9 km in 3:00 uur lopen (5:00 uur met topje)

Dag 3 Via een ontzag inboezemende pas naar Rifugio Maria e Franco

Vandaag is de eerste echte alpiene dag met twee passen en staalkabels, waarbij vooral de tweede pas (Passo Brescia, 2.713 meter) indruk maakt: hoe hebben ze hier ooit een route gevonden! En eigenlijk zijn het vandaag drie passen, want onze authentieke Italiaanse hut Maria e Franco ligt ook op een 2713 meter hoge pas.

Ongeveer 750m stijgen, 550m dalen en 10,5 km in 5:00 uur lopen

Dag 4 Via een indrukwekkende graatroute naar Rifugio Lissone

Vandaag doen we zelfs drie passen, maar gelukkig valt het stijgen mee. Het is vooral de indrukwekkende graatroute met waanzinnige uitzichten en volop Eerste Wereldoorlog historie die dit traject zo bijzonder maakt! We overnachten in de Rifugio Lissone op 2.020 meter.

Ongeveer 300m stijgen, 900m dalen, 10 km in 4:30 uur lopen

Dag 5 Via een mooi pas naar Rifugio Prudenzini

We beginnen vandaag rustig en lopen geleidelijk omhoog door een mooi dal waar de liefhebbers onderweg nog even verse bergkaas kunnen kopen. Daarna pittig omhoog door blokkenterrein tot de Passo di Poia op 2.781 meter en aan de andere zijde hoogstwaarschijnlijk door de sneeuw naar beneden. We slapen in de  Rifugio Prudenzini op 2.235 meter.

Ongeveer 750m stijgen, 550 m dalen en 8 km in 5:00 uur lopen

Dag 6 Topdag naar de rand van de Adamello gletsjer

Het is een inspannende klim naar Passo di Salarno en Bivacco Arrigo Giannantoni op 3.150m aan de rand van de Adamello gletsjer. Aan het einde van de klim zullen we af en toe ook de handen nodig hebben, maar het wordt nooit klimmen, het blijft wandelen. Letterlijk en figuurlijk een topdag en wat een waanzinnig mooi uitzicht hebben we hier. 

Ongeveer 950m stijgen, 950 m dalen en 6 km in 6:00 uur 

Dag 7 Via een mooi pas naar Rifugio Tonolini

Gelijk pittig omhoog door blokkenterrein tot de pas en aan de andere zijde naar beneden (hopelijk door de sneeuw) tot de in een mooi dal gelegen Gnutti hut. Tijd voor een bakkie en misschien een late lunch. Niet te zwaar, want we moeten nog 2 uur door, naar de hoger gelegen Tonolino hut op 2467 meter ghoogte. In deze mooi gelegen hut genieten we van onze laatste en welverdiende nacht in het hooggebergte.

Ongeveer 1.000m stijgen, 450m dalen en 9 km in 6:00 uur lopen

Dag 8 Via mooie meren dalen we af naar Val Camonica

Op deze laatste wandeldag ronden we de Adamello. Eerst nog over een mooie laatste alpiene pas en daarna dalen we langs de meren af naar Malga Caldea net boven Temù. Met de taxi rijden we vervolgens naar ons hotel in Val Camonica, waar we lekker kunnen nagenieten van onze schitterende huttentrektocht.

Ongeveer 375m stijgen, 1250m dalen en 12 km in 5:30 uur lopen

Dag 9 De laatste ‘espresso’ smaakt naar meer…!

Na een heerlijk ontbijt met een echte espresso nemen we afscheid van de bergen en elkaar. Onderweg naar huis komen de herinneringen en prachtige momenten weer langs. Langzaam komt ons ‘kikkerlandje’ weer in zicht …

Dag INFO INCLUSIEF

 • Vertrouwde, ervaren & gediplomeerde Nederlands sprekende 360° trektocht gids: UIMLA International Mountain Leader (IML) & Wilderness First Responder (WFR)
 • 8 Overnachtingen in tweepersoonskamers & lagers
 • Vol pension (ontbijt, avondeten en packed lunch) vanaf diner dag 1 t/m ontbijt dag 9
 • Transfer vanaf het hotel in Val Camonica naar het startpunt van de huttentrektocht en transfer vanaf het eindpunt van de huttentrektocht naar het hotel in Val Camonica
 • Uitgebreide eerste hulp kit voor afgelegen gebieden inclusief medicijnen
 • Volledige klimaatcompensatie van jouw reis via Trees for All (inclusief de treinreis)
 • Gebruik SPOT emergency beacon en optionele locatie updates voor thuisblijvers
 • Reisgarantie regeling via STO

EXCLUSIEF

 • Heen- en terugreis naar en van vertrekpunt in Val Camonica, Italië
 • Persoonlijke uitgaven aan drankjes, fooien of snacks 
 • Reis- (verplicht) en annuleringsverzekering (optioneel)

TOELICHTING

Voor jou gemak en ter verduidelijking: vrijwel alles is inclusief deze reis en je hoeft niet veel geld meer uit te geven tijdens de trektocht. Denk aan een (alcoholisch) drankje, extra’s voor de lunch en eventuele maaltijden die je op de heen- en terugreis nuttigt.

REISSOM INFORMATIE

 • Reisgezelschap t/m 8 personen reissom €1090 p.p.
 • Bij meer dan 8 personen ontvangt elke reiziger na afloop van de reis een reischeque1
  • bij 9 personen een reischeque t.w.v. €40 p.p.
  • bij 10 personen een reischeque t.w.v. €80 p.p.
  • bij 11 personen een reischeque t.w.v. €120 p.p.
  • en bij 12 personen een reischeque t.w.v. €160 p.p.
 • Toeslag voor éénpersoonskamer hotelovernachtingen op aanvraag

1 Onze reischeques zijn geldig tot twee jaar na datum van afgifte en zijn niet persoonsgeboden. Ook leuk om na jouw reis cadeau te doen aan bevriende outdoorenthousiasten! Per persoon kan er per reis één reischeque worden verzilverd. De reischeques zijn in te wisselen op trektochten, micro avonturen en sneeuwwandelreizen m.u.v. de sneeuwwandelreizen i.s.m. de NKBV.

VERZEKERING

Als je deelneemt aan een reis van 360° Explore ben je verplicht een reisverzekering af te sluiten. Je kunt daarvoor terecht bij de Nederlandse Klim- en Bergsportvereniging of je verzekeringsagent raadplegen.