Update Covid-19: We mogen weer!

Tripfacts

V.a. €1008,00 per persoon Reissom kan variëren i.v.m. groepsgrootte en vertrekdata Reserveer nu

Huttentrektocht door Nationaal Park Berchtesgaden

Berchtesgadener Indian Summer

Uitzichten in een goudgeel gekleurd landschap

Een kleurenpalet aan oranje en bruine tinten in de bossen, goudgeel verkleurde lariksen, knisperende bladeren onder de voeten. Een aangenaam zonnetje wat op het landschap valt en de prachtige bergtoppen - die met een beetje geluk zijn “angesuckert” door een vers laagje sneeuw - door het zachte licht laat schitteren in al zijn pracht. De herfst is hét jaargetijde om de Berchtesgadener Alpen te bezoeken. Dit is “Indian Summer” zoals hij bedoeld is.

Trip designer: Reinier Bos Reinier Bos

Door deze parel van een gebied en echte uithoek van het land maken we een trektocht langs bemande hutten. De herfst is hier de tijd van het jaar voor een bergtocht. Een rustige periode met stabiel weer en prachtige vergezichten zodat wij optimaal kunnen genieten en de bergen mogen beleven in volle glorie en pracht. De natuur maakt zich op voor de komende winter, niet alleen de bossen verkleuren in dit jaargetijde, ook de edelherten zijn in dit jaargetijde druk in de weer en met een beetje geluk horen of zien we het burlen van deze prachtige dieren. Of anders lopen we een stel gemsen of steenbokken tegen het lijf die in dit gebied talrijk voorkomen.
Prachtig verkleurde bossen maken plaats voor het typische karstlandschap van het "Steinerne Meer". Hier bepalen prachtige meren, rotsplateau's, graten, scheuren en meer dan 50 toppen boven de 2000m het landschap. De overnachting in het Karlinger Haus aan de werkelijk idyllisch gelegen Funtensee vormt voor iedereen een waar hoogtepunt van de reis.  
 

Trip profiel

Inspanning Sportief

 • Klimmen 5,477m
 • Dalen 5,629m
 • Hoogste punt 2,276m
 • Afstand 63km

Omdat we gebruik maken van bemande hutten dragen we een relatief lichte rugzak met alle spullen die nodig zijn voor de trektocht. Het gewicht kan beperkt blijven tot ongeveer 10kg. Het kan in dit jaargetijde wel voorkomen dat de eerste sneeuw gaat vallen en dat het in de vroege ochtend nog wat kouder blijft dan we misschien gewend zijn. Maar we gaan goed voorbereid op pad, dus dit hoeft geen enkel probleem te zijn. De dag-afstanden die we moeten overbruggen zijn erg goed te doen.

Trip vertrekdata

Kies jaar
Kies vertrek

Berchtesgadener Indian Summer

4 oktober - 10 oktober 2020

Gids: Reinier Bos Reinier Bos

 • Reisduur 7 dagen

Kalender

ma di wo do vr za zo
sep 28 sep 29 sep 30 okt 1 okt 2 okt 3 okt 4
okt 5 okt 6 okt 7 okt 8 okt 9 okt 10

V.a. €1008,00 per persoon Reissom kan variëren i.v.m. groepsgrootte

Foto's

Dag-tot-dag

Dag 1 Heenreis naar Ramsau

Om 18:00 uur verzamelen we in het Hotel / Gasthof “Nutzkaser” dat aan de voet van het Nationalpark ligt. Vanaf de eetzaal hebben we een prachtig uitzicht op de machtige Watzmann (2713m). De hoogste berg van het gebied. Na een kennismaking en het diner pakken we in de avond onze spullen en maken we alles in orde voor de start van de trektocht de volgende morgen.

Vervoer

Het reizen naar het “Nutzkaser Gasthof” gaat op eigen gelegenheid. We stimuleren het om samen met elkaar te rijden of om gebruik te maken van de trein. Met de Deutsche Bahn kun je perfect reizen via München naar Berchtesgaden. Kies als vertrek dan wel een station in Duitsland vlak over de grens, dit scheelt enorm in de kosten.

Dag 2 Start trektocht vanuit Ramsau naar de Blaueishutte

Vandaag hebben we een rustig inloop dag. Na het ontbijt starten we vanaf de Hintersee en wandelen we naar de Blaueishutte waar we de eerste nacht zullen slapen. De Hintersee is echt een idyllische plek met een werkelijk fantastisch panorama en uitzicht op de Hochkalter. De flanken van de beboste bergwanden kleuren al prachtig mooi in de meest fantastische kleuren oranje, bruin en goudgeel. Nadat we zijn aangekomen in de hut en een lekker kop koffie of thee hebben gedronken kunnen we het gebied rondom de hut verkennen met een korte wandeling in de middag. In 2012 is de hut nog volledig gerenoveerd en er is zelfs een warme douche beschikbaar.

Circa 4-5 uur netto looptijd, 850m stijgen, 8km 

Dag 3 Blaueishutte naar de Wimbachgrieshutte

We dalen eerst een klein stukje af en traverseren langs de bergwand tot we de Hochalm bereiken. Via een laatste klim komen we op de Hochalmsharte. Het hoogste punt van vandaag. Hier dalen we af en komen we in een breed dal terecht dat wel 10 km lang is en ontstaan is tijdens de laatste ijstijd. Nog steeds vult het dal zich met erosiemateriaal dat afkomstig is van omliggende toppen. Uiteindelijk komen we aan bij de Wimbachgrieshutte. De hut ligt aan het einde van het dal dat omringt wordt door de imposante bergwanden van de Watzmann, Hochkalter en de Großen Hundstodes. 

Circa 5-6 uur netto looptijd, 700m stijgen, 10 km

Dag 4 Wimbachgrieshutte naar het Karlingerhaus

We trekken vandaag echt heel diep het Nationalpark Berchtesgaden in waarbij we bijna de grens met Oostenrijk bereiken. Onderweg zullen we bijna niemand meer tegenkomen zodat we in alle rust van het gebied kunnen genieten. Vlak bij de hut ligt de Funtensee waar in de winter de koudste temperaturen van heel Duitsland worden gemeten. De Funtensee is ontstaan door de erosieprosessen die op het gesteente hebben ingewerkt. In de middag is er voldoende tijd en ruimte om in alle rust van de omgeving te genieten. Rondom de hut hebben we grote kans om allerlei wild tegen het lijf te lopen.

Circa 6 uur netto looptijd, 900m stijgen, 10 km

Dag 5 Van het Karlingerhaus naar de Wasseralm

De kans is groot dat we vandaag de herten horen burlen, een kenmerkend geluid dat de mannetjes tijdens de bronsttijd produceren om indruk te maken op de vrouwtjes. Al kort na het vertrek dalen we over een steil paadje af naar de Grünsee. Dit is een meertje dat prachtig beschut ligt tussen de rotsen en het bos. Je ziet het landschap weerspiegelen in het water en waant je hier alleen op de wereld. We wandelen verder door het bos en komen uit bij de Schwarzensee, een wat kleiner meertje dat we over een avontuurlijk paadje passeren. Het pad begint weer te stijgen en al snel staan we boven op de Halsköpfl, een klein topje met een fenomenaal uitzicht over onder andere de Königssee en de 2713 meter hoge Watzmann. Dit is dan ook de perfecte plek voor een pauze. Vanaf hier kijken we ook uit over het vervolg van de route en zien we achter de Wasseralm de grote en kleine Teufelshorn opduiken, twee toppen die qua vorm hun naam zeker eer aan doen. Na de pauze duiken we het bos in en vervolgen we onze weg naar de idyliische Wasseralm, een prachtige grasvlakte in het bos die wordt doorkruist door kleine beekjes. Na het inkwartieren in de gastvrije hut hebben we nog tijd genoeg om lekker uit te rusten of de omgeving te verkennen.

Circa 4 uur netto looptijd, 400m stijgen, 600m dalen, 9km

Dag 6 Wasseralm naar het Carl von Stahl Haus

Vandaag hebben we een lange etappe voor de boeg. Door het bos lopen we naar een kleine alm die ligt ingeklemd tussen twee rotswanden. We volgen het pad door dit smalle dal omhoog en nemen de tijd om de gemzen die hier leven te bewonderen, tot we een op pasje staan van 1950 meter. Met een beetje geluk zien we de steenbokken die rond dit pasje leven. Een korte afdaling brengt ons naar de kleine Seeleinsee, vanwaar we aan de lange klim beginnen naar de Windscharte en de Schneibstein (2276m). Deze top ligt op de grens van Duitsland en Oostenrijk en biedt een prachtig uitzicht over de Berchtesgadener Alpen. Nadat we hier uitgebreid van hebben genoten beginnen we aan de stevige afdaling naar het Carl-von-Stahl-Haus. Hier genieten we van onze laatste avond in de bergen en alle indrukken die we tijdens deze bijzondere reis hebben opgedaan.

Circa 7 uur netto looptijd, 1300m stijgen, 1000m dalen, 13km

Dag 7 : Carl von Stahl Haus naar Berchtesgaden en de terugreis

Na het ontbijt lopen we in circa 45 minuten naar de top van de Jenner (1874 meter), om nog één keer te genieten van al het moois dat de Berchtesgadener Alpen te bieden hebben. We nemen vervolgens de kabelbaan naar beneden en komen uit in Schönau am Königssee. Na de traditionele Kaffee und Kuchen reizen we met het openbaar vervoer terug naar de auto’s en/of het treinstation en nemen we afscheid. We eindigen vandaag rond 11 uur ‘s ochtends dus er is voldoende tijd voor de terugreis naar Nederland.

Circa 1 uur netto looptijd, 200m stijgen, 150m dalen, 3km

Dag INFO inclusief

 • Vertrouwde, ervaren & gediplomeerde Nederlands sprekende 360⁰ Explore gids: UIMLA International Mountain Leader & Wilderness First Responder
 • 6 overnachtingen in double rooms & lagers op basis van halfpension
 • Packed lunch vanuit de berghut of anders tochtensnacks zoals hartkeks en fruitkeks e.d.
 • Complete eerste hulp kit speciaal voor afgelegen gebieden inclusief medicijnen
 • Volledige klimaat compensatie door middel van Trees for All 
 • Gebruik maken van de SPOT emergency beacon met optionele locatie updates voor thuisblijvers
 • Gebruik maken van het garantiefonds STO (Stichting Take Over)
 • 6 daagse trekking door het Berchtesgadener Nationaal Park

Exclusief

 • Reis naar en van Berchtesgaden
 • Afsluitende lunch aan het einde van de trektocht
 • Persoonlijke uitgaven zoals drankjes, fooien, snacks e.d.
 • Reisverzekering (noodzakelijk) en annuleringsverzekering (optioneel)

VROEGBOEKKORTING

De normale prijs voor deze reis is €1120,00 maar op deze reis is onze vroegboekkorting van toepassing! Boek je lekker vroeg, dan krijg je de maximale korting van 10% op de reissom (excl. eventuele huurkosten). Het kortingsschema voor deze reis is als volgt: bij boeken

 • tot 5 maanden voor vertrek - 10% korting
 • tot 4 maanden voor vertrek - 8% korting
 • tot 3 maanden voor vertrek - 6% korting
 • tot 2 maanden voor vertrek - 4% korting
 • tot 1 maand voor vertrek - 2% korting

REISCHEQUE 

Bij meer dan 8 personen ontvangt elke reiziger na afloop van de reis een reischeque1

 • bij 9 personen een reischeque t.w.v. € 20 p.p.
 • bij 10 personen een reischeque t.w.v. € 40 p.p.
 • bij 11 personen een reischeque t.w.v. € 60 p.p.
 • bij 12 personen een reischeque t.w.v. € 80 p.p.

1 Onze reischeques zijn geldig tot twee jaar na datum van afgifte en zijn niet persoonsgeboden. Ook leuk om na jouw reis cadeau te doen aan bevriende outdoorenthousiasten! Per persoon kan er per reis één reischeque worden verzilverd. De reischeques zijn in te wisselen op trektochten, micro avonturen en sneeuwwandelreizen m.u.v. de sneeuwwandelreizen i.s.m. de NKBV.

Garantieregeling

Dit aanbod valt onder de garantie van STO Garant. Je kunt de voorwaarden van deze garantieregeling vinden op de website van STO Garant (www.sto-garant.nl/downloads).

Verzekering

Als je deelneemt aan een reis van 360° Explore ben je verplicht een reisverzekering af te sluiten. Je kunt daarvoor terecht bij de Nederlandse Klim- en Bergsportvereniging of je verzekeringsagent raadplegen.