Tripfacts

V.a. €1480,00 per persoon Reissom kan variëren i.v.m. groepsgrootte en vertrekdata Reserveer nu

Ruige kalkstenen pieken & eeuwenoude sluiproutes

Europe’s Wild Beauty

Trek langs Komovi, Prokletije, Durmitor & Maglic

Met meer dan de helft van zijn oppervlak boven de 1000 meter mag Montenegro zich tot de best bedeelde landen van Europa noemen als het gaat om bergen. Eigenlijk is er op de hoofdstad Podgorica na geen plek te vinden die vlak is. De Balkan op zijn best! Ga mee op verkenning op deze unieke 360° reis die je de ‘Wild Beauty’ én de cultuur-historische en politieke ontwikkelingen van Montenegro laat zien.

Trip designer: Niels Leenders Niels Leenders

De route voert ons langs de mooiste paden van het land en is zo ontworpen dat we minimaal gebruik maken van busjes. We krijgen delen van het land te zien waar maar weinig hikers zich wagen. We lopen door mooie bossen van overwegend beuk en esdoorn. Hier houden de wolven en beren zich in de zomer op. Hogerop worden de prachtige zwarte Bosnische dennen met hun knoestige stammen steeds prominenter. En waar ook deze begroeiing ophoudt komen we in de wereld waar het grootste deel van de reis zich afspeelt; de ruige kalkstenen pieken van Montenegro, waarvan we er in deze reis maar liefst 11 beklimmen. Vanaf elke top kunnen we de route van de voorbije dagen traceren en de toppen zien die we al op ons cv hebben mogen toevoegen. De trektocht voert meestal over paden, soms vinden we onze eigen route. We passeren mooie bergmeren, onderaardse watervallen, een ijsgrot en een immense bron. Montenegro is de Balkan op zijn best!

Trip profiel

Inspanning Avontuurlijk

Wauw, wat heeft Montenegro veel te bieden! Jij houd er wel van om naast de welbekendere berg- en natuurgebieden ook delen van Montenegro te ontdekken waar nog weinig wandelaars zich wagen. Avontuur, kamperen in het wild en op prachtige hoogvlaktes, een frisse een duik in een bergmeertje om daarna voor je Hilleberg tentje heerlijk op te warmen in de zon, wandelen tussen de bloemen en het hoge gras, dat is wat jou aanspreekt! Je houd van een trektocht maar draagt liever niet alles op je rug. Perfect dat bij deze trektocht de bagage voor je verplaatst wordt in een 4x4. Zelfs koken hoef je niet te doen (er wordt voor je gekookt uit de Montenegrijnse keuken). Wat dan wel? Genieten, wandelen, ontdekken, ontspannen en buiten zijn op unieke plekken in het prachtige Montenegro, de “Wild Beauty of Europe”.

Trip vertrekdata

Kies jaar
Kies vertrek

Europe’s Wild Beauty

13 juli - 27 juli 2019

Gids: Jeffry Oonk Jeffry Oonk

 • Reisduur 15 dagen

Kalender

ma di wo do vr za zo
jul 8 jul 9 jul 10 jul 11 jul 12 jul 13 jul 14
jul 15 jul 16 jul 17 jul 18 jul 19 jul 20 jul 21
jul 22 jul 23 jul 24 jul 25 jul 26 jul 27

V.a. €1480,00 per persoon Reissom kan variëren i.v.m. groepsgrootte Boek nu

Foto's

Bekijk het gehele fotoalbum

Dag-tot-dag

Dag 1 Aankomst in de de hoofdstad Podgorica & transfer naar het meer van Bukumirsko

De enige vlakte van het land ligt rond dehoofdstad Podgorica. Deze vlakte is betrekkelijk klein zul je zien, zodra we hier geland zijn. Een uur rijden en we bevinden ons in een compleet andere wereld. We slaan vanavond de bivak opaan het meer van Bukumirsko. Achter het meer vormen de toppen voor morgen een mooie skyline.

Heen & Terugreis

Bijvoorbeeld met Austrian Airlines (meerdere opties mogelijk) van Amsterdam naar Podgorica met 1 overstap vanaf €325 p.p. incl. 1 stuk ruimbagage, reserveringskosten en CO2 uitstoot compensatie (prijs onder voorbehoud van wijziging). Vroege boekers profiteren van laag geprijsde vliegtickets. Bij laat boeken gaan de vluchtprijzen naar Montenegro vlot omhoog. Je ontmoet de 360° gids en reisgenoten bij het startpunt van de reis. Dat is de eerste accommodatie waar overnacht wordt, de luchthaven waarop gevlogen wordt of het treinstation waarvandaan de reis begint.

Dag 2 Rondwandeling & beklimming van de top Stitan

We maken een rondwandeling over de top Stitan; een vrij rustige tocht om de spieren op te warmen voor hetgeen er nog gaat komen. Vanavond mogen we weer genieten van de kookkunsten van onze chauffeur Miki. Vanuit de 4x4 zijn ook drankjes te koop omdat er verder niks te krijgen is op locatie. Om te wassen kun je in het meer duiken, maar we voorzien ook in enkele solar douches die we in een boom hangen.

Ca. 800m stijgen, 800m dalen, 11km in 4:30

Dag 3 Naar Carine via de drie markante pieken van Komovi

Vanaf het meer trekken we met een boog naar het herderskerkje Carine, ten zuiden van de drie markante pieken van Komovi, die we deze reis nog vanuit meerdere hoeken zullen zien. De route voert door toegankelijk terrein. We wandelen vrijwel de hele dag boven de boomgrens, dus panorama’s gegarandeerd. De tenten en bagage gaan via een langere weg. Bij Carine zien we ze weer terug. Zo ook onze chauffeur Miki, die weer een heerlijke maaltijd zal voorzien hier midden in de wildernis.

Ca. 900m stijgen, 600m dalen, 24km in 8:00

Dag 4 Via de vallei Medjukomlje naar Vasojevicki

We steken nu de drie Komovi-pieken door. Vanaf het zadel maken we een uitstap naar de piek Kucki Kom en dan dalen we af naar de vallei Medjukomlje, waar immense rotsblokken en eeuwenoude dennen samen een magisch decor vormen. Vanaf hier hebben we 2 mogelijkheden om naar Stavna te wandelen. De langste optie voert via de bron van de rivier Tara. Stavna is een verzameling nette bungalows met houtstoof pal aan de noordelijke voet van Vasojevicki kom. Hier slapen we in goede bedden op 4-persoons kamers met eigen badkamer.

Ca. 700m stijgen, 700m dalen, 15km in 5:30

Dag 5 Met zicht op Karanfil over de top Taljanka

Benni haalt ons na het ontbijt op en we dalen af met zijn busje naar Prokletije, de bergen waar hij woont. Voor het eerst zien we iets van de dorpen in het binnenland van Montenegro. Tot dusverre waren we omringd door alleen maar wilde natuur. We passeren Andrijevica en het meer van Plav, om achter Gusinje de smalle weg te nemen die ons de vallei van Grbaja binnen brengt. Aan het einde van deze gletsjervallei ligt de berghut waar we verblijven. Vanuit de hut maken we een rondwandeling over de top Taljanka, van waar we indrukwekkend uitzicht op de Karanfili hebben. Het pad terug gaat via Albanië en een mooie gruishelling waar je "skiënd" naar beneden kunt.

Ca.1600m stijgen en dalen, 12 km in 5:30

Dag 6 Maja Rosit (2524m)

In de vroege ochtend trekken we met een 4x4 naar de naburige vallei, Ropojana. Hier hobbelen we naar een veldje waar we de bivak opslaan en van waaruit we de Maja Rosit beklimmen. Wederom een prachtige route met een toffe top als beloning.  We lunchen op een zadel met zicht op Albanië.

Ca. 10 km, 1200m stijgen en dalen in 7:00

Dag 7 Jablanov vrh

De dag begint met een lange transfer met de 4x4. Op weg terug door de Ropojana-vallei stoppen we nog even bij een mooie bron in het bos, een waterval die onder de grond verdwijnt en bij de Ali Pasha - bronnen, waar het water met honderden liters tegelijk uit de grond gutst. Zo bereiken we rond lunchtijd een meertje pal onder Jablanov vrh, een afgeronde top in het Sinjajevina-massief. Deze weinig bezochte bezorgen staan op de nominatie-lijst om het 6e nationale park van Montenegro te worden. Op de afdaling hebben we een mooi zicht op de gigantische hoogvlakte waarop her en der een herdersdorp te onderscheiden valt. We dalen af naar de vallei van Lipovo waar we de bivak opslaan.

Ca. 400m stijgen, 1200m dalen, 14 km in 6:30

Dag 8 Door de hoogste delen van de Sinjajevina-bergen

Na het opbreken van de bivak gaat het hele zooitje de 4x4 in en doen wij de wandelschoenen weer aan. We trekken naar een zadel onder de hoogste pieken van Sinjajevina en slaan daar rechtsaf richting het herdersdorp Jecmen Dol. Vanaf de piek Gradiste kijken we terug de Lipovo-vallei in. Het is nu nog maar een kort stukje tot het punt waar de 4x4 ons opwacht voor de doortocht naar het volgende stukje ongerept wildernis: het Piva-gebertge.We checken in bij Zvono, een sympathiek pension annex jazz-cafe met huisgemaakt "rood bier".

Ca. 1000m stijgen, 400m dalen, 14 km in 6:00

Dag 9 Rustdag

Even bijkomen, en opladen voor deel twee van Missie Montenegro. Pluzine leent zich daar prima voor. Voor de deur ligt het immense meer waar je kunt zwemmen of kayakken. Ook een dagje raften op de Tara behoort tot de opties (tegen bijbetaling). Voor wie even wat cultuur wil snuiven is het Piva-klooster een bezoek meer dan waard.

Dag 10 De Stabankso meren & Volujak

Een kort ritje brengt ons naar het dorp Stabna. Hier begint een 2-daagse in de grensstreek met Bosnië. Vandaag passeren we twee meren, waarna we beginnen aan de klim naar het hoogland. Over de top Volujak dalen we af naar het idyllische Trnovacko-meer, de bivak voor vanavond. De tenten en het eten gaan via een kortere route te paard naar hier.

Ca. 1400m stijgen, 800m dalen, 15 km in 7:00

Dag 11 Magic Maglic (2386m)

Vanaf het meer klimmen we in goed 3 uur naar de top Maglic en via een andere route dalen we dan af naar Mratinje. We zullen aardig vermoeid zijn als we hier aankomen. gelukkig is het niet ver rijden terug naar ons stekje in Pluzine, waar we nog een nacht doorbrengen.

Ca. 15 km, 900m stijgen, 1500m dalen in 8:00

Dag 12 Het meest bekende nationale park van het land; Durmitor

Via een slechte maar mooie weg rijden we richting het meest bekende nationale park van het land; Durmitor. We gaan er binnen via de achterdeur. in de kloof van Susicko beginnen we een een wandeling die ons uiteindelijk naar de top Prutas moet voeren. De eerste 3 uur wandelen we over de bodem van de mysterieuze kloof. De rivier naast het pad verdwijnt soms volledig onder de grond om een eind verder weer te voorschijn te komen. Prutas is de 7e piek van Montenegro, maar extra mooi omdat hij een stukje van het centralemassief af ligt en daardoor geweldig zicht biedt op die pieken. maar ook omdat hij geologisch gezien zo fraai in elkaar steekt, iets dat we op de afdaling spoedig zullen zien. De kalksteen platen zijn hier loodrecht omhoog gevouwen. We bivakkeren op een daarvoor ingericht plek in het nationaal park.

Ca. 1300m stijgen, 600m dalen, 20km in 7:00

Dag 13 Bobotov kuk (2523m), de ijsgrot en de hoogst gelegen herdershut

Vanaf de hoog gelegen bivak kunnen we al in 3 uur, dus nog in het mooie strijklicht van de ochtend als we vroeg vertrekken, de hoogste piek van Durmitor bereiken; Bobotov kuk (2523m). Op de afdaling hebben we kans op de opvallende rotskruipers te zien die hier nestelen. We bezoeken een ijsgrot waarin we met behulp van touw afdalen. Neem je Petzl mee. Als je de ijspilaren van binnenuit verlicht, ontvouwt zich een mooi schouwspel. De route vervolgen we naar de hoogste gelegen herdershut van Montenegro. De herder verkoopt karnemelk en kaas aan wandelaars en is uitgegroeid tot een lokale legende. Vanaf hier kunnen we de kortste weg terug kiezen, of nog via een andere pas (inclusief optionele top) gaan. Vanavond bereiken we Zabljak; het episch centrum voor outdoor sporters in Montenegro.

Ca. 1200m stijgen, 1500m dalen, 17km in 8:00

Dag 14 Transfer richting het Skadar meer, te voet naar de zee

In goed 2 uur rijden we de bergen uit, om te zien dat Montenegro nog meer te bieden heeft dan alleen bergen. Aan de westzijde van Podgorica begint het Mediterrane deel an het land. We laten de drukke kustlijn voor wat het is, maar het Skadar-meer willen we je toch niet onthouden. Dit grootste meer van de Balkan vormt een prachtig ecosysteem waarin talloze soorten vogels zich thuis voelen. Na de boterham maken we een lichte wandeling door de bossen over eeuwenoude paden, waarop we een stukje geschiedenis van de Montenegrijnen ervaren, die langs hier terugtrokken de bergen in toen de Ottomanen de vruchtbare vlakte rond het meer innamen. De wandeling eindigt bij een waterval waar we kunnen plonzen en met een bootje keren we over de rivier terug naar het hotel voor een laatste gezellige avond.

Dag 15 Transfer naar Podgorica en vlucht huiswaarts

Na het ontbijt transfer naar Podgorica airport en onze vlucht huiswaarts.

Dag INFO Inclusief

 • Vertrouwde, ervaren & gediplomeerde Nederlands sprekende 360° trektocht gids: UIMLA International Mountain Leader (IML) & Wilderness First Responder (WFR)
 • Alle overnachtingen zoals beschreven in het programma
 • Ontbijt, lunch en diner (van diner dag 1 t/m ontbijt dag 15 m.u.v. lunch dag 9 & 14)
 • Transfers per programma in busje of stoere 4x4
 • Luchthaven transfers in Montenegro
 • Bagagevervoer volgens programma
 • Entree van de Nationale Parken
 • Grensdocument voor Albanië
 • De bivak overnachtingen in duurzame en comfortabele tenten van Hilleberg, goed bestand tegen de weersomstandigheden in de bergen van Montenegro
 • Gebruik kook uitrusting, branders & pannen
 • Uitgebreide eerste hulp kit voor afgelegen gebieden inclusief medicijnen
 • Volledige klimaatcompensatie van jouw reis via Trees for All (vertrek Schiphol t/m terugkomst op Schiphol)
 • Nederlandse gids: UIMLA International Mountain Leader & Wilderness First Responder
 • Lokale begeleiding logistiek, operationeel en bereiden maaltijden
 • Gebruik SPOT emergency beacon en optionele locatie updates voor thuisblijvers
 • Fooien voor lokale dienstverleners
 • Pre-departure informatie meeting op het 360° Basecamp (Lengel) of in de natuur, in beide gevallen verzorgd met koffie, thee, biologische sappen en Achterhoekse lekkernijen
 • Reisgeld garantie regeling via STO (Stichting Take-Over)

Exclusief

 • Internationale vluchten naar en van Podgorica Airport
 • Persoonlijke uitgaven aan drankjes, telefoontjes of snacks 
 • Reisverzekering (noodzakelijk) en annuleringsverzekering (optioneel)

Prijsinformatie

 • Reisgezelschap t/m 8 personen reissom €1.640 p.p.
 • Bij meer dan 8 personen ontvangt elke reiziger na afloop van de reis een reischeque1
  • bij 9 personen een reischeque t.w.v. €40 p.p.
  • bij 10 personen een reischeque t.w.v. €80 p.p.
  • bij 11 personen een reischeque t.w.v. €120 p.p.
  • en bij 12 personen een reischeque t.w.v. €160 p.p.
 • Toeslag voor éénpersoonskamers & tent €180

1 Onze reischeques zijn geldig tot twee jaar na datum van afgifte en zijn niet persoonsgeboden. Ook leuk om na jouw reis cadeau te doen aan bevriende outdoorenthousiasten! Per persoon kan er per reis één reischeque worden verzilverd. De reischeques zijn in te wisselen op trektochten, micro avonturen en sneeuwwandelreizen m.u.v. de sneeuwwandelreizen i.s.m. de NKBV.

Toelichting

Voor jou gemak en ter verduidelijking: vrijwel alles - ook fooien voor lokale dienstverleners - is inclusief deze reis en je behoeft niet veel geld meer uit te geven tijdens het verblijf in Montenegro. Denk aan een (alcoholisch) drankje en eventueel maaltijden die op de heen- en terugreis genuttigd worden.

Verzekering

Als je deelneemt aan een reis van 360° Explore ben je verplicht een reisverzekering af te sluiten. Je kunt daarvoor terecht bij de Nederlandse Klim- en Bergsportvereniging of je verzekeringsagent raadplegen.