Tripfacts

V.a. €2473,00 per persoon Reissom kan variëren i.v.m. groepsgrootte en vertrekdata Reserveer nu

De ultieme trektocht & traverse in de Khumbu Himal

Everest Three Passes Trek {garant}

Epische tocht over de hoogste passen van de wereld

Heb je je altijd al afgevraagd waar de panoramische Höhenweg van Nepal ligt? Hij ligt in de Khumbu Himal, rondom het massief van de Everest. Een bijzondere trektocht weg van de gebaande routes naar Everest maar in het hart van de Himalaya en door verborgen valleien die alleen via hoge passen te bereiken zijn. Deze trektocht wordt je omringd door de majestueuze, hoogste toppen van de Himalaya. Je hoeft alleen maar te genieten.

Trip designer: Niels Leenders Niels Leenders

Garant vertrek | boek vóór 05-05 en ontvang een functioneel shirt t.w.v. €40!

De Three Passes Trek naar het Everest-basiskamp is een van de meest complete trektochten in Nepal. Het grootste deel van de Everest-regio ligt op de cirkelvormige route. De tocht is een stuk uitdagender dan de klassieke Everest Base Camp trektocht en de andere variaties daarop. Ondermeer omdat we drie hoge passen passeren waaraan de trektocht zijn naam ontleent: de Renjo La, Cho La en Kongma La, elk meer dan 5.000 meter hoog.

De tocht begint in het populaire startpunt Lukla voordat je naar het noorden wandelt via de typische route naar Namche Bazaar. Vanaf hier buigt de route naar het westen terwijl deze zich splitst van de hoofdtrekking routes. We volgen de Dudh Kosi omhoog naar de eerste van de drie passen: Renjo La (5.370 m). Na het bereiken van dit letterlijke en figuurlijke hoogtepunt daalt het pad af naar de idyllische Gokyo-meren en verder naar het dorp Gokyo.

De route draait vervolgens naar het oosten terwijl je je een weg baant naar het Everest Base Camp via de tweede pas Cho La Pass (5.420 m). Na de tweede pas heb je de gelegenheid om de fijne kneepjes van het Everest Base Camp-leven te verkennen en enkele van de beste uitzichten over de Everest en de omringende toppen op te snuiven. Dit doen we ondermeer door het iconische uitzichtspunt Kala Patthar te beklimmen.

Het binnenste deel van de tocht bestaat uit het doorkruisen van de laatste van de drie passen: Kongma La op 5.545 meter hoogte. Tot slot nemen we nog even deel aan de klassieke Everest Base Camp Trek-route die ons naar Lukla brengt. Hier eindigen we de tocht na een fantastische traverse van 17 dagen.

Trip profiel

Inspanning Uitdagend - Pilot Reis

  • Klimmen 11,994m
  • Dalen 11,981m
  • Hoogste punt 5,611m
  • Afstand 144km

Jij zoekt een unieke ervaring tussen de hoogste bergen van de wereld. Je houdt van witte toppen, deinst niet terug voor wat hoogtemeters en ruilt hiervoor graag de luxe van een hotel in voor een typisch Nepalees tea house. Je bent al een beetje bekend met het lopen op grote hoogte. Langzaam lopen op 4500 meter of hoger is je niet vreemd, jij weet als geen ander dat dit bijdraagt aan je acclimatisatie! Wat is het toch genieten om met slechts 10+5 kilo uit te moeten komen voor een trektocht van alles bij elkaar 19 dagen. Dat we makkelijk met zo weinig uitkomen is een cadeau om te mogen ervaren. Hier en daar kan het wat ijzig zijn, maar je wandelt niet voor het eerst en je beweegt vrij gemakkelijk door de bergen. Technische ervaring is bovendien geen vereiste voor deze trektocht. Wellicht alleen de vereiste om elke keer weer verwondert zijn: door de enorme panorama’s die je deze tocht ten deel vallen.

Trip vertrekdata

Kies jaar
Kies vertrek

Everest Three Passes Trek {garant}

5 oktober - 28 oktober 2018

Gids: Jeffry Oonk Jeffry Oonk

Kalender

ma di wo do vr za zo
okt 1 okt 2 okt 3 okt 4 okt 5 okt 6 okt 7
okt 8 okt 9 okt 10 okt 11 okt 12 okt 13 okt 14
okt 15 okt 16 okt 17 okt 18 okt 19 okt 20 okt 21
okt 22 okt 23 okt 24 okt 25 okt 26 okt 27 okt 28

V.a. €2473,00 per persoon Reissom kan variëren i.v.m. groepsgrootte Boek nu

Foto's

Bekijk het gehele fotoalbum

Dag-tot-dag

Dag 1-2 Vertrek naar de hoogste bergen van de wereld, ontvangst & verkenning

Vanuit Amsterdam stappen we op het vliegtuig naar Kathmandu waar we de volgende dag vroeg in de ochtend aankomen.

Op het vliegveld worden we door het team van 360° opgehaald en naar ons mooie hotel aan de rand van de toeristenwijk Thamel gebracht. Hier zijn talloze lekkere restaurantjes en op loopafstand van het hotel vinden we het historische Durbar Square van Kathmandu. Durbar Square is zwaar getroffen tijdens de aardbeving in april. Desalniettemin wordt je er verwelkomt en wordt je komst zeer gewaardeerd, juist nu. Het geeft jou als bezoeker de kans een blik te werpen op het werk van de restaurateurs. Hun vakmanschap is eeuwenoud en wortelt diep in Nepalese tradities. Het houtsnijwerk is een prachtig voorbeeld van de Newari architectuur. Ons verblijf in Kathmandu beschikt over een grote hoteltuin. Ideaal om te acclimatiseren van de vlucht en het tijdverschil.

Dag 3 Bezichtiging Kathmandu en onderwijl acclimatiseren van de heenreis

Vandaag kan je naar eigen inzicht invullen in Kathmandu. De smalle straten van de hoofdstad zie je in de ochtend dichtslibben als de Nepalezen hun werkdag beginnen. De handelswaren worden uitgesteld in de straatjes van Thamel. Op kartonnen dozen verkopen vrouwen de opbrengst van hun moestuin. 

Voor velen is de eerste ontmoeting met Kathmandu een onvergetelijke. Een chaos van invloeden, geluiden, bezienswaardigheden en geuren. tezamen met gisterenmiddag hebben je zintuigen na vandaag waarschijnlijk genoeg prikkels gehad om uit te kijken naar de ruimte en rust van Upper Mustang. Ook na de trektocht is er nog tijd om de bezienswaardigheden van Kathmandu in je op te nemen. Daaronder natuurlijk de vele tempels, pleinen en paleizen. Naast het koningsplein (Durbar Square) ondermeer  Pashupatinath (een van de belangrijkste Hindoeïstische tempels van Nepal met een Shiva-tempel en verschillende crematieplaatsen aan de oevers van de rivier de Bagmati) en de bekende stoepa’s van Swayambunath of Bodnath. Bodnath is ook bekend uit de film ‘Little Buddha’ van Bertolucci. Kathmandu is eindeloos fascinerend.

Dag 4 Binnenlandse (en adembenemende) vlucht naar Lukla, trek naar Phakding

Ochtend transfer naar de nationale luchthaven voor de vlucht naar Lukla. De vlucht naar Lukla is een levenslange ervaring op zich. Het vliegveld van Lukla ligt hoog en het start en eindpunt van de landingsbaan verschillen zo’n 60 meter in hoogte! Dit hoogteverschil wordt gebruikt om na de landing snel te vertragen en om bij opstijgen snel te accelereren.  Na landen en bagage formaliteiten start de trektocht naar Phakding met een fascinerend, groen landschap en uitzicht op Kusum Kangraru.

Circa  3 uur lopen, eindpunt op 2652m hoogte

Dag 5 Trek naar de Sherpa hoofdstad van Khumbu: Namche Bazaar

We volgen vandaag de Dudh Koshi, opgaand door prachtige bossen van Himalaya Den en Cedar. Eindpunt: het beroemde dorp Namche Bazaar. Het dorp Namche is een historische handelspost waar Nepalese en Tibetaanse handelaars zout, gedroogd vlees en textiel uitwisselden. Behalve dat het een uitstekende bestemming is om te winkelen voor traditionele ambachten, blijft Namche de centrale handelspost in de Khumbu, die handelaren in de Himalaya en het laagland aantrekt. We blijven twee dagen in Namche om te acclimatiseren, lokale markten te bezoeken en om tijd door te brengen met je team. Tijdens de wandeling vangen we onze eerste glimpen op van de Everest en de naburige toppen!

Circa 6 uur lopen, eindpunt op 3440m

Dag 6 Een acclimatisatie dag met panoramische uitzichten

Deze dag is bedoeld om goed te acclimatiseren voor onze eerste hoge pas. Maar van een nood maken wij graag een deugd! We wandelen naar de luchthaven van Syangboche (3700 meter), waarvan verondersteld wordt dat het de hoogste luchthaven ter wereld is. Van hieruit klimmen we verder naar het Everest View Hotel voor een geweldig panoramisch uitzicht op de berg waarnaar het hotel uiteraard vermoed is. Vanaf dit punt heb je ook een schitterend zicht op Lhotse, Amadablam, Thamserku en Tawache. Op de terugweg bezoeken we het Sherpa Cultuurmuseum en de Everest Fotogalerij.

Dag 7 Geleidelijk stijgen aan de oevers van de Thame Khola

Het pad leidt vandaag naar het oude dorp Thamo. Het stijgt geleidelijk en makkelijk door de vallei  waarin de Thame Khola met kracht stroomt. Thamo is een klein Sherpa-dorp. Na het verkennen van het dorp, gaat het pad verder en stoppen we bij het grote dorp Thame. We lunchen hier en hebben genoeg tijd om het Sherpa-dorp en zijn cultuur te verkennen. Er is een kleine waterkrachtcentrale waar we naartoe kunnen gaan.

Circa 4 uur lopen, eindpunt op 3750m

Dag 8 Acclimatiseren in Thame

We nemen nog een rustdag op de kruising van de Bhote Kosi en de Thame Khola. De extra acclimatisatie dag is een goede voorbereiding voor het kruisen van de eerste hoog pas in deze tour: Renjo La op 5345 meter hoogte. We brengen een bezoek aan het klooster of Tashi Lapcha Tal. Als de energie standen goed zijn kunnen we met lunchpakket en al richting het schitterende Lapcha-meer lopen. Dit neemt zeker 5 tot 6 uur in beslag maar is een prima acclimatisatie wandeling.

Circa 6 uur lopen, eindpunt op 3750m

Dag 9 Tussen de Himalaya reuzen verlaten we Sherpa land

Wederom een rustige en gemakkelijke wandeling vandaag naar Marlung door de vallei van de Bhote Koshi rivier. Halverwege nemen we een korte pauze om het besef hoe diep we inmiddels in de Himalaya gebergte gordel zijn goed door te laten dringen. De enorme reuzen van 6000’ers aan weerszijden van de valei versterken dit gevoel. Kyajo Ri torent met 6186 meter hoogte boven ons uit. Na de pauze gaat het pad bergopwaarts naar Lungden door een droge vallei. Het is een prachtige wandeling met uitzichten op de besneeuwde bergen en tot diep in de vallei achter ons. De Sherpa-dorpen laten we achter ons. Thame is het laatste Sherpa dorp in de vallei. Als we eenmaal aangekomen zijn in Marlung wandelen we het dorpje door naar een iets hoger gelegen plek waar de lodge zich bevindt.

Circa 5 tot 6 uur lopen, eindpunt op 4500m

Dag 10 Trek naar Gokyo en de beklimming van de Renjo La (5345m)

Het pad loopt anderhalf uur bergop en dan gaat het gelijkelijk voor circa 2 uurtjes. Aan het eind van de klim is er een steiler stuk om bij de top van de Renjo La te komen. Maar dan heb je ook een beloning op je wachten. Je ogen weten niet waar ze moeten kijken zo breed en mooi is het panorama op deze top. Je hebt een geweldig uitzicht op de ‘zaagtanden’ van Everest, Nuptse, Lhotse, Cholatse, Taboche, Makalu en de Cho La waar we later deze tocht overheen zullen gaan. Ook het Gokyo-meer komt als een reusachtig amphitheater in beeld. Vanaf de top van de Renjo La gaat het pad omlaag naar het Derde Meer van Gokyo en stappen we uiteindelijk binnen in de lodge na een zeer voldane dag.

Circa 7 to 8 uur lopen, eindpunt op 4800m

Dag 11 Adembenemende zonsopgang & het beste uitzicht in de Khumbu Himal

We wandelen 's morgens naar Gokyo Ri voor het adembenemende zonsopgang uitzicht op de top inclusief Mount Everest en nog veel meer bekende Himalaya 8000’ers. Het uitzicht op de Everest van Gokyo Ri wordt beschouwd als de beste in de hele Khumbu Himal. Met deze onvergetelijke beelden in ons hoofd slenteren we in een uurtje naar Gokyo voor het ontbijt. Daarna lopen we rustig verder naar Thaknak voor de overnachting en om ons gereed te maken voor de 2de hoge pas op de route: Cho La op 5420 meter hoogte. ’s Avonds kunnen we de met morenen bedekte gigantische Ngozumpa gletsjer oplopen.

Circa 6 tot 7 uur lopen, eindpunt op 4750m

Dag 12 Beklimmming van Cho La (5420m) en afdalen naar de gletsjerkom van Dzongla

Vandaag wordt beschouwd als de lastigste dag. Cho La is een hoge pas en hij is ook wat verijst op het laatste deel van de klim en het eerste deel van de afdaling. De klim gaat steil omhoog. En aan de oostzijde hebben we nog een kleine gletsjertraverse voor de boeg. De beloning is niettemin weer groot. Everest en zijn poortwachters aanschouwen ons steeds dichter bij. En al die tijd blijven we ver weg van de drukte op de Everest Basecamp trek. Na het oversteken van de Cho La bereiken we in Dzongla voor de nacht. Kopje thee, chocolademelk, koffie en genieten maar van het fantastische uitzicht rondom ons.

Circa 7 tot 8 uur lopen, eindpunt op 4850m

Dag 13 Afdalen naar de hoofdvallei van de Khumbu Himal en stijgen naar Lobuche

Na het warme ontbijt in de lodge dalen we in korte tijd af naar de hoofdvallei van de Khumbu Himal. We gaan op weg naar Lobuche en dat doen we waarschijnlijk niet alleen. De komende 2 dagen zijn wat drukker omdat we aansluiten op de Everest Basecamp trektocht. De dag vandaag is weer wat korter om goed te acclimatiseren en te wennen aan de slaaphoogte. Na even opfrissen kunnen we op & neer naar de Everest-gletsjer.

Circa 2 tot 3 lopen, eindpunt op 4900m

Dag 14 Beklimming van Kala Patthar (5630m) en hoge overnachting in Gorekshep

Ons pad loopt door rotsachtig terrein naar Gorekshep. Onderweg zie je de Khumbu-gletsjer liggen terwijl je ogen continue naar de panorama’s op de 8000’ers getrokken worden. Na enkele beklimmingen bereiken we Gorekshep, gelegen aan de voet van Kala Patthar.

We gaan na een kop warme chocolademelk naar Kala Patthar (de zwarte berg) wat nog circa 2 uur extra inspannen zal zijn. Dit is het bekendste en grootste uitkijkpunt op Mt. Everest, Mt. Nuptse, Mt. Pumori, Mt. Amadablam, Mt. Thamerserku, Mera Peak en nog veel meer. Na het nemen van vele foto's, dalen we weer af naar de lodge in Gorekshep voor de nacht. We slapen vandaag voor het eerst boven de 5 kilometer. Iets wat onmogelijk zou zijn geweest als dit aan het begin van onze trektocht had gelegen.

Circa 5 tot 6 uur lopen, eindpunt op 5160m

Dag 15 Ontspannen afdalen & uitrusten op weg naar Lobuche

We lopen naar Lobuche. Weer een korte wandeling vandaag, want we bereiden ons voor op de laatste pas de volgende dag. Ontspannen en genieten van de omgeving en alle indrukken die we al gehad hebben een plaats geven.

Circa 2,5 uur lopen, eindpunt op 4900m

Dag 16 Beklimming van de 3de en laatste hoge pas, de Kongma La (5530m)

Na het ontbijt in de lodge beginnen we de dag met een oversteek van de met morenen bedekte Khumbu-gletsjer richting het oosten. Na het oversteken van de gletsjer en de Khumbu Khola leidt het pad omhoog naar de Kongma La op 5530 meter hoogte de hoogste pas van deze trektocht. Er zijn geen theewinkeltjes of waterbronnen onderweg, dus moeten voldoende flessen meenemen en vooraf al goed drinken. Het uitzicht zal je, ondanks de vele uitzichten die je inmiddels gehad hebt, wederom enorm fascineren. Op de top van de pas openbaart zich een bijna 360° graden uitzicht op alle majestueuze bergen om ons heen. Het pad daalt nu steil omlaag naar de Chhukung vallei waar onze dag eindigt.

Circa 7 tot 8 uur lopen, eindpunt op 4900m

Dag 17 Een laatste panoramische blik (5546m) op Lhotse, Makalu, Island Peak en Amadablam

Na het ontbijt gaan we op weg om de Chhukung Ri (5546m) te beklimmen. Dit klassieke uitkijkpunt is fantastisch voor het bekijken van Lhotse, Makalu, Island Peak en Amadablam. Opnieuw een ander uitzicht en het laatste hoge panoramische perspectief in deze trektocht. We nemen een grote thermos met thee mee om in stilte dit moment te kunnen genieten. Als de gedachten tijd hebben gehad keren we terug naar Chhukung, lunchen aldaar en pakken dan onze spullen om verder af te dalen naar Dingboche voor de nacht.

Circa 5 tot 6 uur lopen, eindpunt op 4410m

Dag 18 Afdalen naar het oudste klooster van Nepal

Vandaag is een gemakkelijke dag die bergafwaarts door de vallei loopt. De vallei is weer bekleed met enkele Sherpa-dorpen. Na het dorp Pangboche daalt het pad af naar de rivier en steken we de brug over de Imja Khola over. Daarna leidt het pad naar Tengboche waar het oudste klooster van Nepal zich op de top van de heuvel bevindt. 's Avonds bezoeken we het klooster, kunnen we de boeddhistische ‘chanting’ ceremonie ervaren en 's nachts verblijven we in de nabijgelegen lodge.

Circa 4 tot 5 uur lopen, eindpunt op 3867m

Dag 19 Een weerzien in Namche Bazaar en het bereiken van een lage hoogte onder de 3km

Na het ontbijt dalen we verder af naar Phunkethanga, een kleine nederzetting met een paar theehuizen. Vanaf hier voert het pad verder bergafwaarts door het beboste pad met mooie herinneringen van de eerste paar dagen. En na het oversteken van de houten brug over de Dudh Kosi rivier, een steile klim naar Sanasa naar Namche Bazaar en verder omlaag naar Monjo voor de overnachting op een hoogte onder de 3 kilometer. Je voelt je lichaam herstellen met de toegenomen zuurstofdruk!

Circa 5 tot 6 uur lopen, eindpunt op 2680m

Dag 20 Door weelderig groen landschap naar Lukla

Na het ontbijt genieten we van de laatste kilometers van de trektocht door het weelderige groene landschap rondom de Dudh Kosi. Nog eenmaal passeren we het ongelooflijke berglandschap van de Khumbu Himal en de vele kleine, sfeervolle Sherpa-dorpen. Het pad leidt ons tot slot terug naar het punt waar we begonnen zijn: Lukla. Na aankomst in Lukla hebben we zeeën van tijd om te ontspannen en de voltooiing van onze trektocht te vieren.

Circa 5 tot 6 uur lopen, eindpunt op 2800m

Dag 21-24 Spectaculaire vlucht naar Kathmandu en dan ontspannen, genieten & terugkijken

Vroeg in de ochtend, voordat de wind opsteekt bij Lukla, vertrekken we vanaf de zeer korte landingsbaan bij Lukla voor wederom een spectaculaire vlucht naar Kathmandu. Aan het eind van de ochtend of vroeg in de middag komen we in ons hotel aan de rand van Thamel aan.

In Kathmandu hebben we nog een volledige dag ter vrije besteding in Kathmandu. Deze dag is ook ingepland omdat het bij uitzondering voor kan komen dat de vlucht vanuit Lukla niet plaats kan vinden (door harde wind). Naar verwachting kan je de dag naar eigen inzicht besteden voor het bezoeken van bezienswaardigheden in Kathmandu of de Kathmandu vallei óf voor het kopen van souvenirs voor de terugreis. De laatste dag worden we vroeg in de ochtend naar de luchthaven van Kathmandu gebracht voor onze vlucht terug naar Amsterdam.

Afhankelijk van de gekozen luchtvaartmaatschappij kom je op dag 24 in de ochtend óf op dag 23 laat in de avond terug in Nederland. Er zijn slechts enkele vluchtopties die een terugvlucht in één dag mogelijk maken.