Tripfacts

V.a. €1699,00 per persoon Reissom kan variëren i.v.m. groepsgrootte en vertrekdata Reserveer nu

Nieuwe perspectieven in het land van Goden en Bergen

Hart & Ziel-reis

Ontdek natuur, beleef cultuur en … geef toekomst

Ontdek samen met 4 Smiling Faces Nepal en bezoek de waardevolle projecten van deze stichting. De reis wordt een combinatie van naar keuze trekking, cultuur of spiritualiteit én een kennismaking met het werk van Stichting 4 Smiling Faces voor kinderen in Nepal. Deze kleine Nederlandse stichting helpt sinds 2008 Nepalese gehandicapte en weeskinderen, die aangewezen zijn op het leven in tehuizen.

Trip designer: Jeffry Oonk Jeffry Oonk

Deze unieke reis wordt uitgevoerd voor 4 Smiling Faces, een Nederlandse stichting die zich inzet voor de verbetering van de leefwereld van kinderen in kindertehuizen in Nepal.

Stichting 4 Smiling Faces verbetert de leefwereld van kinderen in kindertehuizen in Nepal met concrete, kleinschalige projecten waarbij zij centraal staan. Daarnaast ondersteunen zij de kinderen ook als ze met 18 jaar die tehuizen moeten verlaten zonder dat ze een vangnet hebben om op terug te vallen en er helemaal alleen voor staan. Wij bieden hen een kansrijke toekomst, zodat ze hun eigen keuzes maken en hun leven zelf vormgeven.

Voor zowel de ervaren als de onervaren reiziger is Nepal een van de meest bijzondere bestemmingen ter wereld. De mogelijkheden zijn eindeloos: natuurlijk letterlijk boven alles de Himalaya-toppen, yoga en meditatie voor lichaam en geest, cultureel en architectonisch werelderfgoed, culinaire ontdekkingen, voor iedere reiziger is er meer dan genoeg te vinden voor onvergetelijke ervaringen.

Tijdens deze reis maken we op bijzondere wijze kennis met de jonge meiden en jongens die dankzij de stichting kunnen studeren en zo werken aan hun eigen, zelfstandige toekomst. Zij geven ons een kijkje in hun leven en laten ons daarnaast als gids kennis maken met bijzondere werelderfgoederen in Kathmandu zoals Boudhanath Stoepa en Durbar Square.

Na de eerste gezamenlijke dagen splitst de groep zich en kunnen deelnemers kiezen voor één van drie opties waarin verschillende aspecten van Nepal centraal staan:
1. Cultuur & werelderfgoederen met bezoeken aan/verblijf in Kopan monastery, Patan, Taudaha Lake, Pharping monastery, Daxinkali temple, Kirtipur, Bhaktapur, Change Narayan temple, Panauti en Pashupati Nath
2. Yoga & meditatie met een verblijf in het Yoga en Meditatie Retreat Centrum om te werken aan lijf en geest in een bijzondere omgeving
3. Trekking & natuur met prachtige wandelingen van Sundoraijal naar Chipling, Kutmsang, Mangen Gyalthing en Melamchi

De laatste twee dagen van de reis komen de drie groepen weer samen in Kathmandu. Er is voldoende tijd voor de uitwisseling van verhalen, souvenir shopping en een feestelijk afscheid met de kinderen, die met hulp van Stichting 4 Smiling Faces werken aan hun toekomst.

Trip profiel

Inspanning Sportief

Trip vertrekdata

Kies jaar
Kies vertrek

Hart & Ziel-reis

2 november - 15 november 2019

Gids: Jeffry Oonk Jeffry Oonk

 • Reisduur 14 dagen

Kalender

ma di wo do vr za zo
okt 28 okt 29 okt 30 okt 31 nov 1 nov 2 nov 3
nov 4 nov 5 nov 6 nov 7 nov 8 nov 9 nov 10
nov 11 nov 12 nov 13 nov 14 nov 15 nov 16

V.a. €1699,00 per persoon Reissom kan variëren i.v.m. groepsgrootte Boek nu

Foto's

Bekijk het gehele fotoalbum

Dag-tot-dag

Dag 1-2 AANKOMST NEPAL

Op het vliegveld van Kathmandu worden we door het team van 4 Smiling Faces en 360° Explore opgehaald en naar ons mooie hotel aan de rand van de toeristenwijk Thamel gebracht. Hier zijn talloze lekkere restaurantjes en op loopafstand van het hotel vinden we het historische Durbar Square van Kathmandu. Durbar Square is zwaar getroffen tijdens de aardbeving in april 2015. Desalniettemin word je er verwelkomd en wordt je komst zeer gewaardeerd, juist nu. Het geeft jou als bezoeker de kans een blik te werpen op het werk van de restaurateurs. Hun vakmanschap is eeuwenoud en wortelt diep in Nepalese tradities. Het houtsnijwerk is een prachtig voorbeeld van de Newari architectuur. Ons verblijf in Kathmandu beschikt over een grote hoteltuin. Ideaal om te acclimatiseren na de vlucht en het tijdverschil.

HEEN EN TERUGREIS

We vliegen op eigen gelegenheid naar Kathmandu. Boek de vliegtickets pas nadat de reis op garant vertrek is gekomen: dit wordt vermeld op de reispagina op de 360° Explore website. Indien je hulp nodig hebt bij het boeken van de vliegtickets kan je ons altijd benaderen op basecamp@remove-this.360explore.com. Reken op ongeveer €700,00 voor de retourvlucht naar Kathmandu incl. 1 stuk ruimbagage, reserveringskosten en CO2 (januari 2019, prijs onder voorbehoud).

Dag 3 - 5 4 Smiling Faces

Tijdens onze eerste drie dagen in Kathmandu maken we kennis met de verschillende projecten van 4 Smiling Faces. We gaan niet zomaar kijken, maar steken ook daadwerkelijk de handen uit de mouwen. Zodoende maken we kennis met het werk van deze Nederlandse stichting die de leefwereld van kinderen in kindertehuizen in Nepal verbetert met concrete, kleinschalige projecten.

We maken op actieve manier kennis met de kinderen van de drie kindertehuizen en buitenschoolse opvang die al jaren met hart en ziel door 4 Smiling Faces worden ondersteund:

 • het Disabled Rehabilitation Center Nepal, dat thuis is voor 55 kinderen met een lichamelijke en soms ook verstandelijke beperking; 
 • de Lotus Family Foundation, dat thuis is voor 14 kinderen, veelal (half)wezen, voormalige straatkinderen en vondelingen die ten tijde van de eerste opvang vaak ook een of andere vorm van een verslavingsprobleem hadden. 
 • het Nepali Woman and Children Service Society weeshuis, thuis voor 30 (half)wezen, voormalige straatkinderen, vondelingen en andere kinderen die leven in tegenwind. 
 • de buitenschoolse opvang Second Home Child Outreach Program (SHCOP), dat opvang biedt aan 26 kansarme kinderen die opgroeien in tegenwind door bijvoorbeeld armoede, verwaarlozing en verslavingsproblemen van ouders. 

We bezoeken tevens de highlights - zoals de wereldberoemde Boudhanath Stoepa - van deze koningsstad, waarbij enkele kinderen van 4 Smiling Faces onze zorgzame gidsen zullen zijn. Je zult je ogen uitkijken en je verbazen over de prachtige tempels en andere werelderfgoederen met gedetailleerde houtsnijwerken en anders prachtigs. Tijdens deze dagen verblijven we in het zelfde comfortabele hotel in Kathmandu. Ontbijten doen we het hotel, de lunch en het diner eten we in goede lokale restaurants.

Dag 6 keuze programma - dag 1

 

Yoga en meditatie

Na het ontbijt rijden we naar het Yoga en Meditatie Retreat Centrum. Hier worden we verwelkomd en krijgen we een introductie van wat ons de komende zes dagen staat te wachten. In een ontspannen sfeer zullen we de komende dagen yoga en meditatie afwisselen. Dit alles onder deskundige leiding. Tussendoor genieten we van gezonde maaltijden en is er tijd voor een wandeling. 

Culturele reis

We bezoeken het imposante Kopan Monastery dat hoog boven Kathmandu ligt. Met wat geluk kunnen we een puja, een Boeddhistische ceremonie bijwonen. De schitterende tuin straalt veel rust uit en het is een heerlijke plek om even tot rust te komen. Hierna rijden we door naar een organische boerderij. Hier zien we hoe men op duurzame wijze voedsel verbouwt. Na het bezoek aan de boerderij volgt er een rit naar Patan, de tweede koningsstad in de Kathmandu vallei. Patan wordt ook wel Lalitpur genoemd, "de stad van de schoonheid" of "de stad van fijne kunst". Hier word je overrompeld door de prachtige Boeddhistische en Hindustaanse tempels, die allemaal rijkelijk zijn versierd. We verblijven de komende drie nachten in een comfortabel hotel in deze schitterende koningsstad. 

Trekking

Als alle tassen zijn ingepakt rijden we na het ontbijt in ongeveer een uur tijd naar Sundarijal, het startpunt van de 5-daagse trekking. Hier ontmoeten we het lokale team dat de komende dagen met ons mee loopt. Vanaf Sundarijal beginnen we met een rustige klim door het Shivapuri Nagarjun National Park. We lopen door prachtige bossen met een rijke flora en fauna en genieten van machtige uitzichten. We overnachten in een eenvoudig theehuis in Chisapani op 2300 meter hoogte. Vandaag lopen we ongeveer 5 uur.

Dag 7 keuze programma - dag 2

 

Yoga en meditatie

De dag begint om 6.00 uur met 25 yoga-houdingen om het lichaam wakker te maken. Na de thee volgt er nog een yoga-sessie van een uur voordat we gaan ontbijten. De rest van de dag volgen we het heerlijke ritme van deze retreat. 

Culturele reis

Na het ontbijt hebben we tijd om de koningsstad Patan beter te leren kennen. We lopen over het indrukwekkende Patan Durbar plein, dat sinds 1979 op de UNESCO World Heritage List staat. Een bezoek aan de Boeddhistische Golden Tempel, die al in de 12-de eeuw is gesticht, is zeker de moeite waard. Via een smalle doorgang word je hier gastvrij ontvangen en kun je een ceremonie bijwonen. In de middag rijden we naar het met groene heuvels omringde Khokana dorp. De traditionele Newari bevolking woont hier in rode bakstenen huizen en in het centrum van het dorp staat een grote tempel. Na dit bezoek rijden we terug naar Patan waar we genieten van een traditioneel Nepalees diner. 

Trekking

Als we vroeg opstaan kunnen we genieten van de prachtige zonsopkomst over de bergen. We volgen vandaag een prachtige route met fraaie uitzichten. Het laatste deel van de dag lopen we via een met rhododendrons begroeide bergrug het Tamang dorp Gul Bhanjyang in dat op 2140 meter hoogte ligt. We lopen vandaag ongeveer 4 uur en overnachten in een eenvoudig theehuis. De gastheer en gastvrouw zorgen voor het avondeten.

Dag 8 keuze programma - dag 3

 

Yoga en meditatie

Dit is al weer onze derde dag in het Yoga en Meditatie Retreat Centrum en we raken gewend aan het ontspannen ritme van de dag. Na het ontbijt is er een rustmoment en kun je een boek lezen of ergens in de tuin een plek zoeken om rustig te zitten. Voor de lunch is er nog een fijne yoga-sessie gevolgd door een wandeling in de omgeving. 

Culturele reis

In de ochtend rijden we naar het Taudaha slangenmeer. Volgens de lokale mythologie is dit meer het restant van wat ooit een heel groot meer was. Manjushree, een Boeddhistisch figuur hakte een kloof in de bergen ten zuiden van het meer waardoor het meer grotendeels leeg liep en zo werden de omringende heuvels geschikt voor de landbouw. In het meer mag niet worden gezwommen of gevist. Vanaf het slangenmeer rijden we naar de Dakshinkali tempel die geheel gewijd is aan de Hindu godin Kali die voor het eerst verscheen als de vernietiger van het kwaad. Deze uitbundige tempel is omgeven door hoge bomen. Voor we terug rijden naar Patan bezoeken we nog het Newari dorp Kirtipur. Met helder weer kunnen we vanaf de velden rondom het dorp de besneeuwde bergen in het noorden zien liggen. De Bagh Bhairab tempel is één van de bekendste en hier wordt Bhairab aanbeden, die zich in de vorm van een kwade tijger presenteert.

Trekking

Vandaag lopen we in ongeveer 4 uur naar Kutumsang op 2470 meter hoogte. Via een schitterende wandeling over een bergrug klimmen we naar een kleine pas, vanaf hier lopen we naar het theehuis in Kutumsang. Onderweg genieten we van het betoverende uitzicht. In de verte zien we de 6966 meter hoge Dorjee Lakpa en de Helumbu-vallei in de diepte. 

Dag 9 keuze programma - dag 4

 

Yoga en meditatie

Het verblijf in het Yoga en Meditatie Retreat Centrum geeft onze geest rust. Nadat we het ochtendprogramma hebben afgerond volgen we in de middag een mindfulness meditatie die wordt afgesloten met een kop dampende thee. Hierna krijgen we uitleg over de Pranayamas waarbij we verschillende ademhalingsoefeningen doen. 

Culturele reis

Vandaag verlaten we Patan en rijden naar Bhaktapur, de derde koningsstad in de vallei waar we twee nachten zullen blijven. Bhaktapur is tijdens de aardbeving van 2015 ernstig beschadigd maar gelukkig is een groot deel van de stad weer opgebouwd. De stad voelt meer als een middeleeuws dorp en er hangt een zeer fijne en gemoedelijke sfeer. De dagelijkse markt is kleurrijk en een heerlijk plek om doorheen te struinen. Het Durbar plein in Bhaktapur is overweldigend met de schitterende decoraties van houtsnijwerk. We zullen genoeg tijd hebben om van deze unieke stad te genieten en om door de smalle steegjes te dwalen. 

Trekking

Vandaag maken we een geweldige dagwandeling naar het op 3285 meter hoge dorp Mangengoth. We lopen door een dicht rhododendronbos, de nationale bloem van Nepal en door aardappelvelden. Na drie uur klimmen bereiken we het kleine dorp Mangen Goth. Een pittige klim maar de beloning is grandioos met een 360º panorama over de bergen van Langtang. Hier genieten we van de lunch voor we afdalen naar het theehuis in Kutumsang.

Dag 10 keuze programma - dag 5

 

Yoga en meditatie

Vandaag is de laatste volle dag in het Yoga en Meditatie Retreat Centrum. Aan het eind van de middag is er een introductie in de yoga filosofie gevolgd door een strechting sessie. Als de zon onder is gegaan kunnen we genieten van een heerlijk avondmaal. Zittend aan het kampvuur vieren we het leven en is er ruimte om met elkaar van gedachten te wisselen.

Culturele reis

In de ochtend bezoeken we een van de oudste tempels van Nepal, de Changu Narayan tempel. De tempel ligt langs de Manahara rivier en is gewijd aan Hindu god Vishnu. De tempel werd al in de vierde eeuw gebouwd en werd rond 1700 opnieuw opgebouwd nadat het was verwoest door een uitslaande brand. Hierna rijden we naar Panauti, een Newari dorp omgeven door terrasakkers en boomgaarden. In de kleine huizen gelegen aan klinkerstraaten zijn zilver- en goudsmeden aan het werk. In het dorp kunnen we de vele tempels bekijken. De liefhebbers kunnen aan het eind van de dag van de zonsondergang genieten vanaf de bergrug bij Dhulikhel. Hier wapperen de gebedsvlaggen die de gebeden in alle richtingen mee laten voeren door de wind. Hierna keren we terug naar Bhaktapur.

Trekking

Vandaag lopen we veelal naar beneden. Het eerste deel dalen we snel door een weelderig bos. Als snel lopen we door dorpen en velden als we na wederom een prachtige dag in 5 uur Gyalthuing bereiken op 1300 meter hoogte. 

Dag 11 keuze programma- dag 6

 

Yoga en meditatie

De laatste ochtend in het Yoga en Meditatie Retreat Centrum. Deze plek is een vertrouwde omgeving geworden in de afgelopen zes dagen. Na de lunch worden we terug gereden naar het hotel in Kathmandu en zien we de rest van de groep weer. 's Avonds delen we onze ervaringen tijdens een heerllijk diner. 

Culturele reis

Na het ontbijt verlaten we het gemoedelijke Bhaktapur en rijden we naar de Pashupati Nath tempel. Deze UNESCO World Heritage Site staat symbool voor vertrouwen, religie, cultuur en traditie. Dit is de belangrijkste crematieplaats in de Kathmandu vallei gelegen aan de Bagmati rivier. Op de Bhasmeshvar Ghat worden de overleden familieleden op houten brandstapels gecremeerd. In de omgeving staan machtige vijgenbomen met vele kleine tempels. Na de lunch rijden we terug naar het hotel in Kathmandu waar de gehele groep weer bijeen komt. 

Trekking

Het laatste deel van deze trekking is makkelijk en in twee uur lopen we naar Melamchi Bazar en lopen daarna door naar Melmachi. Nog even genieten we van de overweldigende omgeving en de kleine dorpen. In Melmachi eten we onze lunch en nemen afscheid van ons enthousiaste trekkingsteam voor we terug rijden naar Kathmandu. Hier delen we onze belevenissen van de afgelopen dagen met de rest van de groep.

Dag 12 KATHMANDU

Na een uitgebreid ontbijt in het hotel rijden we naar Swyambhunath, ook wel de apentempel genoemd vanwege de vele brutale apen die hier leven. Als we de hoge trappen beklimmen hebben we een grandioos uitzicht over de stad. In het midden staat de imposante stupa met vele gebedsmolens. Dit is een veelbezochte plek voor de lokale mensen. Vanaf Swyambhunath lopen we in 45 minuten via Thamel naar Kathmandu Durbar Square. Thamel is het toeristische centrum van de stad met vele winkeltjes. Overal op straat zien we tempels en stupa's. Op het Durbar plein staan de mooiste tempels van de stad, allen met een rijke historie. Ooit was dit de residentie van de koninklijke familie en alle officiële ceremonies vonden hier plaats.

Na de lunch bezoeken we de Garden of Dreams, een neo-klassieke tuin in het hart van de stad. In deze kleine oase met prachtig aangelegde paden en vijvers kun je echt even tot rust komen. Vanaf hier wandelen we terug naar het hotel en sluiten deze fantastische reis af met een traditioneel Nepalees diner. Samen met kinderen uit de drie kindertehuizen en buitenschoolse opvang beleven we een bijzondere slotavond. We maken er een feestje van, zoals alleen Nepali’s dat kunnen vieren en dat betekent in ieder geval lekker eten, zingen en dansen. Dus reken erop dat je voetjes van de vloer gaan!

Dag 13 terug naar Nederland

Deze unieke reis komt ten einde en afhankelijk van de vluchttijden hebben we mogelijk nog even tijd om de stad in te gaan.

Dag 14 aankomst Nederland

Een beetje moe maar met een hoofd vol indrukwekkende herinneringen komen we weer terug in Nederland. Gedurende twee weken zijn we even in een andere wereld geweest. We hebben met eigen ogen het waardevolle werk van de stichting 4 Smiling Faces kunnen zien. We hebben kennis kunnen maken met enkele van de kinderen die door het werk van de stichting een betere toekomst voor zich hebben.

Dag INFO INCLUSIEF

 • Vertrouwde, ervaren & gediplomeerde Nederlands sprekende 360° Explore trektocht gids: UIMLA International Mountain Leader (IML) & Wilderness First Responder (WFR)
 • Begeleiding in Nepal door Tjitske Weersma, oprichtster van 4 Smiling Faces
 • Alle transfers in Nepal (ondermeer vanaf luchthaven Kathmandu) met privé vervoer
 • 6 nachten in Kathmandu in mooi en goed hotel op 15 minuten wandelen van Thamel - de toeristische werveling in Kathmandu - o.b.v. 2-persoons kamers, logies & ontbijt (vanwege het lawaai in Thamel - claxonerende auto’s, luide muziek uit cafées - geeft een hotel buiten Thamel veel meer rust en ontspanning, een taxi kost een euro of de wandeling 15 minuten van je tijd)
 • 6-daags keuze programma 1) Trekking 2) Culturele tour 3) Yoga en Meditatie retreat
 • Alle maaltijden vanaf diner op dag 2 in Kathmandu tot en met ontbijt op dag 13 (alle dranken zijn voor eigen rekening)
 • Toegang tot alle tempels en bezienswaardigheden zoals beschreven in het programma
 • Trekking permit, Nepalese gids en dragers tijdens trekking programma
 • Permits en Nepalese cultuur gids tijdens cultuur programma
 • Noodcommunicatiemiddelen (satelliet telefoon)
 • Ervaren, gemotiveerd, enthousiast en zorgzaam lokaal team bestaande uit een sirdar en een sherpa. Transport van alle materialen door porters
 • Dagvergoedingen, maaltijden, onderkomen en verzekeringen voor de Nepalese staf
 • Het boekje ‘Te gast in Nepal’
 • Visum voor Nepal, wordt op de luchthaven voor jou georganiseerd
 • Uitgebreide eerste hulp kit voor afgelegen gebieden inclusief medicijnen
 • Fooien voor de locale staf
 • Gebruik van SPOT emergency beacon en optionele locatie updates voor thuisblijvers
 • Volledige klimaatcompensatie van jouw reis via Trees for All (vanaf vertrek Schiphol t/m terugkomst op Schiphol)
 • Reisgeld garantie regeling via STO
 • Pre-departure informatiemeeting verzorgt met koffie, thee, biologische sappen en heerlijke koeken op zondag 8 september van 14.00 tot 17.00 uur

EXCLUSIEF

 • Internationale vlucht naar en van Kathmandu
 • Persoonlijke uitgaven aan drankjes, telefoontjes, snacks & souvenirs
 • Reisverzekering (noodzakelijk) en annuleringsverzekering (optioneel)
 • Vaccinaties (mocht je die nog niet hebben), de GGD of arts moet dit persoonlijk voor jou vaststellen

REISSOM INFORMATIE

 • Reisgezelschap 12 t/m 18 personen reissom €1699 p.p.

VERZEKERING

Als je deelneemt aan een reis van 360° Explore ben je verplicht een reisverzekering af te sluiten. Je kunt daarvoor je verzekeringsagent raadplegen. Als je kiest voor het trekking keuze programma ben je verplicht een bergsportverzekering af te sluiten. Je kunt daarvoor terecht bij de Nederlandse Klim- en Bergsportvereniging of

Dag DONATIES BIJDRAGE AAN 4 SMILING FACES

Een bijdrage aan het werk van 4 Smiling Faces wordt zeer gewaardeerd. Vooral door de kinderen die direct van uw gift profiteren.

U kunt uw donatie storten op IBAN NL17 INGB 000 435 56 93 t.n.v. Stichting Helping Hands 4 Smiling Faces (onze officiële/statutaire naam) te Amersfoort onder vermelding van ‘360ºExplore’.
Wij gebruiken uw donatie voor de financiering van studiebeurzen voor kinderen die er helemaal alleen voor staan. Zonder onze hulp rest hen na de middelbare school niets anders dan een gedwongen huwelijk en/of ongeschoold werk. In Nepal betekent dat lange dagen; zwaar, vies en gevaarlijk werk; vaak ver van huis en hoe dan ook zonder enig perspectief op verbetering.

Met onze hulp kunnen zij verder leren en studeren en zo hun kansen vergroten, hun eigen toekomst bepalen en op weg gaan naar een zelfstandig en onafhankelijk leven. Dat gunt u hen toch ook?
Meer informatie over ons studiebeurzenprogramma vind u op https://4smilingfaces.nl/studiebeurzen/