Tripfacts

V.a. €1445,00 per persoon Reissom kan variëren i.v.m. groepsgrootte en vertrekdata Reserveer nu

Rugzaktrektocht op de grens van land en zee

Westfjorden Hornstrandir

Fjord, strand, gletsjers en spectaculaire kliffen

De pittige rugzaktrekking door het verlaten schiereiland Hornstrandir. Fjorden, stranden en spectaculaire kliffen die vroeg in het seizoen vol zitten met broedende zeevogels. We dragen alles zelf en kamperen op de mooiste plekken.

Trip designer: Jeffry Oonk Jeffry Oonk

Een ruige meerdaagse rugzaktrekking door de noordwest punt van IJsland. Hornstrandir is een walhalla voor natuurliefhebbers waar de steile kliffen vroeg in het seizoen bevolkt worden door duizenden broedende zeevogels. De poolvos doet zich hier tegoed aan eieren en kuikens. We worden door een kleine veerboot afgezet in het westen en lopen een prachtige acht-daagse ronde over het schiereiland. We lopen veelal cross-country door deze wildernis en moeten soms rivier doorsteken. We zijn gedurende de gehele trekking volledig op ons zelf aangewezen en zoeken zelf de mooiste kampeer plekken uit. Voor wie van een uitdaging houdt is dit één van de mooiste rugzaktrekkings van IJsland.

Trip profiel

Inspanning Uitdagend

 • Klimmen 2,794m
 • Dalen 2,800m
 • Hoogste punt 463m
 • Afstand 98km

Jij houdt er van om samen met een groep gelijkgestemden dagen lang met een rugzak door het ruige landschap te trekken. Je draagt alles op je rug mee; een goede tent, smaakvolle gedroogde maaltijden, en brander en wat droge kleren. Dat we veelal onze eigen weg moeten zoeken, buiten de gebaande paden, vind jij een extra uitdaging die de reis juist avontuurlijker maakt. De drassige ondergrond in de wijdse dalen en de kale steen velden op de afgevlakte bergen vormen voor jou geen belemmering, je geniet er zelfs van om door dit schijnbaar ontoegankelijke terrein te struinen. Ook als het een dag lang regent kun jij nog erg genieten van dit verlaten landschap en aan het eind van elke dag kruip jij met een grote glimlach onze Hilleberg tent in.

Trip vertrekdata

Kies jaar
Kies vertrek

Westfjorden Hornstrandir

19 juni - 28 juni 2020

Gids: Niels Leenders Niels Leenders

 • Reisduur 10 dagen

Kalender

ma di wo do vr za zo
jun 15 jun 16 jun 17 jun 18 jun 19 jun 20 jun 21
jun 22 jun 23 jun 24 jun 25 jun 26 jun 27 jun 28

V.a. €1445,00 per persoon Reissom kan variëren i.v.m. groepsgrootte Boek nu

Foto's

Bekijk het gehele fotoalbum

Dag-tot-dag

Dag 1 Heenreis naar IsaGordur, voorbereiding trektocht

Via Reykjavik vliegen we vanaf Schiphol naar Isabordur, een kleine plaats omgeven door prach\ge bergen in het noordwesten van IJsland. We verblijven in een comfortabel hotel en genieten van IJslands dinner in een nabij gelegen restaurant. In het hotel hebben we de mogelijkheid om onze rugzakken in te pakken, en verdelen de tenten, branders en het eten voor vijf dagen. Tevens kunnen we wat schone kleren in het hotel achter laten, want na de trekking verblijven we onze laatste nacht in IJsland in het zelfde hotel. 

Dag 2 Bootovertocht over het IsaGardardjur, start van de trektocht bij Hesteyri

We pakken in de ochtend de laatste spullen in onze rugzakken en maken ons klaar voor een spectaculaire boottocht over het Isafjardardjur en Jokulfirdir. Aan het eind van de middag worden we afgezet op het strand van Hesteyri waar we aan onze rugzaktrekking beginnen. We proberen vandaag nog enkele kilometers te lopen boven langs het fjord. De zware rugzakken voelen nog onwennig, maar het fantastische landschap maakt alles goed. Aan het begin van de avond zoeken we een geschikte kampeer plek temidden van al het natuurschoon.

Circa 2 - 3 uur lopen, 350m stijgen en 100m dalen.

Dag 3 Naar het strand van Steinolfsstradir

We maken ons ontbijt en breken ons kamp op. De eerste uren lopen we vandaag boven het fjord dat steeds smaller wordt. We zullen regelmatig kleine strookjes over steken.Na zo’n twee uur lopen klimmen we naar een vlakke top van ongeveer 600 meter hoog. Zo vroeg in het seizoen zullen we regelmatig sneeuwvelden over moeten steken op de hoogste passen. In de verte kunnen we de volgende baai al weer zien liggen. We zoeken onze weg naar beneden en zetten onze tenten neer op het strand van Steinolfsstradir.

Circa 5 - 6 uur lopen, 450m stijgen en 600m dalen.

Dag 4 Traverse van Hornstrandir

Vandaag steken we Hornstrandir door van zuid naar noord. Onze planning hangt af van het getijde. Vanaf ons kamp lopen we zo’n 1,5 kilometer over het strand waarna we ruim een kilometer over de drooggevallen kust moeten lopen en klauteren. Hopelijk zien we hier verschillende eenden soorten, zoals de eidereend en de harlekijneend. Bij de monding van een bergstroom klimmen we omhoog naar een pas van 519 meter. In het noorden zien we de Hornvik baai al liggen. Op een fraaie plek zetten we onze tenten op voor twee nachten.

Circa 6-7 uur lopen, 550m stijgen en 550m dalen.

Dag 5 De vogelrotsen van Hornbjarg

Met een lichte rugzak verkennen we vandaag één van de meest spectaculaire plekken van Hornstrandir; De vogel rotsen van Hornbjarg. De steile kliffen worden rond deze tijd van het jaar bevolkt door duizenden broedende zeevogels, met drieteen-meeuwen, komische papegaaiduikers, zwarte zeekoeten, en alken. Met wat geluk zien we poolvosjes zich te goed doen aan eieren en kuikens. Een magische plek op de rand van de wereld.

Circa 5 uur, 600m stijgen en 600m dalen.

Dag 6 Langs de kust, de Skalarkambur pas naar Hloduvik

Het tweede deel van de trekking begint met een klauterpad langs de kust en over een helling boven langs de kust. We steken de drassige monding van een riviertje over en beginnen een rustige klim naar de ruige pas van Skalarkambur. Achter ons kunnen we de baai van Hornvik zien met de imposante Hornbjarg op de achtergrond. Een steil zigzag pad brengt ons weer terug naar de zee bij Hloduvik. Waadvogels zoeken hier naar eten langs de vloedlijn. We zetten onze tenten op langs een riviertje.

Circa 5 uur lopen, 400m stijgen en 400m dalen.

Dag 7 Fljotavatn getijde meer

Als we het kamp hebben opgebroken lopen we verder langs de baai. Via twee passen van ongeveer 400 meter hoog lopen we naar de natte vlakte van het Fljotavatn, een schitterend getijde meer met veel vogels. We lopen langs de oevers van het meer en zetten onze tenten vlak onder de hellingen neer.

Circa 6-7 uur lopen, 500m stijgen en 500m dalen.

Dag 8 Via de ruige Tunguheidi vlakte naar Adalvik

Vanaf het Fljotavatn klimmen we langs verschillende riviertjes omhoog en geniet van een grandioos uitzicht over het meer. We klimmen over de ruige Tunguheidi  vlakte en dalen af naar Adalvik, een prachtige baai. We vervolgen onze weg langs het zandstrand die langzaam maar zeker steeds ruiger wordt. Als we een geschikte kampeer plek vinden zetten we de tenten op en genieten van het grootse uitzicht.

Circa 6-7 uur lopen, 500m stijgen en 500m dalen.

Dag 9 Van Saebol naar Hesteyri

Op onze laatste trekking dag lopen we terug naar Hesteyri, het verlaten vissersdorpje. Vanaf Saebol  klimmen we over bergweides omhoog tot een pas van 350 meter hoog. met een laatste blik over de eindeloze bergen dalen we af naar hesteyri. Aan het eind van de middag worden we weer met een bootje terug gebracht naar Isafjordur, waar we de laatste nacht in het hotel verblijven. Na een verkwikkende warme douche en 
met schone kleren genieten we van een heerlijk dinner in een plaatselijk restaurant.

Circa 6 uur lopen, 350m stijgen en 350m dalen.

Dag 10 Via Reykjavik terug naar Nederland

Na het ontbijt in het hotel reizen we vandaag met een binnenlandse vlucht terug naar Reykjavik en vliegen daarna door naar Nederland.

Dag INFO INCLUSIEF

 • Nederlandse gids: UIMLA International Mountain Leader, PAWGI Certified Wilderness Guide & Wilderness First Responder
 • 2 Overnachtingen in een goed en leuk hotel in Isafjordur in double rooms
 • 7 Overnachtingen in duurzame tenten van Hilleberg, bestand tegen de uiteenlopende weersomstandigheden op de Westfjorden
 • Boot transport Isafjordur - Hesteyri (retour)
 • Transport in Isafjordur van en naar de luchthaven
 • Voedsel dropping in Hornvik
 • Alle maaltijden vanaf het avond eten op dag 1 t/m het ontbijt op dag 10 (gedroogde maaltijden tijdens de trekking)
 • Gebruik kook uitrusting, hoogwaardige en koud weer bestendige branders & pannen
 • Brandstof voor het koken
 • Gebruik satelliet telefoon met ontvangst voor de Noordelijke gebieden
 • Gebruik SPOT emergency beacon en optionele locatie updates voor thuisblijvers
 • Pre-departure informatie avond op het 360° Basecamp (Lengel), bij Haglöfs Benelux (Leusden) of bij Zwerfkei (Woerden) verzorgd met koffie, thee, biologische sappen en Achterhoekse lekkernijen
 • Haglöfs outdoor cadeau van 360° (zie bijvoorbeeld de jassen voorgaande pilots)
 • Uitgebreide eerste hulp kit voor afgelegen gebieden inclusief medicijnen
 • Volledige klimaatcompensatie van jouw reis via Trees for All (vanaf vertrek Schiphol t/m terugkomst op Schiphol)

Exclusief

 • Internationale en binnenlandse vlucht
 • Persoonlijke uitgaven aan drankjes, telefoontjes, fooien en andere maaltijden of snacks
 • Reisverzekering

Toelichting

Vrijwel alles is inclusief deze reis en je behoeft niet veel geld meer uit te geven tijdens het verblijf op IJsland. Denk aan kleine uitgaven op de luchthavens, een drankje daags voor en na afloop van de trektocht, een klein souvenir, etcetera.