Tripfacts

V.a. €716,00 per persoon Reissom kan variëren i.v.m. groepsgrootte en vertrekdata Reserveer nu

Kampeertrektocht in de West Schotse Binnen-Hebriden

Jura Trektocht

Langs de ruige kust van het verlaten eiland Jura

Weinig plekken in Europa geven je het gevoel in pure wildernis te lopen, maar Jura is zo’n parel. Op deze pittige rugzak trekking volgen we de ruige kust van het eiland, kamperen in besloten baaien, en genieten van het uitbundige dieren leven.

Trip designer: Jeffry Oonk Jeffry Oonk

De zilte zeelucht is alom aanwezig op Jura, een klein en onherbergzaam eiland voor de Schotse westkust. Deze 100 km lange trekking volgt de ruige kustlijn, met uitgestrekte keien stranden, verborgen baaien, spectaculaire basalt formaties, en fantastische uitzichten over andere eilanden. Het dierenleven is er zeer rijk, met vele zeevogels en zeezoogdieren. Het weer kan er zeer grillig zijn: hier bleef je vier seizoenen in één dag. We lopen veelal over dieren paden of crosscountry, en tijdens deze reis dragen we alles zelf en slapen we in tenten. Dat maakt deze trekking pittig, maar je wordt rijkelijk beloont met een ongekende natuurschoon. En echte tocht voor de liefhebbers van een serieuze rugzak trekking.

Trip profiel

Inspanning Avontuurlijk

  • Klimmen 1,073m
  • Dalen 1,088m
  • Hoogste punt 161m
  • Afstand 92km

Wat kun jij genieten van woeste kusten. Het eindeloze gebulder van de golven die op de rotsen kapot slaan of langzaam over het keienstrand rollen. Met een volle rugzak zwerven we langs de eenzame kust waar paden veelal ontbreken. We zoeken onze eigen weg hoog boven de zee of over de stranden. In de vroege zomer wisselen zonneschijn, regenbuien, harde wind en zelfs hagelbuien elkaar in snel tempo af. Maar juist van deze wisselende omstandigheden kun jij erg genieten. Met de tent en warme slaapzak in de rugzak, en genoeg eten voor een week kunnen we zelf bepalen waar we heen gaan. En als we ’s avonds ons avondeten op de branders klaar hebben gemaakt eten we deze leunend tegen een rots op terwijl we een grandioos uitzicht hebben over de woeste zee.

Trip vertrekdata

Kies jaar
Kies vertrek

Jura Trektocht

5 mei - 12 mei 2019

Gids: Jeffry Oonk Jeffry Oonk

  • Reisduur 8 dagen

Kalender

ma di wo do vr za zo
apr 29 apr 30 mei 1 mei 2 mei 3 mei 4 mei 5
mei 6 mei 7 mei 8 mei 9 mei 10 mei 11 mei 12

V.a. €716,00 per persoon Reissom kan variëren i.v.m. groepsgrootte Boek nu

Foto's

Bekijk het gehele fotoalbum

Dag-tot-dag

Dag 1 Vlucht Schiphol - Glasgow, bus en ferry naar Jura

Vanaf Schiphol vliegen we in de ochtend naar Glasgow. Vanaf Glasgow nemen we de bus naar Kennacraig, over smalle langwegen en langs pittoreske vissersdorpen. De rit duurt ongeveer 2,5 uur. Aansluitend varen we in twee uur met de ferry naar Port Askaig (Islay eiland), een prachtige tocht en met geluk zien we Jan van Genten en andere zeevogels jagen. Na de korte oversteek met de kleine ferry naar Feolin Ferry zetten we voet op Jura. De “Paps of Jura”, de hoogste bergen van Jura domineren het uitzicht. Gelijk is duidelijk dat dit een heel speciaal eiland is. Met slechts 200 inwoners, één hotel en één whisky stokerij en slechts één weg. Over deze smalle weg rijden we naar Craighouse, naar het prachtige Hotel Jura, gelegen naast de whisky stokerij. Vannacht slapen we op de camping die bij het hotel hoort, pal naast de zee. In de plaatselijke pub genieten we van het avondeten dat we weg spoelen met een groot glas lokaal bier.

Dag 2 Inverlussa - Bagh Glenn nam Muc

Na het ontbijt rijden we in 40 minuten naar het Inverlussa, een verzameling oude boerderijen waar de lokale mannen nog in tweed jassen en broeken rond lopen. We hijsen de volle rugzakken op onze rug en lopen de eerste uren over het brede pad naar Barnhill, de boerderij waar George Orwell zijn bekendste boek “1984” schreef. Vanaf hier volgen we de ongerepte en ruige kust van Jura, waar wandelpaden veelal ontbreken. “De Golf van Gorryvreckan”, de zee engte tussen Jura en Scarba is woest en het uitzicht adembenemend. Er volgt een korte maar steile afdaling naar Bagh Glenn nam Muc, de eerste van de vele natuurlijke baaien. Hier gaan we op zoek naar onze bivak plek. Onze Hilleberg tenten zijn snel opgezet en op de MSR branders bereiden we ons avondeten. Wat een waanzinnige plek om te kamperen! Circa 20km, 6 uur lopen, 680m stijgen en 705m dalen.

Dag 3 Bagh Glenn nam Muc - Glendebadel Bay

Na het ontbijt breken we de tenten op en we volgen de kustlijn, van baai naar baai. Paartjes scholeksters zijn druk bezig om hun territorium af te bakenen en om nesten te maken. Hun “getepiet” klinkt bij elke inham luidruchtig. De rotsen zijn bedekt met een dikke laag knal gele korstmos. De vele edelherten die hier op het verlaten deel van Jura leven hebben een netwerk van smalle paadjes gemaakt. We maken er dankbaar gebruik van. We lopen bovenlangs steile kliffen en klauteren langs donker grijze rotsen omlaag. Het witte huisje met het rode dak van Glengarrisdale bothy is al van verre te zien. In de besloten Glendebadel Bay zetten we de tent op. Met een warme hap op schoot genieten we  vanuit de tent van dit wilde landschap. Circa 13km, 6 uur lopen, 525m stijgen en 525m dalen.

Dag 4 Glendebadel Bay - Rubh’ a’ Chaiginn Lionta

We breken ons bivak op en klauteren langs de rotsen omhoog, waarna we het pad hoog boven de steile kliffen volgen. De de hoge toppen van de Paps of Jura zijn vanaf hier prachtig te zien. We volgen smalle en modderige geiten en herten paadjes parallel aan de kust en zoeken onze weg door twee smalle kloven. In de verte openbaart het eiland Mull zich in zijn volle glorie, met de fraaie bergtoppen. Beneden ons beukt de ruwe zee onafgebroken op de rotsige kust. In de verte doemt Corpach Bay op met zijn witte zandstranden. Het is een idyllische plek met kronkelende stroompjes, grazige groene grasveldjes omgeven door steile rotswanden. Vanaf onze prachtige bivak kijken we naar Jan van Genten. Ze duiken veelvuldig van grote hoogte het koude zeewater in op jacht naar vis. We wassen ons in het koude water van een klein stroompje, en maken het avond eten klaar op de benzine branders. Circa 11km, 5,5 uur lopen, 595m stijgen en 595m dalen.

Dag 5 Rubh’ a’ Chaiginn Lionta - Cruib Bothy

Na het ontbijt lopen we over het witte strand met zijn hoge duinen en een fraaie rotsboog. Het contrast kan bijna niet groter als we even later langs natte en gladde gitzwarte rotsen omhoog klauteren. Voor ons uit strekken enkele glooiende kilometers, af en toe onderbroken door de verhoogde kiezel stranden. De drie conische toppen van “de Paps of Jura”, hoewel ze slechts 785 meter hoog zijn, zijn de iconen van dit kleine Schotse eiland.  Als we op het sprookjesachtige strand van Shain bay aan komen eten we in beschutting achter een paar flinke rotsen onze lunch. Enkele uren later kunnen we bij Ruantallin Bothy de overzijde van Loch Tarbert bijna aanraken. Het is het slechts twee kilometer naar de overzijde, maar we zullen er zeker anderhalve dag over gaan doen om rond de inham te lopen die het eiland bijna in tweeën splitst. Via een brede landweg lopen we naar Cruib Bothy, welke verscholen achter de rotsen ligt. Hier zetten we de tenten op met een geweldig uitzicht op een kleine baai in Loch Tarbert. Circa 20 km 7 uur, 720m stijgen en 720m dalen.

Dag 6 Cruib Bothy - Glen Batrich Rivier

Vandaag lopen we om Loch Tarbert, een getijde meer. Met laag water kunnen we over de getijde vlakte lopen, maar hoog water dwingt ons een langere route om het Loch heen te nemen. De uiterste punt van Loch Tarbert is overdekt met een dikke laag glad slik en als snel kunnen de schoenen niet meer van de broekspijpen worden onderscheiden. We zigzaggen ons een weg over de modderige vlakte en spoelen aan de overkant onze schoenen af in het zoute water. De uitzichten over de smalle natuurlijke doorgangen van Loch Tarbert zijn spectaculair en na elke steile klim worden we ruimschoots beloont. We moeten hier goed zoeken naar de beste route.  Met wat geluk zien we hier edelherten. Zo vroeg in het voorjaar zijn ze erg schuw. Aan het eind van de middag zetten we de tent op boven de Glen Batrich rivier. Na het eten zitten we voor de tent te kijken naar zeehonden, dolfijnen, duikers en zaagbekken terwijl de eilanden en het kustlandschap langzaam in duisternis van de ondergaande zon verdwijnen. Circa 17 km, 7 uur lopen, 610m stijgen en 610m dalen.

Dag 7 Glen Batrich Rivier - Feolin Ferry

De laatste trekking dag is werkelijk wonderschoon. Vanaf de hoge kliffen zien we diep onder ons de basaltdijken langs het strand staan.  Op één van de verhoogde stenen stranden broed een grote kolonie mantelmeeuwen. Dit laatste deel van ons “rondje Jura” is zonder meer spectaculair.  We lopen door een natuurlijke beeldentuin met basaltdijken en grote stenen bogen, zwaar bedekt met kostmossen en voorjaarsbloemen. In de zee foerageren kuifaalscholvers en meeuwen. We lopen langs de Sound of Islay, de nauwe zeestraat tussen Jura en Islay. Als we de waanzinnige geologische steen structuren achter ons hebben gelaten lopen we over een uitstrekte vlakte. De ondergrond is hier zeer drassig. Aan de overzijde van de “Sound” markeert de 160 jaar oude Rhuvaal vuurtoren de meeste noordelijk punt van Islay en we zien de grote zwarte letters op de witte muren van de Bunnahabhain whisky stokerij. In de verte zien we de eerste huizen van Jura en we zien ook de pont heen en weer varen. Langzaam maar zeker lopen we de bewoonde wereld weer in, hoewel dat hier op één van de meest afgelegen delen van west Europa een relatief begrip is. Met de bus rijden we weer naar de voor ons bekende camping bij het Jura Hotel waar we na een heerlijke warme douche en onder het genot van een warme maaltijd binnen in het hotel deze geweldige trekking op ons in laten werken. Circa 19,5 km, 7 uur lopen, 560m stijgen en 560m dalen.

Dag 8 Terug naar Nederland

Na het ontbijt worden we naar de kleine ferry gebracht. Na de korte oversteek naar Islay eiland  varen we in 2 uur weer terug naar het vaste land. Een aansluitende busrit van 2,5 uur brengt ons weer naar Glasgow waar we later in de middag het vliegtuig naar Nederland pakken.