Tripfacts

V.a. €860,00 per persoon Reissom kan variëren i.v.m. groepsgrootte en vertrekdata Reserveer nu

Kampeertrektocht in de West Schotse Binnen-Hebriden

Jura Trektocht

Langs de ruige kust van het verlaten eiland Jura

Weinig plekken in Europa geven je het gevoel in pure wildernis te lopen, maar Jura is zo’n parel. Op deze pittige rugzak trekking volgen we de ruige kust van het eiland, kamperen in besloten baaien, en genieten van het uitbundige dieren leven.

Trip designer: Jeffry Oonk Jeffry Oonk

De zilte zeelucht is alom aanwezig op Jura, een klein en onherbergzaam eiland voor de Schotse westkust. Deze 100 km lange trekking volgt de ruige kustlijn, met uitgestrekte keien stranden, verborgen baaien, spectaculaire basalt formaties, en fantastische uitzichten over andere eilanden. Het dierenleven is er zeer rijk, met vele zeevogels en zeezoogdieren. Het weer kan er zeer grillig zijn: hier bleef je vier seizoenen in één dag. We lopen veelal over dieren paden of crosscountry, en tijdens deze reis dragen we alles zelf en slapen we in tenten. Dat maakt deze trekking pittig, maar je wordt rijkelijk beloont met een ongekende natuurschoon. En echte tocht voor de liefhebbers van een serieuze rugzak trekking.

Trip profiel

Inspanning Avontuurlijk

 • Klimmen 1,073m
 • Dalen 1,088m
 • Hoogste punt 161m
 • Afstand 92km

Wat kun jij genieten van woeste kusten. Het eindeloze gebulder van de golven die op de rotsen kapot slaan of langzaam over het keienstrand rollen. Met een volle rugzak zwerven we langs de eenzame kust waar paden veelal ontbreken. We zoeken onze eigen weg hoog boven de zee of over de stranden. In de vroege zomer wisselen zonneschijn, regenbuien, harde wind en zelfs hagelbuien elkaar in snel tempo af. Maar juist van deze wisselende omstandigheden kun jij erg genieten. Met de tent en warme slaapzak in de rugzak, en genoeg eten voor een week kunnen we zelf bepalen waar we heen gaan. En als we ’s avonds ons avondeten op de branders klaar hebben gemaakt eten we deze leunend tegen een rots op terwijl we een grandioos uitzicht hebben over de woeste zee.

Trip vertrekdata

Kies jaar
Kies vertrek

Jura Trektocht

5 mei - 12 mei 2019

Gids: Jeffry Oonk Jeffry Oonk

 • Reisduur 8 dagen

Kalender

ma di wo do vr za zo
apr 29 apr 30 mei 1 mei 2 mei 3 mei 4 mei 5
mei 6 mei 7 mei 8 mei 9 mei 10 mei 11 mei 12

V.a. €860,00 per persoon Reissom kan variëren i.v.m. groepsgrootte Boek nu

Foto's

Bekijk het gehele fotoalbum

Dag-tot-dag

Dag 1 Vlucht Schiphol - Glasgow, bus en ferry naar Jura

Vanaf Schiphol vliegen we in de ochtend naar Glasgow. Vanaf Glasgow rijden we met een gecharterde bus naar naar Tayvallich, over smalle langwegen en langs pittoreske vissersdorpen. De rit duurt ongeveer 2,5 uur. Aansluitend varen we in een uur uur met een zeer snelle boot naar Craighouse, een prachtige tocht en met geluk zien we Jan van Genten en andere zeevogels jagen. Tegenover Hotel Jura zetten we voet aan wal. De “Paps of Jura”, de hoogste bergen van Jura domineren het uitzicht. Gelijk is duidelijk dat dit een heel speciaal eiland is. Met slechts 200 inwoners, één hotel en één whisky stokerij en slechts één weg. Vannacht slapen we op het veldje voor het hotel dat pal naast de zee ligt en (misschien nog wel belangrijker) naast de whisky stokerij. De campsite met zeer nette douches en toiletten is dit een prachtige plek om deze week te beginnen. In de plaatselijke pub genieten we van het avondeten dat we weg spoelen met een groot glas lokaal bier. 

Heen & Terugreis

We vliegen op eigen geledenheid naar Glasgow. Boek de vliegtickets pas nadat de reis op garant vertrek is gekomen: dit wordt vermeld op de reispagina op de 360° website. Indien je hulp nodig hebt bij het boeken van de vliegtickets kan je ons altijd benaderen op basecamp@remove-this.360explore.com. Reken op ongeveer €200,00 voor de retourvlucht naar Glasgow (augustus 2018, prijs onder voorbehoud).

Dag 2 Inverlussa - Glendebadel Bay

Na het ontbijt in Hotel Jura rijden we in een uur naar het Inverlussa, een verzameling oude boerderijen waar de lokale mannen nog in tweed jassen en broeken rond lopen. Waar een ketting over het smalle pad hangt mag de bus niet verder en stappen we uit. We hijsen de volle rugzakken op onze rug en lopen een half uur over het brede pad richting Barnhill, de boerderij waar George Orwell zijn bekendste boek “1984” schreef. Maar al snel doorkruisen we het noordelijke deel van Jura, door natte veengronden en langs kleine meren. We voelen de verlatenheid aan het eind van de wereld. Na een uur of twee zien we het witte huisje met het rode dak van Glengarrisdale bothy liggen. In de beschutting van de hut genieten we van de meegebrachte snacks. Achter de hut klimmen we vervolgens weer omhoog en volgen de kust. De vele edelherten die hier op het verlaten deel van Jura leven hebben een netwerk van smalle paadjes gemaakt. We maken er dankbaar gebruik van. In de besloten Glendebadel Bay maken we ons bivak voor de nacht. Onze Hilleberg tenten zijn snel opgezet en op de MSR branders bereiden we ons avondeten. Met een warme hap op schoot genieten we vanuit de tent van dit wilde landschap. Wat een waanzinnige plek om te kamperen!

Circa 12km, 6 uur lopen, 400m stijgen en 500m dalen.

Dag 3 Glendebadel Bay - Rubh’ a’ Chaiginn Lionta

Na het ontbijt breken we de tenten op en we volgen de kustlijn, van baai naar baai. Paartjes scholeksters zijn druk bezig om hun territorium af te bakenen en om nesten te maken. Hun “getepiet” klinkt bij elke inham luidruchtig. De rotsen zijn bedekt met een dikke laag knal gele korstmos. De de hoge toppen van de Paps of Jura zijn vanaf hier prachtig te zien. We volgen smalle en modderige geiten en herten paadjes parallel aan de kust en zoeken onze weg door twee smalle kloven. In de verte openbaart het eiland Mull zich in zijn volle glorie, met de fraaie bergtoppen. Beneden ons beukt de ruwe zee onafgebroken op de rotsige kust. In de verte doemt Corpach Bay op met zijn witte zandstranden. Het is een idyllische plek met kronkelende stroompjes, grazige groene grasveldjes omgeven door steile rotswanden. Vanaf onze prachtige bivak kijken we naar Jan van Genten. Ze duiken veelvuldig van grote hoogte het koude zeewater in op jacht naar vis. We wassen ons in het koude water van een klein stroompje, en maken het avond eten klaar op de benzine branders. 

Circa 11km, 7 uur lopen, 595m stijgen en 595m dalen.

Dag 4 Rubh’ a’ Chaiginn Lionta - Cruib Bothy

Na het ontbijt lopen we over het witte strand met zijn hoge duinen en een fraaie rotsboog. Het contrast kan bijna niet groter als we even later langs natte en gladde gitzwarte rotsen omhoog klauteren. Voor ons uit strekken enkele glooiende kilometers, af en toe onderbroken door de verhoogde kiezel stranden. De drie conische toppen van “de Paps of Jura”, hoewel ze slechts 785 meter hoog zijn, zijn de iconen van dit kleine Schotse eiland.  Als we op het sprookjesachtige strand van Shain bay aan komen eten we in beschutting achter een paar flinke rotsen onze lunch. Enkele uren later kunnen we bij Ruantallin Bothy de overzijde van Loch Tarbert bijna aanraken. Het is het slechts twee kilometer naar de overzijde, maar we zullen er zeker anderhalve dag over gaan doen om rond de inham te lopen die het eiland bijna in tweeën splitst. Via een brede landweg lopen we naar Cruib Bothy, welke verscholen achter de rotsen ligt. Hier zetten we de tenten op met een geweldig uitzicht op een kleine baai. De omgeving van Cruis Bothy is geweldig, in de beschutting van Loch Tarbert. Vele waadvogels lopen langs de vloedlijn en het eindeloos geruis van de zee is rustgevend.

Circa 20 km 7 uur, 720m stijgen en 720m dalen.

Dag 5 Cruib Bothy - Glen Batrich Rivier

Vandaag lopen we om Loch Tarbert, een getijde meer. Met laag water kunnen we over de getijde vlakte lopen, maar hoog water dwingt ons een langere route om het Loch heen te nemen. De uiterste punt van Loch Tarbert is overdekt met een dikke laag glad slik en als snel kunnen de schoenen niet meer van de broekspijpen worden onderscheiden. We zigzaggen ons een weg over de modderige vlakte en spoelen aan de overkant onze schoenen af in het zoute water. De uitzichten over de smalle natuurlijke doorgangen van Loch Tarbert zijn spectaculair en na elke steile klim worden we ruimschoots beloont. We moeten hier goed zoeken naar de beste route. Met wat geluk zien we hier edelherten. Zo vroeg in het voorjaar zijn ze erg schuw. Aan het eind van de middag zetten we de tent op boven de Glen Batrich rivier. Na het eten spotten we met wat geluk zeehonden, dolfijnen, duikers en zaagbekken terwijl de eilanden en het kustlandschap langzaam in duisternis van de ondergaande zon verdwijnen. 

Circa 17 km, 7 uur lopen, 610m stijgen en 610m dalen.

Dag 6 Glen Batrich Rivier - Na Garbh lochanan

De één na laatste trekking dag is werkelijk wonderschoon. Vanaf de hoge kliffen zien we diep onder ons de basaltdijken langs het strand staan. Op één van de verhoogde stenen stranden broed een grote kolonie mantelmeeuwen. Dit laatste deel van ons “rondje Jura” is zonder meer spectaculair. We lopen door een natuurlijke beeldentuin met basaltdijken en grote stenen bogen, zwaar bedekt met kostmossen en voorjaarsbloemen. In de zee foerageren kuifaalscholvers en meeuwen. We lopen langs de Sound of Islay, de nauwe zeestraat tussen Jura en Islay. We laten de waanzinnige geologische steen structuren langs de kustlijn achter ons en lopen over een uitstrekte vlakte omhoog richting de Paps of Jura. We stijgen maar langzaam en na twee uur cross-country bereiken we een soort van pad. We klimmen verder omhoog  en zien dan de twee idyllische meertjes liggen. Aan de voet van de Beinn an Oir, één van de Paps zetten we de tenten op het enige stukje droge grond. Een geweldige plek om te kamperen, en hoewel we maar op 350 meter hoogte staan voelt het als een alpien landschap. 

Circa 16 km, 9 uur lopen, 650m stijgen en 300m dalen.

Dag 7 Na Garbh lochanan - Graighouse

Vandaag is al weer de laatste trekking dag en als het weer goed is proberen we de hoogste piek van Jura te beklimmen, de 785 meter hoge Beinn an Oir. Na het ontbijt hijsen we de rugzakken op de rug en klimmen en klein stukje. We laten de rugzakken aan de voet van de berg achter en beginnen aan een uitdagende klim. Af en toe gaat het over blokkenvelden en moeten we zelfs onze handen gebruiken. Na twee uur klimmen staan we op de top van Jura en worden we beloont met een grandioos uitzicht, We dalen via de andere zijde af via een eenvoudig pad. Het laatste stuk terug naar de rugzakken struinen we een stuk langs de berghelling. In twee en half uur lopen we terug naar de weg. In de verte zien we de eerste huizen van Jura. Langzaam maar zeker lopen we de bewoonde wereld weer in, hoewel dat hier op één van de meest afgelegen delen van west Europa een relatief begrip is. Na een goed uur komen zijn we weer in Graighouse en zetten we voor de laatste keer deze week de tenten weer op de lokale dampsite neer. Na een warme douche en onder het genot van een warme maaltijd deze geweldige trekking op ons in laten werken.

Circa 18 km, 8 uur lopen, 600m stijgen en 950m dalen.

Dag 8 Terug naar Nederland

Na het ontbijt lopen we naar de kleine ferry. In een uur varen we terug naar het vaste land. Een aansluitende busrit van 2,5 uur brengt ons weer naar Glasgow waar we later in de middag het vliegtuig naar Nederland pakken.

Dag INFO Inclusief

 • Nederlandse gids: UIMLA International Mountain Leader, Wilderness First Responder
 • Privé transport met bus van Glasgow vliegveld naar Tayvallich op de heenweg en met de bus van Tayvallich naar Glasgow vliegveld op de terugreis.
 • Transport met speedboot naar het eiland Jura, en weer terug natuurlijk
 • Alle transport op het eiland Jura met de lokale bus
 • 7 x Overnachtingen in Hilleberg tenten
 • Alle maaltijden vanaf het avond eten op dag 1 t/m het ontbijt op dag 8. (Tijdens trekking gedroogde maaltijden)
 • 2 x Dinner in Jura Cafe (daghap incl. pul bier)
 • 2 x Ontbijt in Jura Cafe
 • Gebruik kook uitrusting (branders en pannen)
 • Uitgebreide eerste hulp kit voor afgelegen gebieden inclusief medicijnen
 • Satelliet telefoon voor noodgevallen
 • Gebruik Spot emergency beacon en optionele locatie updates voor thuisblijvers
 • Volledige klimaatcompensatie van jou reis via Trees for All (vanaf vertrek Schiphol t/m terugkomst op Schiphol)
 • Pre-departure informatie bijeenkomst verzorgd met koffie, thee, biologische sappen en Achterhoekse lekkernijen

Exclusief

 • Internationale en binnenlandse vlucht
 • Persoonlijke uitgaven aan drankjes, telefoontjes, fooien en andere maaltijden of snacks 
 • Reisverzekering

Reissom Informatie

 • Reisgezelschap t/m 8 personen reissom €980 p.p.
 • Bij meer dan 8 personen ontvangt elke reiziger na afloop van de reis een reischeque1
  • bij 9 personen een reischeque t.w.v. €30 p.p.
  • bij 10 personen een reischeque t.w.v. €60 p.p.
  • bij 11 personen een reischeque t.w.v. €90 p.p.
  • en bij 12 personen een reischeque t.w.v. €120 p.p.
 • Toeslag voor éénpersoonstent €100

1 Onze reischeques zijn geldig tot twee jaar na datum van afgifte en zijn niet persoonsgeboden. Ook leuk om na jouw reis cadeau te doen aan bevriende outdoorenthousiasten! Per persoon kan er per reis één reischeque worden verzilverd. De reischeques zijn in te wisselen op trektochten, micro avonturen en sneeuwwandelreizen m.u.v. de sneeuwwandelreizen i.s.m. de NKBV.

Verzekering

Als je deelneemt aan een reis van 360° Explore ben je verplicht een reisverzekering af te sluiten. Je kunt daarvoor terecht bij de Nederlandse Klim- en Bergsportvereniging of je verzekeringsagent raadplegen.