Update: Lees hoe wij met de Coronacrisis omgaan en hoe je toch een toekomstige reis kunt boeken.

Tripfacts

V.a. €1593,00 per persoon Reissom kan variëren i.v.m. groepsgrootte en vertrekdata Reserveer nu

Lagodekhi, Tusheti en Pshav-Khevsureti trektochten

Kaukasus Onaangetast & Authentiek

Twee magische trekkings in het oosten van Georgië

Zeldzame fauna spotten in magisch, onaangetast berglandschap. We maken twee unieke trekkings in beschermde natuurgebieden met wat cultuur tussendoor in de meest ecologisch onaangetaste gebieden van de Kaukasus in het onbekende Georgië. Met een grote kans op het spotten van gemzen, wilde geiten, edelherten en de zeldzame roofvogels. Bij mensen thuis overnachten en kamperen in het land van de bruine beer, grijze wolf en Euraziatische Lynx.

Trip designer: Niels Leenders Niels Leenders

Natuur- en cultuurontdekkingsreis met verschillende dag wandelingen en twee magische/avontuurlijke trekkings in het oosten van Georgië. We genieten niet alleen van de prachtige natuur in de nationale parken Tusheti en Lagodekhi, maar ook van de lokale cultuur met inbegrip van een glaasje wijn uit het oudste wijnland ter wereld. We herbeleven de middeleeuwen in het ruige Tusheti met zijn eeuwenoude wachttorens en paardenvolk en gaan op zoek naar het mysterieuze ‘zwarte rotsen meer’ en de adembenemende 40 m hoge Ninoskhevi waterval. We steken ook de bergen over van Tusheti naar Pshav-Khevsureti, wat een echte uitdaging is en beloond wordt met fantastische vergezichten en eeuwenoude forten. Onderweg pikken we nog wat op van de bijzonder rijke Georgische cultuur. Het is een reis vol van de contrasten; bruisende, multiculturele hoofdstad afgewisseld met verlaten bergdorpjes en drukbezochte historische/religieuze sites met uitgestrekte natuurgebieden waar amper een mens komt. Een reis voor avonturiers, natuur/cultuurontdekkers en natuurbelevers, die niet vies zijn van superlatieven.

Onze huis-camerman Kay Jansen maakte tijdens een voorgaande editie deze prachtige video, een sfeerimpressie om even stil van te genieten!

Trip profiel

Inspanning Sportief - Pilot Reis

Dit is een echte afwisselende reis. We dompelen ons onder in het rijk cultuur historische Tbilisi en maken twee trektochten door de Nationaal parken Tusheti en Lagodekhi. Tijdens deze reis beleven we het echte Georgië en proberen we zo dicht mogelijk bij de lokale cultuur te komen door gebieden te bezoeken die amper toerisme kent waarbij we in lokale "Guesthouses" en berghutten zullen overnachten. Vier keer maken we gebruik van onze Hilleberg tenten. Op deze reis maken we gebruik van bagagetransport zodat we overdag alleen met onze lichtere dagrugzak hoeven te wandelen. Kortom een echte reis voor avonturiers, natuur/cultuurontdekkers en natuurbelevers, die niet vies zijn van superlatieven. Georgië op zijn best.

Trip vertrekdata

Kies jaar
Kies vertrek

Kaukasus Onaangetast & Authentiek

13 juni - 26 juni 2020

Gids: Reinier Bos Reinier Bos

 • Reisduur 14 dagen

Kalender

ma di wo do vr za zo
jun 8 jun 9 jun 10 jun 11 jun 12 jun 13 jun 14
jun 15 jun 16 jun 17 jun 18 jun 19 jun 20 jun 21
jun 22 jun 23 jun 24 jun 25 jun 26 jun 27 jun 28

V.a. €1593,00 per persoon Reissom kan variëren i.v.m. groepsgrootte

Foto's

Bekijk het gehele fotoalbum

Dag-tot-dag

Dag 1 Vertrek vanuit Amsterdam met een vlucht naar Tbilisi

Vertrek vanuit Amsterdam naar Tbilisi. Na aankomst op de internationale luchthaven van Tbilisi worden we opgewacht door onze lokale gids en een chauffeur, die ons naar het hotel zal brengen. Het is ongeveer 20 minuten rijden van het vliegveld naar het centrum van de stad. Onderweg kunnen we al een deel van de stad aanschouwen.We overnachting in een hotel in Tbilisi.

Heen en terugreis

We reizen op eigen gelegenheid naar Tbilisi. Er gaan meerdere vluchten naar Tbilisi, bijvoorbeeld met KLM vanaf € 300,00 p.p. incl. 1 stuk ruimbagage, reserveringskosten en CO2 uitstoot compensatie (prijs onder voorbehoud van wijzigingen). Boek de vliegtickets pas nadat de reis op garant vertrek is gekomen: dit wordt vermeld op de reispagina op de 360° website (360explore.com). Indien je hulp nodig hebt bij het boeken van de vliegtickets kan je ons altijd benaderen per email.

Dag 2 Dit is de "Tbilisi Sightseeing Dag"

Na het ontbijt een korte introductie is het tijd om de stad ‘die van je houdt’ te gaan bekijken. We voelen meteen dat deze stad een lange geschiedenis heeft wat betreft multiculturele relaties en het is nog steeds de brug tussen Europa en Azië. Wandelend door het oude gedeelte van de stad kunnen we de rijke historie in ons opnemen en meer leren over z’n speciale, religieuze status: iedereen is hier welkom. Dat is ook de reden dat we verschillende religieuze gebouwen gaat zien en bezoeken: kerken, synagoge, moskee. En niet alleen religieuze gebouwen zullen onze aandacht trekken, maar ook de beroemde 19e eeuwse huizen met hun kleurrijke balkons. En wat dacht je van de gouden schat in het Nationaal Museum ofwel museum van Georgië? Een werkelijk unieke collectie. Een hoogtepunt dat we niet mogen missen. Een ander hoogtepunt zijn de zwavelbaden; bekend om hun ontspannend effect na een lange dag vol van indrukken. De rondleiding door de stad gaat ook omhoog naar het standbeeld van Moeder Georgië en het oude kasteel Narikala (4e eeuw), waarvandaan we kunnen genieten van prachtige vergezichten over de stad.

Dag 3 Tbilisi – David Gareja – Lagodekhi

We beginnen de dag met een rit naar het grottencomplex David Gareja. Dit unieke grottencomplex ligt op de grens met Azerbeidzjan en is gesticht door de heilige David, een van de 13 heilige Syrische Vaders die in de 6e eeuw naar deze verlaten plek kwam om te bidden. Ook vandaag de dag komen mensen hier om te bidden en tijdens een bezoek aan het Lavra klooster met het graf van St.David kunnen we de rust en de toewijding van deze plaats voelen. Om de grotten met de muurschilderingen te zien moeten we een steile heuvel beklimmen naar het voormalige Udabno klooster; een klim die elke zweetdruppel waard is. Niet alleen zien we de grotten, maar ook een zeer indrukwekkend panoramisch uitzicht op de halfwoestijn van Georgië en Azerbeidzjan. In de lucht zijn speciale vogels te zien zoals de Egyptische Gier, Keizerarend en bijeneters. Ook leven er verschillende reptielen dit unieke ecosysteem bewonen.
Reistijd 4 uur / Wandeltijd 2 uur en 30 min / Afstand 3 km

Dag 4 Lagodekhi – Ninoskhevi waterval – Lagodekhi

Vandaag rijden we naar de beschermde gebieden van Lagodekhi – een van 's werelds best bewaarde, primitieve gebieden met natuurlijke landschappen – gelegen in Lagodekhi, in het uiterste noordoostelijke deel van de zuidelijke hellingen van de Kaukasus. De hoogte van deze gebieden varieert van 590m tot 3500m. De beschermde gebieden van Lagodekhi omvatten een toegankelijk deel voor toeristen 4702ha en een niet toegankelijk deel 19749ha. Op dit moment zijn er vijf adembenemende, veilige en informatieve toeristische routes in het natuurreservaat van Lagodekhi en vandaag beginnen we met een ervan: de Ninoskhevi watervalroute. We maken een wandeling op een smal pad langs de Ninoskhevi rivier om uiteindelijk aan te komen bij een van de mooiste watervallen van Georgië: de 40m hoge Ninoskhevi waterval. Lagodekhi is niet alleen bekend om zijn waterval(len), maar ook om de hoge biodiversiteit en naast alle prachtige flora komen we hopelijk ook nog de nodige fauna tegen (herten, reeën, everzwijnen en roofvogels). Het zit er ook nog vol van de beren en wolven, maar die laten zich niet zo snel zien. Wandeltijd: 4 uur en 30 min.
Afstand: 10 km.

Dag 5 Lagodekhi: Black Rock Lake trekking

Dit is een van de meest interessante trekkings in heel Georgië en onderscheidt zich door zijn verbazingwekkende uitzicht op de Alazani vallei en de bergen van de Kaukasus. De weg begint bij de Lagodekhi Protected Areas Administration (500m). De eerste dag beginnen we al vrij snel met het oversteken van een rivier en lopen we langs unieke haagbeuken en door onaangetaste beukenholen. We lopen door gemengde loofbossen
met vele zeldzame planten heuvel op en heuvel af en bereiken in een subalpine omgeving uiteindelijk de toeristische schuilplaats
(2000 m), waar we zullen overnachten.
Wandeltijd 6 uur / Afstand 12 km

Dag 6 Lagodekhi: Black Rock Lake trekking

Op de tweede dag vervolgen we onze reis hogerop in een alpien gebied waar we als we geluk hebben zeldzame hoefdieren kunnen observeren zoals: herten, gemzen en wilde geiten. Ook zijn er vogels te zien zoals bijvoorbeeld, hoenen, Kaukasische sneeuwhanen en verschillende adelaars. We komen vandaag ook langs de zogenaamde Demidovi ruïnes (2650m), die zich in alpenweiden bevinden waar wilde geiten graag vertoeven. Vervolgens wandelen we nog langs kleine meren om uiteindelijk aan te komen bij het "Black Rock Lake" (2800 m). Dit is een werkelijk magische plek, waar vaak ook zeldzame fauna gespot kan worden. Vergeet trouwens niet dat dit meer een natuurlijke grens vormt tussen Georgië en Dagestan, de Russische Federatie. 
Wandeltijd 9 uur / Afstand 15 km

Dag 7 Lagodekhi: Black Rock Lake trekking – Telavi

Vandaag wandelen we terug naar het startpunt van deze trekking, maar via een andere nieuwe route. Na een laatste lange afdaling komen we weer terug bij onze taxichauffer. Wandelstokken bieden een goede uitkomst om onze knien te ontlasten. Een autorit van 1,5 uur brengt ons naar Telavi.
Wandeltijd 7-8 uur / Afstand 15km

Dag 8 Telavi – Omalo – Dartlo

Vandaag rijden we naar een zeer "exotisch" deel van Georgië: Tusheti, de weg ernaar toe is prachtig maar ook uitdagend. Tusheti grenst aan Dagestan en Tsjetsjenië en is volledig afgesloten van de rest van het land door sneeuw gedurende 7 tot 8 maanden per jaar. De meeste Tush inwoners overwinteren in de vlakte van Kakheti. Slechts een paar families verblijven het hele jaar door in Tusheti. Deze streek heeft dan ook nog vele eeuwenoude tradities en staat bekend als "paardenregio". Aangekomen in het dorpje Omalo beginnen we onze trek met als eerste stop het dorpje Dartlo (1850m). We wandelen over de onverharde weg die de twee dorpen met elkaar verbindt en krijgen zo een eerste indruk van de streek. Eenmaal in het mooie, middeleeuws dorp (met verdedigingstorens en al) kunnen we op eigen tempo Dartlo verkennen.
Reistijd 5 uur / Wandeltijd 3 - 4 uur / Afstand 11 km

Dag 9 Dartlo – Kvavlo – Dano – Parsma – Chesho – Girevi

Op deze dag zullen we verschillende dorpen aandoen die stuk voor stuk uniek zijn en een onvergetelijke indruk achterlaten. We wandelen eerst bergopwaarts tot Dano en dalen dan af naar de rivier en volgen die stroomopwaarts tot Parsma (2100m). Parsma is een geweldige plek voor een lunchpauze het is een heel mooi dorp met verschillende indrukwekkende torens. Na Parsma lopen we verder stroomopwaarts naar Chesho (1950m) en dan Girevi (2000m). Vandaag zullen kamperen en gebruik maken van onze Hilleberg tenten. 
Wandeltijd 6 uur / Afstand 14 km

Dag 10 Girevi – Kvakhidi weilanden of Atsunta pas

Vandaag lopen we door de vallei van Alazani, waarbij we de rivier Kvakhidisitskali volgen. We passeren de ruïnes van het dorp Chontio (2200m)en wandelen totdat we een kleine brug over kunnen steken richting een schuilplaats van herders. Als we aankomen in Kvakhidi (2400m) zoeken we in de omliggende bergweiden naar een goede kampeerplaats.
Wandeltijd 6 - 7 uur / Afstand 15 km

Dag 11 Kvakhidi – Khidotani

We gaan vandaag gewoon verder waar we gebleven zijn en volgen de Kvakhidisitskali rivier, die we ook twee keer zullen oversteken (een keer met loopbrug, een keer doorwaden) om vervolgens richting de Atsunta pas (3431m) te klimmen. Eenmaal de pas over wandelen we door een nieuwe streek; Khevsureti. Het is een lange afdaling tot de Khidotani bergkam, maar de vergezichten zijn prachtig. Eenmaal daar aangekomen hebben we ook een prachtig uitzicht op de berg Tebulo (4495m).
Wandeltijd 8 uur / Afstand 17 km

Dag 12 Khidotani – Ardoti (1800m) – Mutso (1650m) – Shatili (1460m)

‘s Morgens beginnen we met een steile afdaling richting Ardoti en vandaar kunnen we over de onverharde weg naar de voet van het dorp Mutso lopen. Dit bijzondere middeleeuwse dorp is gebouwd op een steile berghelling en bevat tientallen versterkte woningen die recentelijk zijn opgeknapt. Na het bezichtigen van Mutso wandelen we over de onverharde weg richting Shatili en komen langs begraafplaatsen die we kunnen bezoeken, waar vroeger mensen besmet met de pest heen gingen. Zo konden de gezonde mensen niet zo snel besmet raken met de pest. Het  versterkte dorp Shatili (1400 m) is een uniek middeleeuws fort met 60 torens, die met elkaar verbonden zijn en zo alle huizen beschermen. ’s Zomers leven er nog redelijk wat families in Shatili, maar in de winter blijven maar 5 families. Door de authenticiteit lijkt het op een openluchtmuseum.
Wandeltijd 8 uur / Afstand 20 km

Dag 13 Shatili – Tbilisi

Vandaag rijden we door de prachtige streek Khevsureti terug naar Tbilisi over een afstand van ongeveer 150 km. In de avond sluiten we deze fantastische reis af met een diner in het restaurant waarbij we met zijn allen nog even napraten over alle belevenissen.

Dag 14 Vertrek uit Tbilisi en vlucht naar Amsterdam

Na een korte tranfer worden we afgezet op het vliegveld en reizen we weer terug naar Nederland.

Dag INFO Inclusief

 • 3 Overnachtingen in leuk familie hotel in Tbilisi
 • 4 Trektocht overnachtingen in ruime & duurzame 360° tenten van Hilleberg, bestand tegen uiteenlopende weersomstandigheden
 • 4 Overnachtingen in kleine guesthouses in Lagodekhi, Telavi en Shatili
 • 2 Overnachtingen in houten berghutje in Nationaal Park Lagodekhi
 • Vervoer ter plaatse met mini bus of vierwiel aangedreven auto als dit nodig is
 • Bagage vervoer met paard tijdens de trektochten
 • Kampeer en kookmaterialen voor tijdens de trektochten
 • Alle maaltijden van ontbijt dag 2 t/m diner dag 13, m.u.v. de lunches op dag 2 en 13 
 • Nederlands sprekende 360⁰ Explore gids: UIMLA International Mountain Leader & Wilderness First Responder
 • Lokale gidsen in de natuurparken en bij de transfers
 • Transfer van de luchthaven naar Tbilisi op dag 1 en 14
 • Uitgebreide eerste hulp kit voor afgelegen gebieden inclusief medicijnen
 • Volledige klimaatcompensatie van jouw reis via Trees for All (vanaf vertrek Schiphol t/m terugkomst op Schiphol)
 • Fooien voor lokale dienstverleners
 • Gebruik Spot Emergency beacon en optionele locatie updates voor thuisblijvers
 • Pre-departure informatie avond verzorgd met koffie, thee, biologische sappen en Achterhoekse lekkernijen
 • Reisgarantie regeling via STO

Exclusief

 • Internationale vlucht van en naar Tbilisi
 • Persoonlijke uitgaven aan drankjes, telefoontjes, snacks & souvenirs
 • Reis- (verplicht) en annuleringsverzekering (optioneel)
 • Toeslag voor éénpersoonstent €100

Vroegboekkorting

De normale prijs voor deze reis is €1770, maar op deze reis is onze vroegboekkorting van toepassing! Boek je lekker vroeg, dan krijg je de maximale korting van 10% op de reissom (excl. eventuele huurkosten). Het kortingsschema voor deze reis is als volgt: bij boeken

 • tot 10 maanden voor vertrek - 10% korting
 • tot 9 maanden voor vertrek - 9% korting
 • etc...
 • tot 2 maanden voor vertrek - 2% korting
 • tot 1 maand voor vertrek - 1% korting

Reischeque

Bij meer dan 8 personen ontvangt elke reiziger na afloop van de reis een reischeque1

 • bij 9 personen een reischeque t.w.v. €25 p.p.
 • bij 10 personen een reischeque t.w.v. €50 p.p.
 • bij 11 personen een reischeque t.w.v. €75 p.p.
 • en bij 12 personen een reischeque t.w.v. €100 p.p.

1 Onze reischeques zijn geldig tot twee jaar na datum van afgifte en zijn niet persoonsgeboden. Ook leuk om na jouw reis cadeau te doen aan bevriende outdoorenthousiasten! Per persoon kan er per reis één reischeque worden verzilverd. De reischeques zijn in te wisselen op trektochten, micro avonturen en sneeuwwandelreizen m.u.v. de sneeuwwandelreizen i.s.m. de NKBV.

Toelichting

Voor jou gemak en ter verduidelijking: vrijwel alles - ook fooien voor lokale dienstverleners - is inclusief deze reis en je behoeft niet veel geld meer uit te geven tijdens het verblijf in Georgië. Denk aan een (alcoholisch) drankje en eventueel maaltijden die op de heen- en terugreis genuttigd worden.

Garantieregeling

Dit aanbod valt onder de garantie van STO Garant. Je kunt de voorwaarden van deze garantieregeling vinden op de website van STO Garant (www.sto-garant.nl/downloads).

Verzekering

Als je deelneemt aan een reis van 360° Explore ben je verplicht een reisverzekering af te sluiten. Je kunt daarvoor terecht bij de Nederlandse Klim- en Bergsportvereniging of je verzekeringsagent raadplegen.