Tripfacts

V.a. €1588,00 per persoon Reissom kan variëren i.v.m. groepsgrootte en vertrekdata Reserveer nu

Laponian Hoge Noorden Trek

Lapland Sarek

Rugzaktrektocht door uitgestrekte wildernis

Sarek Nationaal Park in het hoge noorden van Zweden is één van de ruigste gebieden in Europa. Besneeuwde bergtoppen, diepe dalen, uitgestrekte plateau’s en wilde rivieren kenmerken dit gebied. De plek voor een 360° trektocht.

Trip designer: Jeffry Oonk Jeffry Oonk

Elf dagen zwerven door één van de meest uitgestrekte landschappen van Europa ver boven de Poolcirkel: Laponian een UNESCO Wereld erfgoed. Het bergachtige Sarek Nationaal Park in Zweden vormt het hart van deze woeste wildernis. Er zijn hier geen gemarkeerde paden en we zullen regelmatig rivieren doorwaden, want bruggen komen we hier vrijwel niet tegen. We doorkruisen hoogvlaktes, lopen door diepe valleien en zoeken zelf onze weg. Rapadalen, een kruising tussen de Biesbosch en de Alpen is een prachtig dal. De onwaarschijnlijk fraaie delta wordt omringd door besneeuwde bergtoppen en gletsjers. We dragen al onze spullen zelf, maar doordat we gebruik maken van een voedsel depot, hoeven we slechts voor vijf dagen eten mee te nemen. De ultieme rugzak trekking in noord Europa.

Trip profiel

Inspanning Uitdagend

 • Klimmen 4,131m
 • Dalen 4,078m
 • Hoogste punt 1,495m
 • Afstand 187km

Ver van de bewoonde wereld, door een waanzinnig mooi landschap zie je jezelf lopen met een zware rugzak, over rots, door wereldse delta's en ruige gletscher landschappen. Elanden bespieden je als je een weg probeert te vinden door het dichte berkenbos. Kamperen in het wild, zelf je maaltijden dragen, tent opzetten, toiletje graven is geen probleem voor jou. Over rotsig blokkenterrein met 18 tot 20 kilo op je rug houd je je staande. Je vind het wel gaaf dat je in Lapland zelfs in augustus wakker kan worden met een verse laag sneeuw om je tent. Beetje kou en regen hoort erbij toch. De beloning mag er zijn. Sarek is één van de ruigste gebieden in Europa: besneeuwde bergtoppen, diepe dalen, uitgestrekte plateau’s en wilde rivieren kenmerken dit gebied.

Trip vertrekdata

Kies jaar
Kies vertrek

Lapland Sarek

16 augustus - 29 augustus 2020

Gids: Jeffry Oonk Jeffry Oonk

 • Reisduur 14 dagen

Kalender

ma di wo do vr za zo
aug 10 aug 11 aug 12 aug 13 aug 14 aug 15 aug 16
aug 17 aug 18 aug 19 aug 20 aug 21 aug 22 aug 23
aug 24 aug 25 aug 26 aug 27 aug 28 aug 29 aug 30

V.a. €1588,00 per persoon Reissom kan variëren i.v.m. groepsgrootte Boek nu

Foto's

Bekijk het gehele fotoalbum

Dag-tot-dag

Dag 1 Vlucht Schiphol naar Stockholm en nachttrein Stockholm naar Boden

Vanaf Schiphol vliegen we naar Stockholm, de hoofdstad van Zweden. Aan het eind van de middag nemen we de comfortabele nachttrein naar het noorden. Terwijl kleine dorpen met rood geverfde huizen en de eindeloze bossen aan ons voorbij trekken wordt het maar langzaam donker.

Dag 2 Transfer via Jokkmokk naar Kvikkjokk

In de vroege ochtend komen we aan op het station van Boden. Hier nemen we de bus naar Kvikkjokk via Jokkmokk, gelegen aan de zuidkant van Sarek Nationaal Park en Padjelanta Nationaal Park en het startpunt van onze rugzak trekking. Kvikkjokk is een oude Samen nederzetting en in het plaatselijke fjellstugan verblijven we voor de nacht. ’s Middags bekijken we alle materialen nogmaals. De trekking bestaat uit twee delen; we beginnen met een 5-daagse trekking door het zuidelijke deel van Sarek.

Dag 3 Kvikkjokk naar de Sakokjakka rivier

Na een heerlijk ontbijt hijsen we de rugzakken op de rug en lopen via het populaire Kungsleden pad het lage bos in richting Parek. We lopen hier over een relatief goed pad en kunnen de eerste kilometers wennen aan onze toch wel zware rugzakken. Als we de Kungsleden verlaten lopen we langs een rijk meren gebied. Enkele kilometers voor Parek moeten we onze weg zoeken door een moerassige vlakte. Vanaf Parek, een Samennederzetting lopen we langs de zuidhelling van het Parte Massief en zoeken een bivak plek langs de Sakokjakka rivier. Na dat we de tenten hebben opgezet nemen we een verfrissende duik in het koude water en beginnen we met de bereiding van ons avondeten op de benzine branders.

Start op 350 m. Circa 20 km, 7 uur lopen, 600m stijgen en 50m dalen.

Dag 4 Van de Sakokjakka rivier naar Njatjosstugan

Na de eerste nacht in de tent maken we ’s ochtends ons ontbijt en breken ons kamp op. We proberen vandaag nog een vaag pad te volgen, langs de flanken van de berg. Af en toe moeten we ons een weg banen door dichte vegetatie. Het gebied is verlaten, en de uitzichten zijn grandioos. De kleine en grotere riviertjes moeten we doorwaden, wat soms enige tijd in beslag neemt. Het laatste uur lopen we beneden door het rivier dal van de Njatjosvagge, en in de nabijheid van Njatjosstugan maken we ons bivak. De omgeving is adembenemend mooi, en als het weer goed is zitten we voor onze tenten het avond eten te koken.

Circa 15 km, 7 uur lopen, 300m stijgen en 500m dalen.

Dag 5 Via de Luottolako hoogvlakte naar de Katojakka rivier

Vanaf het bivak gaat het gelijk omhoog naar de Luottolako hoogvlakte, een klim van twee uur. Bovenop gekomen genieten we van het waanzinnige uitzicht op de omringde bergen en gletsjers. Als het veel regen kan het hier zeer drassig zijn en midden op de vlakte komen we langs enkele meren. Via een kleine en smalle vallei dalen we wat af en nog een klein stukje klimmen zie we voor ons de prachtige vlakte van de Katojakka rivier. In de verte zien we onze bivak plek al liggen, maar we moeten nog een kleine twee uur lopen voor we er zijn. Af en toe lopen we over rotsblokken, dan weer over begroeide hellingen. Tussen een wirwar aan kleine stroompje maken we ons bivak, met aan drie kanten om ons heen de hoge bergen.

Circa 20 km 7 uur, 750m stijgen en 450m dalen.

Dag 6 Tjaktjajaure meer

Over de vlakte tussen de Vaikantjakka en de Parektjakka, waar we vanaf het bivak al veruit keken dalen we af naar het grote Tjaktjajaure meer. Indien het weer mee zit een we voldoende tijd hebben beklimmen we zonder de zware rugzak de eerst genoemde berg (1307m). Van boven af hebben we een fantastisch uitzicht over een groot deel van Sarek.

Circa 18 km, 6 uur lopen, 150m stijgen en 200m dalen (400 m stijgen en dalen en 1,5 uur extra als we de Vaikantjakka beklimmen).

Dag 7 Kungsleden, het Koningspad

Vandaag volgen we weer een stuk van het bekende Kungsleden, het koningspad. We lopen weer door prachtige bossen richting Laitjaure, het meer dat stroomafwaarts van de Rapadalen delta ligt. Nu we al 5 dagen vooral onze been spieren gebruiken wordt het - voor de liefhebbers - tijd voor de armen. Met een roeiboot kan het 1,5km brede meer overgestoken worden. Het alternatief is met de schipper (de waard van de Aktse hut) met een kleine boot de overtocht volbrengen. Beide opties brengen het mooiste van dit deel van de tocht: een werelds uitzicht de Rapadalen delta in. Bij de Fjellstugan van Aktse ligt onze voedsel voorraad voor het tweede deel van de trekking. We zoeken een geschikte plek om het bivak op te slaan, en genieten van onze nieuwe mond voorraad.

Circa 17 km, 5 uur lopen, 50m stijgen en 400m dalen.

Dag 8 Skierfe (1179m)

Het is een fikse klim naar de 1179m hoge Skierfe maar vanaf deze rotspunt hebben we een waanzinnig uitzicht op de Rapadalen. De Rapaatno rivier vormt diep onder ons een uitgebreide delta met tientallen kreken. Midden in deze schoonheid ligt de Nammatj, en rots van hard gesteente. Deze plek heeft een rijke geschiedenis, waarvan de vele offerplaatsen het bewijs zijn. We lopen zo’n negen kilometer hoog over de steile helling met continue schitterende uitzichten over de delta. Op een balkon net boven Rapadalen slaan we onze tenten op en genieten van een nacht op hoogte.

Circa 13 km, 6 - 7 uur lopen, 750m stijgen en 700m dalen.

Dag 9 Rapadalen

Vandaag dalen we via een smal en slingerend pad af naar de Rapadalen delta. Door weelderig groene berkenbossen en met water overal om ons heen zoeken we een weg langs de delta naar de voet van Bielatjakkha. In de Rapadalen delta is er een reële kans om elanden waar te nemen. De voetstappen komt je overal tegen. In het groene dal zoeken we een mooie plek om de tenten neer te zetten.

Circa 13 km, 6 - 7 uur lopen, 750m stijgen en 700m dalen.

Dag 10 Via het Snavvavagge meer naar Rapajakka

Nadat we het ontbijt klaar hebben gemaakt en het kamp hebben opgebroken
klimmen we 350 meter omhoog naar het Snavvavagge meer. Hierna volgt een smalle passage weer omlaag naar de Rapajakka. Het gebied blijft onveranderd imponeren. Wederom klimmen we 150 meter omhoog naar een vlakte met een groot meer, de Pielajauratan, waar de Samen vroeger rendieren bijeen dreef aan het einde van de zomer en offers bracht. We zoeken hier een geschikte kampeerplek en genieten van de grandioze uitzichten.

Circa 16 km, 8 uur lopen, 350m stijgen en 350m dalen.

Dag 11 Stora Sjofallet Nationaal Park

Na de inspannende dag van gisteren nemen we vandaag rustig de tijd. Als het weer mee zit genieten we buiten van ons ontbijt en breken ons bivak op. Vanaf het kamp lopen we in noord - oostelijke richting naar een fraai dal met meren. We zitten nu aan de noordkant van de Apar berg en moeten in het dal zoeken naar de juiste plek om de Pierikjakka rivier over te steken. Via een van de weinige bruggen lopen we Sarek uit, maar we bevinden ons vervolgens in het wonderschone Stora Sjofallet Nationaal Park wat ook deel uit maakt van het grote UNESCO Laponia wereld erfgoed. We maken ons bivak aan de oevers van het meer.

Circa 18 km, 7 uur lopen, 200m stijgen en 200m dalen.

Dag 12 Suorvajaure meer

In de verte kunnen we de bergen van het noordelijke deel van Stora Sjofallet als zien liggen. Daar tussen ligt echter nog het grote Suorvajaure meer waar we vandaag heen lopen. Er is hier weer meer vegetatie en de de brede vlakte voelt groots aan. Aan de rand van het bos proberen we het vage pad op te pikken dat ons naar de oevers van het meer brengt. Nog 4 kilometer en dan zit dit geweldige avontuur er op. Circa 20 km, 6 uur lopen, 100m stijgen en 450m dalen.

Dag 13 Uitloopdag of eventuele rustdag

Uitloopdag of eventuele rustdag. Afhankelijk van het verloop van de trekking zullen we deze dag gebruiken om bij heel slecht weer een rustdag te nemen, of een extra wandeldag hebben. In de loop van de middag zullen we aankomen bij aan de oevers van het Suorvajaure meer, waar we in een comfortabele fjellstugan overnachten. De warme douche en een comfortabel bed hebben we na deze reis wel verdient. Wat hebben we veel beleefd de afgelopen twee weken, en morgen rest ons enkel nog de terug reis naar Nederland.

Dag 14 Terugreis via Lulea en Stockholm

In de ochtend nemen we de bus naar Lulea. Vanaf Lulea vliegen we via Stockholm terug naar Nederland.

Dag INFO INCLUSIEF

 • Nederlandse gediplomeerde gids: UIMLA International Mountain Leader, PAWGI Certified Wilderness Guide, Wilderness First Responder
 • Transport met trein en bus van Stockholm naar Kvikkjokk op de heenweg
 • Transport met langa (boot), taxi en comfort bus van Saltoluokta naar Lulea op de terugreis
 • 2 Overnachtingen in een fjellstugan in double rooms met dinner en ontbijt
 • 10 Overnachtingen in ruime en duurzame tenten van Hilleberg, bestand tegen de uiteenlopende weersomstandigheden in Lapland
 • Voedsel dropping in Aktse
 • Alle maaltijden vanaf het avond eten op dag 2 t/m de lunch op dag 14 (gedroogde maaltijden tijdens de trekking)
 • Gebruik kook uitrusting, hoogwaardige en koud weer bestendige branders & pannen
 • Brandstof voor het koken
 • Uitgebreide eerste hulp kit voor afgelegen gebieden inclusief medicijnen
 • Noodcommunicatiemiddelen (satelliet telefoon)
 • Gebruik Spot emergency beacon en optionele locatie updates voor thuisblijvers
 • Volledige klimaatcompensatie van jouw reis via Trees for All (vanaf vertrek Schiphol t/m terugkomst op Schiphol)
 • Reisgeld garantie regeling via STO
 • Pre-departure informatie avond op het 360° Basecamp (Lengel) of bij De Zwerfkei (Woerden) verzorgd met koffie, thee, biologische sappen en Achterhoekse lekkernijen

Exclusief

 • Vluchten van Schiphol naar Stockholm v.v. en Lulea naar Stockholm
 • Persoonlijke uitgaven aan drankjes, telefoontjes, fooien en andere maaltijden of snacks
 • Reisverzekering

Toelichting

Vrijwel alles is inclusief deze reis en je behoeft niet veel geld meer uit te geven tijdens het verblijf in Zweden. Denk aan kleine uitgaven op de luchthavens, een drankje daags voor en na afloop van de trektocht, een klein souvenir, etcetera.