Tripfacts

V.a. €1161,00 per persoon Reissom kan variëren i.v.m. groepsgrootte en vertrekdata Reserveer nu

In 11 dagen door het grootste kalkmassief van Europa

Picos de Europa Traverse

De kalkstenen poortwachter in Asturias & Cantabria

De Picos de Europa: opdoemend uit de Cantabrische Zee vormen ze een prachtige kalkstenen poortwachter van de groene Noordelijke kust tot de aride plateau's van Midden Spanje. Een indrukwekkende tocht tussen hoogten van 120 tot 2648 meter! Je loopt afwisseld over aride plateau’s, door groene valleien, in diepe kloven en bovenlangs de hoogste toppen met uitzicht op de Costa Verde van Spanje.

Trip designer: Niels Leenders Niels Leenders

De Picos de Europa zijn zonder twijfel een van de meest indrukwekkende bergen van Spanje. De drie kalkstenen massieven zijn door kolkende rivieren gevormd tot diepe kloven en imposante toppen. Samen vormen ze het grootste kalksteen massief van Europa. De variëteit aan landschappen is schijnbaar oneindig; idyllische weiden, mysterieuze en koele bossen, brede gletsjer valleien, ruisende beekdalen en fantastische kalksteen formaties, waaronder de indrukwekkende Picu Urriellu. Daarnaast zijn de Picos gesierd met een hele diverse flora door de grote hoogteverschillen in het park. We verblijven in gastvrije accommodaties gelegen in kleine dorpjes die op prachtige plaatsen in het landschap verscholen liggen. De 360° trektocht door dit massief is pittig door de grote hoogteverschillen, maar de ongeschonden landschappen en de authentieke dorpen doen de inspanning snel vergeten.

Onze huis-camerman Kay Jansen maakte tijdens een voorgaande editie deze prachtige video, die een mooi beeld geeft van het landschap waarin we wandelen!

Trip profiel

Inspanning Avontuurlijk

Je bent een bergwandelaar die het gaaf vind om nu en dan van de paden af te gaan. Een dag met grote hoogteverschillen is geen probleem voor jou. Je geniet van grootse uitzichten en je beweegt makkelijk in stenig en rotsig terrein. Van hoogtevrees heb je geen last of het zit je op zijn minst niet in de weg als de passage spannend is. Dat de Spaanse berghutten wat simpeler zijn dan die van de welbekende Alpen maakt je niets uit, je geniet er zelfs van!

Trip vertrekdata

Kies jaar
Kies vertrek

Picos de Europa Traverse

19 augustus - 29 augustus 2020

Gids: Reinier Bos Reinier Bos

 • Reisduur 11 dagen

Kalender

ma di wo do vr za zo
aug 17 aug 18 aug 19 aug 20 aug 21 aug 22 aug 23
aug 24 aug 25 aug 26 aug 27 aug 28 aug 29

V.a. €1161,00 per persoon Reissom kan variëren i.v.m. groepsgrootte

Foto's

Bekijk het gehele fotoalbum

Dag-tot-dag

Dag 1 De vitaliteit van Bilbao verkennen!

Het hart van een metropool met meer dan een miljoen inwoners. Het Guggenheimmuseum, het Congrescentrum en Muziekpaleis Euskalduna, de metro van Norman Foster, de torens ontworpen door de architecten Arata Isozaki en César Pelli zijn voorbeelden van de overweldigende vitaliteit die in Bilbao kan worden geproefd.

HEEN & TERUGREIS

We vliegen op eigen geledenheid naar Bilbao. Boek de vliegtickets pas nadat de reis op garant vertrek is gekomen: dit wordt vermeld op de reispagina op de 360° website. Indien je hulp nodig hebt bij het boeken van de vliegtickets kan je ons altijd benaderen op basecamp@remove-this.360explore.com. Reken op ongeveer €250,00 voor de retourvlucht naar Bilbao incl. 1 stuk ruimbagage, reserveringskosten en CO2 (augustus 2018, prijs onder voorbehoud).

Dag 2 Ontspannen inlopen van de meren rond Covadonga naar Vegarredonda

Transfer naar Los Lagos de Covadonga. Vanuit deze plaats lopen we in 2 uur naar berghut Vegarredonda. De berghut heeft 59 stapelbedden, een klein restaurant en een barretje.

Circa 2 uur lopen, 450m stijgen.

Dag 3 Dwars door de spectaculaire kalkstenen Cornión

Eerste dag van Vegarredonda naar Vega de Ario door het spectaculaire kalksteen landschap van het Westerse Picos Massif, ook wel de Cornión genoemd. Het is het oudste deel van het Nationaal Park. Refugio Vega de Ario is een gezellige hut met maar 40 stapelbedden en eenvoudige sanitaire voorzieningen.

Circa 6 uur lopen, 450m stijgen en 150m dalen.

Dag 4 Afdalen naar de Cares Gigantes en op weg naar pittoresk Bulnes

De Picos de Europa worden in het midden doorsneden door 2 diepe rivieren. Deze rivieren maken het feitelijk drie verschillende massieven. Vandaag verlaten we het Westerse Picos massief via een steile afdaling die eindigt in de diepe Cares kloof. Vanaf de Cares kloof lopen we via een populair voetpad naar Poncebos waar we ons een drankje goed laten smaken alvorens verder te gaan voor de laatste 1,5 lopen naar het mooi verborgen dorpje Bulnes. We verblijven daar in een leuk landelijk hostel met slechts 6 kamers. Je kan hier bij je grote bagage om kleding uit te wisselen.

Circa 8 uur lopen, 450m stijgen en 1430m dalen.

Dag 5 De wijdse uitzichten op de weides van Amuesa

Vandaag lopen we van Bulnes naar Cabrones, midden in het Centrale Picos massief. Dit Centrale massief ligt hoog en ons wacht een pittige stijging van 1375m hoogtemeters. Het landschap is opnieuw prachtig en we krijgen meer en meer weidse uitzichten als we klimmen naar de zomerweiden van Amuesa. We eindigen de klim (maar nog lang niet de dag) in de gezelligste berghut van de hele Picos: El Jou de los Cabrones op 2010m hoogte en met slechts 20 bedden.

Circa 5 uur, 1375m stijgen.

Dag 6 Traverse met overweldigende uitzichten op de Golf van Biskaje naar Vega de Urriellu

Van Cabrones naar Vega de Urriellu. Een lange en pittige dag mede door de ondergrond waarover we lopen. Het terrein bestaat uit kalkstenen plateaus, richels en losse rots en puin hellingen. Je vergeet de inspanning snel als je onder de hoge toppen van Picu Los Cabrones en La Torre Cerreú door naar de Hda de Carlos steigt. Van hieruit is het afdalen door een prachtige vallei naar Vega de Urriellu. Vanaf de deur van onze grote berghut Vega de Urriellu hebben we zicht op de steile 600m hoge Urriellu. We kunnen voor wie daar nog energie voor heeft de Corona El Rasu beklimmen vanwaar we aan het eind van de dag een grandioos uitzicht op de berghut én Picu Urriellu hebben.

Circa 5-7uur lopen, 560m stijgen en 515m dalen.

Dag 7 Rustdag of ochtend en middagklem naar respectievelijk Horcada Cain & Rojos

Vandaag maken we een rondtocht vanuit de Vega de Urriellu. We steken het Centrale massief opnieuw door. We klimmen in de ochtend naar Horcada de Cain (2394m) en kunnen dan afhankelijk van de fitheid kiezen voor een tocht via Cabaña Veronica naar Horcados Rojos (2506m) of via de Hou Los Boches naar Hdos Rojos. In de late middag kunnen we nog een topje rondom de Picu Uriellu beklimmen om nog één keer het avondlicht in dit prachtige landschap te zien vallen. De 7de dag is ook een perfecte mogelijkheid voor een rustdag.

Circa 6-7 uur lopen, 700m stijgen en 700m dalen.

Dag 8 Afdalen naar de rivier de Duje en een bezoek & overnachting in toeristisch Sotres

Na drie dagen met behoorlijk inspannende wandelingen, is het vandaag een gemakkelijke afdaling naar de vallei van de rivier de Duje. Deze vallei leidt ons uiteindelijk naar het dorp Sotres. Hier brengen we de nacht door in een familie hotel (twee-, drie- en vierpersoonskamers met eigen badkamers) waar heerlijk eten geserveerd wordt! Je hebt hier bovendien de mogelijkheid weer kleding uit te wisselen met je grote bagage.

Circa 5 uur lopen, 150m stijgen en 910m dalen.

Dag 9 Over de bergkam van Picu Boru naar Refugio de Andara

Vandaag lopen we van Sotres naar Refugio de Andara via de Picu Boru. In de ochtend eerst gestaag klimmen door weilanden en bossen, totdat we de grens van het Oostelijke massief bereiken. Vanaf hier volgen we de bergkam via diverse toppen en genieten op hoogte van het wijdse uitzicht over de Picos en de Golf van Biskaje. De wandeling eindigt bij de kleine schuilplaats van Andara. De meest eenvoudige én meest unieke overnachtingsplek van deze route. We slapen met matrassen op de vloer, geen wasgelegenheid maar wél een toiletje buiten!

Circa 6-8 uur lopen, maximaal 1200m stijgen (afhankelijk van exacte route, kan minder) en 400m dalen.

Dag 10 Romeinse voetpaden leiden ons naar Arenas de Cabrales

Vanaf Refugio de Andara lopen we vandaag naar Arenas. Op deze laatste dag lopen we over oude Romeinse voetpaden, steken we zomerweiden over, passeren we beuken, steeneiken en kastanjebomen bossen om uiteindelijk in Arenas de Cabrales aan te komen. We overnachten in een mooi en eenvoudig hotel waar onze grote bagage voor ons klaarstaat.

Circa 7 uur lopen, 150m stijgen en 1700m dalen.

Dag 11 Ontbijt in Arenas de Cabrales en aansluitend transfer naar Bilbao & luchthaven

Na het ontbijt in Arenas rijden we met een mini-bus naar de luchthaven van Bilbao.

Dag INFO INCLUSIEF

 • Vertrouwde, ervaren & gediplomeerde Nederlands sprekende 360⁰ Explore gids: UIMLA International Mountain Leader & Wilderness First Responder
 • 1 overnachting in een 3 sterren hotel in Bilbao in double rooms
 • 3 overnachtingen in eenvoudige hotels in double, triple en quadruple rooms met badkamer
 • 6 overnachtingen in berhutten op lager, eenvoudige badkamer voorzieningen
 • 8 lunchpaketten, 9 diners waarvan de laatste zeer uitgebreid is en elke dag ontbijt
 • Bagagetransport op dag 3, 7 en 9
 • Transfer van de luchthaven naar Hotel Bilbao op dag 1
 • Transfer van Hotel Bilbao naar busstation Bilbao op dag 2
 • Transfer van Bilbao naar Llanes op dag 2
 • Gecharterde transfer van Llanes naar Los Lagos de Covadonga op dag 2
 • Gecharterde transfer van Arenas de Cabrales naar Unquera op dag 11
 • Transfer van Unquera naar Bilbao busstation op dag 11
 • Transfer van Bilbao busstation naar luchthaven op dag 11
 • Uitgebreide eerste hulp kit voor afgelegen gebieden inclusief medicijnen
 • Volledige klimaatcompensatie van jouw reis via Trees for All (vanaf vertrek Schiphol t/m terugkomst op Schiphol)
 • Gebruik van Black Diamond klimhelm op steenslag gevoelige passages
 • Gebruik Spot Emergency beacon en optionele locatie updates voor thuisblijvers
 • Pre-departure informatie avond verzorgd met koffie, thee, biologische sappen en Achterhoekse lekkernijen
 • Reisgeld garantie regeling via STO (Stichting Take Over)

Exclusief

 • Internationale vlucht naar en van Bibao
 • Persoonlijke uitgaven aan drankjes, telefoontjes, fooien en andere maaltijden of snacks
 • Reisverzekering (noodzakelijk) en annuleringsverzekering (optioneel)

Vroegboekkorting

De normale prijs voor deze reis is €1290, maar op deze reis is onze vroegboekkorting van toepassing! Boek je lekker vroeg, dan krijg je de maximale korting van 10% op de reissom (excl. eventuele huurkosten). Het kortingsschema voor deze reis is als volgt: bij boeken

 • tot 5 maanden voor vertrek - 10% korting
 • tot 4 maanden voor vertrek - 8% korting
 • tot 3 maanden voor vertrek - 6% korting
 • tot 2 maanden voor vertrek - 4% korting
 • tot 1 maand voor vertrek - 2% korting

REISCHEQUE

Bij meer dan 8 personen ontvangt elke reiziger na afloop van de reis een reischeque1

 • bij 9 personen een reischeque t.w.v. €15 p.p.
 • bij 10 personen een reischeque t.w.v. €30 p.p.
 • bij 11 personen een reischeque t.w.v. €45 p.p.
 • en bij 12 personen een reischeque t.w.v. €60 p.p.

1 Onze reischeques zijn geldig tot twee jaar na datum van afgifte en zijn niet persoonsgeboden. Ook leuk om na jouw reis cadeau te doen aan bevriende outdoorenthousiasten! Per persoon kan er per reis één reischeque worden verzilverd. De reischeques zijn in te wisselen op trektochten, micro avonturen en sneeuwwandelreizen m.u.v. de sneeuwwandelreizen i.s.m. de NKBV.

Verzekering

Als je deelneemt aan een reis van 360° Explore ben je verplicht een reisverzekering af te sluiten. Je kunt daarvoor terecht bij de Nederlandse Klim- en Bergsportvereniging of je verzekeringsagent raadplegen.