Tripfacts

V.a. €972,00 per persoon Reissom kan variëren i.v.m. groepsgrootte en vertrekdata Reserveer nu

Diepe dalen & hoge pieken vol verrukking

Ramble On! Lake District

Wildkamperen en beklimming hoogste top van England

Het Lake District in noordwest Engeland kent een strikte tweedeling: in de dalen vind je lieflijkheid in de vorm van bossen, rivieren, stenen muurtjes, schapen en schilderachtige dorpen. Boven op de Fells heerst de wind, leegheid, ruig terrein en heuse bergen. Het klimaat hierboven doet nauwelijks onder voor de Alpen. Tijdens het hart van de tocht zien we dagen niets anders dan hoogvlaktes en bergruggen. Terug in het dal zullen we iedere kans op een bezoek aan een pub aangrijpen.

Trip designer: Matthieu Veldhuis Matthieu Veldhuis

Het Lake District is een zeer geliefde wandelbestemming. Het voorjaar is een zeer goede tijd voor een serieuze ramble: het is er rustiger qua toerisme en droger dan in de zomer maanden. De dagen zijn lang en de temperatuur is aangenaam. Vaak wildkamperen we naast hooggelegen meren. Zwemmen in deze meren is een echte bonus, maar slechts weggelegd voor de echte liefhebber. Het voorjaar is ook de tijd dat de narcissen in bloei staan. De geliefde Lakeland dichter, William Wordsworth, beschreef dat zo:

“I wandered lonely as a cloud
That floats on high o’er vales and hills
When all at once I saw a crowd
A host of golden daffodils
Beside the lake beneath the trees
Fluttering and dancing in the breeze".

Trip profiel

Inspanning Avontuurlijk

 • Klimmen 4,244m
 • Dalen 4,244m
 • Hoogste punt 971m
 • Afstand 67km

Je houdt van romantische Engelse landschappen met bemoste stenen muurtjes, rustig grazende schapen, grote en kleine meren en zo links en rechts een pauze voor een kop thee met scones en clotted cream in een lokale pub. Maar waar je zeker ook van houdt is om de uitdaging met de elementen aan te gaan. Wind en regen doen je glimlachen omdat een schitterende omgeving meer indruk maakt dan een insignificante druppel regen. Four seasons in one day. Padloos en glibberig terrein zetten je op scherp. Want jij weet dat je zo bij dat unieke uitzichtpunt komt en eenzame wildkampeer plekken bereikt. En rondom je hooggelegen kamp maak je 's avonds een klein rondje om je even helemaal alleen op dit schitterende stukje wereld te wanen. Na de trektocht geniet je dubbel en dwars in een heerlijk hotel met goede voorzieningen en een vullend drie gangen menu.

Trip vertrekdata

Kies jaar
Kies vertrek

Ramble On! Lake District

16 mei - 23 mei 2020

Gids: Niels Leenders Niels Leenders

 • Reisduur 8 dagen

Kalender

ma di wo do vr za zo
mei 11 mei 12 mei 13 mei 14 mei 15 mei 16 mei 17
mei 18 mei 19 mei 20 mei 21 mei 22 mei 23 mei 24

V.a. €972,00 per persoon Reissom kan variëren i.v.m. groepsgrootte

Foto's

Bekijk het gehele fotoalbum

Dag-tot-dag

Dag 1 Grasmere; de start, finish en ontmoetingsplek

We ontmoeten elkaar bij het hotel waar de tocht start en finisht. Het hotel ligt landelijk net buiten het zeer beroemde dorp Grasmere in een zijdal genaamd Easdale. Het hotel ligt in 15 hectare prive terrein met bossen en velden. Alle kamers beschikken over 2 gescheiden bedden. Op het terrein is de vorig jaar geopende Poet's bar reeds een populaire bestemming voor locals en toeristen.

Dag 2 Beklimming High Raise, Ullscarf

Nadat we nog eens de inhoud van de rugzak hebben nagelopen vetrekken we vanuit het hotel en lopen door velden naar Easdale Tarn. Voordat we dit meer bereiken kijken we nog eens om naar Easdale en proberen in de diepte ons hotel te zien. Het meer wordt omringd door bergen. Onze stijging is net begonnen. In westelijke richting klimmen we verder naar High Raise. Deze top van 762 meter moet je niet verwarren met zijn meer beroemde gelijknamige broer die meer oostelijk ligt. In dit open terrein staan we volledig bloot aan de elementen. Na af te zijn gedaald klimmen we naar onze tweede top: Ullscarf (726 meter). De afdaling naar Blea Tarn (480 meter), waar we een plek voor de nacht gaan zoeken, kan beginnen. 

Circa 5½ uur lopen, 800m stijgen en 300m dalen.

Dag 3 Na een lange aanloop door het onvergelijkbare Borrowdale

We volgen het pad omlaag naar het gehucht Watendlath. Een wandeling naast de gelijknamige rivier voert ons door cultuurlandschap waar schapen lopen. Aangekomen in een feeëriek bos slaan we linksaf en dalen stijl af naar Borrowdale. Dit in menig gedicht lyrisch beschreven dal is van een bijzonder soort. Het start breed met mogelijk hoog water. Snel bereiken we Grange waar we, als er voldoende tijd is en de openingstijden het toelaten, een bezoek kunnen brengen aan een theehuis voor iets lekkers. Stroomopwaarts loopt het pad evenwijdig aan de river Derwent. Ook hier doorkruizen we wonderschone bossen en scheren langs Castle Crag. Deze rotsklomp die eigenzinnig hoog boven het dal uitsteekt is een oude leisteen groeve. Een sprintje omhoog is de moeite waard. We klimmen evenwijdig aan het dal en krijgen zo een steeds mooier uitzicht op Borrowdale. Bij Seatoller steken we een straat over en even later klimmen we recht omhoog het dal uit om onze tweede kampeerplek te bereiken. Vanuit ons kamp hebben we goed zicht op waar we vandaan zijn gekomen.

Circa 7 uur lopen, 800m stijgen en 300m dalen. 

Dag 4 In het hart van het Lake District 1, beklimming Great Gable

Geleidelijk stijgen we via de Green Gable naar de top van de Great Gable. Met 899 meter de zeven na hoogste berg in het Lake District. In het bovenste deel stuiten we op een blokkenveld en steil terrein. Op deze hoogte ligt er bij mist een mooie uitdaging qua navigatie omdat het pad verdwijnt en je een weg omhoog, maar natuurlijk ook weer omlaag moet vinden. Vanaf de top is er bij goed weer uitzicht over de kern van het gebied en Scafell Pike. Na raadplegen van kaart en kompas vinden we een weg omlaag naar de pas Sty Head. Vanaf hier is het een heerlijke route waarbij we op hoogte blijven en eindigen bij Angle Tarn. Als er nog tijd is in de middag of avond, maak dan een wandeling naar Rosset Pike vanwaar je de diep ingesneden Great Langdale vallei kan zien.

Circa 4½ uur lopen, 525m stijgen en 400m dalen. 

Dag 5 In het hart van het Lake District 2, beklimming Scafell Pike

Vandaag belooft de ruigste dag van deze tocht te worden. De ingrediënten liegen er niet om: de hoogste berg van Engeland beklimmen, kilometers door padloos terrein en als toetje de 859 meter hoge Cringle Crags beklimmen. De dag start met een aanloop naar een pas hoog boven het dal genaamd Great Moss. Vandaar traverseren we onderlangs de Great End en stijgen we tot aan de Broad Crag (934 meter). Hier ruiken we Scafell Pike die even verderop staat. Even later staan we op het 'dak' van Engeland. Bij goed zicht kijken we terug naar de Great Gable en in het westen gloort de Ierse zee. De afdaling naar de Great Moss kan beginnen. Hier betreden we padloos terrein. We steken door naar een zadel ten noorden van Crinkle Crags. Na de flinke klim naar deze berg staan we tussen rotstorens. Je handen zijn hier nodig om door te steken naar het zuiden. Een tweede afdaling brengt ons naar Red Tarn waar we onze tenten op gaan zetten.

Circa 8½ uur lopen, 1050m stijgen en 1100m dalen.

Dag 6 Little Langdale en lake Windermere

Met een beetje gevoel voor drama zou je kunnen zeggen dat je vandaag afdaalt uit Mordor met zijn Doom mountain (Scafell Pike) en terug loopt naar de Shire. Na het opbreken van het kamp bij Red Tarn dalen we af naar Wrynose Pass. Hier steken we de hooggelegen met auto bereikbare pas over en traverseren padloos naar de zuidelijke kant van het lieflijke Little Langdale. Exit Mordor, enter the Shire. En om het romantische landschap volledig in ons op te nemen stoppen we even bij de Award winning pub, Three Shires Inn. Laaf je aan de warme houtkachel en de heerlijke zoetigheden. We dalen verder af richting de Great Langdale vallei. Daarbij wisselen bossen en weides vol betovering elkaar af. Nadat we de Great Langdale beck over zijn gestoken maken we ons op voor de klim van de dag. De Loughrigg Fells zijn grotendeels open heuvels die de noordgrens vormen van Lake Windermere. Het laatste deel van de wandeling gaan we weer van het pad af en zoeken hoog boven het meer de beste uitzichtsplek. 's Avonds genieten we van de lichtjes beneden. Wat een contrast met de dagen hiervoor. 

Looptijd 5 uur, 300m stijgen en 600m dalen.

Dag 7 Uitlopen langs enkele klassiekers

Het is moeilijk afscheid nemen van het uitzicht vanuit uit ons kamp op Loughrigg Fell. Lake Windermere vormde de bakermat voor de toeristische ontsluiting van the Lakes. En zoals we zien, niet zonder reden. Als we dan de afdaling hebben ingezet door een bos, bereiken we vlot Ridal Water. Dit meer volgen we langs de zuid oever. Kijk of je hier de 'crowd of daffodils' kan vinden. Aan de westoever steken we een straat over en klimmen door bossen boven het dorp Grasmere uit. Grasmere is beroemd om zijn pittoresque huizen en om Dove cottage. Dit was het huis van William Wordsworth, een van de meest geliefde Engelse dichters en een groot liefhebber van het Lake District. Vanuit hier is het niet ver meer naar ons hotel. Om de omgeving van Grasmere goed in je op te kunnen nemen zullen we op tijd in het hotel arriveren waar we in de avond het afscheidsdiner hebben.

Circa 3½ uur lopen, 150m stijgen, 350m dalen.

Dag 8 Engels ontbijt, afscheid en terugreis

Na het Engelse ontbijt en een blik over de landerijen van ons hotel nemen we afscheid van het Lake District. Daarbij rijden we nog een keer langs Grasmere, Ridal Water en Lake Windermere. Afscheid nemen doet pijn.

Dag INFO INCLUSIEF

 • Nederlandse gids: UIMLA International Mountain Leader of Wildernis Gids, Wilderness First Responder
 • 2 Overnachtingen in goede en leuke hotels in double rooms met ontbijt
 • 5 Overnachtingen in duurzame tenten van Hilleberg, bestand tegen uiteenlopende weersomstandigheden
 • Alle maaltijden vanaf het avond eten op dag 1 t/m het ontbijt op dag 8 (gedroogde maaltijden tijdens de trekking)
 • Gebruik kook uitrusting, hoogwaardige en koud weer bestendige branders & pannen
 • Brandstof voor het koken
 • Gebruik satelliet telefoon (alleen in noodgevallen)
 • Gebruik SPOT emergency beacon en optionele locatie updates voor thuisblijvers Pre-departure informatie meeting verzorgd met koffie, thee, biologische sappen en Achterhoekse lekkernijen
 • Uitgebreide eerste hulp kit voor afgelegen gebieden inclusief medicijnen
 • Volledige klimaatcompensatie van jouw reis via Trees for All (vanaf vertrek Schiphol t/m terugkomst op Schiphol)

Exclusief

 • Internationale en binnenlandse vlucht
 • Persoonlijke uitgaven aan drankjes, telefoontjes, fooien en andere maaltijden of snacks
 • Reisverzekering

Toelichting

Vrijwel alles is inclusief deze reis en je behoeft niet veel geld meer uit te geven tijdens het verblijf in het Lake District. Denk aan kleine uitgaven op de luchthavens, een drankje daags voor en na afloop van de trektocht, een klein souvenir, etcetera.

Vroegboekkorting

De normale prijs voor deze reis is €1080, maar op deze reis is onze vroegboekkorting van toepassing! Boek je lekker vroeg, dan krijg je de maximale korting van 10% op de reissom (excl. eventuele huurkosten). Het kortingsschema voor deze reis is als volgt: bij boeken

 • tot 5 maanden voor vertrek - 10% korting
 • tot 4 maanden voor vertrek - 8% korting
 • tot 3 maanden voor vertrek - 6% korting
 • tot 2 maanden voor vertrek - 4% korting
 • tot 1 maand voor vertrek - 2% korting

Reischeque 

Bij meer dan 8 personen ontvangt elke reiziger na afloop van de reis een reischeque1

 • bij 9 personen een reischeque t.w.v. € 20 p.p.
 • bij 10 personen een reischeque t.w.v. € 40 p.p.

1 Onze reischeques zijn geldig tot twee jaar na datum van afgifte en zijn niet persoonsgeboden. Ook leuk om na jouw reis cadeau te doen aan bevriende outdoorenthousiasten! Per persoon kan er per reis één reischeque worden verzilverd. De reischeques zijn in te wisselen op trektochten, micro avonturen en sneeuwwandelreizen m.u.v. de sneeuwwandelreizen i.s.m. de NKBV.

VERZEKERING

Als je deelneemt aan een reis van 360° Explore ben je verplicht een reisverzekering af te sluiten. Je kunt daarvoor terecht bij de Nederlandse Klim- en Bergsportvereniging of je verzekeringsagent raadplegen.