Update: Lees hoe wij met de Coronacrisis omgaan en hoe je toch een toekomstige reis kunt boeken.

Tripfacts

V.a. €1395,00 per persoon Reissom kan variëren i.v.m. groepsgrootte en vertrekdata Reserveer nu

Klassieke High Level Route door ongerept berglandschap

Transverzala van de Dinarische Alpen

Verknocht aan de Karavanke en de Julische Alpen

Zo klein als Slovenië is, zo groot is de variëteit, de omvang en de schoonheid van de bergwereld: grillige pieken, grensoverschrijdende panorama’s, bergweiden vol met bloemen, beboste plateau’s, kleinschalige hutten en hoge traverses door karstlandschap. Op de Transverzala dwalen de gedachten af, vergeet je de takenlijst en is het enige urgente het schitterende avondlicht over de Karavanke, het steeds weer nieuwe panorama in de Julische Alpen of de vele vlinders op de bloemrijke Alpen weide.

Trip designer: Niels Leenders Niels Leenders

We zijn niet de eersten die de pracht van Slovenië en zijn unieke bergwereld ontdekken. De suggestie van Professor Ivan Sumljak (1899-1984) om de mooiste wandelingen door de Sloveense bergen te verenigen om zodoende van het ene massief naar het andere te kunnen lopen was een gouden zet. De Transverzala, officieel geopend in 1954, was het eerste Europese langeafstandspad in de Alpen. Stel je de Centrale Alpen voor zoals het ooit was: zacht groene bergweiden vol bloemen, schapen, geiten en koeien door het landschap verstrooid met het klassieke geluid van bellen om je heen. Authentieke herdershutjes, trails die je overweldigen door de schoonheid en rust, spectaculaire uitzichten in alle richtingen en hutten waar je nog echt welkom geheten wordt. Geen commercie, geen skiliften, geen grote wegen, geen resorts die het landschap verstoren. Dit idyllische beeld bestaat nog steeds in de Karavanke. De Julische Alpen zijn misschien iets minder idyllisch, maar de kracht en grootsheid van dit karstgebergte dat we doorwandelen in het 2de deel van de tocht compenseert dit ruim. Steile karstwanden zetten voet aan de grond in ruige bossen en kleurige weiden. En watervallen verdwijnen net zo plots in het karst als dat ze verschijnen bij elke stap. Het is een genot om hier de klimaat en vegetatiezones te voet te doorkruisen en jezelf onder te dompelen in de kleurschakeringen die dit meebrengt. Ga mee en ontdek een Alpine bergwereld waar de tijd heeft stilgestaan!

Trip profiel

Inspanning Avontuurlijk

Wat kan jij genieten van bergpaden die af en toe nauwelijks nog als pad te onderscheiden zijn. Dit is wat anders dan de Trans Alpen route! Het avontuur en de authenticiteit van de Karavanke passen bij je. Dat de berghutten wat simpeler zijn - de tijd heeft ook daar stilgestaan - is voor jou onderdeel van de beleving. Een stevige wandeling met de nodige hoogtemeters is geen probleem voor jou. Je geniet van grootse uitzichten en je beweegt (vrij) makkelijk in stenig en rotsig terrein. Van hoogtevrees heb je niet zo'n last of het zit je op zijn minst niet in de weg als de passage wat spannender is. Met een handje of een stalen ketting kom je er wel langs. Je hoeft niet persé ervaring met huttentrektochten te hebben, enkel een open blik en een grote glimlach!

Trip vertrekdata

Kies jaar
Kies vertrek

Transverzala van de Dinarische Alpen

23 juli - 2 augustus 2020

Gids: Reinier Bos Reinier Bos

 • Reisduur 11 dagen

Kalender

ma di wo do vr za zo
jul 20 jul 21 jul 22 jul 23 jul 24 jul 25 jul 26
jul 27 jul 28 jul 29 jul 30 jul 31 aug 1

V.a. €1395,00 per persoon Reissom kan variëren i.v.m. groepsgrootte

Foto's

Bekijk het gehele fotoalbum

Dag-tot-dag

Dag 1 Met de trein naar het juweel tussen de Alpen en Adriatische zee

In de middag stappen we op de trein in Arnhem (of Düsseldorf komende vanuit het zuiden) om eind van de dag de Euronight richting Zagreb te boarden in Munchen. De treinreis is meer dan alleen een heenreis. Het is comfortabel en genieten in de Duitse ICE richting de bergen. Een blik uit het raam geeft telkenmale een nieuw landschap dat zich langzaam van weilanden naar heuvellland naar hoge bergen verplaatst. De Euronights zijn na een tijdelijke stop weer gaan rijden en dat is goed nieuws voor de bergsporter die hart heeft voor de wereld: de duurzame heen- en terugreis gaat vlot en is de minst schadelijke reis methode naar de Europese Alpen.

Treinreis Arnhem (15:44) naar Jesenice (04:55 volgende dag) tijden o.v.b.

Heen & Terugreis

We reizen op eigen geledenheid naar Jesenice. Boek de treintickets pas nadat de reis op garant vertrek is gekomen: dit wordt vermeld op de reispagina op de 360° website. Stuur ons gerust een e-mail indien je hulp nodig hebt bij het boeken van de treintickets. De prijzen voor de nachttrein (retourticket) van Arnhem naar Slovenië, Jesenice liggen tussen de €175 en €250 per persoon (2019, prijs onder voorbehoud). Het ideale reisschema is de trein van 15:44 in Arnhem richting Duisburg, overstap op de ICE 729 richting München en vervolgens de nachttrein EN 50463 richting Jesenice. De geplande terugreis is de nachttrein EN 498 om 0:55 vanaf Jesenice.

Dag 2 Bezoek aan Bled, transfer naar Trzic en klim naar Koca na Dobrci

Vroeg in de ochtend stappen we over van de trein op een klein taxi busje dat ons naar Bled brengt. Bled ligt aan een schitterend smaragdgroen meer, een middeleeuws kasteel dat zich vastklampt aan een rotsachtige klif en enkele van de hoogste toppen van de Julische Alpen en de Karavanke als achtergrond: geen wonder dat juist dit beeld op menig ansichtkaart van Slovenië staat. En ja, het is echt zo mooi als op de ansichtkaart. Als we het ontbijt nuttigen kijken we vast uit op bergen waar we nog diezelfde middag binnentreden. Na ons bezoek gaan we met het taxibusje naar Trzic waar we de rugzak omdoen. Onze (grote) bagage gaat naar Mojstrana waar we over een paar dagen aankomen als we afdalen uit de Karavanke. Een heerlijke korte dag om in te wandelen, wandelend door de buitenwijken van Trzic, klimmend door de bossen van Dobrca (1634m) naar de hut net iets onder de top. Vandaag al openen de eerste uitzichten zich op de Radovljica vlakte en de Julische Alpen. Het wordt alleen maar beter: de Koca na Dobrci is een gezellige hut met fantastische uitzichten vanaf het houten terras.

Circa 3:30 netto looptijd, 960m stijgen, 7 tot 8km

Dag 3 Koca na Dobrci naar Roblekov dom-Hütte

Vandaag beginnen we onze tocht over een schitterende beboste rug van beukenbossen, via het zadel Vrh Luz (1202m) naar de herdershut bij het zadel van Preval. Het is zoeken op dit deel van de route, maar dat is tevens de charme van de Karavanke: alles is nog zo puur en authentiek. Nu en dan openen de beukenbossen zicht, met de Kamnik-Savinja Alpen in het oosten, de steile kliffen van Dobrca in het noorden en de Julische Alpen in het westen. Na klim en klauterwerk over boomwortels bereiken we rond lunchtijd de herdershut bij Preval. Er wordt een drankje geschonken en bij mooi weer liggen we ongetwijfeld in de bloemen weiden. Een houten richtingsbordje geeft de steile klim aan die ons te wachten staat: bijna recht omhoog Veliki Vrh na Begunjcici (2060m). De pittige klim wordt beloond met een waanzinnig uitzicht over de Julische Alpen, inclusief de bekende toppen Triglav, Razor en Skrlatica. Ook de klim voor morgen torent tot in de wolken: Stol, de hoogste top van de Karavanke. In circa 60 minuten dalen we af naar de Roblekov dom hut, spectaculair gelegen op de westelijke schouder van Veliki Vrh na Begunjcici. De hut biedt uitzicht op de Radovljica vlakte en het bekende Lake Bled.

Circa 5:00 netto looptijd, 920m stijgen, 740m dalen, 8 tot 9km

Dag 4 Roblekov dom-Hütte naar Presernova Koca

Vandaag wacht een prachtige wandeling door indrukwekkend berglandschap naar de hoog gelegen hut op Stol, met 2236m het hoogste punt van de Karavanke. Vroeg in de ochtend zien we al het pad waar we 's middags langzaam stijgen over de flanken van Vrataca. We traverseren steile gruishellingen die hoog boven de Zelenica vallei liggen (vertaald de groene vallei). Het is een van de hoogtepunten van vandaag, je ziet door de hoogte en de weidsheid veel van wat komt en van wat je inmiddels afgelegd hebt. Met het er der dwergdennen om ons heen bereiken we na 1,5 uur Dom na Zelenici waar een kleine hut en een waterpunt is. Vanaf hier begint de klim via blokkenterrein, alpenweiden, gruishellingen en de hoge bergvallei onder Stol genaamd Koznah  naar het hoogtepunt van de dag. We lopen deels over de grens met Oostenrijk en als we aan de voet van Stol staan weten we dat ons nog een klim door een steile puinhelling van circa 1 uur wacht. Het is de inspanning meer dan waard: de 360° panorama's zijn uniek en wijds. We kijken zowel Oostenrijk in alsook zuidelijk vrijwel geheel Slovenië in bij helder weer. We traceren onze laatste voetstappen terug naar Mali Stol waar de hut, Presernova Koca, op 2174m gebouwd is. De ligging is wederom spectaculair: de Gorenjska vlakte onder je uitgespreid, alsof je in de lucht hangt!

Circa 5:30 netto looptijd, 1010m stijgen, 490m dalen, 9 tot 10km

Dag 5 Presernova Koca naar Koca na Golici

Een glorieuze 'ramble' over de ridge van de Karavanke met de gehele dag een luchtig gevoel op de grens van Oostenrijk en Slovenië. Dat is deze wonderschone dag in één zin. Via de hoofdkam, kleine valleien, dolines verspreid op de soms brede rug, mooie zadels met uitstapjes Oostenrijk in trekt het uitzicht op Kamnitnik, Golica (het eindpunt van vandaag) en de Drau rivier in Oostenrijk aan ons voorbij. De Koca na Golici hut opent al in mei omdat de bloemenpracht in dit deel van de Karavanke ongekend is. Er wordt zelfs gesproken over het natuurlijke wonder van de narcissen: als een tapijt spreiden ze zich uit over de flanken van Golica. Een leuke en pittoreske hut om te verblijven met mooie uitzichten op Golica en de vallei onder ons.

Circa 6:00 netto looptijd, 330m stijgen, 920m dalen, 14 tot 15km

Dag 6 Koca na Golici naar Dovje, transfer naar Mojstrana of Radovna

We beginnen de dag met de beklimming van de top waar we met open mond naar uitgekeken hebben: Golica. De gehele range van de Julische Alpen domineert ons uitzicht op de top, alsook de huisjes op de Planina pod Golici. Op de top (1835m) is ons ook weer een blik in Oostenrijk gegund. We raken inmiddels vertrouwd met de spectaculaire uitzichten. We volgen hier en daar een ruig pad in de afdaling. Het wordt overduidelijk niet vaak gelopen. De gehele wandeling vandaag kan soms wat overwoekerd zijn, lastig te volgen of soms zelfs nauwelijks als pad in het landschap te onderscheiden. Niettemin is het een heerlijke wandeling, voor een laatste keer de Karavanke rug volgend tot Dovska Baba alvorens de afdaling naar Dovje begint. Dovje ligt aan de zonnige zijde van de Sava vallei, de hoofdvallei tussen de Karavanke en de Julische Alpen. Deel één zit erop: de bagage komt ons weer toe, tussentijds genieten en een heerlijk koel biertje op het terras in Dovje of Mojstrana gaat deze dag bezegelen.

Circa 5:30 netto looptijd, 490m stijgen, 1370m dalen, 13 tot 14km

Dag 7 Radovna naar Blejska Koca na Lipanci

Vanuit de brede, afgelegen Radovna vallei volgen we de Krmarica stroomopwaarts naar de voet van Rjavina, de noord-westelijke uitloper van Triglav. We stijgen vandaag via een klein pad de Spodnja Krma rug op. Ook dit is weer geen alledaags pad en de klim naar Debela Pec zal wat zweetdruppels kosten, maar andermaal is het de inspanning meer dan waard. Een mooi uitzicht op Triglav en op de Sava vallei opent zich. Het drukke gedeelte van het Triglav massief laten we naast ons liggen. Dit avontuurlijke pad brengt ons weer naar een unieke sectie van het massief. Met overeenkomstig leuke, kleine hutten zoals de Blejska koca die we na een afdaling van circa 400m op een open weide met kleine bergmeertjes treffen op onze route.

Circa 4:30 netto looptijd, 1235m stijgen, 425m dalen, 8 tot 9km

Dag 8 Blejska Koca na Lipanci naar Vodnikov Dom

Vandaag volgen we een panoramische kam richting het centrale deel van de Julische Alpen en het Triglav massief. In circa 1 uur klimmen we boven de boomgrens uit en worden nog eens 30 minuten later vanaf de top van Lipanski Vrh (1965m) direct weer met een mooi panorama beloond. We volgen de rug met Tosc (2275m) als ijkpunt voor ons kompas. We passeren Debeli Vrh (1962m) maar beklimmen Solnice (1815m) en Draski Vrh (2132m), gebruiken enkele keren een paar staalkabels en metalen pinnen voor gemak en houvast om uiteindelijk via de geologische observatiepost op de pas Studorski Preval (1892m) af te dalen in de Malo polje (1680m), de hoogste karst polje van Slovenië. Aan de rand van de polje ligt de Vodnikov dom (1817m), een schitterend op de boomgrens gelegen hut uitkijkende op de Miselj Vrh (2350m).

Circa 5:00 netto looptijd, 585m stijgen, 400m dalen, 10 tot 11km

Dag 9 Vodnikov Dom naar Zasavska Koca na Prehodavcih

Hoog boven de Malo polje langs lopen we naar de Velska dolina op weg naar de Dolic pas. Vandaag bereiken we de 7 meren vallei van het Triglav massief. Na de Dolic pas traverseren we onderlangs Kanjavec. We hebben onze pijlen gericht op het groene meer, het kleine meer, het bruine meer en het hoogst gelegen meer van de Triglavski Dolina. Alle meertjes zijn pareltjes, maar Zeleno Jezero (het groene meer) steekt er wel bovenuit met de rotsflanken van Zelnarica op de achtergrond weerspiegeld in het water. De Zasavska Koca na Prehodavcih ligt prachtig op de rand van het karstmassief en met zicht op de Soca vallei en het hoogst gelegen meer, Jez.pod Vrsacern. Dit laatstgenoemde bergmeer verschilt van de andere 6 vanwege de afwatering. Die verloopt via de Soca vallei i.p.v. via de Triglavski Dolina. Voor wie nog energie heeft beklimmen we Mali Spicje aan het eind van de middag. De zoveelste kers op de taart.

Circa 7:00 netto looptijd, 850m stijgen, 600m dalen, 11 tot 12km

Dag 10 Zasavska Koca na Prehodavcih naar Aljazev Dom

Het slotstuk van de schitterende trek door de Karavanke en de Julische Alpen is beslist geen uitlopertje. Nadat we de eerste kilometer onze voetstappen van gisteren hebben getraceerd, begint de klim naar Kanjavec, met 2569 meter hoogte één van de hoogste pieken van de Julische Alpen. Het uitzicht op Kanjavec is magnifiek en om die reden niet te missen deze huttentrektocht. We zien Razor, Triglav, Prisank en als het weer het toelaat zelfs duidelijk de Grossglockner in Oostenrijk. Vanaf de top dalen we in noordelijke richting af naar de Dolic hut, hier en daar met staalkabels gezekerd. De Dolic hut ligt schitterend in een door ijs uitgeslepen dal aan de voet van Triglav. Hoog boven de Zadnjica vallei lopen we in een rotsen uitgehouwen pad naar de Luknja pas (1758m). Van hieruit kunnen we ons eindpunt en ons beginpunt in de verte zien liggen, respectievelijk de Aljazev dom (1002m) hut aan de noordzijde van de Julische Alpen en daar waar we dagen geleden zijn begonnen, het Karavanke massief op de grens met Oostenrijk. De cirkel is rond. Hoewel, nog niet volledig aangezien ons nog een heerlijk diner wacht in Dovje. Opfrissen behoort tot de mogelijkheden aangezien we enkele uren later de Euronight in stappen voor een nachtelijke treinreis door Oostenrijk en de Karavanke.

Circa 7:00 netto looptijd, 980m stijgen, 2050m dalen, 11 tot 12km

Dag 11 Terugreis met mooie herinneringen

Vroeg in de nacht stappen we na een heerlijke avondmaaltijd in Dovje weer op de Euronight richting München. In de ochtend stappen we in de hoofdstad van Bavaria over op de Duitse ICE naar Düsseldorf. Er komt langzaam een einde aan de indrukwekkende huttentrektocht door de Karavanke en de Julische Alpen. Maar niet voordat de herinneringen van de voorbije 10 dagen in stilte door je hoofd gaan terwijl het Duitse landschap als een film voorbij trekt.

Treinreis Jesenice (00:50) naar Arnhem (14:17) tijden o.v.b.

Dag INFO Inclusief

 • vertrouwde, ervaren & gediplomeerde Nederlands sprekende 360° gids: UIMLA International Mountain Leader (IML) & Wilderness First Responder (WFR)
 • 4 overnachtingen in berghutten in de Karavanke
 • 3 overnachtingen in berghutten in de Julische Alpen
 • 1 overnachting in een klein, boutique hotel in de Sava vallei
 • alle maaltijden vanaf het diner op dag 2 t/m het afsluitende diner op dag 10
 • bagagetransfers op dag 2 en dag 7
 • transfers dag 2 van Jesenice naar Bled en van Bled naar Trzic
 • transfer dag 6 van Dovje naar Mojstrana of Radnova
 • transfers dag 10 van Aljavez dom naar Dovje en van Dovje naar Jesenice
 • whatsapp-reisgroep met 360° gids & 360° basecamp
 • online foto-album van de reis
 • uitgebreide EHBO-set voor afgelegen gebieden inclusief medicijnen
 • SPOT emergency beacon en optionele locatie updates thuisblijvers
 • noodshelter
 • pre-departure informatie bijeenkomst verzorgd met koffie, thee & biologische sappen
 • volledige klimaatcompensatie van jouw reis door Trees For All (inclusief treinreis)
 • reisgarantie regeling via STO
 • maximaal 12 reisgenoten

Exclusief

 • treinreis naar en van Jesenice, Slovenië
 • uitgave van persoonlijke aard
 • verzekeringen (reisverzekering is noodzakelijk)

VROEGBOEKKORTING

De normale prijs voor deze reis is €1550, maar op deze reis is onze vroegboekkorting van toepassing! Boek je lekker vroeg, dan krijg je de maximale korting van 10% op de reissom (excl. eventuele huurkosten). Het kortingsschema voor deze reis is als volgt: bij boeken

 • tot 5 maanden voor vertrek - 10% korting
 • tot 4 maanden voor vertrek - 8% korting
 • tot 3 maanden voor vertrek - 6% korting
 • tot 2 maanden voor vertrek - 4% korting
 • tot 1 maand voor vertrek - 2% korting

REISCHEQUE 

Bij meer dan 8 personen ontvangt elke reiziger na afloop van de reis een reischeque1

 • bij 9 personen een reischeque t.w.v. € 25 p.p.
 • bij 10 personen een reischeque t.w.v. € 50 p.p.
 • bij 11 personen een reischeque t.w.v. € 75 p.p.
 • bij 12 personen een reischeque t.w.v. € 100 p.p.

1 Onze reischeques zijn geldig tot twee jaar na datum van afgifte en zijn niet persoonsgeboden. Ook leuk om na jouw reis cadeau te doen aan bevriende outdoorenthousiasten! Per persoon kan er per reis één reischeque worden verzilverd. De reischeques zijn in te wisselen op trektochten, micro avonturen en sneeuwwandelreizen m.u.v. de sneeuwwandelreizen i.s.m. de NKBV.

Toelichting

Voor jouw gemak en ter verduidelijking: vrijwel alles - ook fooien voor lokale dienstverleners - is inclusief deze reis en je behoeft niet veel geld meer uit te geven tijdens het verblijf in Slovenië. Denk aan een (alcoholisch) drankje en eventueel maaltijden die op de heen- en terugreis genuttigd worden.

Garantieregeling

Dit aanbod valt onder de garantie van STO Garant. Je kunt de voorwaarden van deze garantieregeling vinden op de website van STO Garant (www.sto-garant.nl/downloads).

Verzekering

Als je deelneemt aan een reis van 360° Explore ben je verplicht een reisverzekering af te sluiten. Je kunt daarvoor terecht bij de Nederlandse Klim- en Bergsportvereniging of je verzekeringsagent raadplegen.