Update Covid-19: Veilig op reis

Tripfacts

V.a. €1071,00 per persoon Kan variëren i.v.m. vroegboekkorting en vertrekdata Reserveer nu

Indrukwekkende tocht langs Zwitsers-Italiaanse gletsjers

Il sentiero imposante della Valmalenco

Hoog boven het onontdekte Valmalenco

Prachtige najaarsreis op de zuidflanken van de 4000'er Bernina, en andere met ijs bedekte reuzen als Piz Tremoggia, Piz Zupò en Piz Palü, hoog boven het idyllische Valmalenco dal. We schuren langs gletsjers, passeren sneeuwvelden en banen ons een weg door valleien met Wilgenroosjes en talloze gletsjerbeken, en wandelen over almen waar nog traditioneel geboerd wordt. Italiaanse hutten zijn deze week in de meerderheid, dus dat belooft ook veel goeds voor de smaakpapillen en de maag!

Trip/Course designer: Peter Mienes Peter Mienes

Al wandelend diep doordingen in de gletsjerwereld van de Bergell- en Bernina Alpen, hoog boven het Italiaanse Valmalenco... dat is het thema voor deze week. Na een overnachting in Pontresina begint de tocht op de Malojapas en doen we (nog in Zwitserland) de Fornohut aan, waarbij we ons direct midden in de gletsjerwereld van de Bergell bevinden. We vervolgen onze tocht en passeren de grens met Italië, waarbij we het Valmalenco dal, aan de voet van de prachtige Monte Disgrazia, binnen wandelen. Geologisch is het ook een bijzonder gebied, de gids wil daar graag wat over vertellen! Na de eerste Italiaanse hut wandelen we de volstrekte eenzaamheid in en vervolgen onze route door imposant, ruig hoog-alpien terrein, met aan het einde van de dag gelukkig altijd weer een hut waar het qua sfeer en culinair goed toeven is, en de meeste hutten hebben tegenwoordig ook douches. Vanuit de laatste Italiaanse hut is een dagtocht gepland (dus optionele rustdag) waarbij we de gletsjerwereld letterlijk inwandelen via het glaciologische pad Luigi Marson. De laatste wandeldag is er ook weer eentje in volkomen eenzaamheid: we steken de grens weer over naar Zwitserland, en slapen in een klein gehucht, aan het einde van de weg, in onze laatste hut. De volgende ochtend brengt de Rhätische Bahn ons terug naar het beginpunt.

Trip profiel

Inspanning Sportief

 • Klimmen 4,877m
 • Dalen 4,989m
 • Hoogste punt 2,869m
 • Afstand 58km

Je hebt misschien al eens een huttentrektocht gemaakt of hebt in ieder geval al eens eerder in de bergen gewandeld. De wandelpaden die we gebruiken kenmerken zich door hun ruigheid. Een enkele keer hebben we net onder een bergpas even onze handen nodig om boven te komen. Deze stukken zijn overzichtelijk en geven extra uitdaging aan de tocht. Om voldoende ruimte over te houden om te genieten van deze trektocht is het handig om te weten dat we dagelijks zo'n 600 – 1050hm stijgen. Een wandelconditie van 6 uur is noodzakelijk. Je vindt het net als de gids leuk om gebieden te bezoeken die praktisch niet bekend zijn bij het grote publiek. Om het gebied niet te overspoelen met toeristen gaan we hier met een groep van maximaal 10 deelnemers naar toe. Bijna alle hutten beschikken over het comfort van een douche. De gastvrijheid en Italiaanse keuken is natuurlijk fantastisch!

Vertrekdata

Kies jaar
Kies vertrek

Il sentiero imposante della Valmalenco

4 september - 11 september 2021

Gids: Reinier Bos Reinier Bos

 • Duur 8 dagen

Kalender

ma di wo do vr za zo
aug 30 aug 31 sep 1 sep 2 sep 3 sep 4 sep 5
sep 6 sep 7 sep 8 sep 9 sep 10 sep 11 sep 12

V.a. €1071,00 per persoon Kan variëren i.v.m. vroegboekkorting

Foto's

Bekijk het gehele fotoalbum

Dag-tot-dag

Dag 1 HEENREIS NAAR Pontresina

We reizen op eigen gelegenheid naar Pontresina, vlak bij het mondaine St.Moritz in Zwitserland en verzamelen aan het einde van de middag in de moderne jeugdherberg van Pontresina. Als je met de auto komt, dan kun je deze tegen betaling gedurende de week laten staan bij de jeugdherberg.

HEEN EN TERUGREIS

Pontresina is uitstekend bereikbaar met de (nacht)trein, en de laatste paar uren treinen leg je af via het spectaculaire traject van de 'Bernina Express' van de Rhätische Bahn!

Dag 2 Passo del Maloja (1790m) - Capanna del Forno (2574m)

Na het ontbijt reizen we in een uurtje met trein en bus (bij de prijs inbegrepen) naar de Malojapas, de hooggelegen toegangspoort naar het Italiaanse Lago di Como. Vanaf hier gaan we te voet verder stijgen. Al snel bereiken we het mooi gelegen Lägh da Cavloc, waar we misschien wel even een kopje koffie met taart willen bestellen, nu we er toch zijn. Het is dan nog zo'n 6km en 700m stijgen naar de hut. Stukje bij beetje lopen we dieper het jonge granietgebergte in en komt de 5km lange Vadrec del Forno, de Fornogletjser in zicht. Als we uiteindelijk bij de Capanna del Forno aankomen hebben we vanaf het terras een fenomenaal uitzicht op de gletsjer.
10km, +850m, -100m, 4,5 uur

Dag 3 Capanna del Forno (2574m) - Rifugio Longoni (2430m)

Na een uur stijgen vanuit de Fornohütte bereiken we het hoogste punt van vandaag, de 2769m hoog gelegen Sella del Forno, en stappen Italië binnen. Het traject rond de pas bestaat uit grote blokken en stukken rots, waardoor we een enkele keer de handen nodig zullen hebben bij het wandelen. Na de pas lopen we door het eenzame Val Bonna, dat eindigt in een waterrijke helling waar de Wilgenroosjes zich heel goed thuisvoelen. Even later bereiken we bij Alpe Monterosso Inferiore het laagste punt van onze tocht, de naam verraadde het al een beetje. Na een kleine klim komen we bij de bewoonde alm Alpe dell'Oro, waar we de waterflessen weer kunnen bijvullen. Wat volgt is een werkelijk schitterende hoogtewandeling door de begroeide zuidhellingen van de Monte dell'Oro en de Piz Fora. Hierbij hebben we steeds mooi uitzicht op de vergletsjerde Monte Disgrazia, die veel mooier is dan de naam suggereert. Vanaf het water tappen is het nog zo'n 400m stijgen tot Rifugio Longoni, waar de vriendelijke Elia, een klein gebouwde Italiaanse berggids, als sinds jaar en dag dit hutje bemant. Niet ver voor de hut toornt een witte berg boven ons uit, en dat witte is geen sneeuw: het is Piz Tremoggia met zijn bijzondere Dolomiet-Marmer gesteente.
11km. +850m, -1000m, 5,5 uur

Dag 4 Rifugio Longoni (2430m) - Rifugio Marinelli Bombardieri (2813m)

We vervolgen de mooie hoogtewandeling en lopen weer de eenzaamheid in, langs een verlaten skilift naar de Vedretta di Scerscen, waarna we het één na hoogste punt van onze tocht bereiken: Forcella d'Entova, 2831m. Na zo'n 2km afdalen buigen we naar het noorden, richting de Piz Bernina (4049m) die omgeven is door vele bijna 4000'ers. In de landschappelijk adembenemende kom bovenaan Valle di Scerscen en pal onder de Piz Bernina langs, maken we via talloze beekovergangen en gletsjermorenen hoogte, om aan het einde van het stuk door het ruwe hoogalpiene landschap te arriveren bij Rifugio Marinelli Bombardieri die daar 140 jaar geleden gebouwd is. 'Bombardieri' heeft overigens niets te maken met de wereldoorlogen die de hut overleefd heeft, maar is de naam van de schrijver/alpinist die initiator was van de uitbreiding van de hut na WO2.
10,5km, +1050m, -700m, 5,5 uur

Dag 5 Rifugio Marinelli Bombardieri (2813m) - Rifugio Bignami (2387m)

Vandaag wat minder hoogtemeters dan de andere dagen. Met de Vedretta di Caspoggio in het zicht lopen we langs het Monumento degli Alpini, ter nagedachtenis aan soldaten die omkwamen in een grote lawine in 1917. Vlak voordat we de laatste tientallen meters afdalen naar Rifugio Carate Brianza, pakken we nog even de Monte delle Forbici mee, met z'n 2910m het hoogste punt van onze tocht! In Rifugio Carate kunnen we even een lekker kopje Italiaanse koffie genieten. Daarna lopen we door onder de Sasso Moro langs en vlak voor onze volgende hut lopen we langs de primitieve huisjes van Alpe di Fellaria, waar nog traditioneel geboerd wordt. Even later zijn we bij Rifugio Bignami, vanaf waar we een prachtig uitzicht hebben op de gletsjerwereld aan de ene kant en een groot stuwmeer aan de andere kant.
8km, +600m, -970m, 4 uur

Dag 6 Dagtocht/rustdag

Degenen die de benen even willen laten bijkomen, kunnen vandaag een rustdag nemen want vandaag is een rondwandeling gepland: het glaciologische pad Luigi Marson, dat sinds 1966 bestaat. Sinds die tijd is de omgeving van Rifugio Bignami ingrijpend veranderd: nieuwe rotsen zijn tevoorschijn gekomen en nieuwe meren zijn ontstaan. We wandelen pal langs de gletsjer en via een andere route terug naar de hut.
6km, +300m, -300m, 4 uur

Dag 7 Rifugio Bignami (2387m) - Cavaglia (1703m)

De laatste echte wandeldag alweer, maar we gaan nog niet helemaal terug naar de bewoonde wereld. Als we net vertrokken zijn uit de hut passeren we enkele wilde gletsjerbeken waar gelukkig stevige houten balken overeen zijn gelegd. We lopen door Alpe Gembré, waar de geiten en koeien een heerlijke zomer hebben. Langzaam maar gestaag stijgen we naar Pass da Canfinal (2625m) waarna we definitief de afdaling inzetten naar Cavaglia, waar zich aan het einde van de weg Rifugio Cavaglia bevindt. Daar kunnen we heerlijk nagenieten van een week boven Valmalenco, met slechts 2 keer per uur het geluid van de Rhätische Bahn op de achtergrond.
14km, +700m, -1400m, 6 uur

Dag 8 Pontresina

Na het ontbijt is het 300m lopen naar het station en brengt de Rhätische Bahn (inbegrepen bij de prijs) ons in stapvoets tempo terug naar Pontresina, via de Berninapas, een traject om heerlijk van de genieten!

Dag info INCLUSIEF

 • Vertrouwde, ervaren & gediplomeerde Nederlands sprekende 360° trektocht gids: UIMLA International Mountain Leader (IML) & Wilderness First Responder. 
 • 7 Overnachtingen in meerpersoonskamers & lagers
 • Openbaar vervoer van Pontresina naar de Malojapas op dag 2
 • Openbaar vervoer van Cavaglia naar Pontresina op dag 8
 • Half pension (ontbijt en avondeten) vanaf diner dag 1 t/m ontbijt op dag 8
 • Uitgebreide eerste hulp kit voor afgelegen gebieden inclusief medicijnen
 • Volledige klimaatcompensatie van jouw reis via Trees for All (inclusief de treinreis)
 • Gebruik Satelliettelefoon of emergency beacon en optionele locatie updates voor thuisblijvers
 • Reisgarantie regeling via STO

EXCLUSIEF

 • Heen- en terugreis naar en van Pontresina, Zwitserland
 • Persoonlijke uitgaven aan drankjes, fooien en snacks 
 • Tochtensnacks / Lunch
 • Reis- (verplicht) en annuleringsverzekering (optioneel)

TOELICHTING

In de meeste hutten zijn wel lunchpakketten te verkrijgen, maar neem voor de zekerheid vanuit Nederland ook wat tochtensnacks (lunch) mee. We hebben een blog geschreven met wat tips & trics over de tochtensnacks.

VROEGBOEKKORTING

De normale prijs voor deze reis is €1190, maar op deze reis is onze vroegboekkorting van toepassing! Boek je lekker vroeg, dan krijg je de maximale korting van 10% op de reissom (excl. eventuele huurkosten). Het kortingsschema voor deze reis is als volgt: bij boeken

 • tot 5 maanden voor vertrek - 10% korting
 • tot 4 maanden voor vertrek - 8% korting
 • tot 3 maanden voor vertrek - 6% korting
 • tot 2 maanden voor vertrek - 4% korting
 • tot 1 maand voor vertrek - 2% korting

REISCHEQUE

Bij meer dan 8 personen ontvangt elke reiziger na afloop van de reis een reischeque1

 • bij 9 personen een reischeque t.w.v. €20 p.p.
 • bij 10 personen een reischeque t.w.v. €40 p.p.

1 Onze reischeques zijn geldig tot twee jaar na datum van afgifte en zijn niet persoonsgeboden. Ook leuk om na jouw reis cadeau te doen aan bevriende outdoorenthousiasten! Per persoon kan er per reis één reischeque worden verzilverd. De reischeques zijn in te wisselen op trektochten, micro avonturen en sneeuwwandelreizen m.u.v. de sneeuwwandelreizen i.s.m. de NKBV.

Garantieregeling

Dit aanbod valt onder de garantie van STO Garant. Je kunt de voorwaarden van deze garantieregeling vinden op de website van STO Garant (www.sto-garant.nl/downloads).

VERZEKERING

Als je deelneemt aan een reis van 360° Explore ben je verplicht een reisverzekering af te sluiten. Je kunt daarvoor terecht bij de Nederlandse Klim- en Bergsportvereniging of je verzekeringsagent raadplegen.