Update Covid-19: Veilig op reis

Tripfacts

V.a. €1008,00 per persoon Kan variëren i.v.m. vroegboekkorting en vertrekdata Reserveer nu

Stevige huttentocht naar de bronnen van de Rijn (tot 3014m)

Naar de bronnen van de Rijn

Desolate valleien, bergkammen en toppen

Tijdens zes wandeldagen waarbij we de meeste dagen 1000m tot 1250m per dag klimmen, lopen we door een veelal desolaat landschap langs 7 bronnen van de Rijn. De derde van deze zes dagen bestaat uit een dagtocht waarbij je er ook voor kunt kiezen om bij de capanna (hut) te blijven.

Trip/Course designer: Peter Mienes Peter Mienes

De tocht begint in het Zwitserse kanton Graubünden en via Passo della Greina wandelen we het Italiaans sprekende Ticino binnen om een dag of drie later weer terug te keren naar het Duitssprekende kanton waar we begonnen. Elke nacht slapen we in een andere Zwitserse hut, waar het goed toeven is, en in Ticino mogen we zeker rekenen op Italiaanse invloeden!

Een tocht langs vele beekjes en meertjes (beginnetjes van de Rijn), hoogvlaktes met de mooiste bloemen en over bergkammen met schitterende uitzichten over begletsjerde bergtoppen. Op de optionele rustdag staat er zelfs een 3000'er op het programma!

De wandeldagen zijn weliswaar stevig, maar voor iedereen met een goede loopcondite te doen. 

Foto-credits: Renate Valkenburg

Trip profiel

Inspanning Sportief

Je bent een goede loper en vindt het geen probleem om de eerste dag al 1000 hoogtemeters te stijgen, en dat enkele dagen achter elkaar vol te houden. Daar geniet je van, zeker als je dat kunt doen in een omgeving met veel natuurschoon en desolate dalen en kammen.

Vertrekdata

Kies jaar
Kies vertrek

Naar de bronnen van de Rijn

18 juli - 24 juli 2021

Gids: Peter Mienes Peter Mienes

 • Duur 7 dagen

Kalender

ma di wo do vr za zo
jul 12 jul 13 jul 14 jul 15 jul 16 jul 17 jul 18
jul 19 jul 20 jul 21 jul 22 jul 23 jul 24 jul 25

V.a. €1008,00 per persoon Kan variëren i.v.m. vroegboekkorting

Foto's

Bekijk het gehele fotoalbum

Dag-tot-dag

Dag 1 Reis naar Val Sumvitg

Naar de bronnen van de Rijn reis je natuurlijk het meest ontspannen met de trein langs de Rijn. Dat kan 's nachts met de Nightjet van Hannover naar Zürich. Als voorbeeld: je vertrekt om een uur of vijf 's middags uit Amsterdam, en bent dan 's morgens om negen uur in Zürich. Vanaf Zürich is het via Chur nog zo'n 2,5 uur tot je bestemming in het Surselva dal.

We spreken om ca. 16 uur af op het station Rabius-Surrein, en worden daar opgehaald door de eigenaar van de berghut waar we de nacht doorbrengen.

Ustria Sumvitg is een oergezellige berghut in het (Rijn)waterrijke Val Sumvitg, waar we genieten van lokale gerechten en slapen in 2- en 3-persoonskamers.

Dag 2 Runcahez (1280m) - Camona da Terri (2171m)

De Wirt van Ustria Sumvitg brengt ons naar Runcahez en we tikken daarmee de eerste vier kilometers weg in minder dan tien minuten.

Via het groene en waterrijke dal met de onuitspreekbare naam Val Sumvitg maken we verder te voet heel geleidelijk hoogte. Voortdurend horen en zien we één van de bronnen van de Rijn: de Rein da Sumvitg die begint op de hoogvlakte Plaun la Greina, waar we morgen zullen lopen. Op een gegeven moment zien we de hut waar we vannacht zullen verblijven.

Voor de liefhebbers is er na aankomst en inkwartieren nog een uitstapje naar de Pass Diesrut; de recent gebouwde 65m lange hangbrug maakt dat we net binnen een uur de pas kunnen bereiken, die ons zicht biedt op het tweede brongebied van de Rijn dat we vandaag waarnemen.

4 uur, +1000m, 8km (excl.optioneel middagtochtje)

Dag 3 Camona da Terri (2171m) - Capanna Bovarina (1870m)

We beginnen de dag met een doorsteek over de Greina hoogvlakte: een 6km lange en 1km breed gebied vol waterstroompjes en vochtminnende flora. De hoogvlakte is door de Zwitsers geclassificeerd als gebied 'van nationale betekenis'. Op Passo de la Greina stappen we Ticino binnen, het Italiaans sprekende deel van Zwitserland. 6km na vertrek kunnen we even een stukje taart scoren in de Capanna Scaletta. Na een daling van 300m stijgen we naar de alpiene hoofdwaterscheiding: we lopen over een bergkam, waarbij de rechterzijde afwatert naar de Rijn, en de linkerzijde naar de Po… heel bijzonder als je je realiseert dat de druppels die aan de ene kant vallen in de Noordzee eindigen en de druppels aan de andere kant in de Adriatische zee! Na de kam wacht ons een uitzichtrijke afdaling van bijna 1000 hoogtemeters naar de hut.

6,5 uur, +1150m, -1450m, 18,5km

Dag 4 Rustdag of dagtocht Pizzo del Corvo (3015m)

Gisteren was een pittige dag en morgen zal qua stijgen en duur vergelijkbaar zijn, dus degenen die het lichaam even wat rust willen gunnen kunnen lekker bij de hut blijven. Wie mee wil kan dat doen met een lichte rugzak.

De dagtocht brengt ons door ongebaand terrein naar de hoogste top van onze reis, de Pizzo del Corvo, die zich wederom op de alpiene hoofdwaterscheiding bevindt. Vanaf de top zien we de restanten van de Glatscher da Casatscha, ook weer een bron van de Rijn. Een andere padloze route brengt ons terug naar de hut.

7 uur, +1150m, -1150m, 10km

Dag 5 Capanna Bovarina (1870m) - Capanna Cadlimo (2570m)

Een licht stijgend pad brengt ons naar de 450m hoger liggende Passo di Gana Nera waarna 500m afdalen naar de Lukmanierpas.

Na de pas lopen we het Val Cadlimo in, en vlak onder de hut staan we even stil bij het Lago di Dentro: dit is de bron van de Rijn die het meest ver is verwijderd van Nederland. De hut staat op een heel bijzondere plek: aan de Noordzijde stroomt het water naar de Po, en aan de Zuidzijde naar de Rijn!?!

6,5 uur, +1250m, -550m, 18km

Dag 6 Capanna Cadlimo (2570m) - Badushütte (2502m)

Via Passo Bornengo komen we weer terug in Graubünden en we volgen stroomafwaarts de Rein da Maighels. Als we willen dan kunnen we via de Camona da Maighels even richting Piz Cavradi (2613m), een mooi uitzichtspunt dat we deels over grote blokken bereiken. Vanaf de Oostelijke top hebben we het beste uitzicht.

Via de Camona da Maighels vervolgen we ons traject naar de Badushütte. Vanaf het 'colletje' direct onder de Camona da Maighels stijgen we een goede 100m naar Lai da Tuma, HET erkende begin van de Rijn! Wederom een plek om even bij stil te staan. 20 Minuten later zijn we in onze laatste hut, en kijken we terug op een schitterende tocht langs gastvrije hutten!

6 uur, +1000m, -1050m, 14km

Dag 7 Badushütte (2502m) - Oberalppass (2044m)

Nog even genieten, al stijgend naar de Piz Nurschalas/Pazolastock (2739m), op de grens van rechts Graubünden en links kanton Uri. En als we aankomen op de Oberalppass, dan realiseer je je vast dat ook dit weer een waterscheiding is… maar de grap is dat het in beide richtingen via de Rijn naar Nederland stroomt :-)

Trein of bus brengen ons in no-time terug naar het beginpunt.

2 uur, +300m, -750m, 5km

Dag info Inclusief

 • Vertrouwde, ervaren & gediplomeerde Nederlands sprekende 360° trektocht gids: UIMLA International Mountain Leader (IML) & Wilderness First Responder. 
 • 6 Overnachtingen in meerpersoonskamers & lagers
 • Vervoer van Sumvitg naar Ustria Sumvitg op dag 1
 • Vervoer van Ustria Sumvitg naar Runcahez op dag 2
 • Openbaar vervoer van Oberalppas terug naar Sumvitg op dag 7
 • Half pension (ontbijt en avondeten) vanaf diner dag 1 t/m ontbijt op dag 7
 • Finishdrankje bij DE bron van de Rijn
 • Uitgebreide eerste hulp kit voor afgelegen gebieden inclusief medicijnen
 • Volledige klimaatcompensatie van jouw reis via Trees for All (inclusief de treinreis)
 • Gebruik Satelliettelefoon of emergency beacon en optionele locatie updates voor thuisblijvers
 • Reisgarantie regeling via STO

Exclusief

 • Heen- en terugreis naar en van Sumvitg, Zwitserland
 • Persoonlijke uitgaven aan drankjes, fooien en snacks 
 • Tochtensnacks / Lunch
 • Reis- (verplicht) en annuleringsverzekering (optioneel)

TOELICHTING

In de meeste hutten zijn wel lunchpakketten te verkrijgen, maar neem voor de zekerheid vanuit Nederland ook wat tochtensnacks (lunch) mee. We hebben een blog geschreven met wat tips & trics over de tochtensnacks.

VROEGBOEKKORTING

De normale prijs voor deze reis is €1120, maar op deze reis is onze vroegboekkorting van toepassing! Boek je lekker vroeg, dan krijg je de maximale korting van 10% op de reissom (excl. eventuele huurkosten). Het kortingsschema voor deze reis is als volgt: bij boeken

 • tot 5 maanden voor vertrek - 10% korting
 • tot 4 maanden voor vertrek - 8% korting
 • tot 3 maanden voor vertrek - 6% korting
 • tot 2 maanden voor vertrek - 4% korting
 • tot 1 maand voor vertrek - 2% korting

REISCHEQUE

Bij meer dan 8 personen ontvangt elke reiziger na afloop van de reis een reischeque1

 • bij 9 personen een reischeque t.w.v. €30 p.p.
 • bij 10 personen een reischeque t.w.v. €60 p.p.

1 Onze reischeques zijn geldig tot twee jaar na datum van afgifte en zijn niet persoonsgeboden. Ook leuk om na jouw reis cadeau te doen aan bevriende outdoorenthousiasten! Per persoon kan er per reis één reischeque worden verzilverd. De reischeques zijn in te wisselen op trektochten, micro avonturen en sneeuwwandelreizen m.u.v. de sneeuwwandelreizen i.s.m. de NKBV.

Garantieregeling

Dit aanbod valt onder de garantie van STO Garant. Je kunt de voorwaarden van deze garantieregeling vinden op de website van STO Garant (www.sto-garant.nl/downloads).

VERZEKERING

Als je deelneemt aan een reis van 360° Explore ben je verplicht een reisverzekering af te sluiten. Je kunt daarvoor terecht bij de Nederlandse Klim- en Bergsportvereniging of je verzekeringsagent raadplegen.

Reis

Naar de bronnen van de Rijn reis je natuurlijk het meest ontspannen met de trein langs de Rijn. Dat kan 's nachts met de Nightjet van Hannover naar Zürich. Als voorbeeld: je vertrekt om een uur of vijf 's middags uit Amsterdam, en bent dan 's morgens om negen uur in Zürich. Vanaf Zürich is het via Chur nog zo'n 2,5 uur tot je bestemming in het Surselva dal.