Update Covid-19: Veilig op reis

Tripfacts

V.a. €1062,00 per persoon Kan variëren i.v.m. vroegboekkorting en vertrekdata Reserveer nu

Grensoverschrijdende trektocht door de ruige Pyreneeën

Volta per l’Alt Pirineu

Huttentrektocht in Spaanse hooggebergte

Vijf dagen lang trekken we door onbekende, verlaten valleien van de Catalaanse Pyreneeën. Onder toeziend oog van de vale- en lammergieren beklimmen we de hoogste top van de Catalaanse Pyreneeën, verkennen we de leefgebieden van de bruine beer en vergapen we ons aan het ongelooflijke landschap dat Parc Natural de l’Alt Pirineu (hoge Pyreneeën in het Catalaans) ons te bieden heeft. We overnachten tijdens deze trekking in comfortabele berghutten.

Trip/Course designer: Femke Treep Femke Treep

De warmte van de zon doet ons denken dat het zomer is, maar de dieprode en heldergele bomen verraden dat de herfst aardig op weg is. Het ruige, onaangetaste berglandschap vormt dankzij haar geologische oorsprong minstens even mooie schilderijen. Roodkleurige schalie en schitterend fylliet maken het beeld met de groene hellingen en blauwe luchten compleet.

We trekken ons deze dagen helemaal terug in de natuur, maar ook historische en culturele interesses worden gevoed. Tussen de bergen die ook wel Muntanyes de Llibertat (bergen van de vrijheid) worden genoemd, blikken we terug op de Pyreneeën als grens tussen verschillende regimes. Zoals duizenden joden de gevaarlijke reis zuidwaarts ondernamen om bezet Europa te ontvluchten, deden Duitsers later hetzelfde om bevrijd Europa te ontvluchten. Zoals deze Duitsers zuidwaarts trokken op zoek naar bescherming in het Spanje van Franco, vertrokken tijdens en na de Spaanse Burgeroorlog (’36-’39) vele Spaanse republikeinen noordwaarts om het Spanje van Franco te ontvluchten.

Maar wat deze reis echt uniek maakt is onze zoektocht naar beren. Voor wie niets wist over beren in de Pyreneeën: op dit moment wordt geschat dat er ongeveer 50 bruine beren leven in de gehele Pyreneeën, waarvan de meesten in Catalonië. Vanuit één van de hutten maken we een dagtocht met dé Catalaanse berenexpert; op zoek naar sporen en leefgebieden, en natuurlijk om een beer te spotten. 

Een grensoverschrijdende tocht door ruige, wilde natuur, inclusief bezoek aan traditionele bergdorpjes met ongebruikelijke Romaanse kerkjes. We trekken door een natuurgebied dat vrijheid biedt en geboden heeft aan zowel flora, fauna als mens. We eindigen de tocht op vrijdag, waardoor je het hele weekend de gelegenheid hebt om je onder te dompelen in de wilde natuur van Barcelona.

Trip profiel

Inspanning Avontuurlijk

Voor een unieke ervaring trek je graag door de onbekendere gebieden waar de paden niet platgetrapt zijn. Dat er daarom soms helemaal geen pad is, vormt voor jou geen probleem. Je geniet van een extra uitdaging zoals een topbeklimming of het oversteken van een pas over rotsachtig terrein, waar nu en dan handen bij nodig zijn. Hoogteverschillen van 1000-1500 meter laten niet alleen jouw hart sneller kloppen, maar bezorgen jou ook een grote glimlach. Zelfs als je dit beloopt met een rugzak. Je geniet echter ook van de simpele huttenluxe. Een warme maaltijd en een douche na de uitdagende tochten, dragen bij aan jouw ultieme vakantiegevoel.

Vertrekdata

Kies jaar
Kies vertrek

Volta per l’Alt Pirineu

18 september - 24 september 2021

 • Duur 7 dagen

Kalender

ma di wo do vr za zo
sep 13 sep 14 sep 15 sep 16 sep 17 sep 18 sep 19
sep 20 sep 21 sep 22 sep 23 sep 24 sep 25 sep 26

V.a. €1062,00 per persoon Kan variëren i.v.m. vroegboekkorting

Foto's

Dag-tot-dag

Dag 1 Naar Tavascan, het hart van de Pyreneeën

We reizen op eigen gelegenheid naar Barcelona. Vanaf het vliegveld rijden we met privé vervoer naar Graus, een klein dorp in een schitterende vallei aan de voet van de machtige Pyreneeën. Afhankelijk van de aankomsttijd, lopen we ’s middags de benen los in de omgeving, alvorens aan te schuiven voor ons eerste Spaanse avondmaal. Daarma kruipen we vroeg onder de wol in Refugi Bordes de Graus.

Heen & Terugreis

We reizen op eigen gelegenheid naar Barcelona. Vanuit Nederland gaan er diverse directe vluchten naar Barcelona vanaf € 98,00 p.p. incl. 1 stuk ruimbagage, reserveringskosten en CO2 uitstoot compensatie (prijs onder voorbehoud van wijzigingen). Boek de vliegtickets pas nadat de reis op garant vertrek is gekomen: dit wordt vermeld op de reispagina op de 360° website. Indien je hulp nodig hebt bij het boeken van de vliegtickets kan je ons altijd benaderen op basecamp@360explore.com. Vrijdag na het ontbijt vertrekt de transfer vanuit Tavascan terug richting het vliegveld in Barcelona, waarvandaan de liefhebber in een half uur naar het centrum van Barcelona reist. De transfers van en naar Barcelona zijn bij de prijs inbegrepen.

Dag 2 Kennismaking met de Spaanse toppen

Graus 1330m – Refugi de Certascan 2230m

Vanuit de Refugi Bordes de Graus vertrekken we tussen de prachtig gekleurde loofbomen in noordelijke richting. De traditionele boerenhuizen met leistenen daken die in de uitgestrekte bergweiden van Noarre gebouwd zijn, laten ons de prachtige oorspronkelijke bouwstijl zien die zo kenmerkend is voor deze regio van de Pyreneeën. De –letterlijke – hoogtepunten van vandaag wachten echter op ons een paar uur verderop. Via de Estanys Blaus (de blauwe meren) komen we op de hoogste pas van vandaag: Coll de Certascan (2586 meter), waarvandaan we de Pic de Certascan (2853 meter) kunnen beklimmen. Vanaf de top kijken we voor het eerst deze trekking over zowel Spanje als Frankrijk uit. Ook hebben we spectaculair uitzicht over Estany de Certascan, het grootste gletsjermeer van de hele Pyreneeën. Onderweg naar de hut waar we vanavond verblijven, zullen we hier nog prachtig zicht op hebben.  

Ongeveer 12km, 1500m stijgen, 620m dalen 337, ca. 6 uur netto looptijd

Dag 3 Over steile hellingen

Refugi de Certascan 2230m – Refuge de l’Étang du Pinet 2246m

Dit is waarschijnlijk de pittigste etappe van de week. Enkele steile hellingen en delen zonder pad zullen wat van onze looptechniek vragen, en hoewel er vandaag geen hoge toppen op het programma staan, belopen we de nodige hoogtemeters. In eerste instantie volgen we de Alta Ruta Pirenaica (Haute Route Pyrénées), maar zodra we de schitterende meren van Romedo gepasseerd zijn en via de Port de l’Artiga (2477) Frankrijk zijn binnengaan, zijn zelfs de koeienpaden onder onze voeten verdwenen. In de verlaten Valle de la Artiga kijken we uit over de bruuske hoogteverschillen van de Franse Pyreneeën. Er wachten ons nog grote granietblokken, een tweede pas en zelfs wat handen- en voetenwerk. We overnachten in de Franse Refuge de l’Etang du Pinet, dat we weerspiegelt zien in een prachtig meer dat bijna tot de deuropening reikt. 

Ongeveer 13 km, 1130m stijgen, 1150m dalen, ca. 8 uur netto looptijd

Dag 4 Over de Port de Sotllo

Refuge de l’Étang du Pinet 2246m – Refugi Vallferrera 1940m

We zetten koers richting Pica d’Estats, met 3143 meter de hoogste berg van Catalonië. Door ruig en rotsachtig, maar meer begaand terrein, klimmen we vanaf de Franse hut omhoog. Via Port de Sotllo (2874 meter) steken we opnieuw de grens over, terug Catalonië in. De afdaling aan de Spaanse zijde is uitdagender. Wederom door rotsachtig terrein en langs diverse meren, dalen we ruim 1000 meter af tot we bij de laatste hut van onze trekking aankomen. Refugi de Vallferrera vormt twee nachten onze thuisbasis.

Ongeveer 14km, 1100m stijgen, 1300m dalen, ca. 7-8 uur netto looptijd

Dag 5 Op berenjacht

Op berentocht! Een populatie bruine beren verbergt zich in de wildste uithoeken van dit gebied in de Pyreneeën. Met dé Catalaanse berenexpert van gaan we op zoek naar sporen en leren we alles over leefomgeving, kenmerken en gedrag van deze machtige omnivoren. We maken kennis met de technieken en volgapparatuur die de professionals gebruiken om de beren te kunnen lokaliseren, waarbij respect voor dier en milieu altijd voorop staat. Na dit avontuur keren we terug naar Refugi de Vallferrera. 

Dag 6 De fraaie route naar Tavascan

Refugi de Vallferrera 1940m – Tavascan 1116m

De langste etappe van de week, maar zeker niet de moeilijkste. Vanuit het dichte bos langs de oevers van de rivier maken we de eerste vijfhonderd hoogtemeters. Langs de prachtige meren van Baborte, naar Col de Sellente (2488 meter). De komende uren worden getekend door kleine afdalingen en stijgingen over meerdere zadels. Hierdoor krijgen we steeds nieuwe uitzichten over verlaten valleien. Er volgt een stevige klim naar Coll de la Laguna (2596m), om vervolgens gemakkelijk naar de Roca Cigalera te wandelen: een topje van 2668 meter. We kijken uit op nagenoeg onze hele afgelegde route en op de pieken die de Frans-Spaanse grens markeren. Een lange, grotendeels geleidelijke afdaling leidt ons terug de bossen in. In het knusse dorpje Tavascan kunnen de voetjes omhoog en mogen we genieten van de luxe van een hotel. 

Ongeveer 20 km, 1160m stijgen, 1980m dalen, ca. 9 uur netto looptijd

Dag 7 Terug naar de bewoonde wereld

Na een uitgebreid ontbijt rijdt de taxi ons via Esterri de Cardos naar Barcelona. Onderweg is Romaanse architectuur te zien, waar deze Catalaanse regio wereldberoemd om is. In een uur of vier rijden we naar het vliegveld. Met het weekend aan je voeten heb je alle gelegenheid om ook aan de culturele behoeften te voldoen. Vanaf het vliegveld bereik je in een half uur het hart van deze bruisende stad. Wellicht zie je de Pyreneeën terug in de stad: Gaudí vond inspiratie voor zijn bouwwerken in – je raadt het al – de Pyreneeën. 

Dag info inclusief

 • Nederlandstalige UIMLA International Mountain Leader
 • Transport vanaf het vliegveld in Barcelona naar de accommodatie in Graus (Dag 1)
 • Transport vanaf Tavascan naar het vliegveld in Barcelona (Dag 7)
 • Alle overnachtingen van dag 1 t/m dag 6
 • Alle diners en ontbijten vanaf het avondeten op dag 1 t/m het ontbijt op dag 7
 • Transport van jouw hoofdbagage van Graus naar Tavanscan
 • Volledige klimaatcompensatie van jouw reis via Trees for All (vanaf vertrek Nederland t/m terugkomst op Nederland)
 • Uitgebreide eerste hulp kit inclusief medicijnen

EXCLUSIEF

 • Internationale vlucht
 • Persoonlijke uitgaven aan drankjes, telefoontjes, fooien en andere maaltijden of snacks 
 • Reisverzekering

VROEGBOEKKORTING

De normale prijs voor deze reis is €1180, maar op deze reis is onze vroegboekkorting van toepassing! Boek je lekker vroeg, dan krijg je de maximale korting van 10% op de reissom. Het kortingsschema voor deze reis is als volgt: bij boeken

 • tot 5 maanden voor vertrek - 10% korting
 • tot 4 maanden voor vertrek - 8% korting
 • tot 3 maanden voor vertrek - 6% korting
 • tot 2 maanden voor vertrek - 4% korting
 • tot 1 maand voor vertrek - 2% korting

REISCHEQUE 

Bij meer dan 8 personen ontvangt elke reiziger na afloop van de reis een reischeque1

 • bij 9 personen een reischeque t.w.v. € 20 p.p.
 • bij 10 personen een reischeque t.w.v. € 40 p.p.

1 Onze reischeques zijn geldig tot twee jaar na datum van afgifte en zijn niet persoonsgeboden. Ook leuk om na jouw reis cadeau te doen aan bevriende outdoorenthousiasten! Per persoon kan er per reis één reischeque worden verzilverd. De reischeques zijn in te wisselen op trektochten, micro avonturen en sneeuwwandelreizen m.u.v. de sneeuwwandelreizen i.s.m. de NKBV.

Garantieregeling

Dit aanbod valt onder de garantie van STO Garant. Je kunt de voorwaarden van deze garantieregeling vinden op de website van STO Garant (www.sto-garant.nl/downloads).

VERZEKERING

Als je deelneemt aan een reis van 360° Explore ben je verplicht een reisverzekering af te sluiten. Je kunt daarvoor terecht bij de Nederlandse Klim- en Bergsportvereniging of je verzekeringsagent raadplegen.