Tripfacts

V.a. €330,00 per persoon Reissom kan variëren i.v.m. groepsgrootte en vertrekdata Reserveer nu

Winter avontuur Hoge Venen

Wintertrekking door bossen en venen

Winterkampeertocht door het België

Als wij hartje winter richting de Hoge Venen rijden weet je dat dit een speciale tocht gaat worden. Dit gebied toont zijn ware aard als de dagen kort zijn en om hier een aantal dagen door heen te lopen is een geweldige ervaring. Zo dicht bij huis en toch zo anders.

Trip designer: Jeffry Oonk Jeffry Oonk

“Ik heb getwijfeld over België” zong het Goede Doel in 1982. Nou wij niet hoor. De Hoge Venen zijn een prachtig decors voor een mooie kampeertrektocht. Eind januari, als de dagen nog lekker kort zijn, kan er veel sneeuw liggen, maar er zijn grote verschillen van jaar tot jaar. Sneeuw of geen sneeuw, wij maken een mooie vier-daagse winterkampeertocht met tenten. De te lopen dagafstanden zullen sterk afhangen van de weersomstandigheden, en als er sneeuw ligt nemen we sneeuwschoenen mee. We kamperen op fraaie plekken midden in het woud en koken ons eigen eten. 

Trip profiel

Inspanning Avontuurlijk

Trip vertrekdata

Kies jaar
Kies vertrek

Wintertrekking door bossen en venen

30 januari - 2 februari 2020

Gids: Jeffry Oonk Jeffry Oonk

 • Reisduur 4 dagen

Kalender

ma di wo do vr za zo
jan 27 jan 28 jan 29 jan 30 jan 31 feb 1 feb 2

V.a. €330,00 per persoon Reissom kan variëren i.v.m. groepsgrootte Boek nu

Foto's

Dag-tot-dag

Dag 1 Transport Nederland - Eupen - Bivak Soor

We reizen op eigen gelegenheid naar Eupen waar we om 13.00 verzamelen. Als we alle spullen in de rugzakken hebben zitten lopen we binnen een paar minuten Eupen uit. Langs de Weser lopen we richting het grote stuwmeer dat omzoomt wordt door donkere bossen. Nadat we de stuwdam zijn overgestoken lopen we via de bossen en de velden naar ons eerste bivak. Daar waar de Soor de Hill in stroomt zetten we onze tenten neer. Als het al donker wordt maken we het avondeten klaar op de MSR branders en genieten van de rust om ons heen.

Circa 10 km, 3 uur lopen, 400m stijgen en 200m dalen.

TRANSPORT

Er zijn verschillende opties om in Eupen te komen. Met de auto is het ongeveer 230 kilometer rijden vanaf Utrecht. Maximaal drie personen kunnen vanuit Nederland met 360º meerijden naar de België (we delen de kosten). Vanaf Heerlen kun je met de bus via Aachen ook in Eupen komen, reken op ongeveer 4 uur reistijd vanaf Utrecht.

Dag 2 Bivak Soor - Bivak Bergerie

Eind januari zijn de dagen nog niet zo lang dus we staan vroeg op en na ons ontbijt met thee en koffie breken we de tenten af. We doen de rugzakken op en vertrekken voor een prachtige dag struinen. De eerste uren lopen we langs de mooie Hill, een heldere beek. De dichte bossen ademen die geheimzinnige sfeer van de winter. Als we de beek verlaten kijken we even later uit over de oneindig desolate venen. Geen wonder dat hier mensen spoorloos verdwenen zijn. We zoeken ons bivak dicht bij de Soor, een andere beek die hier op de hoogvlakte ontspringt. Als de tenten staan verwarmen we ons aan een mok dampende soep. Wat smaakt dat heerlijk. Na het diner duiken we snel onze warme slaapzak in en dromen van veenlijken en ronddwalende geesten. 

Circa 19 km, 6 uur lopen, 350m stijgen en 500m dalen.

Dag 3 Bivak Bergerie - Bivak Gileppe

Na een goede nachtrust hebben we ’s ochtends alles al weer snel ingepakt. Vandaag lopen we het grootste deel van de dag over de uitgestrekte venen. Wat een machtig gebied is dit toch. Via smalle paden komen we bij de Hill die we nog een stuk stroomopwaarts volgen. Het laatste stuk van de dag duiken we weer de beschutting van de bossen in en maken we bivak langs de Gileppe. De dichte bossen dempen alle geluiden en zo gaan we onze derde en laatste nacht in.  

Circa 22 km, 7 uur lopen, 400m stijgen en 575m dalen.

Dag 4 Bivak Gileppe - Eupen

Een korte wandeling vandaag dus we starten rustig op met koffie en thee. De eerste kilometers lopen we langs het stuwmeer Lac de la Gileppe. Via mooie bospaden lopen we terug richting Eupen. In het plaatselijke cafe eten we een heerlijke daghap en warmen we langzaam weer op. Als onze buiken gevuld zijn en onze handen weer zijn opgewarmd gaan we weer richting huis. We hebben het gevoel veel langer op pad te zijn geweest dan vier dagen. Zo dicht bij huis en toch zo’n mooi avontuur. 

Circa 9,5 km, 2,5 uur lopen, 200m stijgen en 400m dalen.

Dag INFO INCLUSIEF

 • Nederlandse gids: UIMLA International Mountain Leader of WGA Certified Wilderness Guide, Wilderness First Responder
 • 3 Overnachtingen in onze Hilleberg expeditietenten
 • Alle maaltijden vanaf het avond eten op dag 1 t/m de lunch op dag 4
 • Globetrotter maaltijden tijdens de trekking
 • Thee en koffie tijdens de trekking
 • Warme daghap in een cafe in Eupen als afsluiting van de trekking
 • Gebruik kook uitrusting, hoogwaardige en koud weer bestendige branders & pannen
 • Brandstof voor het koken
 • Sneeuwschoenen en stokken als er sneeuw ligt
 • Volledige klimaatcompensatie van jouw reis via Trees for All (vanaf vertrek Nederland t/m terugkomst Nederland)
 • STO reisgarantie regeling
 • Uitgebreide eerste hulp kit inclusief medicijnen

EXCLUSIEF

 • Heen- en terugreis naar en van Eupen in België
 • Reisverzekering
 • Voor de lunch nemen wij een variatie aan hartkeks mee, deze kun je zelf aanvullen met trailmix, stuk kaas of worst
 • Persoonlijke uitgaven aan drankjes, telefoontjes, en andere maaltijden of snack

VERZEKERINGEN

Als je deelneemt aan een reis van 360°ben je verplicht een reisverzekering af te sluiten die wintersporten dekt. Je kunt daarvoor terecht bij de Nederlandse Klim- en Bergsportvereniging of je verzekeringsagent raadplegen