Update Covid-19: We mogen weer!

Tripfacts

V.a. €999,00 per persoon Reissom kan variëren i.v.m. groepsgrootte en vertrekdata Reserveer nu

Exotisch sneeuwschoenwandel avontuur in Griekenland

Unesco Pindos Mountains Traverse

Sneeuwwandelen door de Griekse Pindos

Wie aan Griekenland denkt, ziet blauwe koepeldaken op kalk witte huisjes voor zich, een azuurblauwe zee en een breed uitgeworpen eilandengroep waartussen ferry’s de schakel vormen. Hoe anders is het in het Grieks Nationaal Park de Pindos Mountains. Waar je je in de winter op een ongewone Alpine plek bevindt met maagdelijke sneeuw en wilde natuur. Gadegeslagen door geologisch wonderlijke rotsformaties erkent door Unesco. En te gast in het Europees meest zuidelijke leefgebied van de bruine beer.

Trip designer: Niels Leenders Niels Leenders

Op sneeuwschoenen trekken we door de bergen die de ruggengraat vormen van het Balkan schiereiland: de Pindos gebergtegordel. Een geologisch unieke keten die zich uitstrekt van de grens met Albanië naar de Golf van Korinthe, door naar de Peloponnese en onder water Kreta, Karpathos en Rhodes verbindend met het Taurus gebergte in Turkije. Wij verkennen het voor sneeuwwandelaars interessante westelijke deel waaronder de Gamila/Astraka range valt en de top van Smolakis die met 2.631m de hoogste berg is van de Pindos. Vanwege de variëteit aan dierenleven, planten- en bomensoorten is het gebied een beschermd Grieks nationaal park: het grootste op het vaste land. En de unieke combinatie van kalk- en vulkanisch gesteente is door Unesco erkent en benoemt. Als dat al niet genoeg redenen zijn voor een avontuurlijke verkenning van dit gebied, blijft de cultuur natuurlijk niet onbenoemd: de Pindos huisvesten schitterende kleine dorpjes die, zo lijkt het, willekeurig in het landschap verstrooit zijn en uit huisjes van Zagori bestaan. De kalksteen die uit het gebied gewonnen wordt. Meer oostelijk treffen we kleine herdersnederzettingen waar nog een eigen taal gesproken wordt. We gaan van dorp naar dorp waar we de vriendelijke Vlachs ontmoeten, de lokale keuken proeven, leren over de historie en de honderd jaren oude trails waarover wij gaan. Overdag genieten we van onaangetaste bossen van Robola woudreuzen & zwarte den en magische vergezichten ver boven de bomen en tot diep in het binnenland en naar zee. Als de Griekse goden ons goed gezind zijn bekronen we die uitzichten met de toppen van Vasilitsa, Gomara en Smolakis.

Trip profiel

Inspanning Avontuurlijk

 • Klimmen 1,265m
 • Dalen 1,264m
 • Hoogste punt 2,512m
 • Afstand 16km

Je bent een bergwandelaar die het leuk vindt om een sneeuwschoentrekking te maken van plek naar plek. Als het kan dan vind je het helemaal ontspannen als de (grote) bagage vervoerd wordt. En dat is het geval in het Pindos gebergte. Je hebt een goede conditie, en begrijpt dat sneeuwschoenwandelen flink inspannender kan zijn dan gewoon bergwandelen. Als het qua omstandigheden een keer tegenzit heb je voldoende motivatie om de tocht te volbrengen. Maar bovenal geniet je van de vergezichten die dit gebied je gaat brengen. Een solitaire gebergtegordel met unieke panorama's ver de binnenlanden van Griekenland in. Het hoogteprofiel is van de laatste sneeuwwandeltocht, de beklimming van Mt. Smolikas. Dit is een van de zwaardere dagen in het programma.

Trip vertrekdata

Kies jaar
Kies vertrek

Unesco Pindos Mountains Traverse

30 januari - 6 februari 2021

Gids: Reinier Bos Reinier Bos

 • Reisduur 8 dagen

Kalender

ma di wo do vr za zo
jan 25 jan 26 jan 27 jan 28 jan 29 jan 30 jan 31
feb 1 feb 2 feb 3 feb 4 feb 5 feb 6

V.a. €999,00 per persoon Reissom kan variëren i.v.m. groepsgrootte

Foto's

Bekijk het gehele fotoalbum

Dag-tot-dag

Dag 1 Vlucht van Nederland naar Tessaloniki, transfer naar de Pindos

Wanneer het lukt een vroege vlucht te boeken (zie vluchtinformatie) rijden we op weg naar de Pindos bergketen langs de beroemde Meteora rotsen die een van de grootste Oosters-orthodoxe kloosters herbergt . Daarna vervolgen we onze weg naar Amarantos, het startpunt van onze tocht, waar we intrekken in een gezellig guesthouse.

Circa 4 uur rijden van Tessaloniki naar Amarantos

Heen & terugreis

We reizen op eigen gelegenheid naar Thessaloniki. Bijvoorbeeld een directe vlucht van Amsterdam naar Thessaloniki met Transavia vanaf €205,00 p.p. incl. reserveringskosten en CO2 uitstoot compensatie en excl. ruimbagage (prijs onder voorbehoud van wijzigingen). Boek de vliegtickets pas nadat de reis op garant vertrek is gekomen: dit wordt vermeld op de reispagina op de 360° website (360explore.com/pindos). Indien je hulp nodig hebt bij het boeken van de vliegtickets kan je ons altijd benaderen op basecamp@360explore.com.

Dag 2 Amarantos - Anilio - Metsovo

Heerlijk inlopen vandaag over de relatief lagere bergen van Zigos. Korte transfer naar de start van de tour waarna we de klim inzetten naar de rug van het gebergte net boven de boomgrens. We eindigen bij het kleine skigebied van Anilio en rijden dan nog kort naar het bergstadje Metsovo.

Start 950m - einde 1600m - max 1800m, ca. 6 uur lopen en 900m stijgen en 250m dalen

Dag 3 Meer van Aoos - Mavrovouni - Flegga - Vovousa

Na de korte transfer (15min) naar het meer van Aoos steken we de parkgrens over: we begeven ons het net Nationaal Park van de Pindos! Vandaag staan de bergen van Mavrovouni en Flegga op de agenda. Unieke uitzichten en schitterende bossen vol dennen die als reuzen boven ons uit torenen. De afdaling brengt ons terug op 1200m waar we worden opgehaald voor een korte rit naar Vovousa.

Start 1100m - einde 1200m - max 2150m, ca. 7 uur lopen, 1100m stijgen en 1000m dalen.

Dag 4 Via Avgo Peak naar Perivoli

Korte transfer (15min) naar de start van de sneeuwwandeltocht naar de berg Avgo. We kruisen vandaag het nomadische dorpje Perivoli waar we overnachten en ons laten trakteren op lokale streekgerechten.

Start 1100m - einde 1300m - max 2177m, ca. 7 uur lopen, 1200m stijgen en 1000m dalen.

Dag 5 Abdela - Vasilitsa

Opnieuw een korte transfer (15 min) voordat we weer mogen beginnen aan een indrukwekkende tour in het Pindos gebergte: de oversteek van Vasilitsa Peak. We eindigen deze tocht met vele uitzichten in het kleine skigebied aan de andere zijde van de berg en dineren en overnachten hoog in het Pindos gebergte met ondergaande zon. 

Start 1300m - einde 1850m - max 2249m, ca. 6 uur lopen, 1100m stijgen en 500m dalen.

Dag 6 Vasilitsa - Gomora Peak - Samarina

Een fraaie wandeldag met een mooie traverse naar Samarina via Gomora Peak. Vandaag maak je kennis met de machtige “Robola” den ook wel de Balkan den genoemd. Reuzachtige bomen die een hoogtes van tientallen meters bereiken, endemisch voor de Zuidelijke Balkan en dus ook het Pindos gebergte. Na de klim zien we in de verte ook al het Smolikas massief liggen. Prachtige afdaling naar het nomadische dorpje van Samarina. 

Start 1850m - einde 1450m - max 2090m, ca. 6-7 uur lopen, 350m stijgen en 750m dalen

Dag 7 Samarina - Boghdhani - Samarina

Vandaag al weer de laatste wandeldag met een kers op de taart: de klim naar Boghdhani. Boghdhani ligt aan de voet van de hoogste berg van de Pindos bergketen en geeft ons een werkelijk fantastisch uitzicht op de Mt. Smolikas. We starten direct uit het dorp door dichtbegroeid bos naar het hoog alpiene terrein van Smolikas. Doel van de dag is de Boghdhani 2236m.

Start 1450m - einde 1450m - max 2236m, ca. 6 uur lopen, 900m stijgen en 900m dalen.

Dag 8 Samarina - Thessaloniki - Schiphol

Tijdens het ontbijt genieten we nogmaals van de bijzondere sneeuwwandeltocht van de afgelopen dagen en werpen we een laatste blik op het Pindos gebergte. Als alles is ingepakt reizen we vroeg in de ochtend met een busje in 3 uur terug naar de luchthaven van Thessaloniki vanwaar we terugvliegen naar Amsterdam.

Dag INFO INCLUSIEF

 • Vertrouwde Nederlandse sneeuwwandel gids, gediplomeerd UIMLA International Mountain Leader en Wilderness First Responder
 • Lokale en engels sprekende gids en kenner van het Nationaal Park Pindos gebergte
 • Transfer in mini-bus van Thessaloniki naar het Pindos gebergte heen en terug
 • Bagage transport tussen de verschillende accommodaties (al is dit een trektocht, je kan toch wat luxer pakken)
 • 6 overnachting op basis van ontbijt, eenvoudige lunch en diner in kleine hotels, guesthouses en een berghut
 • 1 overnachting op basis van ontbijt en diner in een guesthouse
 • Uitrusting: lawine 3-eenheid (lawinepieper, sneeuwschep en sonde)
 • Alle over land transfers in het berggebied alsook van en naar Thessaloniki
 • Volledige klimaatcompensatie van jouw reis via Trees for All (vanaf vertrek Schiphol t/m terugkomst Schiphol)
 • STO reisgarantie regeling
 • Uitgebreide eerste hulp kit voor afgelegen gebieden inclusief medicijnen
 • Gebruik SPOT emergency beacon en locatie updates voor thuisblijvers
 • Uitrusting: sneeuwschoenen, stokken, lawinepieper, sneeuwschep en sonde

Exclusief

 • Heen- en terugreis (directe vlucht is mogelijk) naar en van Thessaloniki
 • Verzekeringen (reisverzekering is noodzakelijk)
 • Sneeuwwandelschoenen en stokken kun je zelf meenemen of huren via 360⁰ 
 • Persoonlijke uitgaven aan drankjes, telefoontjes, fooien en andere maaltijden of snack

Vroegboekkorting

De normale prijs voor deze reis is €1110, maar op deze reis is onze vroegboekkorting van toepassing! Boek je lekker vroeg, dan krijg je de maximale korting van 10% op de reissom (excl. eventuele huurkosten). Het kortingsschema voor deze reis is als volgt: bij boeken

 • tot 5 maanden voor vertrek - 10% korting
 • tot 4 maanden voor vertrek - 8% korting
 • tot 3 maanden voor vertrek - 6% korting
 • tot 2 maanden voor vertrek - 4% korting
 • tot 1 maand voor vertrek - 2% korting

Reischeque

Bij meer dan 8 personen ontvangt elke reiziger na afloop van de reis een reischeque1

 • bij 9 personen een reischeque t.w.v. € 15 p.p.
 • bij 10 personen een reischeque t.w.v. € 30 p.p.
 • bij 11 personen een reischeque t.w.v. € 45 p.p.
 • en bij 12 personen een reischeque t.w.v. € 60 p.p.

1 Onze reischeques zijn geldig tot twee jaar na datum van afgifte en zijn niet persoonsgeboden. Ook leuk om na jouw reis cadeau te doen aan bevriende outdoorenthousiasten! Per persoon kan er per reis één reischeque worden verzilverd. De reischeques zijn in te wisselen op trektochten, micro avonturen en sneeuwwandelreizen m.u.v. de sneeuwwandelreizen i.s.m. de NKBV.

Garantieregeling

Dit aanbod valt onder de garantie van STO Garant. Je kunt de voorwaarden van deze garantieregeling vinden op de website van STO Garant (www.sto-garant.nl/downloads).

VERZEKERING

Als je deelneemt aan een reis van 360° Explore ben je verplicht een reisverzekering af te sluiten. Je kunt daarvoor terecht bij de Nederlandse Klim- en Bergsportvereniging of je verzekeringsagent raadplegen.