Update: Lees hoe wij met de Coronacrisis omgaan en hoe je toch een toekomstige reis kunt boeken.

Tripfacts

V.a. €1422,00 per persoon Reissom kan variëren i.v.m. groepsgrootte en vertrekdata Reserveer nu

Sneeuwschoen trektocht rondom de hoogste berg van Zweden

Abisko Zweeds Lapland

De mooiste routes langs het Koningspad

Hoog boven de poolcirkel ligt de hoogste berg van Zweden, de 2104 meter hoge Kebnekaise. Hier in het ruige winterlandschap van Scandinavië lopen we acht dagen met sneeuwschoenen langs het Koningspad dat zich om de berg heen krult.

Trip designer: Jeffry Oonk Jeffry Oonk

We dompelen ons onder in het uitgestrekte witte landschap van machtige bergen, brede dalen en gletsjers in Zweeds Lapland. Overdag zoeken we op sneeuwschoenen naar sporen van wilde dieren en ’s nachts turen we de hemel af naar het magische noorderlicht. In onze rugzak dragen we alles wat we tijdens een winterreis nodig hebben en het meeste eten voor zes dagen. Onderweg slapen we in comfortabele zelfbedieningshutten waar we regelmatig kunnen genieten van een heerlijke sauna. Een geweldige reis voor de avontuurlijk ingestelde reiziger.

Onze huis-camerman Kay Jansen maakte tijdens een voorgaande editie deze prachtige video, een sfeerimpressie om even stil van te genieten!

Trip profiel

Inspanning Avontuurlijk

 • Klimmen 1,755m
 • Dalen 1,615m
 • Hoogste punt 1,088m
 • Afstand 101km

Om dagen lang op sneeuwschoenen door de uitgestrekte wit besneeuwde bergen van Zweeds lapland te trekken moet je wel van avontuur houden. Hier vind je rust en bepalen de elementen van de natuur hoe de dag er uit gaat zien. Jij kunt ontzettend genieten van de leegte van de fjells en de lage begroeiing waar we in de dalen door heen lopen. Je scant de omgeving de hele dag af naar sporen van vossen of misschien wel een veelvraat. Ook wij kunnen na een dag sneeuwschoenwandelen wel wat energie gebruiken, en jij vind het niet erg je handen uit de mouwen te steken in de zelfbedieningshutten. Hout hakken en water halen, het hoort er allemaal bij. En als we dan ’s avond bij elkaar zitten de bedenken wat we allemaal hebben gezien en wat er ons nog allemaal te wachten staat dan denk je: "This is heaven!"

Trip vertrekdata

Kies jaar
Kies vertrek

Abisko Zweeds Lapland

13 maart - 21 maart 2021

Gids: Niels Leenders Niels Leenders

 • Reisduur 9 dagen

Kalender

ma di wo do vr za zo
mrt 8 mrt 9 mrt 10 mrt 11 mrt 12 mrt 13 mrt 14
mrt 15 mrt 16 mrt 17 mrt 18 mrt 19 mrt 20

V.a. €1422,00 per persoon Reissom kan variëren i.v.m. groepsgrootte

Foto's

Bekijk het gehele fotoalbum

Dag-tot-dag

Dag 1 Via Stockholm en Kiruna op weg naar het Sami dorp Nikkaluokta

Vanaf Schiphol vliegen we via Stockholm naar Kiruna. De donkere wintermaanden zijn achter de rug. De zon komt begin maart al weer om 06:30 op en gaat pas om 17:30 weer onder. In Kiruna staat er een busje op ons te wachten die ons in ongeveer een uur naar Nikkaluokta brengt. In dit Sami dorp worden we door een familie ontvangen die het comfortabele bergstation runt. Hier aan het einde van de civilisatie is er om ons heen is er slechts ruige natuur te zien. In ons onderkomen organiseren we onze bagage voor de acht daagse sneeuwschoen trekking. Een ieder kan wat schone kleding mee nemen voor het einde van de trekking. Dit wordt met de postbus naar het eindpunt van de trekking Abisko vervoerd. ’s Avonds genieten we van een voedzame diner en turen we voor het eerst de hemel af om een glimp van het magische noorderlicht te zien.

Heen & terugreis

We reizen op eigen gelegenheid naar Kiruna. Er gaan meerdere vluchten via Stockholm naar Kiruna, bijvoorbeeld met KLM of SAS vanaf € 275,00 p.p. incl. 1 stuk ruimbagage, reserveringskosten en CO2 uitstoot compensatie (prijs onder voorbehoud van wijzigingen). Boek de vliegtickets pas nadat de reis op garant vertrek is gekomen: dit wordt vermeld op de reispagina op de 360° website (360explore.com/abisko). Indien je hulp nodig hebt bij het boeken van de vliegtickets kan je ons altijd benaderen op basecamp@360explore.com.

Dag 2 Op weg naar het massief van de Kebnekaise

De wereld om ons heen is wit, en na een uitgebreid ontbijt maken we ons klaar voor onze sneeuwschoen trekking. Na een instructie over het sneeuwschoenwandelen gaan we op pad. Het terrein is hier niet moeilijk en op de route naar de Kebnekaise Mountain Station zullen we af en toe wel andere mensen tegen komen. De Kebnekaise is de hoogste berg van Zweden. We wandelen door een weids dal met lage begroeiing. Onder de sneeuw en het ijs horen we de Laddjujohka rivier stromen. Voor ons doemt het massief van de Kebnekaise op. De Kebnekaise Mountain Station omvat verschillende gebouwtjes en is omgeven door hoge bergen. De liefhebbers kunnen hier genieten van een sauna en ’s avonds eten we een heerlijk 3-gangen dinner.

Start 670m - einde 740m, Circa 20 km, 6,5 uur lopen, 350m stijgen en 50m dalen.

Dag 3 Van het Kebnekaise Mountain Station naar de pittoreske Singistugorna hut

Nadat we van een goed ontbijt hebben gesmuld zullen we het de komende vijf dagen voor het grootste deel op onze eigen voedsel voorraad moeten doen. In de ochtend lopen we eerst nog door een wat breder dal, maar al snel wordt het nauw en hoog om ons heen. De toppen reiken tot ruim 1700 meter. De kleine simpele Singgistugorna hut ligt midden in een brede vallei waar vier dalen bijeen komen. Het gebied is kaal en verlaten. In de hut worden we door de beheerder ontvangen en maken we zelf ons eten klaar in de keuken.

Start 740m - einde 700m, Circa 15 km, 5,5 uur lopen, 150m stijgen en 200m dalen.

Dag 4 Door diepe sneeuw langs de oevers van de Tjaktjavagge rivier

Vanaf vandaag lopen we min of meer in noordelijke richting. We volgen het dal van de Tjaktjavagge rivier en naar rechts toe kijken we naar diepe en smalle dalen van het Kebnekaise massief. Dit is Scandinavië op zijn fraaist. In de Salka Fjallstuga hut genieten we van een hout gestookte sauna en ons zelf gekookte avond eten.

Start 700m - einde 840m, Circa 13 km, 5 uur lopen, 250m stijgen en 100m dalen.

Dag 5 Op weg naar Unna Vistasvagge (‘klein Vistasvagge’) tegen Alesjaure

Vanaf de hut kunnen we de pittige klim die ons te wachten staat al zien. In korte tijd klimmen we ruim 250 meter en bevinden we ons in een ruig dal omgeven door hoge bergen. Hier in de uitgestrekte wildernis van noord Zweden hebben we kans om sporen van de veelvraat te zien, een schuwe carnivoor. De rest van de dag dalen we door het nauwe Stuor Reaiddavaggi dal en passeren we de Nallostugan hut om uiteindelijk in de bossen op 600 meter hoogte te eindigen bij de Vistassstugan hut. De vermoeidheid van de dag schudden we van ons af in de knusse sauna.

Start 840m - einde 600m, Circa 20 km, 7 uur, 360m stijgen en 600m dalen.

Dag 6 Met zicht op het brede dal van de Alisjarvi op zoek naar dierensporen

De vijfde wandeldag heeft een heel ander karakter, want we lopen het eerste deel van de dag door open bossen en een rivier delta. Hopelijk zien we hier dierensporen. Na de lunch klimmen we in korte tijd ruim 200 meter naar twee bevroren alpine meertjes. Vanaf hier kunnen beneden ons het brede dal van de Alisjarvi zien liggen. We slapen vannacht in de eerste hut van de Zweedse Toeristen Vereniging, Alesjaurestugorna, hier kunnen we wederom van een weldadige sauna genieten. We moeten wel weer de handen uit de mouwen steken om het eten op tafel te krijgen. Wellicht kunnen we een glimp opvangen van het noorderlicht in de duisternis van de nacht.

Start 600m - einde 780m, Circa 19 km, 6 uur lopen, 300m stijgen en 120m dalen

Dag 7 Langs witte meren naar de aan Kungsleden en Nordkalottleden gelegen hut Abiskojaure

Vandaag vertrekken we vroeg, want we moeten 21 kilometer op sneeuwschoenen overbruggen. Gelukkig zijn de rugzakken al een flink stuk lichter sinds het begin van onze trekking. De eerste uren lopen we langs de uitgestrekte bevroren meren. Als we door het fraaie Garddenvaggi dal lopen veranderd het karakter van het landschap. Hoewel de meeste vegetatie verborgen onder een dik pak sneeuw ligt zien we hier de eerste bomen. De Abiskojaure hut ligt in het Abisko Nationaal Park, een waar botanisch paradijs. Dit kleine park heeft in de zomer de meeste zon-uren van het land. De hut ligt verscholen in de beslotenheid van berkenbossen. Voor de laatste dag bereiden we ons eigen avond eten. Voor wie er geen genoeg van kan krijgen, ook hier kan je de warmte van een sauna in.

Start 780m - einde 480m, Circa 21 km, 7 uur lopen, 100m stijgen en 400m dalen.

Dag 8 Door weelderige vegetatie van het Abisko Nationaal Park naar het eindpunt

De weelderige vegetatie van het Abisko Nationaal Park vormt een mooie afwisseling na de kalen verlatenheid van de bergen die we achter ons hebben gelaten. Het is een aangename dag die veelal naar beneden gaat. Vanaf het Mountain Station zien we de prachtige Lapporten, twee bergen die een haast perfect U-dal vormen waar de Sami in vroeger tijden de rendieren door heen dreven. Na vijf nachten in zelfbedieningshutten te hebben geslapen worden we nu weer verwend met een 3-gangen dinner, warme douche, sauna in de heerlijke Abisko Mountain Station.

Start 480m - einde 380m, Circa 16 km, 6 uur lopen, 100m stijgen en 200m dalen.

Dag 9 De laatste blik op Lapporten (‘De Poort van Lapland’)

Na het ontbijt in het Abisko Mountain Station rest ons nog een laatste blik op de Lapporten voordat we in de ochtend met de bus in ruim een uur naar naar het vliegveld in Kiruna worden gebracht. Vanaf Kiruna vliegen we via Stockholm terug naar Nederland waar we ’s avonds aan komen.

Dag info Inclusief

 • vertrouwde, ervaren & gediplomeerde Nederlands sprekende 360° gids: UIMLA International Mountain Leader (IML) & Wilderness First Responder (WFR)
 • transport bus van Kiruna naar Nikkaluokta op de heenweg en met de bus van Abisko naar Kiruna op de terugreis
 • bagagetransport van Kiruna naar Abisko
 • 3 overnachtingen in zeer comfortabele Mountain Stations
 • 5 overnachtingen in zelfbedieningshutten
 • jaar (groeps)lidmaatschap STF (Zweedse Toeristen Vereniging)
 • alle maaltijden vanaf het avondeten op dag 1 t/m het ontbijt op dag 9. (Tijdens trekking gedroogde maaltijden in de zelfbedieningshutten en uitgebreid diner in de Mountain Stations)
 • whatsapp-reisgroep met 360° Explore gids & basecamp
 • online foto-album van de reis
 • uitgebreide EHBO-set voor afgelegen gebieden inclusief medicijnen
 • SPOT emergency beacon en optionele locatie updates thuisblijvers
 • volledige klimaatcompensatie van jouw reis door Trees For All (inclusief treinreis)
 • reisgarantie regeling via STO

Exclusief

 • heen- en terugreis naar en van Kiruna
 • sneeuwwandelschoenen en stokken kun je zelf meenemen of huren via 360⁰ 
 • uitgave van persoonlijke aard, drankjes, telefoontjes, fooien of andere maaltijden of snacks
 • verzekeringen (reisverzekering is noodzakelijk)
 • het is raadzaam om zelf versnaperingen als mueslirepen e.d. mee te nemen voor onderweg als aanvulling op de variatie aan hartkeks die wij meenemen voor de lunch. In de hutten is het e.e.a. te koop (neem hier voor Zweedse kronen mee).

Vroegboekkorting

De normale prijs voor deze reis is €1580, maar op deze reis is onze vroegboekkorting van toepassing! Boek je lekker vroeg, dan krijg je de maximale korting van 10% op de reissom (excl. eventuele huurkosten). Het kortingsschema voor deze reis is als volgt: bij boeken

 • tot 5 maanden voor vertrek - 10% korting
 • tot 4 maanden voor vertrek - 8% korting
 • tot 3 maanden voor vertrek - 6% korting
 • tot 2 maanden voor vertrek - 4% korting
 • tot 1 maand voor vertrek - 2% korting

Reischeque

Bij meer dan 8 personen ontvangt elke reiziger na afloop van de reis een reischeque1

 • bij 9 personen een reischeque t.w.v. €20 p.p.
 • bij 10 personen een reischeque t.w.v. €40 p.p.
 • bij 11 personen een reischeque t.w.v. €60 p.p.
 • en bij 12 personen een reischeque t.w.v. €80 p.p.

1 Onze reischeques zijn geldig tot twee jaar na datum van afgifte en zijn niet persoonsgeboden. Ook leuk om na jouw reis cadeau te doen aan bevriende outdoorenthousiasten! Per persoon kan er per reis één reischeque worden verzilverd. De reischeques zijn in te wisselen op trektochten, micro avonturen en sneeuwwandelreizen m.u.v. de sneeuwwandelreizen i.s.m. de NKBV.

Garantieregeling

Dit aanbod valt onder de garantie van STO Garant. Je kunt de voorwaarden van deze garantieregeling vinden op de website van STO Garant (www.sto-garant.nl/downloads).

Verzekering

Als je deelneemt aan een reis van 360° Explore ben je verplicht een reisverzekering af te sluiten. Je kunt daarvoor terecht bij de Nederlandse Klim- en Bergsportvereniging of je verzekeringsagent raadplegen.