Tripfacts

V.a. €890,00 per persoon Reissom kan variëren i.v.m. groepsgrootte en vertrekdata Reserveer nu

Sneeuwwandeltrektocht langs Europa’s hoogste kapel

Grand Tour du Thabor

Absolute rust in de Zuidelijke Franse Alpen

De valleien van de Clarée en de Étroite liggen ingeklemd tussen het bekende natuurpark van de Ecrins en de Italiaanse grens. De absolute rust in dit deel van de Zuidelijke Franse Alpen is te danken aan het verbod op de ontwikkeling van skigebieden: je komt er enkel (sneeuwschoen)wandelaars, langlaufers en tourskiërs tegen. De Mont Thabor is met zijn 3178m de blikvanger in dit gebied, en op deze wandelberg ligt Europa’s hoogst gelegen kapelletje, dat we bij gelegenheid zeker even zullen bezoeken!

Trip designer: Peter Mienes Peter Mienes

De week bouwt rustig op: na een tweetal korte dagafstanden in Vallée de Clarée maken we in twee etappes de grote oversteek naar de Refuge du Mont Thabor. Na drie hutten met douchegelegenheid is deze hut wat eenvoudiger. We blijven hier twee nachten en doen vanuit deze hut een toppoging naar de Mont Thabor. Het kapelletje vlak onder de top is een mooie plek om even helemaal stil te zijn, en te denken aan wie of wat je maar wilt.

Na de dagtocht vinden we in Vallée Étroite onze laatste hut: tot 1946 was dit Italiaans grondgebied, en bij de hut waar we verblijven prijkt de Italiaanse vlag nog trots in de vlaggenmast. Dus reken op Italiaanse koffie, eten en wijnen in deze hut (en een douche). Op de laatste dag maken we onze ronde af, en keren terug naar Névache, het vertrekpunt van onze tocht, en sluiten de week samen af met een lunch. De 360° Explore reisontwikkelaar & gids Peter Mienes heeft deze tocht ontwikkeld en al enkele keren uitgevoerd. Wij nemen je graag mee in dit overweldigend mooie winterse berglandschap op steenworp afstand van de 4000’er Barre des Écrins.

Trip profiel

Inspanning Avontuurlijk

 • Klimmen 1,063m
 • Dalen 900m
 • Hoogste punt 2,691m
 • Afstand 15km

Je bent een bergwandelaar die het leuk vindt om een uitdagende sneeuwschoentrekking te maken in midden-alpien terrein. Je hebt een uitstekende conditie, en begrijpt dat sneeuwschoenwandelen flink inspannender kan zijn dan gewoon bergwandelen. Als het qua omstandigheden een keer tegenzit heb je voldoende motivatie om de tocht te volbrengen. Het terrein en de afstanden (vooral later in de tocht) stellen de nodige eisen aan je conditie en terreinvaardigheid: de hoogteverschillen lopen op tot zo’n 1100m per dag, en het terrein is soms zodanig (langdurig) steil (soms tot 30 à 35 graden) dat het een flinke belasting kan zijn voor de enkels en knieën, zeker bij harde sneeuw. Door weersomstandigheden kan de tocht zwaar worden, dus een uitstekende loopconditie en goede knieën/enkels zijn voorwaarden om deze tocht voor jezelf en je tochtgenoten tot een fantastische ervaring te maken. Het hoogteprofiel is van dag 4 uit deze trektocht: de tocht van Refuge de Laval naar Refuge de Terre Rouge via de Passage de la Pissine op 2699m.

Trip vertrekdata

Kies jaar
Kies vertrek

Grand Tour du Thabor

6 april - 13 april 2019

Gids: Peter Mienes Peter Mienes

Kalender

ma di wo do vr za zo
apr 1 apr 2 apr 3 apr 4 apr 5 apr 6 apr 7
apr 8 apr 9 apr 10 apr 11 apr 12 apr 13

V.a. €890,00 per persoon Reissom kan variëren i.v.m. groepsgrootte Boek nu

Foto's

Bekijk het gehele fotoalbum

Dag-tot-dag

Dag 1 Gîte in Névache (1600m)

Na een prachtige paar laatste kilometers door Vallée de Clarée, bereik je aan het einde van het dal het idyllische kleine dorpje Névache met kerk, bakker, een sportzaak en enkele gîtes. Aan het einde van de dag verzamelen we in onze gîte, blikken vooruit op de komende week, en genieten gezamenlijk het diner.

Heen & Terugreis

Treinen gaan tot Briançon en met de auto rijd je het beste via de Fréjustunnel. Via de reizigers app kan een afspraak voor carpoolen gemaakt worden. Het laatste stuk meerijden e/o ophalen vanaf Briançon is dan ook te organiseren. 

Dag 2 Refuge de Buffère (2070m)

Bij het verlaten van Névache trekken we direct de sneeuwschoenen aan, en zullen daar eerst even mee oefenen voor we echt op pad gaan. Daarna volgen we enkele kilometers de GR57 (Grande Randonnée du Tour du Mont Thabor), en stijgen we heel geleidelijk 150m langs de fraaie beek van het Clarée dal. Vervolgens wacht ons een steile stijging van 300m door het bos, waarna we bij de hut aankomen. Nadat we de rugzakken wat lichter hebben gemaakt trekken we de sneeuwschoenen weer aan om een middagtochtje te maken naar Col de Buffère, vanaf waar we een prachtig uitzicht hebben op het massief van de Écrins. Tussendoor gaan we natuurlijk ook oefenen met de lawine-veiligheidsuitrusting. Eventueel gehuurde airbag rugzakken (aanbevolen) gaan we allemaal testen door ze te activeren!

Ca. 6 uur lopen, 850m stijgen en 400m dalen

Dag 3 Refuge de Laval (2010m)

Het traject naar de volgende hut is niet zo heel lang, maar wel erg fraai. We lopen hoog boven het dal, zoveel mogelijk de hoogtelijn volgend naar Refuge de Chardonnet, waar we even een hapje kunnen eten. Daarna dalen we geleidelijk af naar de beek La Clarée en vervolgen onze weg naar de prachtig omgebouwde Refuge de Laval.

Ca. 5 uur lopen, 450m stijgen en 500m dalen

Dag 4 Refuge de Terre Rouge (2182m)

Vandaag begint de grote oversteek naar Refuge du Mont Thabor, waar we twee dagen over zullen doen. Gelukkig staat halverwege een nieuwe hut: Refuge de Terre Rouge. Na het vroege ontbijt trekken we de deur van de hut achter ons dicht, en lopen in een uur naar het einde van het dal, langs Refuge des Drayères (2180m). Langs een vervallen mijn, verborgen in het besneeuwde landschap, stijgen we langzaam verder tot 2500m, onze eerste col van vandaag. We volgen de Grande Randonnée du Tour du Mont Thabor nog een klein uur, en buigen dan af, cross-country op weg naar onze laatste col voor vandaag, Passage de la Pissine op 2699m. Vanaf deze col hebben we voor het eerst goed zicht op de majestueuze Mont Thabor, waar we hopelijk over twee dagen bovenop zullen staan. Een goed uur later komen we aan bij de nieuwe hut.

Ca. 7 uur lopen, 1050m stijgen en 900m dalen

Dag 5 Refuge du Mont Thabor (2508m)

Ook vandaag hebben we weer twee colletjes te overwinnen om de volgende hut te bereiken. Met de Mont Thabor in het vizier klimmen we langzaam naar 2950m, de Passage du Pic du Thabor, een mooie pauzeplek vanwege het grandioze panorama op de drie- en vierduizenders van de Écrins. Door een desolaat landschap, omgeven door indrukwekkende rotsmassieven komen we na een klein uur aan op Col du Cheval Blanc (2791m). We zullen nu snel de hut zien, waar we een klein uur later arriveren. Het is een eenvoudige hut, zonder stromend water, maar dat wordt ruimschoots goedgemaakt door de vriendelijke jonge gardien Cédric en gardienne Fanny.

Ca. 5 uur lopen, 800m stijgen en 500m dalen

Dag 6 Dagtocht Mont Thabor (3178m)

Als alles meezit, dan klimmen we vandaag naar Europa’s hoogstgelegen kapel, en kijken vanaf de top van de Mont Thabor neer op de trajecten van gisteren en morgen, en natuurlijk op het hele massief van de Écrins. In het Noorden zien we de toppen van de Vanoise en in het Zuiden de Mont Viso. Degenen die willen herstellen van de wat langere dag tot nu toe, kunnen er ook een ontspannen dagje in de hut van maken!

Ca. 6 uur lopen, 1150m stijgen en 1150m dalen

Dag 7 Refuge Terzo Alpini (1765m)

Het traject naar de volgende hut is niet zo lang, maar na de inspannende trajecten van de voorgaande dagen is dat voor de meesten waarschijnlijk zeer welkom.
Na twee nachtjes kunnen we ons in deze hut weer eens goed opfrissen: er is zelfs een warme douche, net als in de eerste drie hutten.

Ca. 3,5 uur lopen, 50m stijgen en 800m dalen

Dag 8 Névache (1600m)

Na het ontbijt wacht ons direct een flinke stijging van 350 hoogtemeters door het bos. Vervolgens vlakt het terrein wat af, en bereiken we via Col des Thures (2194m) en Vallon des Thures de Zuidkant van de bergrug die ligt tussen de hut Tre Alpini en Nèvache. De laatste 1,5 à 2km is voor de ‘cooling down’, terwijl we Névache binnen lopen.

Ca. 3,5 uur lopen, 500m stijgen en 700m dalen

Dag INFO INCLUSIEF

 • 8 dagen onder begeleiding van vertrouwde, ervaren & gediplomeerde Nederlands sprekende 360° trektocht gids: UIMLA Internadonal Mountain Leader (IML) & Wilderness First Responder (WFR)
 • 7 overnachdngen op het lager
 • 7 x halfpension
 • Afsluitende lunch of naar wens koffie+taart op laatste dag
 • Uitrusdng: sneeuwschoenen, stokken, lawinepieper, sneeuwschep en sonde SatellieCelefoon (noodgevallen)
 • Volledige klimaatcompensade van jouw reis via Trees for All

Exclusief

 • Heen- en terugreis en lokaal vervoer
 • huur airbag rugzak (wel aanbevolen)
 • Reisverzekering
 • Persoonlijke uitgaven aan drankjes, telefoontjes, fooien en andere maaldjden of snack

PRIJSINFORMATIE

 • Reisgezelschap t/m 6 personen reissom €950 p.p.
 • Bij meer dan 6 personen ontvangt elke reiziger na afloop van de reis een reischeque1
  • bij 7 personen een reischeque t.w.v. €30 p.p.
  • en bij 8 personen een reischeque t.w.v. €60 p.p.

1 Onze reischeques zijn geldig tot twee jaar na datum van afgifte en zijn niet persoonsgeboden. Ook leuk om na jouw reis cadeau te doen aan bevriende outdoorenthousiasten! Per persoon kan er per reis één reischeque worden verzilverd. De reischeques zijn in te wisselen op trektochten, micro avonturen en sneeuwwandelreizen m.u.v. de sneeuwwandelreizen i.s.m. de NKBV.

VERZEKERING

Als je deelneemt aan een reis van 360° Explore ben je verplicht een reisverzekering af te sluiten. Je kunt daarvoor terecht bij de Nederlandse Klim- en Bergsportvereniging of je verzekeringsagent raadplegen.