Tripfacts

V.a. €1395,00 per persoon Reissom kan variëren i.v.m. groepsgrootte en vertrekdata Reserveer nu

Exotisch sneeuwschoenwandel avontuur in Griekenland

Unesco Pindos Mountains Traverse

Sneeuwwandelen door de Griekse Pindos Mountains

Wie aan Griekenland denkt, ziet blauwe koepeldagen op kalk witte huisjes voor zich, een azuurblauwe zee en een breed uitgeworpen eilandengroep waartussen ferry’s de verbindende schakel vormen. Hoe anders is het in het Grieks Nationaal Park de Pindos Mountains. Waar je je in de winter op een ongewone Alpine plek bevindt met maagdelijke sneeuw en wilde natuur. Gadegeslagen door geologisch wonderlijke rotsformaties erkent door Unesco. En te gast bij en in het Europees meest zuidelijke leefgebied va

Trip designer: Niels Leenders Niels Leenders

Op sneeuwschoenen trekken we door de bergen die de ruggengraat vormen van het Balkan schiereiland: de Pindos gebergtegordel. Een geologisch unieke keten die zich uitstrekt van de grens met Albanië naar de Golf van Korinthe, door naar de Peloponnese en onder water Kreta, Karpathos en Rhodes verbindend met het Taurus gebergte in Turkije. Wij verkennen het voor sneeuwwandelaars interessante westelijke deel waaronder de Gamila/Astraka range valt en de top van Smolakis die met 2.631m de hoogste berg is van de Pindos. Vanwege de variëteit aan dierenleven, planten- en bomensoorten is het gebied een beschermd Grieks nationaal park: het grootste op het vaste land. En de unieke combinatie van kalk- en vulkanisch gesteente is door Unesco erkent en benoemt. Als dat al niet genoeg redenen zijn voor een avontuurlijke verkenning van dit gebied, blijft de cultuur natuurlijk niet onbenoemd: de Pindos huisvesten schitterende kleine dorpjes die, zo lijkt het, willekeurig in het landschap verstrooit zijn en uit huisjes van Zagori bestaan. De kalksteen die uit het gebied gewonnen wordt. Meer oostelijk treffen we kleine herdersnederzettingen waar nog een eigen taal gesproken wordt. We gaan van dorp naar dorp waar we de vriendelijke Vlachs ontmoeten, de lokale keuken proeven, leren over de historie en de honderd jaren oude trails waarover wij gaan. Overdag genieten we van onaangetaste bossen van Robola woudreuzen & zwarte den en magische vergezichten ver boven de bomen en tot diep in het binnenland en naar zee. Als de Griekse goden ons goed gezind zijn bekronen we die uitzichten met de toppen van Vasilitsa, Gomara en Smolakis.

Organisatie
Deze reis wordt aangeboden in co-creatie met de NKBV’s Bergsportreizen: je gaat op stap met een IML gids van 360° Explore, en het boekingsproces voor deze reizen verloopt via Bergsportreizen.nl. Als je nog geen lid was van de NKBV, dan word je dat tijdens het boeken. Ben je één van onze gewaardeerde bestaande 360° reisgenoten (minimaal 1 reis met 360° Explore meegeweest)? Dan ontvang je het lidmaatschapsgeld eenmalig voor het eerste jaar à €52,50 via 360° Explore terug! Het gebruik van sneeuwwandelschoenen en telescopische wandelstokken is bij sneeuwwandelreizen samen met de NKBV's Bergsportreizen inbegrepen. Een lawine drie-eenheid (lawinepieper, schep & sonde) is standaard inbegrepen bij alle 360° Explore winterreizen.

Trip profiel

Inspanning Avontuurlijk

  • Klimmen 1,265m
  • Dalen 1,264m
  • Hoogste punt 2,512m
  • Afstand 16km

Je bent een bergwandelaar die het leuk vindt om een sneeuwschoentrekking te maken van plek naar plek. Als het kan dan vind je het helemaal ontspannen als de (grote) bagage vervoerd wordt. En dat is het geval in het Pindos gebergte. Je hebt een goede conditie, en begrijpt dat sneeuwschoenwandelen flink inspannender kan zijn dan gewoon bergwandelen. Als het qua omstandigheden een keer tegenzit heb je voldoende motivatie om de tocht te volbrengen. Maar bovenal geniet je van de vergezichten die dit gebied je gaat brengen. Een solitaire gebergtegordel met unieke panorama's ver de binnenlanden van Griekenland in. Het hoogteprofiel is van de laatste sneeuwwandeltocht, de beklimming van Mt. Smolikas. Dit is een van de zwaardere dagen in het programma.

Trip vertrekdata

Kies jaar
Kies vertrek

Unesco Pindos Mountains Traverse

16 februari - 23 februari 2019

Gids: Niels Leenders Niels Leenders

Kalender

ma di wo do vr za zo
feb 11 feb 12 feb 13 feb 14 feb 15 feb 16 feb 17
feb 18 feb 19 feb 20 feb 21 feb 22 feb 23 feb 24

V.a. €1395,00 per persoon Reissom kan variëren i.v.m. groepsgrootte Boek nu

Foto's

Bekijk het gehele fotoalbum

Dag-tot-dag

Dag 1 Vlucht van Nederland naar Tessaloniki, transfer naar de Pindos

Wanneer het lukt een vroege vlucht te boeken (zie vluchtinformatie) rijden we op weg naar de Pindos bergketen lans de beroemde Meteora rosten die een van de grootste Oosters-orthodoxe kloosters herbergt . Daarna vervolgen we onze weg naar Amarantos, het startpunt van onze tocht, waar we intrekken in een gezellig guesthouse.

Circa 4 uur rijden van Tessaloniki naar Amarantos

Heen & terugreis

We reizen op eigen gelegenheid naar Thessaloniki. Bijvoorbeeld een directe vlucht van Amsterdam naar Thessaloniki met Transavia vanaf €205,00 p.p. incl. reserveringskosten en CO2 uitstoot compensatie en excl. ruimbagage (prijs onder voorbehoud van wijzigingen). Boek de vliegtickets pas nadat de reis op garant vertrek is gekomen: dit wordt vermeld op de reispagina op de 360° website (360explore.com/pindos). Indien je hulp nodig hebt bij het boeken van de vliegtickets kan je ons altijd benaderen op basecamp@360explore.com.

Dag 2 Amarantos - Anilio - Metsovo

Heerlijk inlopen vandaag over de relatief lagere bergen van Zigos. Korte transfer naar de start van de tour waarna we de klim inzetten naar de rug van het gebergte net boven de boomgrens. We eindigen bij het kleine skigebied van Anilio en rijden dan nog kort naar het bergstadje Metsovo.

Start 950m - einde 1600m - max 1800m, ca. 6 uur lopen en 900m stijgen en 250m dalen

Dag 3 Meer van Aoos - Mavrovouni - Flegga - Vovousa

Na de korte transfer (15min) naar het meer van Aoos steken we de parkgrens over: we begeven ons het net Nationaal Park van de Pindos! Vandaag staan de bergen van Mavrovouni en Flegga op de agenda. Unieke uitzichten en schitterende bossen vol dennen die als reuzen boven ons uit torenen. De afdaling brengt ons terug op 1200m waar we worden opgehaald voor een korte rit naar Vovousa.

Start 1100m - einde 1200m - max 2150m, ca. 7 uur lopen, 1100m stijgen en 1000m dalen.

Dag 4 Via Avgo Peak naar Perivoli

Korte transfer (15min) naar de start van de sneeuwwandeltocht naar de berg Avgo. We kruisen vandaag het nomadische dorpje Perivoli waar we overnachten en ons laten trakteren op lokale streekgerechten.

Start 1100m - einde 1300m - max 2177m, ca. 7 uur lopen, 1200m stijgen en 1000m dalen.

Dag 5 Abdela - Vasilitsa

Opnieuw een korte transfer (15 min) voordat we weer mogen beginnen aan een indrukwekkende tour in het Pindos gebergte: de oversteek van Vasilitsa Peak. We eindigen deze tocht met vele uitzichten in het kleine skigebied aan de andere zijde van de berg en dineren en overnachten hoog in het Pindos gebergte met ondergaande zon. 

Start 1300m - einde 1850m - max 2249m, ca. 6 uur lopen, 1100m stijgen en 500m dalen.

Dag 6 Vasilitsa - Gomora Peak - Samarina

Een fraaie wandeldag met een mooie traverse naar Samarina via Gomora Peak. Vandaag maak je kennis met de machtige “Robola” den ook wel de Balkan deb genoemd. Reuzachtige bomen die een hoogtes van tientallen meters bereiken, endemisch voor de Zuidelijke Balkan en dus ook het Pindos gebergte. Na de klim zien we in de verte ook al het Smolikas massief liggen. Prachtige afdaling naar het nomadische dorpje van Samarina. 

Start 1850m - einde 1450m - max 2090m, ca. 6-7 uur lopen, 350m stijgen en 750m dalen

Dag 7 Samarina - Smolikas - Samarina

Vandaag al weer de laatste wandeldag met een kers op de taart: de klim naar Mt. Smolikas, de hoogste berg van de Pindos bergketen. We starten direct uit het dorp door dichtbegroeid bos naar het hoog alpiene terrein van Smolikas. Doel van de dag is de Skala of Piramida op 2450m.

Start 1450m - einde 1450m - max 2450m, ca. 7 uur lopen, 1100m stijgen en 1100m dalen.

Dag 8 Samarina - Thessaloniki - Schiphol

Tijdens het ontbijt genieten we nogmaals van de bijzondere sneeuwwandeltocht van de afgelopen dagen en werpen we een laatste blik op het Pindos gebergte. Als alles is ingepakt reizen we vroeg in de ochtend met een busje in 3 uur terug naar de luchthaven van Thessaloniki vanwaar we terugvliegen naar Amsterdam.