Update Covid-19: Veilig op reis

Tripfacts

V.a. €891,00 per persoon Kan variëren i.v.m. vroegboekkorting en vertrekdata Reserveer nu

Struinen over de verlaten paden van de Bergamasker Alpen

Sentiero delle Orobie

Beleef het pure bergleven

De Noord-Italiaanse regio, waar de Orobische Alpen onderdeel van zijn, ligt tussen het Lago di Como en het Lago d’Iseo. Het is een echt afwisselend wandelparadijs. Het gebied is wild, eenzaam en bij de normale toerist niet ontdekt. De gastvrijheid van de Italianen is hier ongekend. Gelukkig werd de schoonheid van de Alpi Orobie al vroeg door de Italianen gewaardeerd, waardoor er een groot scala aan goede hutten met een uitstekende Italiaanse keuken is.

Trip/Course designer: Marike Bos Marike Bos

Het gebied van onze trektocht ligt aan de voet van de historische plaats Bergamo en wordt daardoor ook wel liefkozend “Bergamasker Alpen” genoemd. Het gebergte bestaat voornamelijk uit kalksteen en dolomiet maar er is ook zandsteen en graniet te vinden. Dankzij deze verschillende gesteentes is er een grote verscheidenheid aan weelderige flora te vinden. De natuur wordt hier goed beschermd door het nationaal natuurpark “Parco Orobie Bergamasche”. Zij hebben er tevens voor gezorgd dat het ook met de fauna erg goed gaat en dat zelfs de steenbok er weer huisvest. Door deze prachtige, afwisselende en authentieke omgeving maken we een 6-daagse uitdagende trektocht langs verschillende bemande hutten. Het zijn niet per se de dag afstanden die de tocht uitdagend maakt maar eerder het aantal hoogtemeters wat overbrugt moet worden. Sneeuwvelden zijn er zeker nog in dit jaargetijde. Hogerop wordt het terrein technischer en bergpassen die we passeren zijn naar het einde toe steiler en worden af en toe beveiligd met staalkabels. Al met al ingredienten voor een prachtige & uitdagende huttentrektocht.

Trip profiel

Inspanning Uitdagend

 • Klimmen 4,609m
 • Dalen 4,619m
 • Hoogste punt 2,719m
 • Afstand 38km

Je hebt misschien al eens een huttentrektocht gemaakt of hebt in ieder geval al eens eerder in de bergen gewandeld. De wandelpaden die we gebruiken kenmerken zich door hun ruigheid. Vaak hebben we net onder een bergpas even onze handen nodig om boven te komen. Deze stukken zijn overzichtelijk en geven extra uitdaging aan de tocht. Om voldoende ruimte over te houden om te genieten van deze trektocht is het handig om te weten dat we dagelijks bijna 900 – 1000hm maken. Een wandelconditie van 6 uur is prettig. Je vindt het net als de gids leuk om gebieden te bezoeken die praktisch niet bekend zijn bij het grote publiek. Om het gebied niet te overspoelen met toeristen gaan we hier met een groep van maximaal 10 deelnemers naar toe. Bijna alle hutten beschikken over het comfort van een douche. De gastvrijheid en Italiaanse keuken is natuurlijk fantastisch!

Vertrekdata

Kies jaar
Kies vertrek

Sentiero delle Orobie

4 juli - 10 juli 2021

Gids: Reinier Bos Reinier Bos

 • Duur 7 dagen

Kalender

ma di wo do vr za zo
jun 28 jun 29 jun 30 jul 1 jul 2 jul 3 jul 4
jul 5 jul 6 jul 7 jul 8 jul 9 jul 10 jul 11

V.a. €891,00 per persoon Kan variëren i.v.m. vroegboekkorting

Foto's

Bekijk het gehele fotoalbum

Dag-tot-dag

Dag 1 Heenreis naar Valbondione

We reizen op eigen gelegenheid naar Italie en verzamelen aan het einde van de middag in Valbondione. Valbondione ligt in het doodlopende dal van waaruit we onze trektocht starten en eindigen. 

Heen en terugreis

Een andere mooie optie is om met het openbaar vervoer te reizen naar Bergamo. Dit kan prima met de Internationale trein vanaf elk station in Nederland. Bergamo beschikt tevens over een vliegveld.
Met de auto is het ongeveer 1000km rijden waarbij we onze reizigers stimuleren om te gaan carpoolen.  

Dag 2 Valbondione – Rifugio Coca

Na een goed ontbijt met overheerlijke Italiaanse koffie is er voldoende tijd om de hut van vandaag te bereiken. Hier nemen we ook echt de tijd voor zodat ons lichaam de kans krijgt om aan het wandelen te wennen en we de omgeving goed in ons op kunnen nemen. De etappe is in afstand kort, maar we gaan wel direct flink de hoogte in. Onze eindbestemming van vandaag is Rifugio Coca. De hut ligt op een hele mooie plek met een prachtig uitzicht op het dal.

Dag 3 Rifugio Coca – Rifugio Curo

Vandaag wacht ons een pittige tocht, het wandelpad traverseert de bergwand waarbij we flinke stukken klimmen en dalen. We passeren een aantal waterstromen en bereiken een hele mooie pas waarbij er alleen ruimte is voor een mooie foto maar geen ruimte voor een ontspannen pauze. Dat moet iets lager gebeuren. Staalkabels komen we vandaag ook voor het eerst tegen die af en toe een fijne houvast zijn. Na een goede kennismaking met het gebied in een notendop, komen we aan in de meest luxueuze hut van de week. Na een warme douche genieten we van het uitzicht vanaf het terras over het Lago Babellino, voordat we aanschuiven bij het typisch Italiaans 3-gangen diner.

Dag 4 Rifugio Curo – Rif Barbellino

Al snel verliezen we al het contact met de buitenwereld en zullen we geen bereik meer hebben met onze mobiele telefoons. We begeven ons nu in een echte uithoek van het gebied. Vandaag passeren we een stuwmeer en welgeteld vijf “Lago Naturale”. En daar zijn ze hier heel trots op. Nadat we het hoofdpad hebben verlaten klimmen we via een prachtig slingerend paadje omhoog naar het Lago Malgina. Hier verlaten we de groene berghellingen voor een meer alpien landschap en klimmen we verder naar Passo Caronella. Het laatste stuk van de klim vergt wat handen en voeten werk maar dit is niet onoverkomelijk. Vanaf nu dalen we alleen maar af naar de hut. Onderweg passeren we nog een oude bivak hut die in de oorlog dienstdeed als munitieopslag. Vandaag de dag wordt hij voornamelijk gebruikt als gewillig klimobject voor de steenbokken die rijkelijk in het gebied voorkomen.

Dag 5 Rifugio Barbellino – Rifugio Tagliaferri

Via twee bergpassen bereiken we na een lange wandeldag moe en voldaan Rifugio Tagliaferri. De hut wordt bemand door de zeer gastvrije waard Cesco die ons zal verrassen met lokale producten en een fantastisch diner. Cesco is namelijk “hobbykok” en tovert de meest fantastische gerechten uit de keuken.
Het pad van vandaag wordt nagenoeg niet meer belopen en de uithoek van gisteren lijkt niks bij die van vandaag. Hier houden wij van. De laatste pas van vandaag, Passo Venano, kunnen we al geruime tijd zien liggen. We weten hierdoor lange tijd wat de bestemming van vandaag is. Dit lijkt ver weg, maar eenmaal aan de wandel valt het mee. De adelaar die op te pas staat wijst ons de weg naar de hut die er echt vlak onder ligt. Op het terras genieten we van de ondergaande zon en kijken terug op een werkelijk fantastische dag. Ook deze hut beschikt over een comfortabele douche!

Dag 6 Rifugio Tagliaferri – Rifugio Curo

Grootse stilte, fantastische uitzichten, sneeuwresten, staalkabels, drie bergpassen, Genepi en het hoogste punt van de reis. Vandaag beleven we onze weeksamenvatting en komen terug in het welverdiende Rifugio Curo. Niet alleen de omgeving hier is adembenemend, vandaag is het ook tijd om te genieten van de weelderige flora die kenmerkend is voor het gebied. Vanwege de uitzonderlijke geologie komen in dit gebied zeer veel verschillende planten voor. De kleuren van de bloemen zijn op deze hoogte extra fel en geven een kleurrijk contrast aan de frisgroene berghellingen die we passeren.
Na de laatste pas dalen we rustig af en zien we in de verte het stuwmeer liggen die we op de tweede wandel dag achter ons gelaten hebben. De huttenwaard zal ons vriendelijk begroeten en vragen naar onze avonturen.

Dag 7 Rifugio Curo – Valbondione – Bergamo

Na het ontbijt rest ons alleen nog de afdaling naar de bewoonde wereld. Net voordat we de bossen weer induiken bestaat er een kans dat we de geitenhoeder met zijn kudde dieren nog tegen kunnen komen. Plotsklaps staan we dan weer in het dorp. Bij een van de gezellige cafés sluiten we de reis af en is er nog voldoende tijd om de reis richting Bergamo en Nederland weer aan te vangen. (Oud) Bergamo is een prachtige historische stad die de moeite waard is om te bezichtigen als je tijd hebt om een dag langer te blijven.

Dag info Inclusief

 • Vertrouwde, ervaren & gediplomeerde Nederlands sprekende 360° trektocht gids: UIMLA International Mountain Leader (IML) & Wilderness First Aid-er. 
 • 6 Overnachtingen in tweepersoonskamers & lagers
 • Half pension (ontbijt en avondeten) vanaf diner dag 1 t/m ontbijt op dag 7
 • Uitgebreide eerste hulp kit voor afgelegen gebieden inclusief medicijnen
 • Volledige klimaatcompensatie van jouw reis via Trees for All (inclusief de treinreis)
 • Gebruik SPOT emergency beacon en optionele locatie updates voor thuisblijvers
 • Reisgarantie regeling via STO

Exclusief

 • Heen- en terugreis naar en van Valbondione, Italie
 • Persoonlijke uitgaven aan drankjes, fooien en snacks 
 • Tochtensnacks / Lunch
 • Reis- (verplicht) en annuleringsverzekering (optioneel)

Toelichting

Zorg ervoor dat je vanuit Nederland een gepaste hoeveelheid tochtensnacks (lunch) meeneemt voor de vijf volle wandeldagen. De laatste dag dalen we alleen af naar het dal en hebben we dus geen snacks meer nodig. We hebben een blog geschreven met wat tips & trics over de tochtensnacks. Helaas zijn er in de hutten geen lunchpakketten te verkrijgen. 

Vroegboekkorting

De normale prijs voor deze reis is €990, maar op deze reis is onze vroegboekkorting van toepassing! Boek je lekker vroeg, dan krijg je de maximale korting van 10% op de reissom (excl. eventuele huurkosten). Het kortingsschema voor deze reis is als volgt: bij boeken

 • tot 5 maanden voor vertrek - 10% korting
 • tot 4 maanden voor vertrek - 8% korting
 • tot 3 maanden voor vertrek - 6% korting
 • tot 2 maanden voor vertrek - 4% korting
 • tot 1 maand voor vertrek - 2% korting

Reischeque

Bij meer dan 8 personen ontvangt elke reiziger na afloop van de reis een reischeque1

 • bij 9 personen een reischeque t.w.v. €15 p.p.
 • bij 10 personen een reischeque t.w.v. €30 p.p.

1 Onze reischeques zijn geldig tot twee jaar na datum van afgifte en zijn niet persoonsgeboden. Ook leuk om na jouw reis cadeau te doen aan bevriende outdoorenthousiasten! Per persoon kan er per reis één reischeque worden verzilverd. De reischeques zijn in te wisselen op trektochten, micro avonturen en sneeuwwandelreizen m.u.v. de sneeuwwandelreizen i.s.m. de NKBV.

Garantieregeling

Dit aanbod valt onder de garantie van STO Garant. Je kunt de voorwaarden van deze garantieregeling vinden op de website van STO Garant (www.sto-garant.nl/downloads).

Verzekering

Als je deelneemt aan een reis van 360° Explore ben je verplicht een reisverzekering af te sluiten. Je kunt daarvoor terecht bij de Nederlandse Klim- en Bergsportvereniging of je verzekeringsagent raadplegen.