Tripfacts

V.a. €995,00 per persoon Reissom kan variëren i.v.m. groepsgrootte en vertrekdata Reserveer nu

Een unieke trailrunreis over Zwitserlands mooiste graat

Graatjes & paadjes

“Das Hardergrat Special”

Een reis als deze is nog niet eerder georganiseerd: we nemen je mee naar technische graatjes, azuurblauwe meren en adembenemende vergezichten. We trailen over de mooiste paden van Zwitserland en gaan steil klimmen en dalen. In de 4 loopdagen leg je maar liefst 100 kilometer af met 7800 D+/D-(!). We slapen onder andere in berghotels en onze bagage wordt vervoerd.

Trip designer: Jeffry Oonk Jeffry Oonk

Deze trailrunreis wordt uitgevoerd in nauwe samenwerking met MudSweatTrails, het trailrun platform van Nederland.

In samenwerking met MudSweatTrails organiseren wij begin augustus een fantastische trailrun. Deze trailreis is het summum voor de ervaren bergtrailer die niet vies is van een technische trail. Het pad over de Hardergrat is van ongekende schoonheid, maar laat je niet verleiden, je volle aandacht is hier op dit smalle pad nodig. We rennen over stenige paden, langs kletterend rivieren, omhoog naar de  Schwarzhorn en weer naar benden ook. Een waanzinnig fraaie ronde waarbij wie in vier dagen het mooiste te zien krijgen wat Zwitserland op trailgebied te bieden heeft. Ready? Set! Go!

Trip profiel

Inspanning Uitdagend

Dit wordt een adembenemende maar tevens pittige en technische trailreis. Per dag rennen we 20 tot 30 kilometer in de bergen. De paden zijn veelal goed, maar soms erg smal, en moet soms moeten we onze handen gebruiken voor wat extra stabiliteit. Voor deze reis is het belangrijk dat je vrij bent van hoogtevrees en niet terugdeinst voor technische trails. De hoogte verschillen per dag zijn fors, met in totaal in vier dagen in 100 kilometer 7.800 meter omhoog en naar beneden. We proberen zo veel mogelijk van de route te rennen, maar zullen, zeker als het flink stijgt, ook “power walken”. Het weer zal een belangrijke factor zijn tijdens deze trailreis. Bij regen kan het zijn dat een deel van de route moet worden aangepast uit veiligheidsoverwegingen. We eisen dat je elke dag beschermende kleding in je hardlooprugzakje mee draagt. Bij hoge temperaturen is het belangrijk veel te drinken en moet je misschien wat extra drinken mee nemen. We overnachten in comfortabele berghutten waar we ook het ontbijt en avondeten nuttigen. Jij bent goed getrainde trailrunner die graag over technische paden rent. Je houdt er van om in de bergen te rennen, en je hebt heen hoogtevrees. Je schuwt lange actieve dagen niet, want je zult minstens vijf uur per dag onderweg zijn. Je realiseert je dat het hier om een groepsreis gaat, en niet om een wedstrijd. Je bent dan ook bereidt om je sociaal op te stellen en af en toe op andere deelnemers te wachten. Je ziet deze reis als de afsluiting van het trailrun jaar of je gebruikt deze trailrun week als voorbereiding op een andere bergtrail.

Trip vertrekdata

Kies jaar
Kies vertrek

Graatjes & paadjes

7 augustus - 12 augustus 2020

Gids: Jeffry Oonk Jeffry Oonk

 • Reisduur 6 dagen

Kalender

ma di wo do vr za zo
aug 3 aug 4 aug 5 aug 6 aug 7 aug 8 aug 9
aug 10 aug 11 aug 12 aug 13 aug 14 aug 15

V.a. €995,00 per persoon Reissom kan variëren i.v.m. groepsgrootte

Foto's

Dag-tot-dag

Dag 1 Ontvangst in Interlaken

Vanaf 16.00 uur verzamelen we in de accommodatie en beginnen we met een briefing. Daarna genieten we van een heerlijk avondeten en kunnen we hopelijk genieten van het prachtig avondlicht op de Brienzersee.

HEEN & TERUGREIS

We reizen op eigen gelegenheid naar accommodatie in Interlaken. Vanaf 16.00 uur zijn we welkom in het hotel en om 17.30 begint de verplichte briefing van de trailrunreis. 

Dag 2 Hardergrat

Tik “Hardergrat” in in je zoekmachine en een van de mooiste graten in de Alpen spat van je scherm...en wij gaan hem vandaag trailen! De klim vanuit Interlaken naar de start van de graat is meteen een pittige; een goede opwarmer voor de rest van de dag. Kilometers en kilometers lang strekt hij zich voor ons uit. Soms smal, soms steil, soms snel, soms technisch, maar altijd dat fenomenale uitzicht. Wauw! Als je het al niet schreeuwt, dan denk je het waarschijnlijk wel! ‘s Avonds slapen we in een berghotel bovenop de graat, direct naast de Brienzer Rothorn. Na het eten wandelen we hier nog naar boven en kijken hoe de zon ondergaat boven het meer en achter de imposante bergen om ons heen. Dit was pas de eerste dag!

Circa. 23km, 2750m stijgen en 1100m dalen.

Dag 3 Het zwemmen

We beginnen de dag met een lange afdaling. Terwijl we ons vergapen aan het prachtige uitzicht moeten we uitkijken om niet te struikelen op de snelle, flowy trail. In Schwanden nemen we de tijd om even te zwemmen in het verfrissende Brienzersee en laden we de benen op voor het tweee deel van de route. Hierna pakken we vanuit Brienz de stoomboot naar de Giessbach waterval. We sluiten de dag af met een dikke VK naar Axalp!

Rothorn Kulm - Dirrengrind - Schwanden - Brienz (ferry) - Axalp. 

Circa 20km, 1500m stijgen en 2300m dalen.

Dag 4 De bergtop

Vanuit Axalp klimmen we eerst naar een prachtig gelegen bergmeertje dat niet voor niks erg in trek is bij wandelaars. Waar zij echter terug lopen richting Axalp, trailen wij verder richting de bergkam hoog boven ons. We steken deze over en zien de Bachalpsee en het dal van Grindelwald onder ons. Met uitzicht op de Eiger dalen we af naar First. Vanuit hier beklimmen we de Schwarzhorn, die net geen 3000 meter hoog is. Een pittige, maar erg gave klim over ruige rotspaden. Uitzicht moet je verdienen!

Axalp - Bachalpsee - First - Schwarzhorn – First 

Circa 27km, 2500m stijgen en 1800m dalen.

Dag 5 De afdaling

Wakker worden met een van de mooiste uitzichten in de Alpen is al geen straf, maar de afsluitende route is dat ook zeker niet! Via de Bachalpsee klimmen we naar de Faulhorn, vanaf waar we in de diepte ver beneden het meer van Brienz weer zien liggen. We hebben echter nog een lange, maar sublieme afdaling voor de boeg. Vanaf de Faulhorn volgen we de bergkam naar Schynige Platte. Volgens velen de trail die je in deze omgeving gedaan MOET hebben, en hij is heel erg runnable! Voor zover rennen samen gaat met een fantastisch uitzicht in alle richtingen……. Na Schynige Platte dalen we steil af richting Interlaken. We pakken zoveel mogelijk “groen” mee, voordat we de laatste kilometers door Interlaken rennen om deze onvergetelijke ronde te voltooien.

First - Faulhorn - Schynige Platte – Wilderswil - Interlaken

Circa 30km, 1100m stijgen en 2700m dalen.

Dag 6 Het afscheid

Na een goede nacht slapen sluiten we onze trip af met een gezamenlijk ontbijt. Ervaringen en telefoonnummers kunnen uitgewisseld worden en nieuwe trail plannen gemaakt. Hopelijk zijn lichaam en geest voldoende hersteld voor de reis terug naar huis! 

Dag INFO INCLUSIEF

 • UIMLA International Mountain Leader & 2 MST begeleiders  
 • 5 Nachten in een mooie hotels en berghutten op half board basis (ontbijt en diner) 
 • Pre-departure Trailtour Ahrtal 
 • Vervoer van bagage (maximaal 1 stuks bagage per persoon van maximaal 15 kilogram, liefst in zachte duffelbag) tussen de verschillende accommodaties 
 • De stoomboot van Brienz naar de Giessbach waterval
 • Gebruik Spot emergency beacon en optionele locatie updates voor thuisblijvers
 • Volledige klimaatcompensatie van jouw reis via Trees for All 
 • Beperkte eerste hulp kit inclusief medicijnen

EXCLUSIEF

 • Transport naar en van Interlaken
 • Lunches, energie repen, gels etc
 • Lunchmaaltijden / cakes in de hutten 
 • Persoonlijke uitgaven aan drankjes, en andere maaltijden of snacks 
 • Reisverzekering en annuleringsverzekering

VERZEKERINGEN

 • Als je deelneemt aan een trailrunreis van 360° / MST ben je verplicht een reisverzekering af te sluiten die deze buitensport activiteit dekt. Je kunt daarvoor terecht bij de Nederlandse Klim- en Bergsportvereniging of je verzekeringsagent raadplegen.