Deze zomer de bergen in? Bekijk onze zomerreizen

Trektocht

Avontuurlijk reizen in de mooiste gebieden!

Tijdens het maken van trektochten door de bergen, waar dan ook ter wereld, draag je alle spullen in je rugzak en bent daardoor geheel zelfvoorzienend.

Je bereidt de maaltijd op een gasbrander en het overnachten tijdens een trektocht doe je over het algemeen in een lichtgewicht tent op een prachtige plek onder de sterrenhemel. Vandaar ook wel de naam kampeertrektocht.

Trektochten zijn de ideale manier om niet-toeristische gebieden te ontdekken, ook in verre landen zoals Nepal en Zuid-Amerika, je hebt immers geen berghut nodig om in te overnachten. Als je eenmaal een aantal trektochten hebt gemaakt wil je niets anders meer dan dat en ben je verslaafd aan deze magische bergbeleving! Trektochten zijn te maken op verschillende niveaus en seizoenen en je kunt het zo zwaar maken als je zelf wilt. Een trektocht van twee of drie dagen is ook al een trektocht en uitermate geschikt om mee te beginnen. Voor de doorgewinterde liefhebber van het maken van trektochten is de beperkende factor: hoeveel voedsel past er in mijn rugzak en wanneer kan ik de voorraden weer aanvullen? Weer anderen maken de trektochten het liefst in de winter tijdens wat meer extreme omstandigheden. Zoals je ziet, trektochten staan garant voor avontuur, beleving, afgelegen berggebieden en de mogelijkheid om je onder te dompelen in verschillende culturen. 

Bekijk ons aanbod van avontuurlijke trektochten

Landen, gebieden en regelgeving

Trektochten kun je overal ter wereld maken, elk land is geschikt. Trektochten kun je ook gewoon in Nederland of de Ardennen maken. Het enige wat je nodig hebt is een goede kampeer- of slaapplek waar je de tent kunt opzetten. In Nederland, Duitsland en de Ardennen zijn bijvoorbeeld speciale bivakplaatsen gemaakt waar het toegestaan is om te kamperen. Voordat je op trektocht gaat is het daarom raadzaam om je goed te verdiepen in de lokale wet- en regelgeving wat betreft het kamperen tijdens je trektocht. In de Alpen verschillen de regels bijvoorbeeld per land. Over het algemeen geldt in de Alpen dat als een gebied deel uitmaakt van een Nationaal Park dat je er dan niet mag kamperen en dus ook niet geschikt is voor een trektocht. In Scandinavië daarentegen kennen ze het allemansrecht en alle Scandinavische landen zijn daarmee uitermate geschikt voor diverse trektochten. Je raakt er niet uitgekeken en het ene gebied is nog adembenemender dan het andere.

Om de echt afgelegen berggebieden in Nepal maar ook de verschillende landen van Zuid-Amerika te ontdekken is een kampeertrektocht de enige juiste optie. Je komt dan op plekken waar je anders nooit zou kunnen komen en komt dan ook echt in contact met de lokale bevolking. Ver weg van de bewoonde wereld waar maar weinig tot geen westerse toeristen komen. Voor dit type trektochten moet je wel echt de tijd nemen. Dit zijn geen reizen waarbij je binnen twee weken weer thuis bent. Nee, deze trektochten maak je wellicht maar eens of hooguit twee keer in je leven en mogen dan ook gerust 4 tot 6 weken duren. 

Benodigdheden en uitrusting

Zoals gezegt draag je tijdens trektochten alle uitrusting in de rugzak, het is dan ook essentieel om het gewicht zo laag mogelijk te houden. Hoe lichter de uitrusting, hoe gemakkelijker het wandelen gaat en hoe meer ‘ruimte’ er overblijft om te genieten! Maak dan ook niet de fout om te veel mee te nemen. Daarnaast is het duurzamer om te investeren in lichtgewicht en kwalitatief goede spullen. Goedkoop is vaak duurkoop en als je zuinig op je materiaal bent gaat het ontzettend lang mee. Lees hier meer over het onderhoud van je materiaal. Naast de standaard berguitrusting (kleding, schoenen, etc.) zijn de volgende benodigdheden essentieel voor als je op trektocht gaat:

Ga je mee met een reis van 360º Explore? De ultieme paklijst voor een trektocht ontvang je altijd na je boeking. Aanvullend kan een lichtgewicht tarp, dit is een groot, vierkant stuk tentdoek, ideaal zijn om droog te kunnen zitten tijdens het koken. 

Tips & tricks voor tijdens de tocht

  1. Tijdens trektochten is het geruststellend om te weten dat je slaapzak en reserve- kleding waterdicht verpakt zit in je rugzak. Enkele lichtgewicht waterdichte zakken (dry bags) zijn dan ook ideaal voor in de rugzak.
  2. Zitmatje voor de pauzes en tijdens het koken.
  3. Maak gebruik van gevriesdroogde maaltijden. Deze zijn licht in gewicht, voedzaam en gemakkelijk klaar te maken. 
  4. Opvouwbare drinkbeker.
  5. Licht is snel, Light is right. Let tijdens de aanschaf van nieuwe uitrusting op het gewicht!
  6. Drinkwater is essentieel op trektocht, zoek een kampeer of slaapplaats dan ook altijd in de buurt van snel stromend water. Kook het water minimaal 3 minuten of gebruik een waterfilter. Bevuil het drinkwater niet en doe je behoefte op minimaal 50 meter van stromend water. 
  7. Gebruik biologisch afbreekbare zeep, afwasmiddel en toiletpapier. Neem al het afval en gebruikt toiletpapier mee, steek het in geen geval in de brand. Er is al menig bosbrand door ontstaan. 
  8. Indien mogelijk: droog nat geworden kleding en andere uitrusting als deze nat zijn geworden. Niets is vervelender dan natte kleding als je op trektocht bent. Het kan zelfs gevaarlijk zijn als het weer plotseling omslaat. Maak hier een gewoonte van tijdens pauzes of als je de nieuwe kampeerplek hebt bereikt. Dit geldt ook voor de natte tent.
  9. Geniet van het moment, en voordat je het weet plan je alweer je volgende trektocht!

Voorbereiding en navigatie

Omdat je tijdens de trektochten echt op jezelf bent aangewezen is het nog meer van belang dat je voorbereiding grondig is geweest. Hulpdiensten zijn ver weg en wellicht kom je geen andere wandelaars tegen die je de goede weg kan wijzen. Het oriënteren en navigeren heb je al veel geoefend, en een topografische wandelkaart kent geen geheimen voor je. Bezit je deze vaardigheden nog niet of onvoldoende, volg dan een cursus om de vaardigheden bij te schaven. Dit is niet alleen leuk maar ook ontzettend leerzaam. Je zult er absoluut geen spijt van krijgen, sterker nog: de volgende trektochten zul je met nog meer vertrouwen tegemoetzien. Zoals je reeds gelezen hebt verschillen per land en zelfs per gebied de regels over het kamperen in de bergen. 

Bekijk ons aanbod van outdoor cursussen

Je trektocht valt pas echt in het water als blijkt dat je je tent hier niet eens mag opzetten. Alle informatie is op internet te vinden bij de landelijke Alpenverenigingen. Als je voor je komende trektocht dan het juiste gebied hebt gevonden begint de planning, hoeveel dagen wil je wandelen, waar kun je het beste een vlakke kampeerplaats vinden, waar kun je water vinden, voor hoeveel dagen heb ik eten nodig, waar kan ik eventueel inkopen doen, maak ik een ronde of wandel ik van A naar B, ga ik gebruik maken van openbaar vervoer of een taxi. Belangrijke telefoonnummers sla je alvast op in je telefoon, en als je geen bereik verwacht met je mobiele telefoon is het slim om een satelliettelefoon te huren.
Heb je op al deze vragen een antwoord gevonden dan verdiep je je steeds verder in de te wandelen route. De topografische wandelkaart heb je reeds in je bezit en de route staat als back up op je GPS apparaat. Op mijn trektochten bekijk ik de route altijd via Google Earth, de kwaliteit hiervan is super en je zult ter plekke de bergen, paden en almen gaan herkennen. Dit werkt voor mij echt super en het oriënteren en navigeren gaat dan ook zoveel makkelijker. Check de weersvoorspelling gedurende twee weken voor vertrek. Je hebt dan een goed beeld van de geschiedenis en de huidige omstandigheden.

Heb je dit alles uitvoerig gedaan, dan staat niets je in de weg voor de meest fantastische trektochten die je je maar kunt wensen. Beleef de bergen op z’n mooist!

Met een gids op stap

Ga je voor het eerst een trektocht maken en twijfel je nog over je benodigde vaardigheden in het terrein? Heb je er dan wel eens aan gedacht om dit samen te doen met een ervaren International Mountain Leaders (UIMLA). Dat is niet alleen veilig, maar ook leuk en leerzaam. Een goede International Mountain Leader leert je onderweg alles over het maken van trektochten en deelt zijn tips die je vervolgens gelijk in de praktijk kunt brengen! En beschik je nog niet over alle materialen zoals een goede tent, brander en pannen, dan zijn deze via de gids ook te huren. Bijkomend voordeel, je kunt ze uitvoerig testen en ervaring mee opdoen zodat je straks je perfecte uitrusting kunt aanschaffen. We denken graag met je mee!

De trektochten van 360º Explore

Reizigers over ons

Het was een prachtige reis met mooie afwisselende landschappen, van sprookjesachtige bossen naar vredige meertjes en grashellingen tot ruige rotswanden.

Kim Custers

Reiziger 2023
Waanzinnige mooie tochten begeleid door een top gids. De gids zorgde voor prachtige routes en vertelde er veel interessante wetenswaardigheden omheen.

Marieke Koerts

Reiziger 2023
Hele mooie tocht met een leuke en diverse groep avonturiers! De hutten zijn soms wat primitief, maar wel warm & gezellig. Het eten bestaat uit heerlijke, lokale gerechten met hele goede vega varianten.

Rik van Dijk

Reiziger 2022