Update: Lees hoe wij met de Coronacrisis omgaan en hoe je toch een toekomstige reis kunt boeken.

Tripfacts

V.a. €3672,00 per persoon Reissom kan variëren i.v.m. groepsgrootte en vertrekdata Reserveer nu

Ontoegankelijke wildernis & berggebieden van Aisén

Patagonië Verborgen Parken

Noordelijk Patagonië in de voetsporen van pioniers

Het meest dunbevolkte gebied van Chili, Aisén genoemd, wordt van het bekendere Zuidelijk Patagonië gescheiden door onherbergzaam gebergte en grote ijskappen. Waar de centrale vallei van Santiago de Chile eindigt en diepe zeearmen en indrukwekkende fjorden het vasteland doorsnijden begint Noordelijk Patagonië, welkom in de ‘laatste wildernis’ van Chili.

Trip designer: Niels Leenders Niels Leenders

#EarlyBird boek vóór 02-06 en ontvang een functioneel shirt t.w.v. €40!

De Patagonië Verborgen Parken trek combineert vele schitterende Parque Nacional en Reserva Nacional in Chili én Argentinië en geeft je een complete doorkijk van Noordelijk Patagonië. Hier moet je wat voor over hebben: de reis beslaat met vlucht niet minder dan 23 dagen en wandelingen en trektochten buiten beschouwing gelaten is de reis overland op zichzelf al een waar avontuur. Van onverharde wegen door regenwoud en bergwereld, boottochten door fjorden en over grenzen door de Chileens-Argentijnse Andes die enkel te voet zijn over te steken.
Wat je er voor terugkijkt is een indrukwekkend pallet van dagwandelingen en trektochten die je inzicht geven in het ongerepte Alerce regenwoud van Aisén, de vele, vaak nog onbekende watervallen ten zuiden van het Merendistrict, de onaangetaste bergwereld van Patagonië, gletsjers zo groot en pampa’s zo wijd dat het gissen is waar ze eindigen, markante horizon lijnen van actieve vulkanen en diepe fjorden die met de afwezigheid van menselijke sporen laten zien hoe puur de natuur hier nog is.
Noordelijk Patagonië doet op geen enkel vlak onder voor zijn bekendere Zuidelijke variant. Cerro Castillo, in het gelijknamige park, wordt ook wel het Torres Del Paine van het Noorden genoemd. Het is de extra stap die jij moet zetten om er te komen, er te zijn en het gebied te doorkruisen. En de ironie wil, dat juist dát heeft bijgedragen aan de nog maar nauwelijks ontdekte schoonheid van Aisén.

Trip profiel

Inspanning Avontuurlijk

Stap in de voetsporen van pioniers en exploreer een kant van Patagonië die door weinigen ontdekt is. Dit is de kans voor jou als avontuurlijk ingestelde reiziger, als je voor eerst naar Patagonië reist alsook voor wanneer je er terugkeert, om van gebaande paden af te wijken en de meest ongerepte natuur van Chili & Argentinië in je op te nemen. Je houd van het extra avontuur van een pilot (nieuwe) reis en kijkt uit naar het cadeau van Haglöfs wat je er voor krijgt! Dat alles misschien nog niet geheel vlekkeloos loopt vind je de charme van zo’n reis. Over trails lopen met dagrugzak of trekkers rugzak is je niet vreemd en je draait de hand er niet voor om om wanneer nodig zelf de Hilleberg expeditie tent op te zetten en een heerlijke maaltijd op de brander klaar te maken. Warm water? Jij geeft de voorkeur aan poedelen in een bergbeekje met uitzicht op hangende gletsjers. Dag 3 van de trektocht door Cerro Castillo is waarschijnlijk de meest uitdagende trail op de route. Informatie over de tocht inwinnen bij 360° en er ook fysiek voor klaar zijn is onderdeel van jouw voorbereiding. Goed voorbereid is deze tocht voor velen te doen. Het avontuur zit hem naast de dagwandelingen en trektochten ook in de manier van reizen over de Carretera Austral, de grens oversteken, de ferry’s, leuke kleinschalige hotels, etc. En dat is precies wat jou ook aanspreekt!

Trip vertrekdata

Kies jaar
Kies vertrek

Patagonië Verborgen Parken

2 december - 24 december 2020

Gids: Femke Treep Femke Treep

 • Reisduur 23 dagen

Kalender

ma di wo do vr za zo
nov 30 dec 1 dec 2 dec 3 dec 4 dec 5 dec 6
dec 7 dec 8 dec 9 dec 10 dec 11 dec 12 dec 13
dec 14 dec 15 dec 16 dec 17 dec 18 dec 19 dec 20
dec 21 dec 22 dec 23 dec 24 dec 25 dec 26 dec 27

V.a. €3672,00 per persoon Reissom kan variëren i.v.m. groepsgrootte

Foto's

Bekijk het gehele fotoalbum

Dag-tot-dag

Dag 1-2 Vertrek uit Amsterdam & aankomen in Bariloche en het Argentijnse Merendistrict

Vanuit Amsterdam stappen we op het vliegtuig naar de internationale luchthaven van Buenos Aires (Aeropuerto Internacional Ministro Pistarini) waar we aansluitend een binnenlandse vlucht nemen van de nationale luchthaven (Aeroparque Jorge Newbery) naar San Carlos de Bariloche. Als je het vliegticket via 360° boekt zit de transfer tussen de luchthavens bij de prijs van het  vliegticket in.

Op dag 2 zetten we voet aan land aan de Argentijnse zijde van de Hoge Andes. Ten noorden van Patagonië ligt het Merendistrict. Hier begint onze droomreis naar legendarisch Patagonië: meer dan een miljoen vierkante kilometer iconische bergen, bulderende bergbeken, verborgen meren en harde wind. Bariloche, ons startpunt, ligt in het hart van het Nationale Park Nahuel Huapi en aan de oever van het Nahuel Huapi-meer. Van het kleine eiland Isla Victoria is de naam Nahuel Huapi ontleend. In de oude taal van de Mapuche indianen werd dit eiland (huapi) geassocieerd met jaguars (nahuel).
Bariloche is voor ons een waar toeristisch festijn: proefen van de Italiaanse chocolade, struinen tussen de Zwitserse stijl chalets, opgaan in outdoor festivals, de Duitse bakker binnenstappen en even het keramiek aanraken in de vele souvenirwinkels. De invloeden van emigranten blijven niet onopgemerkt. Aan het einde van de dag leggen we de benen hoog met uitzicht op de zuidelijke oever van Lago Nahuel Huapi: een schitterend voorbeeld van een gletsjer meer 765m boven zeeniveau. Het is verbonden met andere kleinere meren, zoals Gutierrez, Moreno, Espejo en Correntoso en mond uiteindelijk, via de Río Limay, uit in het Atlantische bekken.

HEEN EN TERUGREIS

We vliegen op eigen geledenheid naar nationale luchthaven (Aeroparque Jorge Newbery) van San Carlos de Bariloche. Boek de vliegtickets pas nadat de reis op garant vertrek is gekomen: dit wordt vermeld op de reispagina op de 360° website. We vliegen graag gezamelijk als groep en geven je dan ook graag advies over bij het boeken van de vliegtickets.

Dag 3 Inwandelen in Parque Nacional Nahuel Huapi

Vandaag lekker inlopen met uitzichten op Monte Tronador (de verijsde kroon van de Andes en het hoogste punt in het Merendistrict) en de vele meren rondom Cerro Catedral waarheen en waarvandaan we zullen lopen. Parque Nacional Nahuel Huapi kan geen verborgen park worden genoemd en is in die zin een buitenbeentje in het programma. Maar het oudste Nationaal Park van Argentinië (1934) vormt niettemin een prachtig begin van de reis met 7580 km2 wildernis en een waterbedekking van 20% (bijgevolg de naam het Merendistrict). De exacte route voor de inloopwandeling bepalen we in Bariloche in verband met sneeuw die mogelijk nog in de hogere delen ligt.

Circa 6 tot 7 uur wandelen met dagrugzak, 800m tot 1000m stijgen & dalen

Dag 4-6 Paso de Las Nubes Trek (de pas van de wolken)

Al vroeg in de ochtend worden we opgepikt door een gecharterd busje dat ons naar Pampa Linda brengt (77km). We hebben onze trekkers rugzak mee met avondeten, ontbijt en lunch & snacks voor een uitstap van drie dagen. Tentjes en andere bagage worden getransporteerd naar het eindpunt van de trektocht. De komende dagen bevinden we ons op het circuit van de  Paso de Las Nubes. Een korte en toegankelijke trektocht die via de pas twee rivieren verbind door weelderig regenwoud en onderlangs hangende gletsjers loopt van de machtige vier toppen van Monte Tronador. De hoge ijskroon die we gisteren waarschijnlijk al gezien hebben.

Paso de Las Nubes ligt op een interessante waterscheiding: het water dat zuidwaarts gaat komt uiteindelijk via de Río Manso en Río Puelo in de Pacifische Oceaan. Het water dat zijn weg naar het noorden vind gaat via het Lago Nahuel Huapi naar de Atlantische Oceaan. We overnachten in berghutten maar bereiden ons eten zelf (licht gewicht trekkers maaltijden). Onze eerste overnachtingsplek is Refugio Otto Meiling op 2000m hoogte. Onze route daarheen gaat door Lenga & Coigüe bos, via een ‘sidetrip’ naar de mooie Castaño Overo gletsjer en door open Alpien terrein met uitzichten op de verschillende toppen van Monte Tronador (3478m).

Circa 7 tot 8 uur wandelen met trekkers rugzak, 1000m stijgen over 11km

Van Refugio Otto Meiling naar Upper Río Frias

Nadat we afgedaald zijn uit het gletsjer landschap stijgen we gestaag door Lenga bos naar Paso de Las Nubes (1435m). Tijdens de afdaling van de pas zijn de doorkijkjes op de Frías gletsjer en watervallen die de Río Frías vormen schitterend. Afhankelijk van de trail condities verlaten we bij het passeren van de Río Alerce het pad om naar de hangende Alerce gletsjer te klimmen. De schoonheid van deze gletsjer zit hem in het ketelmeer dat aan de voet ligt en door de eindmorene gevormd is.

Circa 8 uur wandelen (afhankelijk van ‘side trip Alerce gletsjer’) met trekkers rugzak, 850m dalen & 400m stijgen over 19km

Upper Río Frias naar fjord achtig Lago Felix Frías

Al wandelend nemen we afscheid van de hoogten en duiken het regenwoud in. We ruiken de Coigüe, Mañío en Laurier bossen en dalen af langs de Río Frías in noordelijke richting naar de engte en het glaciale meer Lago Felix Frías. Het pad is hier en daar drassig maar de beloning is het allemaal waard. Lago Frías wordt aan weerszijden omsloten door kliffen die uit de diepte van het donkere meer stijl omhoog gaan en het landschap een fjord achtig gevoel geven. We hebben de tijd vandaag: de laatste kleine ferry vertrekt 16u van de aanlegsteiger bij de post van de Argentijnse Gendarmería Nacional.

Circa 4,5 uur wandelen met trekkers rugzak, 350m dalen over 10km

Dag 7-8 De spectaculaire Trans Andean Cruce Andino grensovergang en ..

We trakteren ons vandaag op een bijzondere Trans Andes grensovergang op weg naar Puerto Varas. Het zal iets drukker zijn dan de voorbije 3 dagen: de geweldige afwisseling van bus- en boottochtjes door het Argentijnse Parque Nacional Nahuel Huapi en het Chileense Parque Nacional Vicente Pérez Rosales is magnifiek en door meer reizigers ontdekt. We volgen de voetstappen van gisteren langs de Río Frías naar Lago Felix Frías om aan boord te gaan bij de Ciudad de la Fé en het donkere turquoise water van het meer weer te doorkruisen. Tronador torent met zijn 9 gletsjers opnieuw hoog boven ons uit. Een bus brengt ons naar Peulla. De weg waarop we rijden ligt in het ‘niets’ en heeft geen enkele verbinding met andere wegen. De groene Cordillera de Los Andes met zijn dichte Alerce oerwouden trekt aan ons voorbij voordat we waarschijnlijk rond 14u het Parque Nacional Vicente Pérez Rosales binnenrijden, het oudste nationale park van Chili (1926).

Na het passeren van de grens rijden we door naar Lago Todos los Santos dat met zijn onwerkelijk groene kleur ook wel het mooiste meer van Chili wordt genoemd. Hier ligt aan de oevers en afgesloten van doorgaande wegen Peulla, een rustige nederzetting van enkele huizen en hotels omgeven door hoge bergen en prachtig regenwoud. We kunnen hier een late lunch nuttigen alvorens we 16u op de 2de ferry stappen naar de andere oever waar Petrohué ligt. Als de weergoden ons goed gezind zijn geniet je vanaf de boot van verrassende en mooie uitzichten op de Osorno en Puntiagudo vulkanen. Op het laatste ‘overland’ stuk naar Puerto Varas stoppen we nog bij de watervallen van Petrohué. De zachte lijnen van het uitgesleten vulkanische gesteente samen met de groene watervallen die er doorheen lopen geven een fotogeniek beeld. Als we tot slot Lago Llanquihue passeren en ook nog de Osorno en Calbuco vulkanen zien liggen is de emmer met indrukken meer dan vol. Je hebt zojuist een van de mooiste tochten door de Chileens-Argentijnse Andes volbracht. Verloopt alles zoals gepland dan komen we tussen 19u en 20u aan in ons leuke kleine hotel Casa Kalfu.

.. Het begin van de prestigieuze Carretera Austral

Op weg naar het zuiden gaan we in een gecharterd busje de pas in 1988 geopende Carretera Austral volgen. De reis over deze pioniers route is een avontuur op zichzelf. Het landschap trekt als een film aan ons voorbij. Te beginnen bij vissersdorpjes, typische Chiloé stijl gebouwd kerkjes en de brede baai ‘Seno de Reloncavi’ gaan we langzaam naar een landschap van spectaculaire fjorden, loodrechte rotswanden, dicht Alerce bos en natuurlijke warme bronnen.

Je ruikt het wier uit de Pacifische Oceaan als we met ferry’s het Reloncavi en het Riñihue fjord oversteken. De ‘Toninas’ houden jouw beweging op de ferry in de gaten: het zijn de dolfijnen die op deze breedtegraad in de Pacific veel voorkomen. De piste die we vandaag over de Carretera Austral afleggen is ‘slechts’ 200km, maar dat zegt niet veel over de tijd die we nodig gaan hebben. Het is waarschijnlijk al laat als we het haven plaatsje Chaitén bereiken.

Dag 9 De ongerepte parken van Conservacíon Patagónica: Parque Pumalín

Vanuit Chaitén gaan we voor het eerst de ongerepte natuur in die door de legendarische Amerikaan Doug Tompkins in bescherming is genomen door zijn Conservacíon Patagónica. Wijlen Tompkins, oprichter van kledingmerken als North Face, Patagonia en Esprit heeft samen met zijn vrouw een totaal van 5180 km2 aan grond in Chili en 2924 km2 in Argentinië opgekocht met als doel de natuur te beschermen. Parque Pumalín, uitstrekkende van Hornopirén tot Chaitén, is een mix van regenwoud, heldere rivieren, zeegezichten en landbouwgrond. We lopen trails naar Laguna Tronador, Sendero Alerces en Cascadas Escondidas. Respectievelijk een pracht van een meer op 450m hoogte in gematigd regenwoud (zwemmen mogelijk!), een hike door het glorieuze oude Alerce bos en een regenwoud trek naar verschillende verborgen watervallen die uitmonden in groene rotspoelen. Ons gecharterde busje rijd ons naar de verschillende trailheads toe.

Totaal circa 5 uur wandelen met dagrugzak, 500m stijgen en dalen over 10km

Dag 10 Parque Nacional Queulat & de Carretera Austral naar Puyuhuapi

De indrukwekkende route van bijna 200 km naar Puyuhuapi vandaag, gaat dwars door de met regenwouden begroeide Andes met uitzicht op sneeuwbedekte vulkanen, gletsjers, indrukwekkende bergen en talloze watervallen. Het eindpunt aan het Ventisquero fjord, het pittoreske plaatsje Puerto de Puyuhuapi, staat naast zijn koloniale geschiedenis bekent om zijn te midden van oerwoud gelegen Thermas de Puyuhuapi: goddelijk warm water dat met 50 °C zo over het strand het fjord instroomt. Weldaad en verwondering tegelijkertijd. Maar voordat we in Puyuhuapi aankomen stoppen we bij Parcue Nacional Queulat voor een schitterende trail naar de Ventisquero Colgante (een hangende gletsjer) en de Laguna Témpanos (de ijsschotsen lagune). Parque Nacional Queulat is tevens het thuis voor het bedreigde pudú-hert.

Totaal 3 tot 5 uur wandelen met dagrugzak, 500m stijgen en dalen over 14km

Dag 11 En route naar het levendige en temidden van rivieren gelegen Coyhaique

De 235 km vandaag over de Carretera naar Coyhaique voert ons langs de woeste Rio Cisnes. De omgeving laat naast altijdgroen regenwoud en zwaar vergletsjerde bergtoppen sporen uit een ver verleden zien. De afgestomde bomen zijn getuige van de grote bosbranden die hier vorige eeuw plaats hebben gevonden. Coyhaique betekent in het Tehuelche een landschap van meren. Het provinciestadje markeert een transitie in landschappen op onze route door Noord Patagonië: vanaf hier maken de Alerce regenwouden plaats voor de drogere zuidelijkere steppes. Na zwoele & vochtige zomeravonden drinken we vanavond een Malbec bij zachte temperaturen die bij een droog landklimaat horen.

Dag 12-15 De grandeur van het kasteel: Reserva Nacional Cerro Castillo

De basalten kolommen van Cerro Castillo (2675m) worden ook wel de Torres del Paine van Noordelijk Patagonië genoemd. Het massief is de sterattractie van het gelijknamige park dat zich 180.000 hectare groot ten zuiden van Coyhaique uitstrekt. De komende dagen leg je een 62 km lange trektocht af door ongerept Alpien landschap waar de gletsjers zich vasthouden aan steile rotswanden en watervallen zich in de dalen storten. De vele basalten torens en de steile wanden van het compacte massief geven je het gevoel dat de trail zich door een kasteel vlecht. Na een ontspannen dag gisteren en een paar wandelingen met dagrugzak is de fysieke uitdaging de komende dagen aanmerkelijk groter. Vanaf de Carretera Austral begint de trail die deel uitmaakt van de Sendero de Chile over een onverharde weg, via een lage waterscheiding naar de Río Turbio. Het bulderende witte water tekent af tegen de wilde groene vallei en de torenhoge pieken van de Cordillera Castillo. Het schilderachtige plekje van Campamento Río Turbio in de hoge kom van de Alpiene vallei is ons eindpunt voor vandaag. Grote kans dat we in de schemer het Huemul hert spotten.

Circa 5 uur wandelen (aan het eind te verlengen naar Laguna Glaciar Peñón) met trekkers rugzak, 300m stijgen over 18km

Langs de Upper Río Turbio op weg naar het hart van Cerro Castillo

Je klimt vandaag naar Paso Peñón aan de voet van de gelijknamige en markante berg en gletsjer Glaciar en Cerro Peñón (2416m). De pas is een rotsige opening in het massief waar we vrijwel zeker voet op sneeuw zetten. Vanaf de pas zie je in de verte al het turquoise meer Laguna Certo Castillo waar we niet ver vandaan kamperen. Een blik terug geeft je zicht op de spectaculaire ijs watervallen aan de oostelijke flank van Cerro Peñón. We zullen een aantal koude bergbeken moeten doorwaden alvorens we Campamento La Tetera in het hart van Cerro Castillo bereiken. De plek waar we de tentjes kunnen pitchen ligt mooi beschut. Als de Hilleberg expeditie tentjes staan klimmen we de morenen op voor magnifieke uitzichten op het massief, de ketelmeertjes en de hangende gletsjers.

Circa 6 uur wandelen met trekkers rugzak, 900m stijgen en 200m dalen over 14km

Via Laguna Cerro Castillo naar Campamento Neozelandés

Op 1275m boven zeeniveau ligt het mooie ketelmeer Laguna Cerro Castillo. Het is verscholen in een diep glaciaal basin en wordt gadegeslagen door de indrukwekkende hoogste bergtop in het massief: Cerro Castillo zelf op 2675m hoogte. Er valt frequent ijs van de hangende gletsjers op de rotsen en in het water van de lagune. Wanneer je langs de lagune door geklommen bent tot het zadel van Morro Rojo wordt je andermaal getrakteerd: op een prachtig uitzicht in Valle Ibáñez zo ver als Lago General Carrera. Het dorpje Villa Cerro Castillo waar we morgen eindigen ligt aan je voeten! Na een stijle afdaling door een droge beekbedding naar de Estero Parada gaat de trail gestaag weer omhoog naar Campamento Neozelandés, een kleine campsite die een Nieuw Zeelands klimgezelschap uit 1976 als hun basiskamp heeft gebruikt.

Circa 8-9 uur wandelen met trekkers rugzak, 750m stijgen en 750m dalen over 11km

Afdalen naar de brede Valle Ibáñez en nagenieten in Villa Cerro Castillo

We groeten het kasteel voor een laatste keer. De afdaling langs de Estero Parada gaat door Lenga bos langzaam naar Valle Ibáñez. Lenga is de Zuidelijke tegenhanger van onze beuk: de zuiderbeuk of Notofagus. Je komt hem op de hogere zuiderbreedte graden tegen, bijvoorbeeld ook op het Zuidereiland van Nieuw Zeeland. Het laatste stuk is uitwandelen langs de Rio Ibáñez en terugblikken op de indrukwekkende tocht van de afgelopen dagen. Villa Cerro Castillo is een charmant gehucht aan de Carretera Austral, nog nauwelijks ontwikkelt voor toerisme. Hier nemen we onze intrek in Cabañas el Tropero en kunnen we ons verheugen op de weldaad van een douche!

Circa 5 uur wandelen met trekkers rugzak, 870m dalen over 19km

Dag 16 Over de Carretera Austral naar Parque Patagonia

Onze chauffeur die de afgelopen dagen standbye heeft gestaan groette ons gisteren al. Vandaag zet hij samen met ons het avontuur voort over de Carretera Austral naar het meest prestigieuze natuurbescherming project van Doug Tompkins: Parque Patagonia. Het stuk over de Carretera Austral vandaag is zondermeer het mooiste en het spectaculairste stuk van de route. De doorsnede aan landschappen die je getoond wordt is enorm: bossen met de Notofagus Zuiderbeuk, het azuurblauwe Lago General Carrera, de randen van de Noordelijke Patagonische IJskap, steppe, gematigd regenwoud en de wild stromende Rio Baker die we volgen. Parque Patagonia is een juweel van een park: de focus om het gebied terug te brengen naar zijn meest wilde onaangetaste status heeft nu al een overvloed aan wildlife opgeleverd. Wat daar mede aan bijdraagt is het herstellen van wilde, natuurlijke graslanden zonder graasweiden (voor vee). Deze graslanden zijn wereldwijd ondervertegenwoordigd in beschermde gebieden. Hoewel graslanden, in vergelijking met bijvoorbeeld tropische regenwouden, minder diversiteit aan dieren hebben, zijn er vaak grote aantallen dieren in het wild. De herstellende graslanden in de Chacabuco-vallei ondersteunen de groeiende populatie van guanaco's - het iconische grote zoogdier in de regio - evenals culpeo-vossen, gordeldieren, Andescondors en poema's, de charismatische grote carnivoor van het ecosysteem. Om meer over Parque Patagonia te weten te komen gaan we bij aankomst langs in het visitor center en zetten daarna onze tentjes op bij Campamento Los West Wind.

Dag 17 Lagunas Atlas Trail

De 23-km lange Lagunas Altas trail begint bij onze campground en slingert over een oude estancia weg direct een heuvel op, dicht bij Tamanguito Peak, voordat de trail zich om tal van bergmeren slingert. Het water onderweg is zo schoon dat het te drinken is uit de streams. Door jonge Zuiderbeuk bossen banen we ons de eerste 7km een weg omhoog en winnen 850 meter. Maar bij het verlaten van het bos weet je direct weer waar je het voor doet. Het uitzicht oostwaarts gaat door tot de grens met Argentinië. Het pad slingert langs tal van bergmeren en door prachtige stukken Notofagus bos voordat je bij een spectaculaire mirador aankomt waar je de uitgestrektheid van de Chacabuco Vallei beneden kunt zien. Als we de laatste lagune gepasseerd zijn en de trail nogmaals Reserva Nacional Tamango kruist daal je het plateau af richting “Camino La Pepa”. Hier wacht het gecharterde busje op ons voor een mooie half uur durende rit door het park naar Campamento Stone House.

Circa 8 uur wandelen met dagrugzak, 1268m stijgen en dalen over 20km

Dag 18-20 In de voetsporen van kolonisten van Parque Patagonia naar Jeinimeni

Na het inpakken & op de rug binden van de Hilleberg tentjes geven we het overschot aan bagage af aan onze chauffeur om weer voor een paar dagen de wildernis in te gaan. Het gecharterde busje blijft wederom standbye aan Chileense en Argentijnse zijde. We beginnen onze trail, die begint in Parque Patagonia en eindigt op de grens met Argentinië in Reserva Nacional Jeinimeni, in open steppe aan de monding van de Valle Avilés. De trail door de Valle Avilés gaat geleidelijk omhoog en bij een blik terug zie je in de verte de kenmerkende alamo-bomen van de campsite en de vele Guanaco's kenmerkend voor de rijke graslanden van Valle Chacabuco. Valle Avilés vormt een verbinding tussen de Valle Chacabuco en de grens met het Reserva Nacional Jeinimeni. Vanavond pitchen we onze expeditietentjes aan de grens van het laatstgenoemde park.
Tijdens de 47-km trektocht waden we regelmatig door rivieren, breed, smal en koud vanwege het gletsjerwater. De eerste dag echter, in Parque Patagonia, kunnen we regelmatig gebruik maken van aangelegde hangbruggen. Die bezorgen je weliswaar stijl opstaand haar van spanning, maar ook droge voeten. Je volgt een route die de eerste kolonisten in het gebied gebruikten om van Cochrane naar Chili Chico te komen. En net als de kolonisten zie je de omgeving snel veranderen, van droge steppe die typisch is voor Argentijns Patagonië tot vochtig dicht bos kenmerkend voor de Chileense zijde. Aan het eind van Parque Patagonia ligt Puesto Limite, een kleine spot om te kamperen met een palissade om je tent te beschermen tegen de wind, een vuurplaats en zelfs een paar banken.

Circa 8-9 uur wandelen met trekkers rugzak, 450m stijgen over 18 à 19km

Over de pas naar Valle Hermoso, ‘de mooie vallei’

De topografie wijst ons de weg, een korte wat stijlere klim leidt naar de enige opening tussen de bergen naar het Noorden. Vanaf de pas openbaart zich de Valle Hermoso en de achterliggende gletsjers. Nog één keer terugkijken naar de Avilés rivier en Parque Patagonia in het Zuiden alvorens af te dalen door prachtig Lenga-woud. De trails zijn verre van gebaand in dit gebied van Patagonië en het kan zoeken zijn in het dichte Lenga-woud. In het lagere deel van de vallei aangekomen moeten we nota bene soms noodgedwongen het lastig te vinden pad verlaten om de rivieren over te steken daar waar de stroom zich in vele ondiepe stromen verdeelt. Kortom, het is even werken om bij Refugio Valle Hermoso te komen en waadschoentjes en handdoekjes aan de buitenkant van de trekkers rugzakken wordt een gangbaar beeld, maar de rust van de omgeving, de bankjes, een vuurplaats en de beschutting tegen de elementen maken de refugio in de vallei met de toepasselijke naam Valle Hermoso weer een geweldige plek om de tentjes op te zetten.

Circa 6 uur wandelen met trekkers rugzak, 400m stijgen en dalen over 14km

Langs lagune’s en met uitzicht op het Cordon de la Gloria naar Chile Chico

Vandaag sluit je jouw fysieke inspanning tijdens deze reis in stijl af met een prachtige trail naar de grens van Reserva Nacional Jeinimeni waar het gecharterde busje weer voor ons klaar staat. Vijfenveertig minuten na het ontbijt wordt je ochtend bekroont met het eerste zicht op het spectaculaire Lago Verde. Dit gletsjermeer is aan alle kanten omgeven door fjordachtige kliffen en het turquoise water glinstert in de ochtendzon. Na het passeren van vele rotsstrandjes aan de lagune wacht ons een lange, stijle klim naar een pas, maar de ongelooflijke uitzichten op de gletsjers van Valle Hermoso en het meer onder je zijn een ruime beloning.

De afdaling is even abrupt als de klim. Maar ook hiervoor geldt dat de uitzichten op de sneeuw en gletsjers van het Cordon de la Gloria en de opening in de verte van Lago Jeinimeni veel goedmaken. We moeten weer vele kleine stroompjes oversteken, maar zover onze kennis nu reikt zou geen daarvan een probleem moeten opleveren. Langzaam wordt de trail een 4x4 weg en kunnen we de spanning uit onze spieren lopen. Het laatste stuk langs Lago Jeinimeni biedt op zonnige dagen een prachtig uitzicht op de dorre bergen weerspiegeld in de stille wateren van het meer. Zo’n 15-km na onze start vanochtend bereiken we het eindpunt van deze trek, Jeinimeni Reserve Ranger Station op de grens met Argentinië. Ons gecharterde busje staat klaar om de laatste 70-km over de onverharde weg naar Chile Chico af te leggen.

Circa 7 uur wandelen met trekkers rugzak, 375m stijgen en 400m dalen over 15km

Dag 21 Ruta Nacional 40

Vroeg in de ochtend gaan we de grens over naar Los Antiguos om op weg te gaan naar Bariloche. Welkom in de uitgestrekte pampa’s die zo kenmerkend zijn voor zuidelijk Argentinië. Het uitzicht vandaag veranderd zich bijna niet. Sluit je ogen bij het zien van pampa’s en open ze een uur later weer en 99,9% kans dat je wederom pampa’s ziet. Maar juist dit geeft deze dag een bijzondere plek in de hele reis. Terwijl de Cordillera de Los Andes in het Westen de horizonlijn bepaalt, de grote azuurblauwe gletsjermeren er tegen aftekenen en jij in het hier en nu door de pampa’s rijdt kan je alles van de voorbije 3 weken in stilte door je hoofd laten gaan. Ruta Nacional 40 is met 5.000 kilometer de langste route in Argentinië en een van de langste in de wereld naast routes als de US Route 66 , Canada's Trans-Canada Highway en Australië Stuart Highway. De weg steekt een totaal van 20 nationale parken door, 18 grote rivieren over en passeert 27 passen in het Andes gebergte.

Dag 22-23 Terugreis via Buenos Aires naar Nederland

Als het laat geworden is gisterenavond in toeristisch San Carlos de Bariloche dan verschuiven we het ontbijt naar de brunch. Eind van de ochtend worden we naar de luchthaven van Bariloche gebracht. Hier begint de terugvlucht via Buenos Aires nationale luchthaven Aeroparque Jorge Newbery en internationale luchthaven Aeropuerto Internacional Ministro Pistarini om op dag 23 aan te komen in Nederland. Het grote nagenieten kan gaan beginnen!

Dag Info Inclusief

 • Vertrouwde, ervaren & gediplomeerde Nederlands sprekende 360° trektocht gids: UIMLA International Mountain Leader (IML) & Wilderniss First Responder (WFR)
 • 10 Overnachtingen in leuke boutique hotels op basis van logies & ontbijt
 • 1 Overnachting in het afgelogen hotel Puerto Blest op basis van logies, ontbijt en diner
 • 2 Trektocht overnachtingen in berghutten
 • 7 Trektocht overnachtingen in ruime & duurzame 360° tenten van Hilleberg, bestand tegen uiteenlopende weersomstandigheden
 • Gebruik kook uitrusting, hoogwaardige en koud weer bestendige branders & pannen
 • Permits & entree’s voor 7 Nationale Parken
 • 3-Daagse trektocht door Parque Nacional Nahuel Huapi op basis van volpension
 • 4-Daagse trektocht door Reserva Nacional Cerro CasYllo op basis van volpension dagwandeling en 4-daagse trektocht door Parque Patagonia en Reserva Nacional Jeinimeni smaakvolle trektocht maaltijden van Globetrotter, 3-gangen avond eten
 • Gecharterde 16 persoons bus (i.v.m. bagage) voor het gehele traject van Puerto Varas - Parque Patagonia - San Carlos de Bariloche (100’en kilometers over grotendeels onverharde wegen)
 • Standbye chauffeur tijdens de trektochten
 • Bagage transport Bariloche - Hotel Puerto Blest (dag 8)
 • Inloopwandeling in Parque Nacional Nahuel Huapi
 • Dagwandelingen in Parque Nacional Pumalin, Parcue Nacional Queulat en Parque Patagonia bezoek aan Parque Patagonia bezoekerscentrum
 • Ferry crossing Puerto Frias naar Puerto Blest (dag 8)
 • Ferry crossing Puerto Blest naar Puerto Frias (dag 9)
 • Bus transfer Puerto Frias naar Peulla (dag 9)
 • Ferry transfer Peulla naar Petrohué (dag 9)
 • Bus transfer Petrohué naar Puerto Varas (dag 9)
 • Entrée Saltos de Petrohue
 • Alle transfers volgens programma (ondermeer luchthaven transfers) met eigen vervoer
 • Uitgebreide trektocht expeditie eerste hulp kit en medicijnkit noodcommunicatiemiddelen (satelliet telefoon)
 • Gebruik SPOT emergency beacon en optionele locatie updates voor thuisblijvers
 • Pre-departure informatie meeting verzorgd met koffie, thee, sappen en Achterhoekse lekkernijen
 • Volledige klimaatcompensatie van jou reis via Trees for All (vanaf vertrek Schiphol t/m terugkomst op Schiphol)
 • Reisgeld garantie regeling via STO (Stichting Take-Over)

Exclusief

 • Internationale vlucht
 • Niet genoemde maaltijden (in de stadjes waar we in boutique hotels slapen zijn leuke restaurants en is het eten van de kaart naar eigen smaak en voor eigen rekening
 • Persoonlijke uitgaven aan drankjes, telefoontjes, snacks & souvenirs
 • Reis- (verplicht) en annuleringsverzekering (optioneel)
 • Eventueel: vaccinaties (mocht je die nog niet hebben), GGD of arts moet dit persoonlijk voor jou vaststellen

VROEGBOEKKORTING

De normale prijs voor deze reis is €4399,00 maar op deze reis is onze vroegboekkorting van toepassing! Boek je lekker vroeg, dan krijg je de maximale korting van 10% op de reissom (excl. eventuele huurkosten). Het kortingsschema voor deze reis is als volgt: bij boeken

 • tot 10 maanden voor vertrek - 10% korting
 • tot 9 maanden voor vertrek - 9% korting
 • etc...
 • tot 2 maanden voor vertrek - 2% korting
 • tot 1 maand voor vertrek - 1% korting

REISCHEQUE

Bij meer dan 8 personen ontvangt elke reiziger na afloop van de reis een reischeque1

 • bij 9 personen een reischeque t.w.v. €25 p.p.
 • bij 10 personen een reischeque t.w.v. €50 p.p.
 • bij 11 personen een reischeque t.w.v. €75 p.p.
 • en bij 12 personen een reischeque t.w.v. €100 p.p.

1 Onze reischeques zijn geldig tot twee jaar na datum van afgifte en zijn niet persoonsgeboden. Ook leuk om na jouw reis cadeau te doen aan bevriende outdoorenthousiasten! Per persoon kan er per reis één reischeque worden verzilverd. De reischeques zijn in te wisselen op trektochten, micro avonturen en sneeuwwandelreizen m.u.v. de sneeuwwandelreizen i.s.m. de NKBV.

Garantieregeling

Dit aanbod valt onder de garantie van STO Garant. Je kunt de voorwaarden van deze garantieregeling vinden op de website van STO Garant (www.sto-garant.nl/downloads).

Verzekering

Als je deelneemt aan een reis van 360° Explore ben je verplicht een reisverzekering af te sluiten. Je kunt daarvoor terecht bij de Nederlandse Klim- en Bergsportvereniging of je verzekeringsagent raadplegen.