Update Covid-19: We mogen weer!

Tripfacts

V.a. €2232,00 per persoon Kan variëren i.v.m. vroegboekkorting en vertrekdata Reserveer nu

Machtige trekking door oerlandschap

Rugzaktrekking door imposant Groenland

Te voet langs het Ammassalik Fjord

Met recht een droombestemming voor de avontuurlijke rugzakwandelaar, Oost Groenland is een waar trekkersparadijs. Met een kleine groep avonturiers reizen we naar het mooiste dorp van oost Groenland, Kuummuit, aan het machtige Ammassalik fjord. Vanaf dit dorp met zijn kleurrijke huizen maken we een 9-daagse trekking door een imposant landschap. We struinen door weidse dalen met bemoste rotsen, door kronkelende rivierdelta’s met lage struikbegroeiing, langs machtige fjorden.

Trip/Course designer: Jeffry Oonk Jeffry Oonk

In dit afgelegen en barre deel van de wereld kun je aan het eind van de zomer een indrukwekkende rugzaktrekking maken. De natuur is hier rauw en imposant. We verblijven enkele dagen in het prachtige dorp Kuummuit waar we het harde leven van de Inuit kunnen zien. Aan het eind van de zomer zwemmen de walvissen vlak langs het dorp waar men leeft van de jacht en visserij. We maken een lange rugzaktrekking waarbij we helemaal op ons zelf zijn aangewezen. Het landschap is overweldigend en ontzagwekkend. Overdag struinen we langs ijskoude rivieren en uitgestrekte rivierdelta’s, over blikkenvelden en langs de steile kust. Tijdens de trekking slapen we in onze Hilleberg expeditie tenten en zullen we ieder deel nemen aan de “bear watch”. 15 dagen “back to basics” en met een hoofd bomvol indrukken terug naar huis. Omdat we voor onze 9-daagse trekking gebruik maken van een voedseldropping lopen we met maximaal voor 6 dagen aan eten in onze rugzak. Dit scheelt toch weer een aantal kilo's en het maakt de trekking weer iets makkelijker. 

Update 9 maart 2020: op dit moment zijn de vliegtickets naar Groenland (incl vlucht van Nederand naar Reykjavik) ongeveer €850. Met nog een paar nieuwe boekingen kan de reis op garant vertrek en kunnen we profiteren van de lage ticketprijs.

Met deze rugzaktrekking dragen wij bij aan Arcticycle Foundation. Deze Nederlandse organisatie zet zich in om milieuproblemen in Arctische gebieden aan te pakken. De permafrost en gebrek aan een goede infrastructuur vragen om creative oplossingen, zodat de mens een minimale impact op het land heeft.

Trip profiel

Inspanning Uitdagend

 • Klimmen 3,419m
 • Dalen 3,733m
 • Hoogste punt 1,060m
 • Afstand 112km

Jij houdt van een gave en uitdagende rugzaktrekking en jij bent fit en sterk genoeg voor deze trekking. Het leven op Groenland is ruig. De lange en ijzige winter vergt veel van de lokale bevolking. Onze accommodatie in Kuummuit heeft geen warme douche, hiervoor moeten we naar het badhuis, een belevenis op zich. De wc in ons huis in Kuummuit is een compost wc. Deze wordt regelmatig door een lokaal team geleegd. Groenland is een afgelegen gebied, en tijdens de trekking zijn we geheel op ons zelf aangewezen. De Groenlandse huskies zijn echte werkhonden en zij worden niet zo vertroeteld als onze huishonden. Af en toe wordt er een vers geschoten zeehond voor ze neer gegooid en daar moeten ze het dan weer een tijdje mee doen. Er zijn maar weinig echte wandelpaden en meestal zullen we tijdens de trekking zelf onze weg zoeken door weidse valleien en langs ruige kusten. We dragen al ons eten, uitrusting en tenten zelf mee. Zeker aan het begin van de trekking zal de rugzak best zwaar zijn. Het is dan ook belangrijk goed te kijken wat je echt nodig hebt tijdens deze trekking en wat je thuis kunt laten. Het terrein is soms relatief makkelijk, als we door de prachtige rivierdelta’s lopen, maar vaak ook zal het veel van onze aandacht eisen. Blokkenterrein en zompige valleien wisselen zich af, en als in de ochtend de natte stenen bevroren zijn is het extra opletten. Maar wat een natuurpracht krijg jij terug voor deze inspanningen. Ook als jij ’s nachts berenwacht hebt kun jij genieten van deze overweldigende omgeving. Een waanzinnig fraaie trekking voor de avontuurlijk ingestelde 360º Explore reiziger.

Vertrekdata

Kies jaar
Kies vertrek

Rugzaktrekking door imposant Groenland

30 augustus - 13 september 2020

Gids: Jeffry Oonk Jeffry Oonk

 • Duur 15 dagen

Kalender

ma di wo do vr za zo
aug 24 aug 25 aug 26 aug 27 aug 28 aug 29 aug 30
aug 31 sep 1 sep 2 sep 3 sep 4 sep 5 sep 6
sep 7 sep 8 sep 9 sep 10 sep 11 sep 12 sep 13

V.a. €2232,00 per persoon Kan variëren i.v.m. vroegboekkorting

Foto's

Bekijk het gehele fotoalbum

Dag-tot-dag

Dag 1 Onderweg naar IJsland

Vanaf Schiphol vliegen we naar de Internationale luchthaven van IJsland. Vanuit de bus van Keflavik Airport naar het centrum rijden we door verlaten lavavelden langs de ruige zee. Dichtbij het busstation nemen we ons intrek in een leuk hotelletje. Het centrum van Reykjavik ligt op loopafstand en we nemen een kijkje in de fraaie en moderne kerk die de vorm heeft van basaltblokken. In het gezellige centrum zijn veel eetgelegenheden waar we van een lekkere daghap gaan genieten. 

HEEN & TERUGREIS

We vliegen via IJsland naar Groenland. Omdat de vluchten niet aansluiten moeten we op zowel de heen als de terugweg een nacht in Reykjavik doorbrengen. Een mooie gelegenheid om deze fraaie stad kort te leren kennen. Boek de vliegtickets pas nadat de reis op garant vertrek is gekomen: dit wordt vermeld op de reispagina op de 360° website. Indien je hulp nodig hebt bij het boeken van de vliegtickets kan je ons altijd benaderen op basecamp@remove-this.360explore.com. Reken op ongeveer €1000 a €1100 voor de retourvlucht naar Reykjavik en de aansluitende retour vlucht naar Groenland.

Dag 2 Spectaculaire vlucht naar Kulusuk

We staan op tijd op en na het ontbijt lopen we in 15 minuten naar het Nationale vliegveld. Het laatste deel van de vlucht naar Kulusuk is ondermeer spectaculair. We zien fjorden en met wat geluk de gigantische ijskap die Groenland bedekt. In Kulusuk worden we opgewacht door Ziggy die ons met zijn kleine boot naar Kuummiut brengt. Wat een eerste kennismaking met Groenland. We varen door het prachtige Ammassalik fjord en krijgen een eerste glimp op de machtige bergen die steil uit de zee oprijzen. Vogels vliegen om ons heen en in de verte kunnen we het kleine Inuit dorp Kuummiut met zijn vrolijk gekleurde huisjes al zien liggen. Hier wonen zo’n 380 mensen. En ondanks dat Kuummiut wordt gezien als het mooiste dorp langs de Groenlandse oostkust komen er maar weinig toeristen. Een pracht bestemming voor deze 360º Explore rugzaktrekking. We verblijven in twee huizen, die simpel zijn ingericht. In het dorp is een kleine supermarkt waar ze zelfs vers brood verkopen. Vanavond koken we ons eigen eten en ’s avonds speuren we voor het eerst de hemel af naar het Aurora borealis, het magische Noorderlicht. 

Dag 3 Verkenning van Kuummiut

Als je ’s ochtends uit het raam van ons huis kijkt weet je dat je op een hele speciale plek bent. De Groenlandse huskies janken, de kleurrijke huisjes pronken in de zon en de lokale Inuit lopen door het dorp. We kijken uit over het fjord waar gedurende deze periode de walvissen soms het fjord in zwemmen. Deze giganten komen zo af en toe boven water en blazen hun longen via hun ademgat leeg. Vandaag maken we een rustige wandeling in de omgeving van Kuummuit. Er valt genoeg te zien en te bekijken, onder andere de projecten waar de Arcticycle Foundation zich mee bezig houdt. In de middag maken we onze uitrusting klaar voor de trekking. Al het eten wordt verdeeld en zo ook de overige uitrusting. 

Circa 5 km, 4 uur lopen

Dag 4 Start van de trekking

De rugzakken zijn vol een best zwaar als we langzaam het dorp uit lopen. Over negen dagen zijn we hier weer terug. We volgen de vlakke kust van het Torsukattak fjord richting Llitsiartik, een klein gehucht gebouwd aan een landtong. Vanaf hier lopen we de prachtige rivier delta van Tunup rivier in en zoeken aan het eind van de middag een plek voor ons eerste bivak. Om ons heen zien we besneeuwde bergen. Op de benzine branders maken we onze Globetrotter maaltijden klaar en genieten van de oneindige rust. Vanavond beginnen we met de “polar bear watch”. Omdat we hier in ijsbeer gebied zitten zorgen we er voor dat er altijd twee personen op wacht zitten, ook midden in de nacht. We doen shifts van twee uur en het is prachtig om midden in de nacht van de enorme sterrenhemel te genieten. 

Circa 12km, 5 uur lopen, 500m stijgen en 220meter dalen

Dag 5 Trekking dag 2

Als je ’s ochtends de tent openritst besef je plots waar je bent. Wat een grandioos uitzicht vanaf ons bivak. Na het ontbijt pakken we alles weer in onze rugzakken en lopen we verder de Tunup Vallei in. Het dal is relatief vlak en wordt steeds smaller. Een keten van alpine meren ligt onderaan een gletsjer en wellicht moeten we hier een klein stukje over heen lopen. Langzaam zien we de contouren van het Tasiilap Fjord voor ons. We lopen nog een stuk langs het fjord en zoeken een mooie plek om ons bivak te maken. Als we voor de tenten het avond eten klaar maken genieten we van deze indrukwekkende omgeving. 

Circa 14km, 6 uur lopen, 200m stijgen en 250meter dalen

Dag 6 Trekking dag 3

Langzaam komen we in de routine van het kampleven. Het bivak is snel afgebroken na het ontbijt en daarna hangen we de rugzakken weer over de schouders. In gedachten verzonken volgen we onze weg dieper het Tasiilap Fjord in tot we bij de monding van de Tasiilap Kuua uitkomen. Een machtige rivier delta waar we onze weg door heen moeten zoeken. Aan alle kanten komen gletsjers naar beneden het dal. We lopen door een lage begroeiing van wilgenstruiken. Aan de rand van enkele bergmeren of langs de rivier zetten we ons bivak op. Hier zijn we echt helemaal alleen. Na het avondeten speuren we de hemel af naar het Noorderlicht en maken we het schema voor de berenwacht.

Circa 12km, 5uur lopen, 180m stijgen en meter dalen

Dag 7 Trekking dag 4

Vandaag staat er een pittige wandeldag op het programma. We klimmen naar het hoogste punt van het het dal en moeten veelvuldig door blokkenterrein lopen. Als we achterom kijken kunnen we in de verte nog onze bivak plek zien liggen. Mooi hoe je stap voor stap toch zulke enorme afstanden af kunt leggen. Na het pasje gaat het wat steiler naar beneden en zien we bij goed weer de Groenlandse ijskap voor ons liggen. Hoe mooi is dat! Na enkele uren bereiken we het Serkilik fjord waar we ons bivak opslaan. Zelfs zo laat in het seizoen kunnen we hier nog enorme ijsschotsen in het zoute water zien drijven. IJs dat miljoenen jaren oud is en nu op zal lossen in de oneindige watermassa van de oceanen. Hoewel de kans miniem is dat we hier ijsberen gaan zien houden we vast aan onze “bearwatch”. Een mooi excuus om ook ’s nachts van Groenland te genieten.

Circa 22km, 8uur lopen, 400m stijgen en 300meter dalen

Dag 8 Trekking dag 5

Als we na het ontbijt weer verder trekken wordt al snel duidelijk dat we vandaag niet zo veel afstand zullen overbruggen. We volgen de kustlijn van het Sermilk fjord en die is op sommige stukken best steil. Ook moeten we talloze kleine riviertjes oversteken wat een gave extra dimensie aan deze trekking geeft. Onderaan de Kilikilaar gletsjer wacht ons een flinke rivier die overgestoken moet worden een dit zal ons wat extra tijd kosten. Schoenen uit, waanschoenen aan, en dan behoedzaam naar de overkant. Reken er maar op dat je daar frisse voeten van krijgt. Op een vlakke plek langs het fjord zoeken we een geschikte bivakplek. Na het eten mijmeren we over de pracht van deze trekking en hoe afgelegen het hier is. In het gladde water worden de immense bergen aan de andere kant van het fjord gespiegeld. Wat een natuurpracht. Zien we vanavond het Noorderlicht?

Circa 17km, 7uur lopen, 400m stijgen en 400meter dalen

Dag 9 Trekking dag 6

We merken aan alles dat de zomer ten einde loopt. De nachttemperaturen worden lager en de wilgenstruikjes zijn volop in herfst kleuren. Gelukkig zijn de meeste muggen al verdwenen en het slaapt ook een stuk prettiger nu de midzomernachten voorbij zijn. Na het ontbijt vervolgen wij onze route langs het fjord. Bij Siaqqitseq lopen we langs een kleine baai waar zelfs een huisjes staat. Met een ruime boog lopen we om de natte delta heen en vanaf de monding van de rivier lopen we het Llinnera dal in dat steeds weidser wordt. Hier voel je je echt nietig en aan het eind van de wereld. We zoeken een mooie bivakplek midden in deze vallei en kunnen in de verte de ijskap nog aan de andere kant van het fjord zien liggen. 

Circa 12km, 5uur lopen, 200m stijgen en 100meter dalen

Dag 10 Trekking dag 7

Omringd door steile bergen worden we wakker. Vandaag doen we het rustig aan, want we hebben maar een korte afstand af te leggen. Met een kop dampende thee of koffie zuigen we alle indrukken op. De besneeuwde toppen worden weerspiegeld in het kleine bergmeer. In twee uur lopen we door de ruige delta van de rivier. Aan de monding van het Qinngertivaq fjord zetten we de tenten op, veel mooier krijg je het niet!

Circa 5km, 2uur lopen, 100m stijgen en 50meter dalen

Dag 11 Trekking Dag 8

Vandaag struinen we verder lands de kustlijn van het Qinngertivaq fjord. We nemen de tijd om vogels te spotten en wellicht zien we nog wel een zoogdier. Met de rug tegen een steen geleund genieten we van de laatste hartkeks. Onze laatste volle dag tijdens deze trekking. We zoeken een gave plek om voor het laatst de tenten op te zetten en in de luwte koken we ons avond eten. Nog één keer op bearwatch vannacht en hopen op het magische Noorderlicht. 

Circa 7km, 3uur lopen, 150m stijgen en 150meter dalen

Dag 12 Trekking Dag 9

De laatste trekkingsdag. De rugzak is vele kilo’s lichter dan aan het begin van de trekking en dat is toch wel erg prettig. We lopen langs het nauwe Qinngertivaq fjord dat omgeven is door grillige bergen en vele gletsjers. Tijdens de rustpauzes laten we alles nog eens extra op ons inwerken en beseffen dat we de gehele trekking bijna hebben volbracht. In de middag worden we door Ziggy met zijn boot opgepikt en leggen het laatste stuk naar Kuummuit met de boot af. Als we om het Ammas fjord heen draaien zien we plots het kleurrijke dorp weer liggen. Het leven in het dorp is de afgelopen negen dagen in zijn eigen ritme doorgegaan, terwijl wij een unieke trekking hebben gemaakt in dit onmetelijke land. We brengen onze spullen weer naar het huisje en genieten van een warme douche in het badhuis.

Circa 12km, 5uur lopen, 150m stijgen en 150meter dalen

Dag 13 Boot excursie

Dit is alweer onze laatste dag in Kuummuit. Vandaag gaan we een dagdeel met de boot van Ziggy het Ammassalik fjord verkennen. Een geweldige manier om de ultieme schoonheid van dit gebied nog één keer op je in te laten werken. In de middag kun je nog lekker even door het dorp struinen om met de lokale bevolking te kletsen. Na al die dagen hier in het dorp gaan we ons er al echt een beetje thuis voelen. 

Dag 14 Terug naar IJsland

In de ochtend varen we met de boot van Kuummiut naar Kulusuk. Met weemoed kijken we nog één keer naar het prachtige dorp Kuummuit met zijn schitterende huisjes. Aansluitend vliegen we naar Reykjavik waar we naar het hotel wandelen. Het lijkt al weer zo lang geleden dat we hier aankwamen en het is even wennen met de drukte om ons heen. We genieten samen van een heerlijke daghap in een cafe en duiken dan ons bed in.

Dag 15 Naar huis

Vandaag vliegen we terug van Reykjavik naar Nederland. Afhankelijk van de vluchttijden hebben we nog een ochtend te besteden in het mooie Reykjavik, of we moeten vroeg op voor een ochtend vlucht terug naar Nederland. Een geweldige reis komt hiermee ten einde maar we houden er blijvende herinneringen aan over.

Dag INFO INCLUSIEF

 • Nederlandse gids: UIMLA International Mountain Leader of Wildernis Gids, Wilderness First Responder
 • 2 Overnachtingen in een goed en leuk hotel in Reykjavik
 • 4 Overnachtingen in lokaal huis (of twee) in Kuummuit
 • 8 Overnachtingen in duurzame expeditie tenten van Hilleberg, bestand tegen de meest uiteenlopende weersomstandigheden
 • Transport met bus tussen Keflavik vliegveld en Reykjavik busstation (retour)
 • Boot transport Kulusuk - Kuummuit (retour)
 • Alle maaltijden vanaf het avond eten op dag 1 t/m het ontbijt op dag 15 (gedroogde maaltijden tijdens de trekking)
 • Voedsel dropping zodat we tijdens de 9-daagse trekking met maximaal 6 dagen eten in onze rugzak lopen
 • Daghap in lokaal cafe in Reykjavik, op de heen en de terugreis
 • Gebruik kook uitrusting, hoogwaardige en koud weer bestendige branders & pannen
 • Brandstof voor het koken
 • Gebruik satelliet telefoon met ontvangst voor de Noordelijke gebieden (alleen in noodgevallen)
 • Gebruik SPOT emergency beacon en optionele locatie updates voor thuisblijvers
 • Gebruik geweer tegen ijsberen. De gids heeft een gedegen opleiding in het gebruik van geweer
 • Gebruik wire-traps tegen ijsberen
 • Pick-up met boot aan het eind van de trekking
 • Boot excursie in het Ammassalik Fjord
 • Pre-departure informatie meeting verzorgd met koffie, thee, biologische sappen en lekkere koeken
 • Uitgebreide eerste hulp kit voor afgelegen gebieden inclusief medicijnen
 • Volledige klimaatcompensatie van jouw reis via Trees for All (vanaf vertrek Schiphol t/m terugkomst op Schiphol)
 • Bijdrage van €75 aan Arcticycle Foundation waarmee lokale milieuprojecten worden gefinancierd 

EXCLUSIEF

 • Internationale vluchten
 • Persoonlijke uitgaven aan drankjes, telefoontjes, fooien en andere maaltijden of snacks 
 • Reisverzekering

VROEGBOEKKORTING

De normale prijs voor deze reis is €2480,00, maar op deze reis is onze vroegboekkorting van toepassing! Boek je lekker vroeg, dan krijg je de maximale korting van 10% op de reissom (excl. eventuele huurkosten). Het kortingsschema voor deze reis is als volgt: bij boeken

 • tot 10 maanden voor vertrek - 10% korting
 • tot 9 maanden voor vertrek - 9% korting
 • etc...
 • tot 2 maanden voor vertrek - 2% korting
 • tot 1 maand voor vertrek - 1% korting

REISCHEQUE 

Bij meer dan 8 personen ontvangt elke reiziger na afloop van de reis een reischeque1

 • bij 9 personen een reischeque t.w.v. € 30 p.p.
 • bij 10 personen een reischeque t.w.v. € 60 p.p.
 • bij 11 personen een reischeque t.w.v. € 90 p.p.
 • bij 12 personen een reischeque t.w.v. € 120 p.p.

1 Onze reischeques zijn geldig tot twee jaar na datum van afgifte en zijn niet persoonsgeboden. Ook leuk om na jouw reis cadeau te doen aan bevriende outdoorenthousiasten! Per persoon kan er per reis één reischeque worden verzilverd. De reischeques zijn in te wisselen op trektochten, micro avonturen en sneeuwwandelreizen m.u.v. de sneeuwwandelreizen i.s.m. de NKBV.

TOELICHTING

Vrijwel alles is inclusief deze reis en je behoeft niet veel geld meer uit te geven tijdens het verblijf op Groenland. Denk aan kleine uitgaven op de luchthavens, een drankje daags voor en na afloop van de trektocht, een klein souvenir, etcetera. Als aanvulling op de hartkeks kun je zelf snacks meenemen, zoals trailmix, Energy bars, een stuk worst of een stuk oude kaas.

Garantieregeling

Dit aanbod valt onder de garantie van STO Garant. Je kunt de voorwaarden van deze garantieregeling vinden op de website van STO Garant (www.sto-garant.nl/downloads).

VERZEKERINGEN

Als je deelneemt aan een trekking van 360° Explore ben je verplicht een reisverzekering af te sluiten die deze buitensport activiteit dekt. Je kunt daarvoor terecht bij de Nederlandse Klim- en Bergsportvereniging of je kunt je verzekeringsagent raadplegen.