Update Covid-19: Veilig op reis

Tripfacts

V.a. €235,00 per persoon Kan variëren i.v.m. vroegboekkorting en vertrekdata Reserveer nu

Leer hoe je EHBO ver weg van hulp toepast

Wilderness First Aid (WFA)

Ben jij voorbereid op het onverwachte?

Een unieke & uitgebreide WFA cursus gegeven door artsen getraind in expeditie en wilderness geneeskunde met aanzienlijke backcountry ervaring. De WFA is een relevante en realistische EHBO-opleiding voor buiten activiteiten ver weg van medische hulp. Deze cursus eerste hulp in de wildernis is een introductie tot algemene medische vaardigheden in het veld. Gericht op de liefhebber & professional van het buitenleven op dagtochten, korte avonturen, trektochten en expedities.

Trip/Course designer: Outdoor Medicine Outdoor Medicine

Doelgroep

Doelgroep is de liefhebber van het buitenleven en/of de professional die tijd doorbrengt in afgelegen gebieden waar niet direct medische hulp voor handen is. Medische kennis vooraf is niet noodzakelijk. De inhoud van de cursus volgt de meest belangrijke aandachtspunten van EHBO in een buitenomgeving en de algemene standaarden en medische eisen van de Wilderness Medical Society (WMS).

Highlights

 • 1 intensieve praktijkdag in kleine groepen
 • uitgebreide e-learning & online community
 • WFA certificaat van deelname
 • gegeven door artsen van Outdoor Medicine
 • begeleid door 360° Explore UIMLA IML's

Uitvoering

De uitvoering van de WFA cursus bestaat uit een online module en een praktijkdag in kleine groepen. Voor het online programma is een nieuwe e-learning beschikbaar gemaakt en heeft de cursus groep een eigen forum op internet waarop je met de cursusleiding en artsen in contact kunt treden voor vraag & antwoord over de theorie van de WFA. De praktijkdag is door de kleine workshop groepen een intensieve dag op een locatie in de natuur.

Maatwerk

De Wildernis First Aid cursus is ook te boeken als een op maat gemaakte in company cursus. We kunnen de cursus afstemmen op de doelgroep en de praktijk aanpassen naar een specifieke outdoor sport of wildernis omgeving. Neem contact op voor een programma op maat voor jouw organisatie via info@360explore.com of bel op +31 (0)17 CALL 360.

Certificering

De cursus bestaat uit meerdere online modules en één volledige dag van instructie en praktijk. Na een succesvolle afronding ontvangen de deelnemer aan de cursus een certificaat. Certificaten zijn geldig voor twee jaar. Voor verlenging dient de cursist de WFA cursus over te doen. De WFA bestond voorheen uit twee praktijkdagen; vanwege de corona pandemie is een alternatief ingezet dat eenzelfde niveau en kwaliteit haalt. 

Aansluitende verdiepingsdagen

Na het volgen van deze cursus is het mogelijk jezelf verder te scholen aan de hand van verdiepingsdagen. Op dit moment wordt er een eendaagse training specifiek op het gebied van berggeneeskunde aangeboden. Tijdens deze dag zal er verder ingegaan worden op specifieke ziektebeelden een aandoeningen en de behandeling daarvan in de wildernis aan de hand van instructie en praktijk.

WFA to WFR bridge

De verdiepingsdagen geven de mogelijkheid stap voor stap toe te werken naar een certificering als Wildernis First Responder (WFR). Na het succesvol doorlopen van de verdiepingsdagen kan de cursist zich aanmelden voor de 4-daagse WFA to WFR bridge in de Eifel, Duitsland. Lees hier meer over in het dag-tot-dag programma van de WFA (dag 1).

Credits cover foto: Matt Sabelman, www.advmedics.com

Trip profiel

Inspanning Entry Level First Aid

Certificering is gebaseerd op inzet en vaardigheid van de deelnemers tijdens de gehele cursus, 100% aanwezigheid is hiervoor voor noodzakelijk. Deelnemers moeten minstens 16 jaar oud zijn om te participeren in deze cursus. Wie nog geen 18 jaar is heeft schriftelijke toestemming nodig van ouder of voogd. Medische kennis vooraf is niet noodzakelijk.

Vertrekdata

Kies jaar
Kies vertrek

Wilderness First Aid (WFA)

27 juni - 27 juni 2021

Gids: Anne Brants Anne Brants

 • Duur 1 dagen

Kalender

ma di wo do vr za zo
jun 21 jun 22 jun 23 jun 24 jun 25 jun 26 jun 27

V.a. €235,00 per persoon Kan variëren i.v.m. vroegboekkorting

Vergelijkbaar

dagen

Foto's

Dag-tot-dag

Dag 1 Introducties, (assessment) workshops, basis vaardigheden eerste hulp, scenario's & afsluiting

Tijdens deze cursus leer je de benadering van een slachtoffer, hoe je een slachtoffer systematisch beoordeeld, afwijkingen herkennen in je lichamelijk onderzoek en wat te doen terwijl je wacht op hulp. We behandelen de inhoud van je medische kit en we zullen ingaan op algemene en wildernis gerelateerde ziektebeelden en levensreddende handelingen hiervoor.

 • starttijd 08:30 (inloop, inschrijving en kennismaking);
 • handelen in noodsituaties;
 • eerste benadering van de patiënt;
 • workshops patient assessment;
 • botbreuken, wondbehandeling en workshop spalken/immobilisatie;
 • evacuatie en workshop patiënt verplaatsen;
 • hypo- en hyperthermie;
 • verdrinking en bliksem;
 • medische noodgevallen;
 • workshop medical kit;
 • geschatte eindttijd 18:00.

AANSLUITENDE VERDIEPINGSDAGEN 

Na het volgen van deze cursus is het mogelijk jezelf verder te scholen aan de hand van verdiepingsdagen. Op dit moment wordt er een eendaagse training specifiek op het gebied van berggeneeskunde aangeboden. Tijdens deze dag zal er verder ingegaan worden op specifieke ziektebeelden een aandoeningen en de behandeling daarvan in de wildernis aan de hand van instructie en praktijk.

WILDERNESS FIRST RESPONDER 

Dit is de meest uitgebreide medische eerstehulp training om je voor te bereiden te reageren op medische noodsituaties die zich voordoen in de wildernis op afgelegen locaties met weinig voorhanden. Na het volgen van deze cursus ben je in staat een grondig lichamelijk onderzoek uit te voeren, vitale functies te meten en interpreteren, relevante vragen te stellen, (eerste) hulp te verlenen en cruciale evacuatie beslissingen te nemen. De basis van de cursus is de WFA, de verdiepingstheorie wordt aangeboden via e-learning en de kern van de cursus zijn 4 intense praktijkdagen in de Eifel (Duitsland) die worden afgesloten met een praktijk examen. Het is de ideale training voor mensen die veel tijd doorbrengen in de buitenlucht zoals berggidsen en buitensportinstructeurs. Indien je geïnteresseerd bent in de WFR kan je vrijblijvend het formulier invullen op 360explore.com/meer-360/blog/inventarisatie-wilderness-first-responder-wfr-cursus.

NOOT: De WFR is uitgesteld in verband met de Corona maatregelen. De eerstvolgende 4-daagse cursus staat voor 2022 gepland. De WFA is alvast te volgen zodra de maatregelen versoepelen en deze door kan gaan. De WFA geldt als basis indien ze binnen 3 jaar van de WFR voltooid zijn. Normaalgesproken is dit binnen een termijn van 2 jaar, maar vanwege de Corona pandemie en de gevolgen daarvan voor de WFR agenda is dit tijdelijk gewijzigd in 3 jaar.

Dag info Inclusief

 • begeleiding o.l.v. artsen getraind in wildernis en expeditie geneeskunde
 • begeleiding voor UIMLA International Mountain Leader
 • uitgebreide e-learning
 • cursusmateriaal
 • zaalhuur
 • certificaat
 • lunch & drankje en onbeperkt koffie & thee tijdens de cursus
 • eigen online foto-album van de cursus voor backup, delen en downloaden
 • toegang tot de 360° Explore Community en een besloten cursusgroep om met medecursisten in contact te komen, een time-line & forum, laatste nieuwsberichten over de cursus(locatie) en altijd toegang tot alle benodigde documenten voor de cursus zoals de uitnodigingsbrief, het uiteindelijke certificaat, etcetera

Exclusief

 • heen & terugreis naar de cursuslocatie
 • optioneel diner, overnachting & ontbijt op de cursuslocatie
 • persoonlijke uitgaven aan drankjes & snacks buiten wat het programma aangeeft

Cursuslocatie

Stayokay Apeldoorn
Asselsestraat 330
7312 TS Apeldoorn
apeldoorn@stayokay.com
+31553553118

Routeaanwijzing

Er rijden frequent bussen (meerdere per uur, ook in het weekend) van Apeldoorn, Station NS naar Apeldoorn, Mandala/Kazerne en Apeldoorn, Apenheul. De wandeltijd bedraagt in dat geval 10 minuten (650m). Alternatief kan voor een wandeling vanaf Station NS gekozen worden, dit is ruim 3km.